به گزارش خبرنگار مهر، گستره شهر اردبیل پروژه های متعدد عمرانی، فرهنگی، ورزشی و اقتصادی را در بر دارد که بخشی از آن به عهده شهرداری گذارده شده و یا قرار است به صورت مشارکتی با بخش خصوصی به اجرا درآید.
نیازمندی هایی که برای داشتن شهری بهتر ضروری است و تا زمانی که محقق نشود خلاهای عمده ای در زندگی شهرنشینی توسط شهروندان تجربه می شود.
در یک سال اخیر اجرای این پروژه ها با خبرهای خوب و بدی همراه بود. شهرداری اردبیل در جلسات هفتگی شورای شهر پیشنهادات خود را طرح می کرد و با بهره گیری از ظرفیت های البته محدود پارلمان محلی پروژه های خود را پیش می برد. با این وجود بسیاری از این پروژه ها با مشکلاتی همراه است و برخی وعده های آقای شهردار هنوز محقق نشده است.
در بررسی علل این مشکلات پای صحبت های صدیف بدری نشستیم که اعتقاد دارد تا زمانی که مدیریت یکپارچه شهری در اردبیل یا هر شهر دیگری پیاده نشود، این مشکلات پابرجاست.
آقای بدری از زیبا سازی فضای شهری آغاز کنیم. چرا شهرداری برای زیبا سازی و نشاط بخشی زمستانی شهر تمهیداتی ندارد؟ برنامه ای برای توسعه امکان تفریحی دارید؟
اردبیل نه تنها در زمستان بلکه در تابستان هم با کمبود فضاهای تفریحی مواجه است و در واقع ایجاد بوستان و فضای سبز از سوی شهرداری در همین راستا است.
با وجود اینکه بخش خصوصی اقداماتی داشته اما مطلوب نیست و نتوانسته پاسخگوی نیازها باشد و شهرداری به منظور رفع بخش کوچکی از این دغدغه پروژه تیراژه را تعریف کرد که هم کاربری تجاری و هم تفریحی را در بدنه خود گنجانده و تا سه سال دیگر به بهره برداری می رسد.
اما نباید از اماکن تفریحی سرپوشیده غافل شد. به عنوان مثال «پینت بال» مدتی در اردبیل اجرا شد اما قبل از اینکه رونق بگیرد به کل تعطیل شد.
بیشتر برنامه های شهرداری توسعه فضاهای سرباز به ویژه پارک ها است. برای پینت بال هم در شورابیل برنامه داریم.
در خصوص چرایی عدم اجرای دو طرح کشتی شورابیل و بازار بالخلی چای دلایل خود را عنوان کنید.
این دو طرح عقد قرارداد نشدند و در حد بررسی بودند. طبق مذاکرات با بخش خصوصی نهایتا به توافق نرسیدیم. در بازار به عنوان مثال طرح اصلا توجیه نداشت. سطح اشغال این طرح بسیار بالا بود و نمی توانستیم این سطح اشغال را برای احداث بازار از حاشیه رود بالخلی چای در اختیار بخش خصوصی قرار دهیم.
در وضعیت فعلی موافق اجرای پروژه های سرمایه گذاری هستید؟
شهرداری از پروژه های سرمایه گذاری به دلیل محدودیت اعتبارات و درآمد به شدت استقبال می کند. ما ۶۸۰ میلیارد ریال پروژه سرمایه گذاری داریم.
هر چند زمین شهرداری برای فرصت های سرمایه گذاری تمام شده است اما اگر طرح توجیه دار مناسب مطرح شود شهرداری و شورا آن را بررسی می کنند.
در حال حاضر زمین باقی مانده شهرداری در اطراف دریاچه شورابیل است که تنها برای کاربری گردشگری از جمله غذاخوری، هتل و شهربازی واگذار می شود.
به عنوان مثال یک پروژه ۲۰۰ میلیارد ریالی احداث غذاخوری در کناردریاچه توسط سرمایه گذار بخش خصوصی پیش بینی شده است.
به محدودیت درآمدی اشاره کردید. وضعیت درآمد شهرداری در سال جاری را چطور دیدید؟ آیا افزایش به نسبت سال گذشته پاسخگو بود؟
متاسفانه امسال درآمد شهرداری به ویژه در بخش ساختمان با رکود مواجه بود. در واقع رکود ساخت و ساز تاثیر مستقیم در درآمد شهرداری داشت. چرا که بیشترین درآمد شهرداری از محل صدور پروانه حاصل می شود و در این بخش با ۵۵ درصد کاهش صدور پروانه مواجه بودیم.
بیشترین درآمد شهرداری از محل صدور پروانه حاصل می شود و در این بخش با ۵۵ درصد کاهش صدور پروانه مواجه بودیم
امسال کسری خود را چطور تامین کردید؟
امسال مجبور به فروش بخشی از مایملک شهرداری شدیم که طبق قانون این اختیار به شهرداری واگذار شده که از راه اصولی و قانونی نسبت به فروش دارایی های خود اقدام کند.
هر چند درآمد ساختمان کاهش داشت اما در بخش قانون ارزش افزوده و عوارض سوخت وضعیت مناسب بود و امسال ۴۴ میلیارد ریال اعتبار ملی برای خرید نردبان ۵۲ متری به آتش نشانی اختصاص یافت. پنج میلیارد و ۲۵۰ میلیون ریال برای آسفالت و ۱۰۰ میلیارد ریال از محل جرایم راهنمایی و رانندگی دریافت کردیم.
با وجود محدودیت درآمدی، شهرداری به تمامی تعهدات خود به شورا عمل کرد و فقط طرح انتقال بازار آهن فروشان را نتوانستیم امسال اجرا کنیم.
وضعیت فعلی این پروژه در چه مرحله ای است؟
آهن فروشان از مشاغل مزاحم شهری است که باید از محدوده شهری خارج شود. در کنار کارخانه آسفالت زمینی به وسعت ۳۸ هکتار برای این بازار در نظر گرفته شده است که زمین و طرح به اتمام رسیده و تا عید سال ۹۴ احداث بازار جدید کلنگ زنی می شود.
آقای شهردار تخفیفات عوارض در کاهش درآمد شهرداری تاثیر گذار نیست؟ نحوه دریافت عوارض در سال آینده به چه شکلی خواهد بود؟
ما عوارض خود شهرداری در سال آینده را افزایش ندادیم و این در یکی از جلسات شورا تصویب شد. به دنبال کمیت بیشتر هستیم یعنی تعداد بیشتر پروانه و رقم کمتر عوارض.
اینکه تخفیفات تاثیر گذار است یا نه باید گفت تخفیفات به ویژه دهه فجر به یک رسم دیرینه تبدیل شده است. شهروندان راغب به پرداخت عوارض در این بازه زمانی هستند و در این مقطع درآمد شهرداری برای تامین بخشی از هزینه های جاری از جمله حقوق پرسنل تامین می شود. با این وجود انتظار می رود شهروندان در پرداخت عوارض مشارکت داشته باشند چرا که اصلی ترین محل درآمد شهرداری برای پاسخ به نیازهای شهری است.
وضعیت فعالیت کارخانه های آسفالت سازی را چطور ارزیابی می کنید؟ آیا طرح استفاده از آسفالت مقاوم در اردبیل اجرا می شود؟
ما سه واحد کارخانه آسفالت سازی داریم که نه تنها نیاز فعلی را تامین می کند بلکه آسفالت کاملا استاندارد تولید می کند. هر چند در تولید مشکل نداریم اما در پخش و اجرای آسفالت ریزی جای بحث است. اگر مصالح به ویژه قیر تامین شود روزانه دو هزار تن آسفالت و سالانه ۲۵۰ هزار تن آسفالت در اردبیل تولید می شود.
میانگین مصرف ما ۲۲۵ هزار تن است. مشکل اصلی در آسفالت مقاوم حفاری های متعدد است که مانع اجرا می شود.
طبق اصول علمی دو لایه آسفالت ریزی با زیر ساخت سازی مناسب حتی با وجود نمک پاشی ۱۵ سال عمر دارد اما وقتی عملا دستگاه های خدمات رسان مرتبا در حال حفاری هستند. در بیشتر مواقع لایه دوم آسفالت ریزی به دلیل حفاری ها اجرا نمی شود و آسفالت یک لایه مدتی بعد موج برداشته و تخریب می شود.
به عقیده شما چطور می شود حفاری ها را که موجب نارضایتی شهروندان هم شده کاهش داد؟
این مهم عملا چاره کار ندارد. وقتی مدیریت واحد شهری نداریم این عوارض ایجاد خواهد شد. به عنوان مثال یک شهرک مسکونی ساخته می شود چند سال بعد خدمت رسانی اجرا می شود. در سبلان بعد از چند سال فاضلاب خیابان خیرین را کار می کنند.
این در حالی است که شهرک قبل از سکونت ساکنان باید خدمات خود را دریافت کرده و در شهر از یک نقطه برای اجراییات تصمیم گرفته شود. وقتی هر دستگاه خدمات رسان به حوزه کاری خود متمرکز است مشاهده بسیاری از معضلات شهری دور از انتظار نیست.
به نظر می رسد شهرداری در ترمیم حفاری ها دیر اقدام می کند. موافق این موضوع هستید؟
وقتی هر دستگاه خدمات رسان به حوزه کاری خود متمرکز است مشاهده بسیاری از معضلات شهری دور از انتظار نیست.شهرداری تمام توان خود را به کار می گیرد اما سطح حفاری ها بالا است. امسال تمامی معابر عمومی ترمیم شد و اگر موردی باقی مانده در معابر فرعی است و گرنه در لکه گیری معابر عمومی را امسال به صفر رساندیم و مابقی نیز در دست اجرا است.
طرح شهرداری در تفکیک زباله از مبدا به جایی نرسید. دلایل عدم تحقق را بیان کنید؟
متاسفانه متولی این طرح نه در بخش تفکیک زباله از مبدا و نه بازیافت به تعهدات خود عمل نکرد. قرار بود زباله های تفکیک شده در کارگاه ها خرد شده و بعد از پودر شدن به کارخانه های مختلفی از جمله پلاستیک سازی، بازیافت کارتن و کاغذ و کارخانه بازیافت انتقال یابد. با این وجود بخش خصوصی به تعهدات خود عمل نکرده و در شرف خلع ید متولیان هستیم.
در اردبیل به دلیل وجود کارخانه های بازیافت کاغذ و پلاستیک سازی زیر ساخت تفکیک زباله فراهم است و با این وجود انتظارات ما از بخش خصوصی محقق نشد. انتظار داشتیم با این طرح تفکیک زباله از مبدا کاملا اصولی و منظم انجام شده و فرهنگآن جا بیفتد.
آیا تولید زباله در اردبیل وضعیت نرمالی دارد؟
بله. روزانه هر اردبیلی ۶۰۰ گرم زباله تولید می کند که بین ۵۸۰ تا ۶۰۰ گرم مقدار مناسب و استانداردی است. همچنین روزانه ۳۰۰ تن زباله از سطح شهر جمع آوری می شود، در سه سال گذشته افزایش تولید زباله نداشتیم و وضعیت تولید زباله شهری کاملا نرمال است.
یکی از مشکلات عمده شهر اردبیل رواج پدیده حاشیه نشینی است. اقدامات حوزه کاری شما برای مهار این معضل چیست؟
پیش از شکل گیری واحد پیشگیری از تخلفات شهری مقابله با این پدیده با مشکلات متعددی مواجه بود اما در حال حاضر این واحد متشکل از دستگاه های متولی به ویژه با مشارکت دادگستری در بحث تخلفات ساخت و ساز حاشیه شهر ورود مطلوبی دارد.
این واحد در کشور نمونه است و گشت های بازرسی آن به صورت مداوم در حال رصد حواشی شهر است و با تخلفات برخورد می شود.
در برخی مناطق از جمله ملایوسف و بهشت زهرا ساماندهی و تعیین تکلیف انجام شد و در گل مغان و محدوده امامزاده سید صدرالدین نیز اراضی از بلاتکلیفی خارج شد.
در مهار این معضل تمامی دستگاه ها باید دست به دست هم دهند و پیشنهاد شهرداری این بود که با مشارکت شهرداری، شورا و اعتبارات دولتی زمین ها خریداری شود تا اصلا کسی نتواند ساخت و ساز کند.
اما طرح کمربند سبز عملا در حد یک وعده شیرین محدود ماند.
بله متاسفانه اجرا نشد و با این وجود پیشنهاد ما تعیین تکلیف اراضی بایر است تا به جای تمرکز به تخریب ساخت و سازها از ابتدا وضعیت اراضی مشخص باشد.
آیا موافق تغییراتی در طرح جامع شهر به دلیل مشکلات فعلی تراکم عمودی و افقی شهرسازی هستید؟
بله. نیازها باید از سوی مشاور احصا شود. در حال حاضر در محدوده اردبیل فضای خالی زیاد است و اصلا لازم به تراکم و ساخت و ساز افقی نیست. با این وجود مشاور باید در هر منطقه موجودی، نیازها و ساخت و ساز را شناسایی و مطالعه کرده و برای آن برنامه بنویسد و کل دستگاه ها ملزم به رعایت شوند. آخرین طرح تفضیلی اردبیل در سال ۸۴ نوشته شده و در این ۹ سال تغییرات متعددی در بدنه شهری را شاهدیم که ضرورت تعریف نیازهای جدید را تاکید دارد.
در خصوص بستر سازی و ساماندهی بالخی چای نیز توضیح دهید.
در سال جاری عملیات بهسازی تا میدان توحید اجرا می شود و بستر سازی از سمت دیگر نیز تداوم دارد. با تکمیل مقدار پیش بینی شده در سال جاری نهایتا نیم کیلومتر از میدان توحید تا زرناس و بخشی از سمت دیگر برای سال آینده باقی می ماند. پیش بینی ما اتمام عملیات بهسازی تا سه سال دیگر است و انتظار می رود بستر سازی تا سال آینده تکمیل شود.
در خصوص استفاده از ماهی لجن خوار در سیستم این رودخانه باید گفت سال گذشته افزودن ماهی لجن خوار تاثیر مطلوبی داشته و به شکل قابل توجهی تفاوت بین بخش هایی که ماهی اضافه شده بود با سایر بخش ها مشاهده می شد. علت انباشته شدن لجن و جلبک کاهش حجم آب این رودخانه و جاری نبودن آن است. افزودن ماهی لجن خوار تداوم دارد و انتظار می رود شهروندان نیز در حفظ بهداشت و محیط زیست این رودخانه با شهرداری سهیم باشند.
یکی از اتفاقات تاسف بار روزهای اخیر غرق شدن دو دانشجو در دریاچه شورابیل بود. برخی شهروندان معتقدند نبود حفاظ و علائم هشداردهنده مناسب دور دریاچه موجب تشدید حوادث آن می شود. نظر شما در این خصوص چیست؟
حصار کشی دور دریاچه گردشگری صحیح نیست و شهرداری نمی تواند اقدام به اجرا کند. چرا که منظر نامناسبی به این منطقه نمونه گردشگری خواهد داد. خود شهروندان باید احتیاط کنند و انتظار می رود اطلاع رسانی ها نیز در این خصوص افزایش یابد. هر چند معتقد به افزایش علائم هشدار دهنده هستیم اما شهروندان در کاهش حوادث باید جوانب احتیاط را رعایت کنند.
به اطلاع رسانی اشاره کردید. چرا از ظرفیت صدا و سیما استفاده نمی کنید؟ اخیرا در یک گزارش از بارش برف دوچرخه سواری یک دانش آموز روی بالخلی چای به عنوان یک سرگرمی تبلیغ می شد. موافق این گزارش هستید؟
به هیچ عنوان موافق نیستم. متاسفانه صدا و سیما در تولید برنامه هایی از این دست انتظار دارد بودجه تامین شود و با دستگاه اجرایی قرارداد ببندد. حتی در پخش بازی های تیم شهرداری نیز از ما پول خواستند. اعتبارات شهرداری محدود است و با این وجود برنامه های مشارکتی نیز با صدا و سیما اجرا می کنیم.
در صحبت آخر می خواهیم دیدگاه خود از وضعیت تیم شهرداری را بیان کنید. چرا تاکنون نتوانستید برای این تیم اسپانسر جذب کنید؟
جلسات متعدد به منظور جذب اسپانسر تشکیل شده و تلاش کردیم با مدیران واحدهای صنعتی در این خصوص مذاکره کنیم. با سه واحد صنعتی کارخانه سیمان، آرتا ویل تایر و واتا مذاکره شد و با این وجود به دلیل اینکه تیم شهرداری برای اولین بار در لیگ دسته یک حاضر شده مدیران واحدهای صنعتی و تولیدی استان توان تیم را باور ندارند. پیش بینی می کنیم در صورتی که تیم شهرداری امسال در دسته اول بماند این باور ایجاد خواهد شد و در عین حال انتظار ما از بخش خصوصی باور و حمایت ورزش حرفه ای این شهر است.
به دلیل کاهش درآمدهای شهرداری ها و از جمله شهرداری اردبیل نیازمند حمایت اسپانسر از تیم هستیم تا بتوانیم زمینه موفقیت بیشتر تیم را فراهم کنیم. علاوه بر این از اعتبار دولتی قانونا نمی توان برای ورزش حرفه ای هزینه کرد و یک درصد بودجه برای ورزش های همگانی و پرسنلی اختصاص یافته است.
تیم شهرداری اردبیل هم اکنون با تغییر مربی جان دیگر گرفته و در آمادگی مطلوبی بسر می برد.
...............................
گفتگو و عکس:
محمد میرزایی ناطق - ونوس بهنود
نظر شما