۴ آبان ۱۳۸۴، ۱۷:۲۱

آسيب شناسي مداحي در كشور (12)

مدير كل پژوهش مركز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيما در گفتگو با "مهر" : صداوسيما بايد بگونه اي عمل كند كه مردم هر نوايي را نپذيرند

مدير كل پژوهش مركز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيما در گفتگو با "مهر" : صداوسيما بايد بگونه اي عمل كند كه مردم هر نوايي را نپذيرند

معلمي مدير كل پژوهش در مركز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيما با اشاره به اينكه در جامعه مداحان، بسياري آگاه و مطلع هستند، گفت: گروهي ديگر در اين ميان قرار دارند كه در بيان مطالب از هنر مداحي بهره نبرده و به ارائه موضوعاتي مي پردازند كه سنديتي ندارد و يا در شأن مقام معصومين نيست بنا بر اين مطالب مطرح شده در اذهان عموم شك و شبه ايجاد مي كند، به همين دليل صداوسيما همواره براي الگو سازي و اصلاح الگوهاي غلط تلاش مي كند.

عباس معلمي مدير كل پژوهش  مركز پژوهشهاي صدا و سيما در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" در مورد آسيب شناسي مداحي با اشاره به اينكه گروهي از مداحان در جامعه مداحي آگاه و مطلع هستند، اظهار داشت: جامعه مداحان را نمي توان با يك ديد بررسي كرد چرا كه در ميان مداحان، بسياري اهل كتاب و از روحانيون هستند كه نظرات صحيحي را ارائه مي دهند و به بيان مطالبي كه شك و شبهه ايجاد مي كند، نمي پردازند .

وي به توجه صداوسيما به اين عرصه تأكيد كرد و افزود: اگر چه اين سازمان به موثق بودن مطالب ارائه شده توجه بسياري دارد اما اين عرصه همچنان نيازمند دقت و توجه است تا در سالهاي آينده اين سازمان در انعكاس مديحه سراييها بگونه اي عمل كند تا  مردم بياموزند در شنيدن موسيقي مداحي هر نوايي را نپذيرند . 

وي افزود: در كنار اين مداحان آگاه، مداحان جواني هم هستند كه براي ايجاد شور و حال در ميان مردم هر موضوعي را مطرح مي كنند و در اين ميان گاهي عباراتي را در رابطه با معصومين بكار مي برند كه در شأن آن بزرگواران نيست و گاه نيز از سوي برخي مداحان مسائلي مطرح مي شود كه هيچ سنديتي ندارد .

معلمي با اشاره به اينكه ارائه برخي مطالب، مقام مداح را تنزل مي دهد گفت: گاه درمديحه سرايي در مورد معصومين عباراتي به كار برده مي شود كه براي غير معصوم هم مي توان به كار برد و اين عبارات در بيان مقام معصوم مناسب نيستند همچنين  به كار بردن مطالبي كه سنديتي ندارد شأن و مقام خود مداحان را نيز تنزل مي دهد، بايد توجه داشت موضوعاتي از جانب مداحان مطرح شود كه احساسات مردم در مسير صحيح خود رشد كند .

وي با تأكيد بر ضرورت آموزش مداحان گفت: به طور قطع انجام هر كاري نياز به آموزش دارد اين موضوع در عرصه مداحي هم صادق است در اين زمينه با دو حوزه  آموزشي مواجه هستيم كه در اولين حوزه محتواي مطالبي كه مداحان ارائه مي كنند بررسي مي شود و در حوزه ديگر لازم است به مباحث مرتبط با هنر مداحي پرداخته شود .

معلمي تصريح كرد: بايد مشخص باشد كه در محتواي مطالب مطرح شده از سوي مداحان از چه كتب و منابعي استفاده شده است تا به اين ترتيب محتواي سخنان آنان تأييد شده و صحيح باشد، همچنين در حوزه دوم نيز بايد هنر مداحي و چگونگي ارائه جذاب مطالب مورد بررسي قرار گيرد، از اين رو لازم است كه مداحان در زمينه قالبهاي شعري و سبكهاي خاصي كه در شعر از آنها استفاده مي شود آموزش ديده و نسبت به دستگاههاي موسيقي ايراني هم اشراف داشته باشند و در اين چارچوب فعاليت كنند .

