به گزارش خبرگزاری مهر، اسلام یکی از ادیان توحیدی است که در سراسر جهان رشد کرده و در حال حاضر پیروان زیادی دارد. این دین آموزه هایی بسیار متعالی و ارزشمند دارد که قادر است تمام جنبه های زندگی بشری را پاسخ دهد و انسان را به سعادت برساند.
رسول خدا(ص) هنگامی که ظهور کرد فرمودند: من فرستاده خدا هستم و نمونه ای برای اخلاق و ارزش های انسان. از این رو هر مسلمان با درک سیره ایشان و مطالعه منابع اسلامی می تواند دریابد که این دین و آموزه هایش واقعا کامل بوده و هیچ نقصی ندارد و اگر انسانها به تعالیم وحیانی رجوع می کردند انسان امروز مشکلات این چنینی را تجربه نمی کرد.
صداقت، بزرگواری، مهربانی و گذشت، تقوا و پرهیزگاری از صفات برجسته ای است که این مرد خدا داشت و می تواند الگویی برای همه انسانها باشد و از سویی دیگر نیز همین صفت سبب شد تا همه جذب او شوند و او به یک رهبر بزرگ تبدیل گردد.
بعد از ظهور این مرد بزرگوار در جهان عرب تغییرات زیادی در اجتماع هویدا شد حقوق زنان تحول یافت و عدالت اجتماعی محقق گردید و نظام اجتماعی منفاوت گشت. این مرد بزرگوارو صالح با یاری خدا توانست درسهایی به بشر بدهد که هرگز بشر بدون آنها قادر نیست به فضیلت برسد و سعادت خود را تأمین کند و راه رسیدن به تعالی تنها همین مسیر است و بدون رعایت آن امکان سعادت وجود ندارد.
دکترین این مرد بزرگ این بود که تأمین اجتماعی که ضرورت ادامه حیات بشر است را محقق کند و به زندگی بشری اخلاق معنویت و روحانیت ببخشد. او می دانست که اگر عدالت محقق نشود و مدینه فاضله محقق نشده و بدون تردید بشر به وضعی بدتر گرفتار می شود.
تعالیم اخلاقی این مرد بزرگوار را می توان به چند دسته تقسیم کرد که در زیر می آید:
مهربانی و گذشت
صفتی که اسلام را می توان بدان شناخت مهربانی و گذشت است که در اسلام بدان تاکید بسیاری بدان شدده است و پیامبر(ص) بارها و بارها بدان توصیه نموده اند قلب مومن پر از مهربانی است و او هرگز نمی تواند با تندی رفتار کرده و دیگران را برنجاند.
گشاده دستی
از منظر تعالیم اسلامی مسلمان خسیس نیست و با دستی گشاده می بخشد و مهربانی می ورزد و هرگز همه آنچه دارد برای خود نمی خواهد. درس دیگر اسلام به بشریت درس رفتار انسانی با همه موجودات است. باید مهربان بود، بخشید و همه انسانها صرف نظر از ملیت، نژاد، دین و ثروت دوست داشت و ملاک در اسلام تقوا و پاکی است.
شجاعت
مومن در قلب خود از هیچ نمی هراسد و همواره به خدا توکل می کند مرگ از نگاه مومن ترسناک نیست. او مرگ را راهی به سوی خدا می داند و از این رو مومن برای مرگ همواره آماده است و همین مرگ اندیشی او را از بسیاری از رفتارها دور می کند.
راستی
دروغ در اسلام جایی ندارد و دروغگو با خدا دشمنی می کند. صداقت یک فضیلت است و اگر کسی دروغ بگوید بدون تردید اسلام را درک نکرده و آموزه هایش را فرانگرفته است. فریبکاری مذموم است و هیچ کس حق ندارد دیگری را فریب دهد و با نیرنگ به اهداف خود برسد. مومن برای دفاع از حقیقت حتی به زیان خویش ر است می گوید و از راستی نمی هراسد. او نظر خود را صادقانه می گوید و ترسی از بیان واقیعت ندارد.
نوع دوستی
درس دیگر اسلام پرهیز از خودخواهی است هر آنچه داری تنها از آن تو نیست و توباید هر آنچه برای خود می خواهی برای دیگران هم بخواهی و هر آنچه برای خود نمی پسندی برای دیگران نیز نخواهی. اسلام اخلاق را در همه ابعاد لحاظ کرده است اخلاق در تجارت یکی از این ابعاد است. اسلام تاکید زیاد در درست پیمانه کردن و پرهیز از کم فروشی و تعریف از جنس کرده است تا اعتماد بین مردم از بین نرود و مردم برای کسب روزی دروغ نگویند و یکدیگر را فریب ندهند به راستی چنین مکتبی برای هدایت بشر کفایت نمی کند و با بودن چنین تعالیمی بشر به چه احتیاج دارد؟
_____________________
نویسنده: عبدالرحمن عظام، منبع آن اسلام
نظر شما