کسری رضایی تدوینگر و مشاور فیلمنامه مستند سینمایی «شباز میراث خانوادگی» درباره ساخت این اثر که به تهیه کنندگی محمدعلی شعبانی و با کارگردانی و تحقیق فرود عوض پور ساخته شده است به خبرنگار مهر گفت: «مالکوم لطیف شباز» نوه «مالکوم ایکس» رهبر سیاهپوستان مسلمانان در آمریکا بود که دو سال پیش در سن ۲۸ سالگی در مکزیک کشته شد.
وی ادامه داد: «مالکوم لطیف شباز» طی یک اتفاق به زندان می رود و در زندان با برخی از سیاه پوستان مسلمان آمریکایی آشنا می شود که به دنبال این آشنایی به واقعیت تفکرات پدربزرگ خود و خدمتی که در راه شناساندن دین اسلام در آمریکا کرده است پی می برد. لطیف شباز پس از آزادی از زندان درباره دیدگاه های ایدئولوژیک پدربزرگ خود مطالعه کرد و ادامه دهنده راه او در عرصه تبلیغ دین اسلام در آمریکا شد و پس از مدتی مسلمانی خود را رسما اعلام کرد.
تدوینگر مستند «شباز میراث خانوادگی» با بیان اینکه مالکوم لطیف شباز پس از اعلام شیعه شدن از سوی دولت آمریکا تحت فشار قرار گرفت، بیان کرد: شباز پس از اینکه فعالیت های خود در حوزه اجتماعی را آغاز کرد به شکل رسمی اعلام کرد که شیعه شده است. شیعه شدن شباز باعث شد تا مورد توجه قرار گیرد و در نهایت از سوی دولت آمریکا تحت فشار و تهدید و تعقیب قرار گرفت.
وی ادامه داد: «مالکوم لطیف شباز» برای حضور در همایش هالیوودیسم که در جشنواره سی و یکم فیلم فجر برگزار شد، از سوی ایران دعوت شد اما هنگامی که برای حضور در این همایش راهی ایران شد در فرودگاه آمریکا بازداشت و یک هفته در بازداشتگاه ماند و به محض اینکه کنفرانس به پایان رسید از بازداشتگاه بیرون آمد.
رضایی در پایان صحبتهایش گفت: پس از این ماجرا شباز تلاش کرد تا از آمریکا خارج شود ولی هر بار به دلایل مختلف با موانعی مواجه و در نهایت موفق به فرار از آمریکا شد اما به محض خروج از آمریکا به شکل مشکوکی کشته شد.
زدودن غبار از چهره واقعی نوه مالکوم ایکس
محمدعلی شعبانی کارگردان مستند تحسین شده «سمفونی استیضاح» در جشنواره سی و سوم فیلم فجر که نخستین تجربه تهیه کنندگی خود را با مستند «شباز میراث خانوادگی» کسب کرده است نیز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: شبکه های بی بی سی و سی ان ان سعی کردند «مالکوم لطیف شباز» را یک بیمار روانی معرفی کنند ولی ما سعی کردیم در این مستند از چهره ای که رسانه های بیگانه ساخته اند غبارروبی کنیم.
این مستندساز تصریح کرد: در این مستند سعی کردیم نگاه درستی به زندگی و فعالیت های «مالکوم لطیف شباز» داشته باشیم و این فرد را از دریچه تغییر نگرشی که نسبت به جهان داشته مورد ارزیابی قرار دهیم. در واقع غرب و جوامع بین الملل ترجیح می دهند تصویری که از دین اسلام ارائه می دهند تصویری خشن و داعش گونه باشد و حال اینکه وقتی شخصیتی چون مالکوم شباز چهره ای رحیمانه از اسلام به نمایش می گذارد غرب و به خصوص آمریکا این موضوع را بر نمی تابد و دست به ترور می زند که متاسفانه مالکوم شباز هم به همین سرنوشت گرفتار شد.
شعبانی در پایان درباره مراحل تولید مستند «شباز میراث خانوادگی» گفت: مونتاژ این فیلم مستند به تازگی به پایان رسیده است و اکنون در مرحله صداگذاری قرار دارد و به زودی برای نمایش آماده می شود. مستند «شباز میراث خانوادگی» یک پرتره ۴۰ دقیقه ای است و یکی از دلایلی که خود من به حوزه تهیه کنندگی رو آوردم این بود که موضع گیری درباره سوژه هایی از این دست را به حداقل برسانم.
نظر شما