مهران هوشنگی در گفتگو با خبرنگار مهر، در توضیح روش "آفرزیس"، بیان کرد: از طریق این روش می توان فرآورده ی خونی خاصی را توسط دستگاه مخصوصی از اهدا کننده دریافت کرد و بقیه فرآورده های خونی فرد را دوباره به جریان خون وی بازگرداند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر پنج دستگاه پلاکت فرزیس در فارس موجود است، اظهار داشت: با فعال سازی بخش پلاکت فرزیس، تمام نیازهای پلاکت در بخش درمانی و به خصوص برای بیماران مبتلا به سرطان و دیگر بیماران دچار اختلالات پلاکتی، از روش پلاکت فرزیس تامین می شود.
مسئول بخش پلاکت فرزیس انتقال خون فارس با اشاره به اینکه شرایط اهدا پلاکت تقریبا مشابه با شرایط اهدا خون کامل است، گفت: فرد اهدا کننده باید یک داوطلب مستمر اهدا خون باشد به این معنا که در طول سال حداقل دو بار اقدام به اهدا خون کرده باشد و سلامت خون وی در طی چند سال از طریق آزمایش های مختلف، تایید شده باشد.
هوشنگی یادآور شد: هر فرد می تواند در طول ماه دوبار و در طول سال ۲۴ بار اقدام به اهدا پلاکت کند، و علاوه بر آن ۷۲ ساعت بعد از اهدا پلاکت فرد قادر است خون کامل اهدا کند و اهدا پلاکت هیچ اختلالی در زمینه اهدا خون کامل، ایجاد نمی کند.
وی با اشاره به اینکه مردها هر سه ماه یکبار و زن ها هر چهار ماه یکبار می توانند خون اهدا کنند، تصریح کرد: هر فرد در طول سال قادر است که چهار بار خون کامل اهدا و به چهار نفر کمک کند در حالی که با اهدا پلاکت می تواند به ۲۴ نفر کمک کند.
مسئول بخش پلاکت فرزیس انتقال خون فارس در مقایسه پلاکت دریافت شده از طریق فرزیس و پلاکت استخراج شده از خون کامل، از نظر حجمی و اثر، بیان کرد: هر کیسه پلاکت اهدایی به روش پلاکت فرزیس، از نظر تاثیرگذاری معادل چهار یا هفت کیسه پلاکت معمولی است که از خون کامل جدا شده باشد.
هوشنگی ادامه داد: علت این امر آن است که تراکم، غلظت و تعداد پلاکت هایی که از روش فرزیس به دست می آیند بیشتر از پلاکت معمولی است.
وی در اشاره به دیگر مزیت های پلاکت فرزیس، عنوان کرد: اگر بیماری به هفت کیسه پلاکت نیاز داشته باشد، با توجه به اینکه پلاکت های معمولی از خون اهدایی هفت فرد مختلف دریافت می شود، امکان تقابل خون های مختلف در بدن فرد بیمار وجود دارد در حالی که یک کیسه پلاکت که از طریق پلاکت فرزیس تهیه شده باشد، علاوه بر اینکه معادل هفت کیسه پلاکت معمولی است، خطر تقابل خون ها را برای بیمار از بین می برد.
مسئول بخش پلاکت فرزیس انتقال خون فارس اعلام کرد: در آینده ای نزدیک در کنار اهدا پلاکت، شرایط اهدا پلاسما و سلول های بنیادی برای افرادی که نیازمند پیوند مغز استخوان هستند، فراهم خواهد شد.
هوشنگی گفت: سال ۹۲ در هر ماه بین ۷۰ تا ۱۰۰ نفر و روزانه بین دو تا سه نفر پلاکت اهدا می کردند ولی در سال جاری به خاطر محدودیت های موجود و گران بودن ست یک بار مصرفی که برای هر اهدا کننده باید در دستگاه مورد استفاده قرار بگیرد، میانگین اهدا پلاکت به ۴۰ در طول هر ماه کاهش یافته است و طی ۹ ماه اول سال ۲۶۰ نفر پلاکت اهدا کرده اند.
نظر شما