۷ آذر ۱۳۸۴، ۹:۴۲

امروز در تاريخ

امروز در تاريخ

خبرگزاري مهر :امروز دوشنبه هفتم آذر سال1384 هجري شمسي ، مصادف است با بيست و پنجم شوال المكرم سال 1426هجري قمري و برابراست با بيست و هشتم نوامبر سال2005 ميلادي .

شهادت امام جعفر صادق (ع) :


حضرت امام جعفر صادق(ع ) رئيس مذهب شيعه  در روز هفدهم ربيع الاول سال هشتاد و  سه  هجرى قمري ديده  به جهان گشودند . پدربزرگوارشان   امام محمد باقر(ع ) و مادر گراميشان   ام فروه دختر قاسم بن محمد بن ابى بكر است  .امام صادق (ع) كنيه‏هاى متعددى چون  ابوعبدالله ، ابواسماعيل و ابوموسى داشتند  كه مشهورتر  آنها ابوعبدالله است . ايشان  القاب چندى هم داشته اند همانند صادق ، فاضل، قائم، كافل، منجى  كه  صادق مشهورترين آنها است . امام صادق  (ع )  تا دوازده  سالگى نخستين درس هاي الهي را نزد امام  سجاد (ع) فرا گرفت و پس از رحلت امام چهارم ،  نوزده سال  نيز معاصر  پدر بزرگوارش امام محمد باقر(ع)  بود .
به نوشته مناقب ابن شهر آشوب امام صادق (ع) مردى بود  چهارشانه، زيبا روى و خوش سيما. موهايش كوتاه و پر پشت بوده و وسط استخوان بينى‏اش كمى برجستگى داشته است . قسمت بالاى پيشانى‏اش كم مو، پوست بدنش نازك و برگونه‏اش خالى مشكين  وجود داشته است.
 به نوشته مورخين حضرت امام صادق(ع) ده  فرزند داشت . هفت پسربه نامهاى اسماعيل ، عبدالله ، موسى ، اسحاق ، محمد ، عباس وعلى و سه دختر به نامهاى ام‏فروه ، اسماء و فاطمه . اسماعيل پسر بزرگتر آن امام است . بعضى از شيعيان بر اين گمان بودند كه اسماعيل بعد از پدربه امامت ‏خواهد رسيد . اما او در روزگار زندگانى پدر درگذشت و امام وى‏ را در قبرستان بقيع به خاك سپرد و بر مردن او سخت گريست  . امام(ع) پيش از به خاك سپردن اسماعيل، روى او را گشود تا مردم ببينند اسماعيل‏ مرده است ، ولى پس از مرگ اسماعيل گروهى مردن او را باورنكردند و پس از امام صادق (ع)  او را امام دانستند و فرقه اسماعيليه را شكل دادند . به اين گروه شيعه هفت امامي مي گويند. 
امام صادق (ع)  در در سن سي و يك سالگي پس از شهادت امام باقر(ع) به در جه رفيع امامت نايل آمدند و  مدت سي و چهار  سال مسووليت  امامت شيعيان را به عهده گرفتند .


دوران زندگى پربار امام جعفرصادق(ع) مصادف بود با خلافت پنج تن ازخلفاي بنى اميه و دوتن ازبني عباس . هشام بن  عبدالملك ، وليد بن يزيد (وليد دوم) ، يزيد بن وليد (يزيد سوم) ، ابراهيم بن وليد و مروان بن  محمد ( مروان حمار )، و دو تن از عباسيان به نامهاي ابوالعباس ،عبدالله پسر محمد معروف به سفاح وابوجعفرپسرمحمد معروف به‏ منصور خلفاي هم دوره امام صادق (ع) بودند .
دوران امام صادق(ع ) را مي توان  يكى ازپر حادثه ترين دوره هاي تاريخ اسلام دانست .  قيام " ابو سلمه " دركوفه و" ابو مسلم"  در خراسان و ايران از جمله  حوادث سياسي اين دوره تاريخي است  .  همچنين اين دوران را مي توان به عصر برخورد مكاتب  و ايدئولوژى هاي  فلسفى و كلامى ،  نام نهاد  . امام  ششم (ع) در اين اوضاع سياسي و فرهنگي  از يك سو در صدد حفظ شيعه  دربرابر توفانهاي  رايج بر آمدند  و از سوي ديگر با بيان اصول دين اسلام و پايه گذاري فقه جعفري ،  مانع از انحراف شيعيان از  اصول و معارف اسلامى از مسير راستين  آن  شدند.  در اين شرايط دشوار، امام (ع )  با ايجاد مكتب فقه جعفري  به احياء و بازپيرايي  معارف اسلامى پرداخت و در اين مكتب علمى به تربيت  چهار هزار شاگرد متخصص  در رشته هاى مختلف علمي همت گمارد  .
دانشگاه امام صادق(ع ) بزرگترين و ژرفترين نهضت علمى را پديدار ساخت و همه مدارس و خطوط علمى عصر خود را تحت الشعاع قرار داد، حتى شاگردان برجسته اى از اهل تسنن از اين دانشگاه بهره ها بردند و به مقامات عظيم علمى رسيدند.
شيخ طوسى در رجال خود شمار اين افراد را سه هزار و يكصد و نود و هفت نفر مرد  و دوازده  زن عنوان مي كند . به همين دليل است كه  امام صادق(ع) را به عنوان رئيس مذهب جعفرى مي شناسند . علامه سيد شرف الدين مى نويسد: هشام كتابهاى بسيار تاليف نمود كه 29 عدد آن شهرت دارد. جابر بن حيان كه او را پدر علم شيمى خوانند، يكى از شاگردان امام صادق(ع ) بود، كه كتابى درهزار صفحه بزرگ، شامل پانصد رساله در علوم مختلف، تأليف نمود. شاگردان امام كه از  بلاد مختلف به نزد آن حضرت حاضر مي شدند پس از فراگيري حديث و علوم آل الله ، هريك روانه منطقه اي مي شدند  و  خود مبلغ و بازگو كننده منطق امام (ع) و پاسدار ميراث دينى و علمى  تشيع   مي گشتند  .
وسعت علمي امام صادق( ع)  به قدري گسترده است كه بسياري از روساي مذاهب ديگر به جامع الاطراف بودن ايشان اذعان داشتند . فقها و دانشمندان بزرگ در برابر عظمت علمى آن حضرت سر تعظيم فرود مى‏آوردند و برترى علمى او را مى‏ستودند .در تهذيب التهذيب ابن حجر عسقلانى آمده است ،   ابو حنيفه، پيشواى مشهور فرقه حنفى، مى‏گفت: من دانشمندتر از جعفر بن محمد نديده‏ام . مالك ، پيشواى فرقه مالكى نيز مى‏گفت: در علم و عبادت و پرهيزگارى، برتر از جعفر بن محمد هيچ چشمى نديده و هيچ گوشى نشنيده و به قلب هيچ بشرى خطور نكرده است. در حدود بيش از چهار هزار نفر از امام صادق (ع) حديث روايت كرده‏اند. مرحوم شيخ مفيد مى‏نويسد: عالمان حديث، اسامى راويان موثق را كه با اختلاف در رأى و اعتقاد از امام حديث شنيده و يا روايت كرده‏اند، گردآورى نموده‏اند كه تعدادشان بالغ بر چهار هزار نفر مى‏ شود.
امام صادق(ع )  همواه مبارزى نستوه و خستگى ناپذير در ميدان فكر و عمل بوده است . ايشان بنا به  مقتضيات زماني در كسوت  تدريس و تأسيس مكتب و انسان سازى خدمات شاياني را به جامعه شيعه ارايه كردند به طوري كه امروزه غالب روايات فقهي منسوب به آن حضرت است . 
در ده سال پاياني عمر شريف امام صادق(ع) منصور عباسي فشار خود را بر شيعيان حضرتش دو چندان كرد و تنگي و عسرت فراواني را برطرفداران امام(ع) تحميل كرد چنان كه حتي امام (ع) در اين دوره  در ناامنى و ناراحتى بيشترى به سر مى برد. منصور شيعيان را در مدينه بشدت تحت كنترل و مراقبت قرار داده بود، به طورى كه در مدينه جاسوسانى داشت تا كسانى را كه با شيعيان امام صادق (ع) رفت و آمد داشتند، گردن ب‏زنند.  حكايت جابر جعفي در باره فشار گسترده بر شيعيان جالب توجه است .  جابر جعفى يكى از ياران ويژه امام است كه از طرف آن حضرت براى انجام دادن امرى به سوى كوفه مى رفت. در بين راه قاصدى تيز پاى امام به او رسيد و گفت امام(ع) مى گويد: خودت را به ديوانگى بزن، همين دستور او را از مرگ نجات داد و حاكم كوفه كه فرمان محرمانه ترور را از طرف خليفه داشت از قتلش به خاطر ديوانگى منصرف شد. البته بعدها در همين دوره قيام زيد به وقوع پيوست كه شرح آن در اين مقال نمي گنجد .
 اينكه امام (ع) در چه ماهى به شهادت رسيده اند  ، روايات مختلف است . برخى بيست و پنج شوال و برخى نيمه رجب را روايت كرده‏اند؛ ولى  مورخان شيعه و سنى اتفاق دارند كه سال وفات امام، سنه 148 هجرت بوده است، و روايت بيست و پنج شوال نيز مشهور است . نويسندگان و تاريخدانان شيعه متفقاً اعتقاد دارند كه والى مدينه از سوى منصور عباسى ، امام صادق (ع) را به وسيله زهر مسموم و شهيد كرده است . و كفعمى در مصباح  روايت كرده كه امام با انگورى زهرآگين مسموم و شهيد شده است .در اين ميان برخى محققان اهل سنت نيز شهادت امام را به وسيله زهر، روايت كرده‏اند . امام كاظم (ع) پدرش را پس از شهادت در ميان دو تكه پارچه سفيد كه لباس احرام او بود به اضافه پيراهن و دستارى كه يادگار جد ش حضرت على بن الحسين (ع) بود و نيز در ميان بردى كه آن را به چهل دينار خريده بود، پيچيد و در قبرستان بقيع به خاك سپرد.