وي در ادامه افزود: آموزش مداحان بايد در سطحي باشد كه مداحان اين آگاهي را داشته باشند اگر نسبت به ارائه مطلبي اطمينان كافي را ندارند به كجا مراجعه كنند، براي اين منظور مداحان بايد كتابهاي مرجع يا اشخاص مرجع و آگاه را به خوبي بشناسند و نسبت به اعتبار حديث و روايتي كه بيان مي كنند اطمينان  كامل داشته باشند همچنين مداحان براي انتخاب اشعار خود بايد بدانند كه چه مضامين و كتبي را در اين رابطه انتخاب كنند .

معلمي تأكيد كرد: در سطوح بالاتر مديحه سرايي، مداحان از لحاظ بينش، هدايتگر مردم خواهند بود و مردم آنان را مبلغان ديني مي پندارند از اين رو رفتار مداحان در خارج از زمان مداحي نيز بر مردم تأثير خواهد گذاشت بنابراين مردم از مداحان توقعاتي دارند و به اين واسطه اخلاق، رفتار و منش مداحان در نظر مردم مهم جلوه مي كنند .

وي به شرايط فعلي كشور اشاره كرد و گفت: كشور ما شرايط خاصي يافته است به اين مفهوم كه رواج موسيقي پاپ از طريق راديو و تلويزيون تا حد زيادي ذوق موسيقي مردم را تغيير داده است در پي اين اين تغيير مداحان هم در مجالس مذهبي به همان سبك خاص گرايش پيدا كردند  تا برنامه هايي را مناسب طبع جوانان ارائه كنند از اين رو موسيقي مداحي بايد همسو با جريان موسيقي  كشور حركت كند تا با موضوع مداحي به شكلي دوگانه برخورد نشود .

معلمي به شيوه آموزش مداحان اشاره كرد و گفت: آموزش مي تواند در مراكز مختلف صورت گيرد و در يك مركز خاص به تأييد برسد اما براي گزينش افراد در اين عرصه و تأييد مفاهيمي كه قرار است از سوي آنان مطرح شود لازم است يك دستگاه خاص متون آموزشي، جهت گيريها و ضوابط اين عرصه را تعيين كند و گزينش افراد با امتحاني خاص نهادينه شود .

مدير كل پژوهش در مركز پژوهشهاي صداو سيما گفت: در اين رسانه دقت مي شود مطالبي نادرست منتقل نشده و افرادي كه شايستگي چهره شدن را ندارند مطرح نشوند، اما در بعضي مواقع اشتباهاتي صورت گرفته است كه اين اشتباهات بيشتر در برنامه هاي پخش زنده و مستقيم اتفاق مي افتد كه يا سند درستي در ارائه محتواي موضوعات وجود ندارد يا لفظ مناسب و سبك مطلوبي نداشته است . 

معلمي افزود: در عرصه انتخاب مداحان صداوسيما موظف است كه از هر مداحي استفاده نكرده و در انتخاب مداحان به سبك  آنان، موسيقي كه در برنامه هاي خود مورد استفاده قرار مي دهند و فعاليتهايي كه براي ايجاد احساس غم، اندوه و شادي در مردم ارائه مي دهند، توجه و دقت بيشتري داشته باشد .

وي به وضع كنوني اين سازمان اشاره كرد و گفت: اخيرا در صداوسيما به حضور افراد خاص در اين مراسم دقت مي شود تا افرادي كه از اين طريق معرفي مي شوند از لحاظ انعكاس مطالب درست و نحوه خواندن مديحه و انتخاب اشعار سنجيده عمل كنند و  مورد تأييد باشند .

کد خبر 245747

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha