۱۸ بهمن ۱۳۹۳، ۱۴:۱۰

توسط محققان ایرانی؛

حسگر زیستی تعیین گلوکز بر پایه گرافن-نانوذرات طلا ساخته شد

حسگر زیستی تعیین گلوکز بر پایه گرافن-نانوذرات طلا ساخته شد

محققان ایرانی توانستند حسگری زیستی طراحی کنند که قادر به تعیین مقادیر ناچیز گلوکز در نمونه‌ ادرار است.

به گزارش خبرگزاری مهر، سید حبیب کاظمی، یکی از محققان طرح "ساخت حسگر زیستی تعیین گلوکز بر پایه گرافن-نانوذرات طلا" با اعلام این خبر گفت: هدف از این کار، ساخت زیست حسگر‌ی ساده با تکرار پذیری مناسب برای اندازه‌گیری گلوکز و در نتیجه تشخیص دیابت بوده است.

وی مزیت‌های این حسگر را توضیح داد و گفت: اهمیت نتایج این طرح در قابلیت زیست حسگر پیشنهادی برای اندازه‌گیری مقادیر بسیار کم گلوکز در نمونه‌ ادرار است. روش به کار رفته در ساخت حسگر کم هزینه است و در مقایسه با روش متداول، که مبتنی بر اندازه‌گیری در نمونه‌ خون شخص است، به ویژه برای اطفال، بدون درد خواهد بود.

کاظمی افزود: با توجه به امکان اندازه‌گیری میزان گلوکز در نمونه‌ ادرار با استفاده از این زیست حسگر، مشکلاتی نظیر ترس از ایجاد عفونت یا انتقال بیماری‌های خطرناک از طریق نمونه‌گیری خون نیز رفع می‌شود.

وی به دیگر مزایای این حسگر اشاره کرد و گفت: در این طرح نانوترکیب گرافن- نانوذرات طلا بدون استفاده از مواد پلیمری برای جدا نگه داشتن نانوصفحات گرافنی و کاهش امکان کلوخه شدن آن‌ها و در نتیجه بالا ماندن حساسیت زیست حسگر طراحی شده است. این درحالی است که در کارهای مشابه از مواد اتصال دهنده‌ یونی و پلیمری بهره گرفته شده است. 

کاظمی عنوان کرد: استفاده از مواد پلیمری کاهش سرعت پاسخ دهی حسگر و حساسیت آن را در پی خواهد داشت. همچنین زیست حسگر تهیه شده در این کار، سرعت پاسخ دهی و حد تشخیص غلظتی پایین‌تری نسبت به بیشتر نمونه‌های گزارش شده در کارهای مشابه از خود نشان داد.

به گفته وی، در روند دستیابی به اهداف مورد نظر، ابتدا نانوصفحات اکسید گرافن به روش اصلاح شده‌ هامر تهیه شد. سپس با احیای جزیی این نانوصفحات و تبدیل آن به اکسید گرافن احیا شده، نانوذرات طلا روی آن‌ها تثبیت شد. در ادامه آنزیم گلوکز اکسیداز نیز روی نانوترکیب تهیه شده از نانوذرات طلا و نانوصفحات اکسید گرافن احیا شده، قرار گرفت.

این محقق ادامه داد: در نهایت مطالعات الکتروشیمیایی و همچنین مشخصه‌یابی نانوترکیب تهیه شده صورت گرفت و میزان گلوکز به کمک این حسگر در نمونه‌های استاندارد و همچنین نمونه‌ی واقعی اندازه‌گیری شد.

کاظمی بیان کرد: کمترین غلظت قابل تشخیص به کمک این زیست حسگر 0/06 میکرومولار و عدم قطعیت در نتایج آن کمتر از شش درصد بوده است.

بر اساس اعلام ستاد نانو؛ این تحقیقات حاصل همکاری دکتر سید حبیب کاظمی، عضو هیات علمی دانشگاه زنجان، دکتر فرهاد شریف، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، و سینا صبوری، دانش آموخته‌ کارشناسی ارشد پلیمر از دانشگاه امیر کبیر است و نتایج آن در مجله Materials Science and Engineering C (جلد 49، شماره 1، سال 2015، صفحات 297 تا 304) منتشر شده است.

محققان دانشگاه تحصیلات تکمیلی در علوم پایه‌ی زنجان با همکاری پژوهشگران دانشگاه امیرکبیر در تحقیقات اخیر خود که مورد حمایت تشویقی ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی قرار گرفت، حسگری زیستی طراحی کرده‌اند .

کد خبر 2489288

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha