۲۲ آبان ۱۳۸۴، ۱۲:۳۱

عضو هيئت علمي دانشكده صداوسيما در همايش دين و رسانه:

خوف و رجاء دو اصل مهم در تربيت ديني هستند // رسانه ها وظيفه سنگيني براي استفاده متعادل از خوف و رجاء دارند

خوف و رجاء دو اصل مهم در تربيت ديني هستند // رسانه ها وظيفه سنگيني براي استفاده متعادل از خوف و رجاء دارند

دكتر خجسته عضو هيئت علمي دانشكده صدا وسيما در همايش بين المللي دين و رسانه نحوه كاربرد خوف و رجاء به عنوان دو اصل مهم تربيت ديني در راديو و تلويزيون را مورد تشريح قرار داد و گفت: خوف و رجاء دو اصل مهم در تربيت ديني صحيح و اصولي هستند .

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" دكتر حسن خجسته عضو هيئت علمي دانشكده صداوسيما اظهار داشت: مسئله تربيت ديني اهميت بسياري دارد، كمك به تربيت و پرورش ديني يكي از وظايف راديو و تلويزيون است كه اين جريان را بخوبي سرعت مي بخشد.

عضو هيئت علمي دانشكده صدا وسيما تصريح كرد: خوف و رجاء در تربيت ديني، دو اصل تفكيك ناپذير هستند كه از سوي خانواده ها نيز در موارد بسياري مورد توجه ويژه قرار مي گيرند .

وي افزود: اساتيد در آموزش عالي و در مراكز آموزش و پرورش از دو مقوله خوف و رجاء استفاده مي كنند، از اينرو اين دو اصل بطور توأمان در تربيت ديني الزامي بنظر مي رسند .

وي در تعريف خوف و رجاء اظهار داشت: خوف حالتي است كه با تفكر در عظمت خداوند و تأمل در بيان طغيانگران و گناهكاران و آنجه در دنيا و آخريت به آنان وعده داده شده است، ايجاد مي شود، در مقابل رجاء حالت اميدواري نسبت به پاداش و نعمات خداوند متعال و بخشنده است .

خجسته افزود: از اينرو در قرآن نيز بيان شده است كه ما پيامبر را بشارت دهنده و ترساننده قرار داديم، به اين معنا كه خوف و رجاء در آموزه هاي پيامبر ديده مي شود. همچنين خداوند در قرآن بندگان را چنين اميد مي دهد كه من غفور و رحيم هستم و در پي آن بندگان را آگاه مي سازد كه در صورت گناه عذاب بسيار سختي براي آنان در نظر گرفته مي شود .

وي يادآورشد: اكثر متكلمان و عرفا مراحلي را براي خوف و رجاء قائل بوده و معتقد هستند كه در ابتدا رجاء براي اميدواري به آينده ضروري است و پس از آن توجه به خوف لازم است . در پي اين دو مرحله توجه توأان به دو اصل خوف و رجاء ضروري است .

عضو هيئت علمي دانشكده صداوسيما تأكيد كرد: آنچه در حوزه رسانه از الزامات تربيت ديني مبتني بر خوف و رجاء بر مي آيد را مي توان در نموداري تعريف كرد كه در آن خوف و رجاء بعنوان الگوي متعادل و در دو سوي الگو نوع رسانه و خواست مخاطب مطرح شده است.

وي گفت: در اين طرح ميزان استفاده از خوف و رجاء به حالت مساوي مطرح است و نوع رسانه از لحاظ سنتي و مدرن بودن در نظر گرفته مي شود، همچنين آنچه در اين ميان اهميت ويژه اي دارد خواست ، نياز و ديدگاه مخاطب است . بطور كلي رسانه هاي سنتي بيشتر كاركرد آموزش، اطلاع رساني، تفريح و سرگرمي را دارند اما رسانه هاي مدرن بيشتر بر كاركرد تفريح تأكيد دارندو بسياري از مخاطبان نيز از رسانه مدرن كاركرد تفريحي و سرگرمي را دارند .

خجسته اظهار داشت: رسانه هاي سنتي داراي ارتباط جدي و چهره به چهره اي هستند كه از تأثيرگذاري بالاي برخوردار است،  مثل منبر، پرده خواني، عاق والدين خواني و سلطان جمجمه كه در يك ارتباط چهره به چهره كاركرد توأمان خوف و رجاء را نشان مي دهند .

عضو هيئت علمي دانشكده صداوسيما تصريح كرد: رسانه ها در مسير تربيت ديني مي بايست بطور تأومان از دو اصل خوف و رجاء بهره گيرند. اما رسانه هاي جمعي فعلي ما در قالب يك الگوي نا متعادل و تنها به دليل انتظار خاص مخاطبان صرفا به اصل رجاء مي پردازند .

وي گفت: پرداخت صرف به مسئله رجاء و اميد به خداوند، شهامت انجام گناه را بيشتر خواهد كرد، رسانه ها بايد منتقل كننده اين پيام باشند كه دين علاوه بر اميدواري و جنبه هاي رجاء نيز دارد، در واقع رسانه ها در حوزه عمومي براي استفاده از كاركرد خوف و رجاء وظيفه سنگيني جهت برقراري تعادل ميان اين دو خواهند داشت .

کد خبر 252682

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha