به گزارش خبرنگار مهر، علی سلاجقه در همایش بزرگداشت منابع طبیعی که با محور آموزش و پژوهش شامگاه سه شنبه در محل پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در کرج برگزار شد، از اعلام آمادگی جامعه دانشگاهی برای تحقق مدیریت در بخش منابع طبیعی و محیط زیست جامع خبر داد و گفت: رئیس جمهور امسال تاکید کردند که دستگاه های اجرایی برای حل مسائل و مشکلات محیط زیست از ظرفیت دانشگاه ها استفاده کنند اما دریغ از اینکه یک وزیر یا رئیس سازمان حفاظت محیط زیست قدمی برداشته باشند.
وی دانشگاه را عضوی از پیکره کشور توصیف کرد و افزود: پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با برخورداری از ۲۶ نفر عضو هیئت علمی که ۶۰ درصد آن استاد تمام هستند و همچنین دانشجویان با انگیزه و بانشاط در مقاطع نحصیلی مختلف از مراکز مهم برای حل چالش های زیست محیطی کشور است اما دستگاه ها تعاملات کمرنگی با مراکز دانشگاهی دارند و از این ظرفیت بزرگ استفاده نمی کنند.
سلاجقه یادآور شد: جامعه دانشگاهی در فعالیتهای نفتی و مسائل هسته ای که به آنها اعتماد شد، توان خود را نشان دادند و کشور موفقیت های زیادی به دست آورد.
وی با تاکید بر اینکه سخنان رهبری نباید خوراک سخنرانی ها باشد، گفت: ایشان منابع طبیعی و محیط زیست را دو پیکره واحد و جدانشدنی خواندند اما نداشتن نگاه زیربنایی و نبودطرح های کلان برای حل مشکلات کلان کشور ما را به اینجا رسانده است.
به جامعه دانشگاهی اعتماد کنید
سلاجقه با انتقاد از ورود و اظهارنظر افراد غیرمتخصص به حوزه های مختلف ادامه داد: در حالیکه مبانی ریزگرد از دروس رشته های منابع طبیعی است و اندیشمندان و محققان این رشته باید برای آن چاره جویی کنند اما می بینیم که افراد غیرمتخص اظهارنظرهایی می کنند که توهین به تمام اندیشمندان کشور است.
وی افزود: صدا و سیما برای موضوعات کم آبی و ریزگردها افرادی را دعوت می کند که تخصصی در این باره ندارند و اظهار نظرهایی می کنند که کارشناسی نیست.
رئیس پردیس کشاورزی و منابع طیبعی دانشگاه تهران اعتبارات تخصیصی به بخش منابع طبیعی را ناکافی برای اجرای برنامه ها دانست و از تصمیمات مجلس نشینان برای ادغام سازمان محیط زیست و وزارت جهاد کشاورزی انتقاد کرد.
این مسئول در دانشگاه تهران تاکید کرد: بنیانگذار کبیر انقلاب توانستن را به ما یاد داد و تاریخ ۳۵ ساله جمهوری اسلامی نیز نشان داده که حل معضلات کشور با مدیریت اصولی امکانپذیر است. اما متاسفانه کسانی در موضوع ریزگردها اظهار نظر می کنند که با ادبیات ریزگردها و مباحث گرمایش زمین آشنا نیستند.
سلاجقه افزود: امروز تحقیقات دانشگاهیان محدود به پایان نامه ها و آی.اس.آی است در حالیکه کار تحقیقات ایده پردازی برای حل مسائل کشور است.
موضوع ریزگردها نباید درگیر مسائل سیاسی شود
وی همچنین تاکید کرد: نگاه سیاسی به چالش ریزگردها به نفع کسی نیست بلکه این مسئه ای ملی است و نباید درگیر مسائل سیاسی شود. من از اینجا دست نیاز به سمت مسئولان اجرایی و تحقیقاتی کشور دراز می کنم که به دانشگاهیان اعتماد کنند.
وی در ادامه سخنانش گفت: ادعا می کنند که دریاچه ارومیه را در دو سال احیا می کنند اما این عملی نیست و نیازمند کار کارشناسی است. امروز تفکر بتونیزیم رفته رفته روح انسان را زمخت و انسان را از خود بیگانه می کند و همه ما موظفیم از تریبون ها مختلف و رسانه ها استفاده کنیم.
رئیس پردیس کشاورزی دانشگاه تهران در پایان از تشکیل اتحادیه انجمن های محیط زیست و منابع طبیعی در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری خبر داد و افزود: این اتحادیه متشکل از ۱۳ انجمن علمی بزرگ کشور است که ظرفیتی ویژه در حل معضلات کشور و مشاوره در حل معضلات زیست محیطی است.
۹۰ درصد مالچ پاشی ها کارساز نیست
علی جعفری رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران نیز در سخنانی در این همایش گفت: امیدوارم سال آینده که برای بزرگداشت هفته منابع طبیعی گرد هم می آییم این را بررسی کنیم که آیا به اهداف همایش سال پیش دست یافته ایم.
وی در ادامه با انتقاد شدید از عملکرد صدا و سیما در مسئله محیط زیست و منابع طبیعی گفت: صدا و سیما محلی شده برای اظهارنظر افراد غیرمتخصص و در بحث ریزگردها هر کسی اظهار نظر می کند. متاسفم بگویم که دو سال است دوستان و همکاران ما در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران موضوع ریزگردها را بررسی می کنند ولی کسی سراغی از ما نمی گیرد.
جعفری ادامه داد: کشور ما دچار تب می شود، گاهی تب آبخیزداری، زمانی تب جنگلکاری و... .امروز خیلی ها چاره کنترل ریزگردها را مالچ پاشی می دانند در حالیکه اولین اصل در مالچ پاشی این است که بتواند پوشش گیاهی را مستقر کند و اگر از این نظر بررسی کنیم ۹۰ درصد مالچ ها را باید کنار گذاشت.
جعفری گفت: برای بررسی چالش های زیست محیطی کشور تقاضای ملاقات با رئیس سازمان حفاظت محیط زیست را مطرح کردیم اما پس از سه ماه ما را به یک جمع ۶۰ نفره دعوت کردند که نشانه اعتراض جمع را ترک کردیم.
وی تصریح کرد: از اظهارات عده ای تعجب می کنم که چگونه ادعا می کنند با استفاده از نوعی رُس می توان به چالش ریزگردها پایان داد! منابع طبیعی حق الناس است و ما باید آن را برای نسلهای آینده امانت نگه داریم.
مدیر بعضی ادارت منابع طبیعی، متخصص حسابداری هستند
رئیس دانشکده پردیس کشاورزی انتقاد دیگرش را در انتصاب مسئولانی با تحصیلات غیرمرتبط در مشاغل مربوط به محیط زیست و منابع طبیعی برشمرد و افزود: امروز بسیاری از مدیران کل و مسئولان که در حوزه منابع طبیعی، کشاورزی ومحیط زیست فعالیت می کنند، تحصیلات عمران، مکانیک یا حسابداری دارند در حالیکه جای افراد متخصص در این مسئولیت ها خالی است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: بارها اعلام کرده ایم تبادل افکار بین مسئولان اجرایی و دانشگاهیان وجود ندارد. دانشکده منابع طبییع دانشگاه تهران در چهار زمینه ریزگردها، کاهش مصرف آب، مشارکت های مردمی و مباحث خشکسالی حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
وی افزود: تاسف می خورم که احیا و حل مسئله دریاچه ارومیه را به یک فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی شریف سپرده می شود، این دانشگاه حرف اول را در زمینه فنی و مهندسی می زند نه منابع طبیعی.
رئیس دانشکده پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران خواستار حمایت از دانشگاهیان شد و گفت: اگر جامعه دانشگاهی حمایت شوند با کار صادقانه و انگیزه بالایی که دانشجویان دارند، دستارودهای بسیار مفیدی برای کشور به دست خواهد آمد.
وی همچنین تشکیل وزارتخانه مستقل به نام منابع طبیعی و محیط زیست، مدیریت اصولی و توسعه گازرسانی به مناطق محروم کشور و... را برای حفظ محیط زیست ضروری دانست.
نظر شما