یکی از خبرهای پر حاشیه خبرگزاری مهر در این هفته درباره ورود کارشناسان میراث فرهنگی به کاخ پاسال بود و اعلام نظر مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران درباره اینکه پس از بررسی کارشناسان این اداره، آنها به این نتیجه رسیده اند که کاخ پاسال ارزش میراثی ندارد تا بتوان آن را در فهرست میراث فرهنگی ثبت کرد. این اظهار نظر درحالی است که اداره میراث تهران در نظر دارد تا برج میلاد را در فهرست میراث ملی به عنوان اثر دارای شان ملی حفظ کند درحالیکه هیچ وجه فرهنگی هنری و ... ندارد. با این حال واکنش های مختلفی پیرامون این خبر به وجود آمد و بسیاری کارشناسان میراث فرهنگی را فاقد صلاحیت برای ارزش گذاری آثار تاریخی دانستند.
بلیت بازدید از میراث ثبت شده در یونسکو امسال الکترونیکی میشود
مدیر کل امور پایگاههای میراث جهانی از الکترونیکی شدن بلیت همه آثار ثبت شده در فهرست یونسکو خبر داد و گفت: در نوروز امسال عمارت عالی قاپو بلیت الکترونیکی فروخت.
فرهاد عزیزی به خبرنگار مهر گفت: کاخ نیاوران نیز از مدتها پیش اقدام به فروش بلیتهای الکترونیکی کرده بود. ما فروش بلیت الکترونیکی را در نقش جهان نیز تست کردیم. در بخشی از پایگاهها به صورت پایلوت این طرح اجرا شد. امسال بناست که حداقل در پایگاههای جهانی سیستم الکترونیکی فروش بلیت ها را اجرایی کنیم تا به لحاظ امنیتی بتوانیم کنترل بیشتری داشته باشیم، ضمن اینکه میتوان آمار بازدید این محوطه ها و بناها را دقیق تر به دست آورد. در ایامی مانند نوروز میزان بازدید از محوطه ها و آثار جهانی بسیار زیاد است. باید برنامه ریزی کرد تا حجم زیاد بازدیدکنندگان از این آثار کنترل شود. میتوان برای این کار بازدیدکنندگان را در ساعات مختلفی به این مقاصد تاریخی هدایت کرد. به این ترتیب الکترونیکی شدن بلیت این بناها، امکان زمانبندی را برای حضور بازدیدکنندگان به وجود می آورد.
پایههای کاخ جهان نمای اصفهان کشف شد
کاوش های باستان شناسی در محدوده دروازه دولت و چهارباغ اصفهان به کشف پایه های کاخ جهان نما انجامید. علی شجاعی اصفهانی عضو هیات علمی دانشگاه هنر اصفهان و سرپرست هیأت کاوش در محدوده دروازه دولت و چهارباغ اصفهان این خبر را اعلام کردو گفت که کاوش در این محوطه تاریخی با هدف کشف شواهد وجود کاخ جهان نما و انتهای محدوده عرضی سنگفرش خیابان چهار باغ در حال انجام است. تا پیش از این نیز اسناد مکتوب اعم از نوشته های تاریخی، نقشه ها و عکسهای قدیمی وجود کاخ جهاننما را در این حوالی اثبات می کرد که با فعالیتهای اخیر محل دقیق آن مشخص شد.
واکنش سازمان میراث فرهنگی درباره ورود خبرنگار خارجی به کشور
پس از آنکه گردش آزادانه خبرنگار صهیونیستی در کشور خبرساز شد، روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی گفت: مجوز ورود اتباع کشورهای خارجی را مراجع ذی ربط صادر می کنند بنابراین سازمان میراث فرهنگی مسئولیتی در صدور روادید ندارد. حمید ضیایی پرور به خبرنگار مهر گفت: هر یک از اتباع خارجی کشورهای مختلف که علاقمند به بازدید از جاذبه های فرهنگی و تاریخی ایران هستند با دریافت روادید و مجوز ورود از مراجع ذی ربط و کنترل اسناد سفر توسط ناجا در مرزهای مختلف وارد کشور می شوند. سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هیچ گونه مسئولیت قانونی در قبال صدور روادید و مجوز ورود به کشور ندارد.
گردشگران از آرامگاه کوروش «میوه حقوق بشر» میچینند
همه گردشگران داخلی و خارجی میتوانند در باغی نزدیک به آرامگاه کوروش، تدوین کننده نخستین منشور حقوق بشر درختی با نام خودشان داشته باشند و از میوهاش استفاده کنند.
اگر در چند سال اخیر حریم آرامگاه کوروش به خاطر زمینهای کشاورزی و ساخت کارخانه و چند بنای دیگر به خطر می افتاد و اجرای طرح های عمرانی مانند ساخت سد سیوند در نردیکی آن دوستداران میراث فرهنگی را نگران میکرد، اکنون قرار است طرح دیگری در آن اجرا شود. طرحی که برعکس همه این اتفاقات، به دست فعالان گردشگری طراحی شده و قرار است بار دیگر استان فارس و مجموعههای جهانی آن از جمله آرامگاه کوروش را با طرح «باغ حقوق بشر» معرفی کند.
بازسازی تاریخ کونتیننتال تهران در«لاله»
مدیرعامل شرکت توسعه گردشگری ایران از بازسازی تاریخ هتل لاله (کنتیننتال سابق) تهران خبر داد و گفت: واگذاری هتل لاله به بخش خصوصی مستلزم ارزش گذاری مجدد است.
غلامحسین حسینی برای اولین بار در نشستی با خبرنگاران بیان کرد: زمانی مدیران قبلی در تصمیمی اعلام کردند که قرار است ۶۰ هتل توسط این شرکت ساخته شود. هیچ گاه این ۶۰ هتل ساخته نشد. یکی دو هتل نیز که متعلق به شرکت بود، مانند هتل لاله کیش و یزد، فروخته شد. اکنون پروژههای نیمه تمام زیادی وجود دارد که با بخش خصوصی دچار مشکل شدهایم و این پروندهها منتج به پرونده حقوقی شدهاند. درباره تکمیل برخی از آنها که بدون بررسیهای اقتصادی، قراردادی بسته شده، سماجتی نداریم.
مدیرعامل شرکت توسعه گردشگری افزود: در نیمه دوم سال ۹۳ پرونده واگذاری شرکت که دو سه سال در حوزه هیات داوری مطرح بود، ابطال شد. هیچکس مخالف این نیست که چنین حوزههایی با مدل بخش خصوصی بهتر اداره میشوند ولی ارزشگذاری شرکت ناصحیح بود. بنابراین مصر بودیم که این قضیه با تدبیر اساسی حل شود. پس با همکاری وزرای مرتبط، رای واگذاری شرکت ابطال شد. یک مرحله دیگر در دادگاه مانده که به احتمال زیاد این رای نیز به نفع شرکت صادر خواهد شد. امیدواریم قوه قضاییه در این زمینه فضای عدالت محوری را رعایت کند.
وی درباره واگذاری هتل لاله نیز گفت: اینکه سازمان دوباره بخواهد هتل لاله را به بخش خصوصی واگذار کند یا نه، مستلزم ارزشگذاری مجدد است. سازمان میراث فرهنگی با واگذاری مخالف نیست، منتهی باید این واگذاری با قیمت درست و رعایت حقوق مردم انجام شود.
پیش نویس قرارداد الجزایر بین شاه و صدام در تهران نوشته شد
حسینی بیان کرد: هتل لاله تهران غیر از ظاهری که برای همه آشناست، وقایع خاصی نیز در آن اتفاق افتاده مانند پیشنویس قرارداد الجزایر بین شاه، صدام ملعون. در نظر داریم تاریخ اینجا را بازسازی کنیم. حتی این هتل، مهمانان مهمی مانند دبیرکل سازمان ملل، گاندی و... داشته است. این هتل مخصوص خبرنگاران خارجی بوده و آنها کنفرانسهای بینالمللی را در اینجا برگزار میکردند. کشورهای دیگر مانند ترکیه از فرصت دو روز اقامت رضاشاه در یکی از آن هتلها استفاده کرده و اکنون به پکیج جذابیتهایی که دارند، موزه شدن این هتل را نیز اضافه کردند. بنابراین میتوان اتفاقاتی که در این هتل افتاده را بازسازی کرد.
ارسال پرونده ثبت جهانی کمانچه به یونسکو
پرونده «کمانچه: یک ساز فولکوریک آرشهای» برای ثبت در فهرست میراث ناملموس جهانی از سوی ایران به یونسکو ارسال شد. در این باره، فرهاد نظری مدیرکل ثبت آثار تاریخی به خبرنگار مهر گفت: کمانچه ایران برای سال ۲۰۱۶ پیشنهاد و از سوی یونسکو اعلام وصول شد. این پرونده با شماره ۱۰۷۱ در فهرست موقت یونسکو قرار گرفته تا اینکه جهانی شود.
وی افزود: قرار نیست کمانچه به صورت پرونده چند ملیتی با کشورهای دیگر ثبت شود چون این یکی از پرونده های ملی ایران است از سوی دیگر در بسیاری از نقاط ایران انواخته می شود. این ساز جزو فراگیرترین سازهاست که به خاطر اهمیت آن در اولویت ثبت قرار گرفت.
نظر شما