به گزارش خبرنگار مهر، با بهره برداری کامل از طرح توسعه فاز ۱۲ و بخشهایی از طرح توسعه فاز ۱۵ تا ۱۸ پارس جنوبی سال گذشته ظرفیت تولید گاز طبیعی ایران حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافت.
بر اساس آمارهای منتشر شده توسط شرکت ملی نفت ایران سال گذشته با این افزایش تولید بیش از ۱۱۱ میلیارد مترمکعب گاز ترش و غنی از این میدان مشترک با قطر برداشت شده و پیش بینی می شود تا پایان سال جاری هم حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب دیگر هم به ظرفیت تولید گاز ایران افزوده شود.
از سوی دیگر؛ اولویت بندی جدید طرح توسعه فازهای پارس جنوبی با دستور بیژن زنگنه وزیر نفت به مسئولان شرکت ملی نفت ایران ابلاغ شده است به طوری که قرار است فازهای پارس جنوبی در سه مرحله تکمیل و در مدار بهره برداری قرار بگیرند.
بر این اساس در مرحله اول تکمیل و بهره برداری از طرح توسعه فاز ۱۵ تا ۱۸ پارس جنوبی به عنوان قدیمی ترین پروژه های در دست اجرای پارس جنوبی در دستور کار شرکت نفت قرار گرفته است.
در مرحله دوم توسعه این میدان عظیم و مشترک گازی مقرر شده که طرح توسعه فازهای ۱۹، ۲۰ و ۲۱ پارس جنوبی در اولویت اجرا و تخصیص منابع مالی قرار بگیرند و حتی پیش بینی می شود امکان تولید زودهنگام گاز در این سه فاز تا پایان سال جاری فراهم شود.
در همین حال، سومین مرحله توسعه پارس جنوبی با تکمیل، راه اندازی و بهره برداری از طرح توسعه فازهای ١١، ١٣، ١٤، ٢٢ تا ٢٤ کامل می شود که مطابق با برنامه زمان بندی امکان افزایش تولید گاز در این فازهای باید تا سال آینده فراهم شود.
در طول حدود ۱۰۰ سال گذشته تاکنون درآمد ایران از محل صادرات و فروش نفت خام ٨٨٠ میلیارد دلار بوده و چنانچه با نرخ جایگزینی هر بشکه نفت خام ٥٠ دلار، ارزش آن را به روز معادل سازی کنیم، حدود ٣٦٠٠ میلیارد دلار میشود.
از این رو، ارزش گاز موجود در میدان پارس جنوبی حداقل معادل ١٢٠ سال صادرات و فروش نفت ایران (با نفت بشکهای ٥٠ دلار) است.
در مجموع براساس برنامه ریزی انجام شده با به تولید رسیدن فازهای اولویت دوم و سوم میدان گازی پارس جنوبی تا سه سال آینده، تولید گاز ایران از این میدان مشترک به بیش از ٨٠٠ میلیون متر مکعب در روز خواهد رسید.
نظر شما