به گزارش خبرنگار مهر، چندی قبل یکی از اقدامات شهرداری رشت باعث سر و صدا و واکنشهای زیادی نه تنها در شهر رشت و استان گیلان که حتی در کشور شد. «معدوم کردن سگهای ولگرد با شلیک گلوله در شب» این راهی بود که شهرداری، برای جمع آوری سگ های ولگرد از سطح شهر انتخاب کرده بود.
هر چند به نظر نمیرسید رشت تنها شهری باشد که این راه را انتخاب کرده و این روش چندان هم غیر عادی به نظر نمیآمد، اما انتشار عکسها و گزارشهای شبهای سگ کشی آن را از حالت عادی در آورده و جنبه های غیر اخلاقی این حرکت را برجسته کرد. عکس های این سگ کشی روی سایتهای مختلف منتشر و صدها بار روی آنها کلیک شد و گزارش های مختلفی در مذمت این حرکت، به رشته تحریر درآمد.
معترضان از رفتار غیر اخلاقی شهرداری گله داشتند و میگفتند که شهرداری راحتترین راه ممکن را انتخاب کرده است. کارشناسان و حامیان حقوق حیوانات با بررسی موضوع، راه حل های دیگری مانند عقیم سازی، ایجاد سامانکده و مرگ با ترحم را پیشنهاد کرده و از طریق فضای مجازی، رسانه های مکتوب و گروه های مردم نهاد خواسته های خود را به گوش مدیران شهرداری رساندند.
چند روز بعد از جنجال اولیه، علی بهارمست معاون خدمات شهری شهرداری رشت در اطلاعیهای اعلام کرد: اگرچه طرح معدوم کردن سگهای ولگرد آلوده به بیماریهای خطرناک مثل هاری سالهاست که در شهرداری رشت و سایر شهرداریهای کشور، به روش سنتی در حال اجرا بوده است ولی، به احترام شهروندان و دوستداران محیط زیست و حیات وحش، اجرای این طرح با روش فعلی متوقف و روش جدید جایگزین خواهد شد.
تشکیل «کارگروه سامانکده سگهای ولگرد» روشی بود که بهارمست قول آن را داده بود که اولین جلسه آن نیز در دفتر ستاد توسعه پایدار شهرداری رشت برگزار شد.
فاطمه قدیمی رئیس ستاد توسعه پایدار، شهرام غنیزاده مدیر هماهنگی و نظارت خدمات شهری شهرداری، پیمان بازدیدی فعال محیط زیست، علی رضاخانی دامپزشک، بهزاد ماهرو مدیر باغ پرندگان رشت و بابک مهدی زاده روزنامه نگار، اعضای این کارگروه را تشکیل داده اند. دبیری این کارگروه نیز برعهده فرانک پیشگر، رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر رشت است. جلسهای که میتوانست ماهها قبل از این تشکیل شود.
پیشنهاد۳ ساله ایجاد سامانکده
پیمان بازدیدی، مدیرعامل گروه مردم نهاد «سرزمین ایده آل ما» به خبرنگار مهر میگوید: حدودا سه ماه قبل از ماجرای سگ کشی در رشت، طرح ایجاد سامانکده را به شورای شهر ارائه داده بودیم.
بازدیدی ادامه می دهد: من با توجه به اینکه مشاور کمیسیون بهداشت نیز هستم پروپوزال طرح را با مشورت خانم محجوب یکی از حامیان حیوانات در رشت به شورا ارائه دادم و متوجه شدم که دکتر رضا خانی دامپزشک و حامی حقوق حیوانات نیز حدودا سه سال پیش طرحی را به شورای شهر قبلی ارائه داده که البته به جایی نرسیده بود.
هرچند شهرداری سگ کشی را تنها راه حل پیش رو میدانست امابا توجه به اعتراضات، به دنبال طرحی برای جایگزین کردن با این روش بودبازدیدی بیان می کند: با برگزاری چند نشست مشترک با دکتر رضاخانی طرح کاملتری نوشته و به شورا فرستاده شد؛ طرحی تلفیقی از حرکتهای مشارکتی و اقدامات دامپزشکی برای سگها که با مطرح شدن انتخاب شهردار توسط شورای شهر، بررسی این مسئله مشمول مرور زمان شد.
اما بعد از شلیک گلولهها و انتشار گزارش و عکسها نگاهها به سمت شهرداری و پرسش از دلایل این اقدام معطوف شد.
مدیرعامل موسسه سرزمین ایده آل ما میگوید: بعد از این اتفاق من به عنوان یکی از حامیان حقوق حیوانات برای متوقف کردن آن تلاش کردم. در این بین هرچند شهرداری سگ کشی را تنها راه حل پیش رو میدانست امابا توجه به اعتراضات، به دنبال طرحی برای جایگزین کردن با این روش بود.
بازدیدی ادامه می دهد: در نهایت شهرداری با طرح اجرای سامانکده سگهای ولگرد موافقت و خود را حامی این طرح معرفی کرد.
سگ های ولگرد سروسامان می گیرند
در این شرایط کارگروه پیگیری سامانکده سگهای ولگرد تشکیل و جلسات آن به طور منظم برگزار شد و در طی این جلسات همه اعضا خواهان اجرایی شدن این طرح شدند. در اولین گام، بهزاد ماهرو در این جلسه از اهدا کردن زمینی به مساحت حدود ۲۰۰۰ متر برای ایجاد سامانکده سگ های ولگرد خبر داد.همچنین مقرر شد تا شهرام غنی زاده(مدیر خدمات شهری شهرداری رشت) با هدف استفاده از تجربیات دیگر مراکز در سطح کشور و همچنین تهیه عکس و گزارش از عملکرد آنها، به استان البرز سفر کرده تا با بازدید از سامانکده خدمات شهری شهر کرج، از تجربیات مدیران آن برای ایجاد سامانکده سگ های ولگرد در شهر رشت استفاده کرده و این تجربیات را به سایر اعضا نیز منتقل کند.
این مرکز شرایطی مانند کلینیک خواهد داشت و حیوانات بعد از زنده گیری به این مرکز منتقل و بعد از معاینه و درمان، عقیم سازی میشوند.بازدیدی درباره اصلی ترین مواردی که در این طرح بررسی می شوند توضیح می دهد: بررسی هزینه های اجرایی، امکان سنجی زمین واگذار شده برای تاسیس سامانکده و بررسی شرایط استاندارد آن از نظر مسائل زیست محیطی و بهداشتی،از اصلی ترین اقدامات اولیه خواهد بود.
این فعال محیط زیست درباره دیگر اقدامات پیش بینی شده در این طرح اضافه می کند: احداث ساختمان نگهداری، قرنطینه، معاینه و عمل در این طرح پیش بینی شده است. در واقع این مرکز شرایطی مانند کلینیک خواهد داشت و حیوانات بعد از زنده گیری به این مرکز منتقل و بعد از معاینه و درمان، عقیم سازی میشوند.
وی ادامه می دهد: آن دسته از سگهایی که سالم هستند در یک بخشی جداگانه نگهداری شده و عکس این سگها نیز در سایت سامانکده به نمایش گذاشته میشود تا افرادی که تمایل دارند، برای نگهداری آنها اقدام کنند.
کمک شهروندان تاثیر گذار است
بازدیدی با اشاره به نقش گروههای ثاتیرگذار در این کار میگوید: گروههای مردم نهاد و حامی حیوانات با همکاری شهرداری نقش مهمی در اداره کردن این سامانکده خواهند داشت و نظارت بر این مجموعه نیز به عهده سازمان محیط زیست و اداره بهداشت است که برای این امر می توانند از پزشک یا ناظر مقیم استفاده کنند.
این فعال حقوق حیوانات همچنین بر پررنگ بودن نقش گروه های مردمی تاکید داشته و ادامه می دهد: اداره این سامانکده براساس مشارکت مردم خواهد بود و در نظر داریم تا فرمهایی را طراحی کنیم که مردم براساس علاقمندی، حوزه همکاری خود را اعلام کنند و بر اساس این اعلام علاقه مندی، افراد در حوزههایی مانند نوازش و کمک عاطفی، تامین غذا، نظافت و حمام مشغول به فعالیت خواهند شد. و البته کمکهای مادی نیز به نام سامانکده دریافت و در خود سامانکده هزینه خواهد شد. و حتی برای تامین بخشی از غذا هم میتوانیم با کمک رستورانهای شهر، با تایید پزشک سامانکده اقدام کنیم.
اگر چه تا زمان افتتاح این سامانکده زمان زیادی باقیمانده اما حداقل حالا حامیان حقوق حیوانات خوشحال هستند که دیگر گلولهای در شهر برای کشتن سگی شلیک نمیشود اما بی شک، تا وقتی که سامانکده سگهای ولگرد به سرانجامی نرسد، نه مردم از دست سگهای بیمار آسایش خواهند داشت و نه سگها از دست آزار و اذیت برخی از مردم.
نظر شما