به گزارش خبرنگار مهر، محمد حمیدی فرماندار ویژه عصر یکشنبه در جلسه گزارش اقدامات سال ۹۳ گفت: در سال گذشته جلسات متفاوتی گذاشته شد تا کشت شالی در آن مسیر صورت نگیرد، علیرغم پیگیریهای لازم این کار صورت نگرفت و امسال درصددیم به صورت قانونی از کشت شالی جلوگیری کنیم.
وی گفت: با توجه به اینکه اولویت اصلی و اول کشور آب است این مسئله مورد اهمیت است و اگر اوضاع به همین شکل باشد روزی خواهد امد که آبی در منطقه وجود نداشته باشد.
وی بیان کرد: امسال از طریق مراجع قضایی در پی آن هستیم که قبل از کشت تابستانه هیچگونه کشت شالی در منطقه سد گلستان صورت نگیرد و اگر شخصی به صورت غیر مجاز پمپی کار گذاشت آن را پلمپ کرده و در صورت اعتراض شخصی وی نیز به همراه پمپ پلمپ شده به مراجع قضائی انتقال یابد.
حمیدی افزود: البته از هم اکنون جلسات توجیهی برگزار خواهد شد تا اطلاع رسانی دقیق در این موضوع صورت گیرد قصد ما از تشکیل تعاونی، مدیریت آب در آن منطقه است تا علیرغم نداشتن سهمیه بهره برداران در آن حوزه برای اراضی آ محدوده، آب برای کشت محصولات به جز شالی داده شود.
یحیی لطفی، مدیرکل دفتر بهره برداری و نگهداری تاسیسات آبی آب منطقه ای گلستان، در ارتباط با برداشت های آب غیر مجاز از سد مخزن گلستان در فرمانداری گنبد، گفت: شرایط امسال نسبت به سال گذشته سخت تر است و در حال حاضر آب سدهای گلستان از حجم پتانسیل ۳۰۰ میلیون متر مکعبی، ۸۰ میلیون متر مکعب است که ۲۶ درصد موجودی آب است در حالیکه در کشور ۵۱ درصد آب موجود قرار دارد و این شرایط بحرانی را نشان می دهد.
وی افزود: اگر همین آب محدود نیز مورد هجوم بهره برداران غیر مجاز شود باعث کمبود آب شدید خواهیم شد. در سال گذشته برداشت روزانه آب غیرمجاز گاها به اندازه برداشت سالیانه آب از این مخزن شده است و احداث سد گلستان به خاطر ماندگاری بیشتر عمر مفید سد وشمگیر زده شده است.
وی ادامه داد: اگر حاشیه جنوبی سد گلستان تعاونی تشکیل دهند و به کشت شالی نپردازند ما این آمادگی را داریم تا با احداث پمپ آب مصرفی کشاورزی آنها را تامین کنیم. در حال حاضر ۶۵۰ لیتر در ثانیه از این سد برداشت غیر مجاز می شود که این عدد بسیار نگران کننده است.
غلامعی نورا ندیر جهاد کشاورزی گفت: در سال ۹۳ با عان مدیریت بحران آب ۱۳ جلسه کمیته فنی صورت گرفت که پنج جلسه آن در مرکز دهستان و هفت جلسه در محل مدیریت بود و در این راستا به یک هزار و 100 نفر که کشت شالی داشتند اخطار کتبی و ممنوعیت در محلی که نسخ شالی نبود، داده شد.
وی گفت: پیشنهاد بنده این است که امسال به عنوان سال پایه به صورت جد از کشت شالی به هر نوعی جلوگیری شود که اگر این کار صورت نگیرد در سالهای بعد بهره بردارانی که کشت شالی ندارند به علت عدم برخورد قانونی با بهره برداران غیر مجاز، ترغیب به کشت شالی می شوند.
جواد تیموری مدیر امور منابع آب مینودشت، گنبد، گالیکش نیز گفت: با توجه به خشکسالی های اخیر به ویژه در منطقه ما، کشت محصولات تابستانه اهمیت ویژه ای دارد که سعی ما بر این است که به دلیل کمبود آب از کشت شالی به صورت جد خودداری شود.
وی افزود: سد گلستان در سال ۸۰ با هدف تامین آب کشاورزی و تامین و بهبود ده هزار هکتار از اراضی پایین دست و کنترل سیلاب ها احداث گردید که باعث مدیریت سیلابها در سال ۸۰ و ۸۱ گردید. در حال حاضر در حاشیه شمالی مخزن سد گلستان ۲۸ نفر احداث پمپ موتور غیر مجاز نمودند که سطح زیر کشت این اراضی ۷۱ هکتار است و ۶۴ هکتار آن کشت شالی است و فقط ۷ هکتار کشت دیگر محصولات قرار می گیرد.
وی ادامه داد: در حاشیه جنوبی نیز ۷۷ نفر پمپ موتور غیرمجاز کار گذاشته که ۱۱۷ هکتار سطح زیر کشت قرار دارد و ۹۵ هکتار آن کشت شالی و ۲۲ هکتار باقی مانده دیگر محصولات کشت می شود که جمعا ۱۰۵ نفر احداث موتور پمپ غیر مجاز قرار دارند که ۱۸۸ هکتار سطح زیر کشت و ۱۵۹ هکتار شالی، ۲۹ هکتار کشت دیگر محصولات است.
وی تصریح کرد: در سال گذشته ۶ تا ۷ میلیون متر مکعب مخزن آب سرد به مصرف رسیده است و بیشتر تراکم موتور پمپ ها در حاشیه جنوبی سد گلستان است.
نظر شما