۱۱ آذر ۱۳۸۴، ۹:۱۲

امروز در تاريخ

امروز در تاريخ

خبرگزاري مهر : امروز جمعه يازدهم آذر سال1384 هجري شمسي ، مصادف است با بيست و نهم شوال المكرم سال 1426هجري قمري و برابراست با دوم دسامبرسال2005 ميلادي .

انعقاد عهدنامه گلستان : 


درچنين روزي درسال1228هجري قمري عهدنامه گلستان درقريه‎ اي به همين نام ميان ايران وروسيه منعقد شد. اين عهد نامه  يكي ازننگين ترين معاهداتي است كه درتاريخ ايران به امضا رسيده است . درعقد اين عهدنامه حاج ميرزا ابوالحسن خان نماينده ايران كه خود حامي انگلستان بود ونيزسرگور اوزلي سفير انگلستان تلاش هاي خائنانه زيادي كردند . اين عهد نامه شامل يازده فصل بود كه سه قسمت ازمطامع ارضي ، سياسي واقتصادي روس ها را تامين مي كرد . به موجب اين عهد نامه ايالات و شهرهاي گرجستان ، داغستان ، باكو ، دربند ، شروان ، قره باغ ، ، شكي ، گنجه ، موقان وقسمت علياي طالش به روسيه واگذار شد.حق كشتيراني ايران دردرياي خزرازبين رفت وتسهيلات فراواني براي بازرگانان روسي درايران فراهم آمد وزمينه هاي نفوذ اقتصادي روسيه درايران فراهم گرديد . روس ها هم دراين عهد نامه  تعهد كردند كه نيابت سلطنت عباس ميرزا را درايران به رسميت بشناسند و در رساندين او به  سلطنت بعد از پدر تمام كوشش هاي خود را به كار گيرند . چنين امري طبعا معنايي جز باز شدن دست روس ها براي دخالت در امور داخلي و سياسي ايران نداشت .  به وضوح خيانت و بي كفايتي پادشاهان قاجار در اين عهد نامه مشاهده مي شود  .

اعلام مرجعيت حضرت آيت الله خامنه اي رهبر معظم انقلاب اسلامي  :

 
در چنين روزي در سال 1373 ه ش جامعه مدرسين حوزه علميه قم  و جامعه روحانيت مبارز  تهران در اقدامي همزمان راي به مرجعيت تقليد حضرت آيت الله خامنه اي رهبر معظم انقلاب اسلامي دادند .

در گذشت علامه ابن ادريس حلي :
درچنين روزي در سال559هجري قمري  محمدبن احمد بن ادريس حلي  به ديار باقي شتافت. ابن ادريس حلى،از فحول علماى شيعه در سال 543 ه ق ديده به جهان گشود . بر خي شيخ‏ طوسى را پدر بزرگ مادري ايشان دانسته اند .
علماي هم عصر وي او را بسيار ستوده اند و مرتبت علمي آن عالم رباني را بسيار والا دانسته اند،  چنانكه علامه نورى در  خاتمه مستدرك مى‏نويسد: ابو عبد الله محمد بن‏احمد بن ادريس عجلى حلى،عالم بزرگوار و معروفى است كه بزرگان فقها در اجازات‏خود به عظمت مقام علمى، فهم و دقت او اعتراف كرده‏اند و او را ستوده‏اند. همچنين شهيد اول ( صاحب لمعه دمشقيه )  او را با عبارات شيخ ، علامه و  شيخ العلماء ستوده است. كتاب نفيس و معروف او در فقه ‏،  سرائرنام دارد . گفته‏اند كه ابن ادريس ازشاگردان  سيد ابو المكارم ابن زهره بوده است. شهيد ثاني در شرح لمعه دمشقيه بسيار از اقوال خلاف او را در باره مسايل مختلف نقل مي كند . ابن ادريس خبر واحد را حجت نمي داند .

در گذشت ابو ريحان بيروني :
بنابر برخي اقوال ، ابوريحان محمود بن احمد بيروني در چنين روزي در سال  440هجري قمري در غزنه  ديده از جهان فروبست . وي در سال   363 ه ق در خوارزم ديده به جهان گشود . وي  رياضيدان، زمين شناس، جغرافي دان، جهانگرد، فيلسوف،  و نظريه پرداز در علوم طبيعي ودانشمند علوم تجربي  است .

كشته شدن عز الدوله ديلمي : 
درچنين روزي در سال367هجري قمري عز الدوله ديلمي  از فرمانروايان  سلسله ديالمه كشته شد. پس از او پسرش به قدرت رسيد . 

شهادت ميرزا كوچك خان جنگلي :

ميرزا كوچك خان جنگلي رهبر نهضت جنگل عليه سلطه بيگانگان در يازدهم آذرماه سال 1300هجري شمسي به شهادت رسيد.


 

يونس ملقب به ميرزا كوچك ، پس از آن كه خواندن و نوشتن را در يكى از مكتب خانه‏هاى زادگاهش آموخت، درنوجوانى 
‏به فراگيرى علوم دينى و معارف قرآنى و روايى روى آورد و چندين سال  در مدرسه حاجى حسن واقع در صالح آباد  و مدرسه جامع رشت  به يادگيرى زبان و ادبيات عرب، منطق، مقدمات فقه و اصول پرداخت . وي در سال 1322 ه.ق در عالى‏ترين درس دوره سطح حوزه علميه يعنى آموختن كفاية‏الاصول شركت جست و در محضر آية الله سيد عبدالوهاب صالح ضياء برى تلمذ كرد . او   در سن 28 سالگى به درجه اجتهاد نايل آمد .
ميرزا كوچك خان جوانى خوش اندام، مودب و فروتن بود. چشمانى زاغ، سيمائى متبسم، بازوانى ورزيده و پيشانى باز داشت. در روابط اجتماعى با دوستان، خويشاوندان و آشنايان بسيار خوش برخورد، باعاطفه و توام با صميميت ‏بود و از جنبه روحى، عفيف و انسانى معتقد به فرائض دينى و مؤمن به اصول اخلاقى به شمار مى‏آمد. با قرآن بسيار مانوس بود ودرتصميم ‏گيرى‏ها به اين كلام آسمانى تفال مى‏زد و به استخاره عقيده خاصى داشت و اغلب كارهايش را با استخاره انجام مى‏داد.  هيچ گاه واجباتش ترك نمى‏گرديد و عبادات مستحبى را نيز انجام  مى‏ داد. 

 او  تحت تاثير انديشه‏هاى آخوند خراساني به حوزه عمل سياسي روي آورد و  رهبرى روحانيت رشت را در انقلاب مشروطه به عهده گرفت . ميرزا بعد ها در فتح تهران شركت كرد و در جنگ سه روزه مجاهدين با قواي استبداد مامور جبهه قزاقخانه

 بود  .
مجلس شوراي ملي در سالهاي پاياني عمر خود استخدام مورگان شوستر آمريكايي را به تصويب رساند . مورگان سه سال به رياست خزانه داري كل منصوب شد و در سيستم مالي كشور اصلاحات مالي چشم گيري را رقم زد . اما روس ها و انگليس ها كه تاب حضور كشور ثالثي را در ايران نداشتند و ايران رادر تيول خود مي پنداشتند نسبت به اين كار اعتراض كردند . در اين زمان روسيه طي اولتيماتومي به ايران خواستار اخراج شوستر از كشور شد . در اين زمان نيز ميرزا در ماجراي اولتيماتوم روسيه به ايران كه منجر به تعطيلي مجلس شد  در رديف مخالفان قبول اولتيماتوم در آمد . 
 



مقبره ميرزا كوچك خان جنگلي
در رشت
--------------------------------

بر اساس  قرار داد 1907 م ايران ميان روس ها و انگليسي ها تقسيم شد . شمال ايران به اشغال روس ها در آمد . و پس از جنگ اول جهاني نيز انگليسي ها با اشغال بوشهر به سوي شيراز پيشروي كرده و مناطق جنوبي ايران را به تصرف خود در آوردند .  
كوچك خان درهمين زمان بود كه  با گرويدن به انديشه اتحاد  دنياي اسلام تشكيلات نظامي را بوجود آورد تا به نجات كشور بپردازد . وي به همين منظور نهضت جنگل را پايه ريزي كرد .هيات اتحاد اسلام مرامنامه اي در نه ماده تصويب كرد كه بر اساس آن حكومت در دست نمايندگان مردم قرار مي گرفت . اين مرامنامه حاوي 34 ماده بود و شمول آن تمامي حوزه هاي اجتماعي ، اقتصادي و فرهنگي را در بر مي گرفت . 
وي بعد ها تصميم گرفت كه با ايجاد يك پايگاه نظامي و تهيه سلاح گرم شمال كشور را از لوث وجود اشغالگران روس پاك كند . اما در اين ميان دشمن جنگلي ها تنها روسيه نبود بلكه دولت ايران كه به شدت تحت فشار روس ها بود با مبارزه عملي و علني با قواي جنگل پرداختند . نخستين نبرد سنگين جنگلي ها با قواي دولتي و در همين راستا در منطقه كسما شكل گرفت . در اين نبرد جنگلي ها دشمن تا بن دندان مسلح را از پاي در آوردند . البته در نبردهاي بعدي روس ها و دولت مركزي ايران در اقدامي هماهنگ ضربه سختي به جنگلي ها وارد ساختند .
جنگلي ها  تازماني كه تزارها ،  قدرت را در دست داشتند به مبارزه و مخالفت با آنان پرداختند . اما در آغاز پيروزي انقلاب اكتبر روسيه  ، روابط جنگلي ها با روسيه تبد يل به روابط حسنه شد . در اين ميان دولت انگلستان هم به نهضت جنگل پيام داده بود كه در صورت اجازه عبور ارتش انگلستان از گيلان به روسيه ،  بريتانيا حكومت جنگلي ها را در گيلان به رسميت مي شناسد اما پاسخ ميرزا به اين پيشنهاد منفي بود . پس از آن بود كه  روسها رفتار خود را تغيير دادند. در اين ميان ژنرال بيچراخوف فرمانده قشون  روس در گيلان با انگليسي ها هم دست شد و خواست كه از اين طريق نيروهاي خود را براي سركوب انقلاب بلشويكي اعزام نمايد . در اين زمان بزرگترين نبرد ميان روس ها و جنگلي ها در منجيل رخ داد . پس از آن  انگليس و روس در اقدامي هماهنگ گيلان را به تصرف خود در آوردند ودر اين زمان مبارزات ميرزا وارد دور تازه اي شد .
بعدها  در سال 1299 روس ها رفتار خود را به طريق مزورانه اي تغيير دادند و به ميرزا كوچك پيغام دادند كه حاضرند با آنها همكاري كنند . ميرزا در مواردي  با روس ها به توافق رسيد كه  از ميان مفاد توافقنامه مي توان به  تاسيس حكومت جمهوري انقلابي در گيلان ، عدم مداخله شوروي در ايران و عدم اجراي اصول كمونيسم و ممنوع بودن تبليغات كمونيستي در كشور اشاره كرد . حكومت جمهوري در گيلان شكل  گرفت  . اما بر خي از عناصر كمونيست مرام چون احسان الله خان دوستدار و خالو قربان پست هاي كليدي را از آن خود كردند . در اين مرحله بود كه سياست تهي كردن از داخل نهضت جنگل از سوي روس ها نمود بيشتري يافت . با اين رهيافت ،  حوزه عمل كمونيست ها در گيلان افزايش يافت  تا آن جا كه كودتايي  سرخ در رشت از سوي روس ها رخ داد .  كودتا گران حملات سنگين خود را عليه نهضت جنگل آغازكردند و نقشه ترور ميرزا را كشيدند  والبته در اين ميان به تبليغات اصول كمونيستي خود در گيلان مشغول شدند  . 
 پس ازآشكار شدن سياست روسها  و همچنين پس از به ثمر رسيدن كودتاي سال 1299 ، قواي دولتي رضا خان  از تفرق حاصله در ميان نيروهاي جنگل سود برده و به حمله عليه جنگلي ها پرداخت . در اين ميان بسياري از  قواي متفرق جنگل كه تحت فشار شديد قرار داشتند پس از يك دوره مبارزه گسترده  عليه حكومت رضا خان ، به اردوي دولت تسليم شدند .  خالو قربان خود را سريعا به رضا خان  تسليم كرد و به درجه سرهنگي رسيد . بعد از آن بخش باقيمانده و وفادار به ميرزا  به اعماق جنگل رفتند . ميرزا نيز پس از مدتي  به دليل سرماي بسيارو در زير برف و بوران  در كوههاي گيلوا جان به جان آفرين تسليم كرد  . دشمنانش سر او را از بدن جدا كردند و براي رضاخان به ارمغان آوردند .
مزار ميرزا كوچك هم اكنون در بقعه سليمان داراب واقع در دهكده سليمان داراب رشت زيارتگاه عاشقان آزادى و آزادگى است. اين بقعه بر آرامگاه سليمان بن حمزه دارابى بنا شده است.  ياد نهضت جنگل هماره در قلب  ايرانيان و  همه آزادمردان جهان ماندگار است  .

روحش شاد و روانش مشمول غفران و رحمت ايزدى باد.

منابع :

 سماك امانى، محمدرضا، ميرزا كوچك خان جنگلي ، (گلشن ابرار ) 
مير ابوالقاسمى، محمد تقى،  گيلان از آغاز تا انقلاب مشروطيت
فخرايي ، ابراهيم ،  سردار جنگل
رباني خلخالي ،  شهداى روحانيت‏شيعه در يكصدسال اخير، ج‏1
 

گلى زواره ، غلامرضا ، مقاله  ماه در محاق( مجله پاسدار اسلام )

روز جهاني لغو بردگي :
همه ساله چنين روزي به عنوان روز لغو نظام بردگي در جهان گرامي داشته مي شود . البته با نام گذاري چنين روزي اگر چه مفاهيم قبلي بردگي همچون استعمار كهنه و يا نظام برده داري بر چيده شده است اما مفاهيمي چون استعمار نوين به تازگي رخ نموده اند . همچنين در روابط كارگر و كار فرما در عصر جديد ، وجود شركت هاي چند مليتي ، وجود كشور هاي شمال و جنوب ، بازار بودن كشور هاي جنوب براي كشور هاي شمال و...همگي از مساله اي حكايت مي كنند كه به آن، بردگي درنظام جديد اطلاق مي شود  .

آغاز جنگ هاي چهار ساله :
 در چنين روزي در سال 1860 ميلادي جنگ هاي چهار ساله ايالات شمالي و جنوبي آمريكا با نام جنگ هاي انفصال آغاز شد .

امپراطوري كودك سه ساله در چين :
در چنين روزي در  سال 1908، امپراتوري  سه ساله بنام   سوان تونگ  رهبري چين  را به عهده گرفت . وي دهمين امپراتور از خاندان  كوينگ  و  آخرين امپراتور چين بود . نام اصلي وي  پو ــ يي  بود . برناردو برتولوچي فيلمساز بر جسته ايتاليايي در فيلمي به زيبايي هر چه تمامتر اين واقعه تاريخي را به تصوير كشيده است .

روز ملي لائوس :
همه ساله  چنين روزي به عنوان روزملي لائوس گرامي داشته  مي شود .

 استقلال امارت متحده عربي :  
درچنين روزي در سال1971ميلادي امارات متحده عربي استقلال خود را اعلام كرد . امارات متحده عربي شامل  هفت شيخ نشين است كه پيش از استقلال  تحت الحمايه انگلستان بودند . پس از خروج قواي انگلستان از هفت شيخ نشين ابوظبي ، ام القوين ، دوبي ، راس الخيمه ، شارجه ، عجمان و فجيره ، اين شيخ نشين ها متحد شدند و در سال 1972 تحت عنوان واحدي به عضويت سازمان ملل متحد در آمدند . پايتخت اين كشور ابوظبي نام دارد . 

احداث قسطنطنيه :
كنستانتين پس از استعفاي ديوكله سيانوس و همچنين  دستگيري و اعدام  لوسيوس ،   امپراطوري خود را در  روم اعلام كرد . كنستانتين   در چنين روزي در  سال 330 ميلادي  ساخت شهر قسطنطنيه را در محل بندر بيزانتيوم از بنادر كهن يونان آغاز كرد و آن را پايتخت خويش ساخت .  شهر قسطنطنيه  تا سال 1918 به مدت 1588 سال از مهمترين مراكز تصميم گيري در جهان به شمار مي رفت .

نبرد استرليتز : 
در چنين روزي در سال   1805  ميلادي ناپلئون بر ارتش هاي روسيه و اطريش در شهر استرليتز در جمهوري اسلواكي فائق آمد . درنبرد استرليتز ناپلئون بناپارت با الكساندراول و فرانسواي دوم روبرو شد . دراين نبرد  تاريخي مارشال كوتوزوف فرماندهي روسها را برعهده داشت و سرانجام درنبرد استرليتز ارتش  روس و اتريش از ناپلئون بناپارت شكست خوردند.

تاجگذاري ناپلئون :
در چنين روزي در سال 1804 ميلادي ناپلئون بناپارت، امپراطور فرانسه شد و در كاخ نتر دام پاريس تاجگذاري كرد .

اشغال بلگراد :
در چنين روزي در سال 1914 ميلادي ارتش اتريش، بلگراد صربستان را به اشغال خود در آورد . 

جنگ اول جهاني در جبهه شرقي :
در چنين روزي در سال 1917 ميلادي و در طول جنگ جهاني نخست ،  نيروهاي متخاصم در جبهه شرقي به مبارزه با يكديگر پرداختند .

فيدل كاسترو يك ماركسيست است : 


در چنين روزي در سال 1961 ميلادي رهبر كوبا فيدل كاسترو در يك سخنراني  تلويزيوني اعلام كرد كه ماركسيست و لنينيست است و  مي خواهد كوبا را كشوري كمونيستي سازد  .

راي به پيمان ماستريخت :
در چنين روزي در سال 1992 ميلادي پارلمان آلمان به پيمان يكپارچه سازي اتحاديه اروپا ( ماستريخت ) راي داد .

تولد پدروي دوم :
 در چنين روزي در سال 1825 ميلادي پدروي دوم وان آلكانتارا امپراطور برزيل ديده به جهان گشود . وي بين سالهاي 1831 تا 1889 ميلادي بر اين كشور حكومت كرد .

تولد جرج سورات :
در چنين روزي سورات نقاش فرانسوي  در سال 1859 ميلادي به دنيا آمد . نجات بزرگ عنوان مهمترين اثر اوست .


تولد فرانسيس ژامس :
 در چنين روزي  در  سال 1868 ميلادي فرانسيس ژامس شاعر و نويسنده فرانسوي ديده به جهان گشود . "ژاميسم" عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد يوناس كوهن :
 در چنين روزي  در سال 1896 ميلادي يوناس كوهن فيلسوف آلماني انگليسي ديده به جهان گشود . "نظريه دياليكتيك ها " عنوان مهمترين   اثر اوست .

تولد جرج مينوت :

در چنين روزي در سال 1885 ميلادي مينوت پزشك آمريكايي ديده به جهان گشود . وي بر روي مساله كم خوني بسيار كار كرد و توانست در سال 1934 ميلادي جايزه نوبل پزشكي را از آن خود كند .

تولد نيكوس كازانتزاكيس :


 در چنين روزي در سال 1883 ميلادي نيكوس كازانتزاكيس، نويسنده مشهور يوناني در كرت متولد شد . " زورباي يوناني" و" مسيح باز  مصلوب " عناوين مهمترين آثار داستاني اوهستند . كازانتزاكيس در جايي صراحتا" خود را يك بلشويك افراطي مي خواند و در جاي ديگر، ادعا مي كند كه از تمام رنگ ها و عقيده ها آزاد است.  كينه اي كه بسياري از مسيحيان از او و آثارش به دل داشتند، سر انجام باعث شد تا در هنگام مرگش در سال 1957 هيچكدام از كليسا هاي يونان او را نپذيرند و ناچار جسد او را به مورگ سپردند تا در كنار اجساد مجهول الهويه نگهداري شود.

تولد روي آلي :
 در چنين روزي در سال 1897 ميلادي روي آلي نويسنده مشهور نيوزلندي به  دنيا آمد . "آمريكايي ها در چين " عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد برايان لوملي :
 لوملي نويسنده مشهور انگليسي در چنين روزي در سال 1937 ميلادي ديده به جهان گشود . "سرخپوست كامل"  و" روانسنج " عناوين  مهمترين آثار اويند .

کد خبر 255441

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha