به گزارش خبرنگار مهر، فلزیابها و طلایابها امان محوطهها و بناهای تاریخی را بریده اند. این دستگاههای کذایی به حفاران غیرمجاز و قاچاقچیان کمک میکنند تا فلزات دفن شده در زیر زمین را پیدا کنند هرچند که بسیاری از آنها تنها نام طلایاب را دارند ولی در تشخیص طلا از آهن، دست قاچاقچیان آثار تاریخی را در پوست گردو میگذارند و به جای طلا، تکههای آهن پاره تحویل آنها میدهند!
از این نوع موارد در خوزستان و استانهای دیگر که دارای محوطههای باستانی زیاد است، بسیار دیده میشود تا جایی که میتوان یکی از همین تپههای تاریخی را که تقریبا دور از چشم مردم است پیدا کرد و دید که بخشهای زیادی از آن سوراخ شده است.
قاچاقچیان آثار تاریخی که میخواهند با فروش هویت ایرانی یک شبه پولدار شوند، اقدام به خرید فلزیاب میکنند. این دستگاهها معمولاً با ترفند تشخیص فلز به مشتری داده میشود ولی در زمان معامله مشتری خواهان تشخیص طلا توسط این دستگاههاست. بنابراین برخی از فروشندگان تکلیف خودشان را با این دسته از مشتریان روشن کرده و همان اول اعلام میکنند که دستگاه طلایابشان را به فروش میرسانند.
پیش از این هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۸۲.۲.۷ بنا به پیشنهاد شماره ۱.۲۸۸۸۰ مورخ ۱۳۸۰.۱۰.۲۲وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و به استناد تبصره (۳) ماده واحده قانون ضرورت اخذ مجوز برای ساخت، خرید و فروش، نگهداری، تبلیغ و استفاده از دستگاه فلزیاب - مصوب ۱۳۷۹-، آییننامه اجرایی قانون یادشده را به شرح زیر تصویب کرد:
فروشندگان مکلفند دستگاههای یاد شده را فقط به اشخاصی که مجوز خرید از سازمان میراث فرهنگیکشور دریافت کرده اند، بفروشند و نسخهای از برگ فروش را مشتمل بر مشخصات خریدار و مشخصات فنیدستگاه به سازمان میراث فرهنگی کشور ارسال کنند. همچنین در ماده ۶ این مصوبه نیز آمده است که تبلیغ دستگاههای فلزیاب از طریق رسانههای عمومی، مطبوعات، چاپ و نشر پوستر و سایرروشهای تبلیغاتی فقط با مجوز سازمان میراث فرهنگی کشور مجاز است.
بنابراین میتوان گفت که تنها در صورتی تبلیغ فلزیاب مجاز است که فروشندگان مجوزی برای این کار از سوی سازمان میراث فرهنگی داشته باشند. اما اکنون تبلیغاتی که در رسانهها و روزنامهها و مجلههای کثیرالانتشار میشود چنین مجوزی را ندارند.
یکی از این فروشندگان به خبرنگار مهر میگوید: نیازی به مجوز نیست. قرار است این دستگاه به فروش برسد و مشتری هر نوع استفاده که میخواهد از آن ببرد ما فروشنده هستیم و تکلیفی درباره چگونگی استفاده از این دستگاه توسط مشتری نداریم. مشتری میتواند از آن در راه درست استفاده کند و یا برعکس.
این اپراتور فروش دستگاه طلایاب نرخ این دستگاه را بین ۷۰۰ هزار تا دو میلیون تومان ارزیابی کرده و میگوید: هراندازه میزان قیمت دستگاه بالاتر باشد به این معنی است که قدرت تشخیص آن بالاتر است و یا اینکه میتواند عمق بیشتری از زمین را بررسی کند.
این شرکت فروش دستگاههای فلزیاب که در تبلیغات خود از نام طلایاب نیز استفاده کرده است، اکنون در روزنامههای کثیرالانتشار آگهی فروش میدهد و بدون توجه به قوانین این حوزه همچنان به فروش محصولات خود ادامه میدهد.
پیش از این معاون میراث فرهنگی کشور تبلیغات این دستگاهها در رسانهها را ممنوع اعلام کرده بود حتی برای مدتی تبلیغات این شرکت نیز متوقف شد ولی اکنون دوباره تبلیغات فلزیابها و طلایابها نه تنها در رسانههای پر مخاطب بلکه روی در و دیوار نیز مشاهده میشود.
در این میان متولیان میراث فرهنگی در برخی از شهرها مانند بوشهر همچنان با تبلیغ این دستگاهها تاجایی که قدرت اجرایی داشته باشند برخورد میکنند به نحوی که اکنون دیده میشود روی تبلیغات کاغذی نصب شده بر در و دیوار که به صورت غیرقانونی اقدام به فروش فلزیاب میکنند، با اسپری رنگ شده تا نشانی از شماره تماس آنها وجود نداشته باشد. شاید باید از این نوع اقدامات بیشتر در استانهایی مانند خوزستان نیز جدی گرفته شود چرا که اکنون این تبلیغات در برخی از محوطههای تاریخی، بناها مانند سازههای آبی و چغازنبیل به وفور دیده میشود.
نظر شما