به گزارش خبرنگار مهر، فرانتس یوزف وتس، مؤلف کتاب حاضر، به رغم اندیشه دشوار فهم بلومنبرگ، سخت نویسی، مغلق گویی، ذکر نقل قول های پیاپی، تداعی های آزاد ذهن سیال بلومنبرگ و به تبع آن، هجوم بی امان افکار مختلف در نوشته هایش تمام سعی خود را کرده تا از هزارتوی نوشته های وی، بن مایه های اساسی آثارش را به نحوی نظام مند ارائه کند و خواننده را گام به گام به اندیشه های بنیادین بلومنبرگ رهنمون سازد.
نویسنده کتاب حاضر کوشیده است تا نمایی کلی از مهمترین جنبه های فکری هانس بلومنبرگ(۱۹۹۶-۱۹۲۰)، فیلسوف ژرف اندیش و دشوار نویس آلمانی به دست دهد. وی در این کتاب با بیانی روشن و قابل فهم و گاه نقادانه، توانسته به خوبی خوانده را در فهم اندیشه های ژرف و بدیع بلومنبرگ شریک سازد و او را به پیمودن ادامه این مسیر، یعنی به خواندن آثار اصلی بلومنبرگ ترغیب کند.
تلاش بی وقفه انسان عاجز متناهی برای اثبات خویش در برابر مطلق العنانی واقعیت قاهری که نسبت به علایق، آرزوها و نیازهای وی بی اعتنا ست و پرسش از معنای وجود در دل این جهان بی معنا، از بن مایه های فکری بلومنبرگ به شمار می روند.
به رغم کوشش آلمانی ها و انگلیسی زبانان در جهت معرفی اندیشه های بلومنبرگ، متأسفانه این اندیشمند چندان مورد عنایت دوستداران فلسفه در ایران قرار نگرفته است. چنانکه تاکنون هیچ اثری از او یا در باب او به فارسی انتشار نیافته و تنها اشاراتی گذرا به کتاب «مشروعیت عصر جدید» و مباحث او در باب سنت و مدرنیته شده است و سایر آثار و ارای وی در حاشیه مانده اند؛ این در حالی است که جای خالی ژرف نگری های او در فضای فکری ایران عمیقاً محسوس است.
در مسیری نا مستقیم به جانب عزلتگاه، وقوف نسبت به زندگی و عالم، تلاش انسان برای اثبات خویش، وداع، کیهان- به مثابه یک کابوس، اندیشه بنیادین، واقعیت به منزله حاکم مطلق العنان، کتاب طبیعت، رنج بردن از زمان، میان انسان و غار، هنر، لطایف و مخاطره جویی، سوژه مطلق- صرفاً انسانس محتاج، انسان همان نا ممکن است، پیشروی در سکوت ابدی، اهل کتابی با شمی برای از دست رفتن معنا، از جمله موضوعات و عناوین این کتاب هستند که نویسنده بدانها پرداخته است.
کتاب «درآمدی بر اندیشه هانس بلومنبرگ» نوشته فرانتس یوزف وتس، با ترجمه فریده فرنو و امیر نصری و ویراستاری محمدرضا حسینی بهشتی برای نوبت اول در سال ۹۳ در۲۴۵ صفحه از سوی نشر چشمه منتشر شده است.
نظر شما