منابع :
حضرت آيت لله خامنه‏اى، سيدعلى، پيشواى صادق، تهران، انتشارات سيد جمال
دكتر شهيدى، سيد جعفر، تاريخ تحليلى اسلام تا پايان امويان، ط 6، تهران، مركز نشر دانشگاهى
علامه مظفر ، محمد حسين ، صفحاتي از زندگي امام جعفر صادق ع

فتح بستان در عمليات طريق القدس : 


در چنين روزي در سال 1360 ه ش شهر بستان در عمليات طريق القدس از لوث وجود بعثي ها پاك شد .عمليات پيروز طريق‌‌القدس  به همت  رزمندگان  سپاه پاسداران انقلاب اسلامي و ارتش جمهوري اسلامي ايران در هفتم  آذر سال 1360 ه ش  در منطقه‌ي بستان با هدف آزاد‌سازي اين شهر از لوث كفار بعثي ، انجام شد. رزمندگان اسلام موفق شدند  در اين عمليات پيروزمند ، دويست و پنجاه  كيلومتر مربع از مناطق اشغالي ميهن اسلامي را آزاد سازند و پيروزي بزرگي را در جنگ تحميلي براي ايران رقم بزنند. امام خميني ره از اين عمليات به  فتح الفتوح  ياد كردند. اين عمليات با رمز يا حسين ( عليه‌السلام ) آغاز شد . هدف عمليات آزاد سازي شهر بستان و تامين مرز و دسترسي به هورالهويزه  بود . منطقه‌ي عملياتي اين عمليات نيز  منطقه‌عمومي غرب شهرستان سوسنگرد و منطقه‌ي عمومي بستان بود . اين  عمليات چهارده روز  به طول انجاميد . نتايج به دست آمده از اين عمليات عبارت بود از: آزاد سازي  منطقه بستان ،  قطع ارتباط بين نيروهاي دشمن در شمال غربي و جنوب غربي خوزستان ( جاده فكه - جفير )، آزادد‌سازي  روستاي منطقه و پنج پاسگاه مرزي ،  تصرف و تامين تنگه  چزابه ، تامين مرز مشترك و دسترسي به هورالهويزه  و  پاكسازي  هشتصد  كيلو متر مربع از لوث وجود دشمن . تجهيزات منهدم شده‌ي دشمن  در اين عمليات ، شامل يكصد و هشتاد  دستگاه تانك و نفربر  وچند ين  فروند هليكوپترو هواپيما مي شود .  در اين عمليات چهل و پنج  گردان و گروهان از 12 تيپ و نيروهاي كماندويي لشكر 5 مكانيزه دشمن نابود شد . همچنين در عمليات ياد شده تعداد كشته و زخمي‌هاي دشمن به  بيش از سه هزار و پانصد تن رسيد .

روز نيروي در يايي ارتش جمهوري اسلامي ايران :


  نيروي  دريايي ارتش جمهوري اسلامي در برهه هاي مختلف جنگ تحميلي با نشان دادن رشادت هاي بسيار  در حوزه دريا ، توانست توان نظامي جمهوري اسلامي  ايران را به كشور هاي مختلف نشان دهد . نيروي دريايي با اتخاذ تدابير لازم در هشت سال دفاع مقدس نگذاشت كه نيروهاي اجنبي در هيچ زماني انديشه تجاوز از مرز دريايي را به خود بدهند.  از جمله عملياتي كه از آن به عنوان نقطه عطف  در تاريخ دفاع مقدس ياد مي شود عمليات مرواريد است . رزمندگان پرتوان اسلام در  نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران در چنين روزي در سال 1360 عمليات مرواريد را درجنگ تحميلي عراق عليه ايران با موفقيت به پايان  رساندند.  دراين عمليات  ارتشيان جان بر كف طي يك رشته عمليات غرور آفرين توانستند با حمله به سكوهاي الاميه  و البكر عراق ، اين دو نقطه  را  از لوث وجود دشمن بعثي پاك كنند  . در اين عمليات رزمندگان اسلام با  برافراشتن پرچم اسلام برفرازبلندترين نقطه اسكله البكر، دوسكوي يادشده را منهدم كردند. درادامه عمليات مرواريد  ، خلبانان  نيروي دريايي يگان هوادريا و تكاوران دريايي ،  چندين ناوچه مدرن و اژدرافكن و ديگرواحدهاي شناور ارتش عراق را نابود كردند.  سكوهاي نفتي الاميه و البكر ازمهمترين مراكز نفتي  عراق محسوب مي شدند .  به اين مناسبت ، چنين روزي  به عنوان روزنيروي دريايي نام گرفته است.

شهادت يكي از فرماندهان گروه مبارزين عزالدين قسام  :


 در چنين روزي در سال 1937 ميلادي ، شيخ فرحان السعدي فرمانده بزرگ قسامي پس از اسارت توسط نيروهاي اشغالگر انگليسي در زندان عكا و در حالي كه روزه دار بود در ماه رمضان به دار آويخته شد و به درجه رفيع شهادت نايل گشت.

 كشف تنگه ماژلان :
در چنين روزي در سال 1520 ميلادي  ناخدا  فرد ينان ماژلان  بعد از عبور از  تنگه آمريكاي جنوبي به اقيانوس آرام رسيد.
اين تنگه بعد ها  تنگه ماژلان ناميده شد . او نخستين اروپايي اي بود كه توانست از مسير شرقي به اقيانوس آرام برسد  .

آغاز پرواز از قطب جنوب :
درچنين روزي در سال1929ميلادي براي اولين باردرتاريخ ،  يك هواپيما پرواز خود را ازقطب جنوب آغاز كرد . دراين روز  درياسالار ريچارد بيرد، قطب شناس آمريكايي توانست با هواپيما  دوبار از روي قطب جنوب عبور كند .

ازدواج شاعر : 
در چنين روزي در سال 1528 ميلادي ويليام شكسپير شاعر بر جسته  ادبيات انگليسي با آن هاتاوي  ازدواج كرد .حاصل اين ازدواج سه فرزند بود .  شكسپير بزرگترين شاعر و دراماتيست انگليسي درسال 1564 ميلادي   استرانفورد چشم به گيتي گشود . دو نجيب زاده از ورونا ، ريچارد سوم ، شاه لير ، هملت ، رومئو و ژوليت ، مكبث و  تاجر ونيزي از جمله مهمترين آثار اوست . وي در سال 1616 ميلادي دار فاني را وداع گفت .

تولد ويليام بليك :
در چنين روزي در سال 1757 ميلادي شاعر ، نقاش و طراح چاپ انگليسي ويليام بليك به دنيا آمد . دو اثر از معروف ترين آثارادبي  او عبارتند از آواز هاي  بي گناهي و آواز هاي تجربه  . وي نقاش ماهري نيز بود . در برخي از  از نقاشي‌هاي ويليام بليك حروف و كلمات به منظور شرح ، توضيح و نامگذاري به تصاوير الصاق مي‌شوند. بليك شاعري توانا  بود و به‌نظر مي‌رسد حضور كلمات در تابلوهاي او نتيجه تداخل ابزار كار بليك شاعر يعني كلمه در روند آفرينش آثار بليك نقاش باشد.

آتش سوزي عظيم در آمريكا :
در چنين روزي در سال 1942 ميلادي 491 نفر در ايالت  بوستون آمريكا در يك آتش سوزي عظيم جان خود را از دست دادند .

پرتاب وارينر چهار :
در چنين روزي در سال 1964 ميلادي آمريكا فضا پيماي وارينر چهار را  به فضا و به مقصد مريخ پرتاب كرد .

انفجار هواپيما در مسير نيوزلند به قطب جنوب  : 


در چنين روزي در سال 1979 ميلادي بر اثر انفجار هواپيمايي در مسير  نيوزلند به قطب جنوب ،  دويست و پنجاه وهفت نفر از سرنشينان  اين هواپيما  كشته شدند . 

معاهده انگليس - ايرلند : 
در چنين روزي در سال 1985 ميلادي ،  سناي ايرلند معاهده انگليس - ايرلند ، درباره ايرلند شمالي را تصويب كرد .

انفجار هواپيماي خطوط هوايي آفريقاي جنوبي :
در چنين  روزي در سال 1987 ميلادي هواپيماي بويينگ 747  خطوط هوايي  آفريقاي جنوبي در اقيانوس هند منفجر شد . تمام 159 نفر سرنشين اين هواپيما كشته شدند .

 كمك هاي انسان دوستانه به شهر سربره نيتسا :
در چنين روزي در سال 1992 ميلادي در بوسني هرز گوين،  137 تن غذا و كمك هاي انسان دوستانه در ميان مردم شهر محاصره شده سربره نيتسا توزيع شد .

راي به عدم حضور در اتحاديه اروپا : 
در چنين روزي در سال 1994 ميلادي شهروندان  نروژي در يك همه پرسي عمومي خواستار عدم حضور كشورشان در اتحاديه  اروپا شدند  .

تولد فليكس ساوارت :
درچنين روزي در سال1841ميلادي ،  فليكس ساوارت پزشك، مخترع و فيزيكدان فرانسوي در 50 سالگي دارفاني را وداع گفت .  "چرخ دندانه دار" و" ضد يخ " از جمله مهمترين اختراعات اوست .

 تولد فردريش انگلس : 
در چنين روزي در سال 1820 ميلادي انگلس همفكر ماركس ديده به جهان گشود . اين فيلسوف سوسياليست  آلماني در بارمن پروس متولد شد . وي از اعقاب صنعتگران آلماني بود و از اين رو به سوسياليسم راغب شد و از لحاظ مالي به ياري كارل ماركس بر خاست و در نوشتن كتاب سرمايه و بيانيه حزب كمونيست (مانيفست) با او همكاري كرد . وي كوشيد تا نظريه اقتصادي ماركس را در باره سرمايه داري و سوسياليسم بر مباني فلسفي استوار سازد . انگلس معتقد بود كه پاياترين عناصر اخلاقيات جديد را در نهضت رنجبري يا نهضت طبقه كارگر مي توان يافت .

ترور نخست وزير قاهره :
در چنين روزي در سال 1971 ميلادي  ، وصفي طال نخست وزير اردن در قاهره به دست مخالفان ترور شد .   

تولد جان بونيان :
 در چنين روزي در سال 1628 ميلادي  ، جان بونيان نويسنده و روحاني مشهور انگليسي ديده به جهان گشود. "مناسك  زيارت " عنوان مهمترين  اثر اوست .

تولد ژان باپتيست لولي : 
 در چنين روزي   در سال 1632 ميلادي ژان باپتيست آهنگساز مشهور ايتاليايي ديده به جهان گشود ." بلروفن " عنوان مهمترين اثر موسيقايي اوست .

تولد نيكلاي نكراسوف :
 در چنين روزي در سال 1821 ميلادي نكراسوف شاعر روسي ديده به جهان گشود . او روزنامه نگار نيز بود . "چه كسي مي تواند در روسيه خوشحال باشد ؟" عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد استفان زوييگ :
 در چنين روزي در سال 1881 ميلادي زوييگ شاعر مشهور اطريشي به دنيا آمد . وي نمايشنامه هاي زيبايي هم به رشته تحرير در آورده است . "دل رحم باش " عنوان   مهمترين اثر اوست .

تولد آلبرتو موراويا :
در چنين روزي در سال 190 ميلادي  ، آلبرتو موراويا  نويسنده مشهور ايتاليايي ديده به جهان گشود ." اشخاص متفاوت " عنوان مهمترين اثر اوست .

فروش يكي از آثار پيكاسو به مبلغ گزاف : 


در چنين روزي در سال 1987 ميلادي تابلوي "بند باز و دلقك " پيكاسو به مبلغ بيش از سي و هشت ميليون دلار به فروش رفت .

روز استقلال چاد :
در چنين روزي در سال 1958 ميلادي كشور چاد از فرانسه مستقل شد . در چنين روزي نيز در سال 1966 ميلادي حكومت  اين كشور به  جمهوري  تغيير يافت . چاد نام كشوري است نيمه صحرايي در مركز آفريقاي استوايي و در جنوب ليبي . مساحت آن 1284000كيلومتر مربع است . نژاد مردم اين كشور سياه و سفيد بوده و غالب آنان به زبان فرانسه و عربي و محلي تكلم مي كنند  . اكثر مردم اين كشور پيرو دين اسلام  و بقيه نيز پيرو مسيحيت و بر خي نيز بت پرستند . اين كشور در بيست سپتامبر 1960 ميلادي به عضويت سازمان ملل متحد در آمد .

روز استقلال آلباني :
در چنين روزي در سال 1912 ميلادي آلباني به استقلال رسيد . آلباني نام كشوري است در ساحل شرقي درياي آدرياتيك ، بين يوگسلاوي و يونان . مساحت آن 28748 كيلومتر مربع است . نژاد مردم آلباني ، لاتين و زبان رايج در اين كشور آلبانيايي ( ايلبري ) است . هفتاد در صد مردم مسلمان ، بيست درصد از آنان ارتودوكس يوناني و ده در صد از آنان كاتوليك هستند . حكومت اين كشور در سال 1946 ميلادي به جمهوري توده اي مبدل شد و در چهاردهم دسامبر سال 1995 ميلادي به عضويت سازمان ملل متحد در آمد .

روز استقلال موريتوس :
 در چنين روزي در سال 1960 ميلادي جزيره موريتوس  در شرق ماد اگاسكار به استقلال دست يافت .

روز استقلال موريتاني :
در چنين روزي در سال 1960 ميلادي  موريتاني از از فرانسه مستقل شد . موريتاني نام كشوري است در غرب آفريقا ، ساحل اقيانوس اطلس ، بين سنگال و الجزاير . نژاد مردم اين كشور سفيد ( مهاجران مسلمان اسپانيا ) و سياه است وبه  زبان عربي و فرانسه تكلم مي كنند . اكثر اهالي اين سرزمين پيرو دين اسلام اند . نوع حكومت اين كشور جمهوري است . اين  كشور در سال 1960 از فرانسه مستقل و در تاريخ 27 اكتبر سال 1961 ميلادي به عضويت سازمان ملل متحد در آمد   .

کد خبر 255416

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha