۲۹ آبان ۱۳۸۴، ۱۸:۳۱

استاديار گروه جامعه شناسي دانشگاه تهران در گفتگو با "مهر": رسانه هاي تصويري براي انتقال واقعيتهاي ديني قابليت بيشتري دارند

استاديار گروه جامعه شناسي دانشگاه تهران در گفتگو با "مهر": رسانه هاي تصويري براي انتقال واقعيتهاي ديني قابليت بيشتري دارند

دكتر هاشمي استاديار گروه جامعه شناسي دانشگاه تهران رسانه هاي تصويري را در مقايسه با راديو و ديگر رسانه ها داراي توانمندي بيشتري در ارائه پيام هاي ديني اعلام كرد .

دكتر ضياء هاشمي استاديار گروه جامعه شناسي دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" اظهار داشت: رسانه هاي تصويري در مقايسه با راديو توانمندي بيشتري براي انتقال پيام و انعكاس واقعيت هاي ديني دارند اما چون رسانه تصويري تلويزيون از سوي مخاطب انتخاب نشده است ، چه بسا نتواند ارتباط كافي با مخاطب برقرار و مطلب را به خوبي منعكس سازد .

استاديار گروه جامعه شناسي دانشگاه تهران رسانه ها را ابزاري براي انتقال پيام هاي ديني عنوان كرد و گفت: به اعتقاد برخي از متفكران و صاحب نظران رسانه قابليت انتقال حس و تجربه ديني را هم دارد . انتقال احساس ديني از رسانه را انكار نمي كنم اما بايد اين امر را مورد توجه بيشتري قرار دهيم چرا كه در اين بخش رسانه ها با محدوديت هايي مواجه هستند .

وي افزود: رسانه جمعي در جهت انتقال آگاهي و اطلاعات در عرصه دين توانمند است و بايد از اين قابليت بهره بگيرد ولي آنجا كه بحث از انتقال احساسات ديني و تجارب معنوي به ميان مي آيد رسانه جمعي بايد با دقت و گزينش عمل كند چرا كه رسانه ها نمي توانند در بخش احساسات ديني به صورت خام و سطحي و صوري عمل كنند .

دكتر هاشمي با اشاره به ناتواني رسانه ها در انتقال حس ديني گفت: اگر انتقال حس ديني و تجربيات معنوي با دقت و گزينش صورت نگيرد فعاليت هاي مشتمل بر عواطف و احساسات ديني از واقعيت عيني خود فاصله گرفته و به تعبيري از محتوا تهي خواهند شد و از اين رو به شكل كليشه اي و كم ارزش منتقل مي شوند .

وي در ادامه به دو بخش از موضوعات ديني اشاره كرد و گفت: در بخشي از حوزه دين كه شامل آگاهي ها و اطلاعات ديني است و به باورها، اعتقادات، احكام و هنجارهاي ديني اشاره دارد، رسانه هاي سنتي كارآمد هستند اما در بخشي از دين كه با حوزه احساسات و تجارب معنوي در دين مرتبط است رسانه هاي جمعي نمي توانند به اندازه تبليغات رسانه هاي سنتي موفق واقع شوند و از اين رو اگر قرار باشد كه در اين حوزه پيامي از سوي رسانه ها منتقل شود بايد ابتدا شكل رسانه اي پيدا كند تا به عنوان خوراك مناسبي براي رسانه ها تبديل شود . 

دكتر هاشمي با تأكيد بر قابليت انتقال احساسات ديني گفت: تجربيات معنوي قابليت انتقال از رسانه ها را دارند اما بايد با دقت و توجه بيشتري برنامه ريزي شوند و پرورش يابند در غير اين صورت پرهيز از انتقال اين احساسات ديني بهتر است چون با انتقال اين پيام ها بدون آنكه آنها را براي رسانه ها پرورش داده باشيم  مناسك ديني را از محتوي تهي كرده ايم و به شكلي كليشه اي به اين مباحث مهم پرداخته ايم از اين جهت كاركرد منفي در عملكرد ما حاصل مي شود و آن موضوع ديني به شكلي موهن و سبك شده و تخفيف يافته منتقل مي شود .

وي در ادامه افزود: عدم انتقال صحيح احساسات ديني براي مخاطبان عام كه اغلب گزينش شده به سوي رسانه ها نمي روند تحت تأثيرات منفي خود قرار مي دهد و ناهماهنگي به وجود آمده ميان پيام و واقعيت باعث انتقال پيام به صورت منفي در مخاطب مي شود در اين صورت رسانه ها بايد پيام ها را براي انتقال از رسانه آماده كنند و پرورش دهند .

استاديار گروه جامعه شناسي دانشگاه تهران افزود: تلويزيون با آنكه امكان و قابليت مهمي چون تصوير را داراست اما در بيان احساسات و معنويت ديني با عوارض بيشتري روبه روست . تلويزيون اگرچه بعدي وسيع در ارائه اطلاعات و برقراري ارتباطات دارد اما در ارائه برخي مفاهيم خاص مشكلات و محدوديت هايي بر كاركرد هاي وسيع آن وارد مي شود در اين راستا تلويزيون هم داراي قابليت ها و محدوديت هايي است .

وي با اشاره به اينكه تلويزيون در مقابل راديو و مطبوعات توان بيشتري دارد گفت: امكان ندارد كه اين تصور را داشته باشيم كه از رسانه تلويزيون به دليل توانايي هاي آن مي توانيم هر پيامي را عرضه كنيم چرا كه به كارگيري هر ابزار با ملاحظه محدوديت ها توأم با توانايي هاي آن امكان پذير خواهد بود درعرصه انتقال پيام هاي ديني هم تلويزيون داراي محدوديت هايي است كه بايد اين محدوديت ها را مورد توجه قرار داد .

کد خبر 256097

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha