به گزارش خبرنگار مهر، کهگیلویه و بویراحمد سرزمینی کوهستانی در زاگرس مرکزی است که از دو بخش سردسیری و گرمسیری تشکیل شده و شاید همین مسئله موجب تنوع آب و هوایی در آن شده به طوری که لقب چهار فصل به خود گرفته است.
در حالی هنوز مردم شهرستانهای بویراحمد و دنا با سرما دست و پنجه نرم می کنند و چادر سفید برف بر کوههای سترگ این دو شهرستان گسترده شده، در کمتر از ۱۰۰کیلومتر آن طرف تر، دشتها و ماهورهای مناطق گرمسیری، مخمل سبز بر تن کرده اند.
اما امسال بر خلاف همه سالها هنوز کوههای بویراحمد و دنا چادر سفید برف بر تن نکرده اند و به جز دنا و قله های آن کمتر کوهی دیده می شود که تن پوشی از برف بر تن کرده باشد.
این در حالی است که این استان همیشه جزء سه استان پربارش کشور و زمستانهای پر برف آن شهره بوده و تنها در سال گذشته شش برف سنگین در آن بارید که حتی تا بهار آثار این برف ها در خیابانهای شهر یاسوج دیده می شد.
اما سرزمین برف و آفتاب در سال زراعی جاری بارشهای خوبی نداشته و با توجه به اینکه معیشت مردم استان اغلب از راه دامداری و کشاورزی تامین می شود و باران نقش مهمی در زندگی آنان دارد، این بر نگرانی ها افزوده است تا جایی که کسی در این استان انتظار بهار را نمی کشد.
کاهش ۳۰درصدی بارشها زنگ خطری برای استان
استاندار کهگیلویه و بویراحمد کاهش بارش ها در استان را موجب کاهش منابع آبی و زنگ خطری برای استان می داند و می گوید: میزان بارشها در این استان نسبت به میانگین بلند مدت آن ۳۰ درصد کاهش یافته است.
سید موسی خادمی می افزاید: اگر این روند ادامه یابد مشکلاتی در بهار و تابستان آینده در زمینه آب ایجاد خواهد شد که لازم است با برنامه ریزی جامع و دقیق، اثرات ناشی از این مشکلات در استان کاهش یابد.
وی بیان می کند: در شهر یاسوج شاهد کاهش منابع آب این شهر هستیم و چاههای موجود دیگر جوابگوی جمعیت رو به رشد این شهر نیستند و برای رفع مشکلات آب این شهر سه طرح کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت در دست اجراست.
خادمی می گوید: ایجاد چاههای جدید و استفاده از چشمه ها و رودخانه های اطراف شهر از جمله راهکارهای کوتاه مدت و میان مدت و احداث سد تنگ سرخ راهکار بلند مدت رفع مشکلات آب شهر یاسوج است.
بحران آب؛ چالش بهار و تابستان آینده استان
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد هم به خبرنگار مهر می گوید: این استان در بهار و تابستان سال آینده با چالش بزرگ تامین آب مواجه است.
سید علی لدنی نژاد می افزاید: برداشت بی رویه از منابع آب و کمبود نزولات جوی در کشور این وضعیت را به وجود آورده است.
وی ادامه می دهد: هر ساله پنج چاه تامین آب شرب شهری و روستایی در این استان به دلیل افت فشار آب از مدار خارج می شود و باید به دنبال منابع پایدار تامین آب بود.
لدنی نژاد نگاه سنتی به آب را یکی از مشکلات موجود در این استان می داند و می گوید: این نگاه موجب استفاده بی رویه و هدرروی آب شده است.
وی به هدرروی بالای آب در استان اشاره می کند و بیان می دارد: سرانه مصرف آب در این استان بیش از ۱۸۰ لیتر است که این میزان ۲۵درصد بیشتر از میانگین کشوری است.
لدنی نژاد تشکیل شورای آب در کهگیلویه و بویراحمد را ضروری می داند و می گوید: همه باید تلاش کنند تا اثرات کم آبی را در بهار و تابستان آینده کاهش دهیم.
کاهش۱۵۴میلیمتری بارشها در استان
اما مدیرکل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد از کاهش ۱۵۴ میلیمتری بارش ها در این استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر می دهد و به خبرنگار مهر می گوید: از ابتدای سال جاری به طور متوسط ۲۱۴ میلیمتر باران در این استان باریده و این در حالی است که این میزان در سال گذشته ۳۶۹ میلیمتر بوده است.
فرج الله شکوهی فر می افزاید: از ابتدای سال زراعی جاری در یاسوج ۲۷۷، سی سخت ۳۰۰، گچساران ۱۷۳، دهدشت ۲۱۲ و لیکک۱۶۶ میلیمتر باران باریده است.
وی با بیان اینکه میزان بارش ها در سال زراعی جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته در همه مناطق کاهش یافته است، بیان می کند: میزان کاهش بارش ها در یاسوج ۱۶۰، سی سخت ۷۶، گچساران ۱۴۷، دهدشت ۱۹۴ و لیکک ۱۶۱ میلیمتر کمتر از سال گذشته است.
شکوهی پور تصریح می کند: میزان بارشها در مدت مشابه سال گذشته در یاسوج ۴۳۷، سی سخت ۳۷۶، گچساران ۳۲۰، دهدشت ۴۰۷و لیکک ۳۲۷ میلیمتر بوده است.
مدیرکل هواشناسی استان همچنین میانگین بلند مدت بارش را در یاسوج ۸۲۴ میلیمتر، گچساران ۴۴۹ میلیمتر، دهدشت ۵۰۲ میلیمتر، سی سخت ۶۹۱میلیمتر و لیکک ۳۸۴ میلیمتر عنوان می کند.
به گزارش خبرنگار مهر، مردم این استان ضرب المثلی دارند که می گوید " تا نیا زمستون شُل شُلی نیا بهار گُل گُلی". همچنین آنها معتقدند در سالی که برف نبارد هر چقدر هم که باران ببارد، آب به اندازه کافی ذخیره نمی شود و بی آبی در تابستان رخ نشان می دهد.
با این حال با توجه به گرم شدن هوا به نظر می رسد انتظار بارش برف و سفید پوش شدن کوههای مناطق سردسیری انتظاری عبث باشد. اما بارش باران می تواند زخمهای بی آبی در بهار و تابستان آینده را کاهش دهد.
......................
گزارش: صدیقه امیدی
نظر شما