روز دوشنبه 30 آذر تهران پذيراي جلال طالباني رئيس جمهور عراق به همراه وزيران برنامه ريزي و برق و معاون سياسي وزارت خارجه عراق بود تا نوار مناسبات رو به بهبود دو كشور در سايه سفرهاي متوالي مقامات عالي رتبه همچنان تعميق داده شود .
سفر طالباني در حالي صورت مي گيرد كه اواخر هفته گذشته موفق الربيعي مشاور امنيت ملي عراق از كشورمان ديدار و ياداشت تفاهم امنيتي بين وي و همتاي ايراني اش علي لاريجاني امضا شد .
ديدار رئيس جمهور 72 ساله عراق با مقامات بلند پايه كشور، اوج اهميت سفر و روابط تهران - بغداد را مي رساند . اين سفر از چند بعد داراي اهميت است . نخست بسياري از ابهامات موجود بين دو كشور را مرتفع مي كند و در درجه دوم فضاي دوستي و مسالمت جويي را در ميان تلاشهاي تفرقه افكنانه نيروهاي خارجي و گروههاي تندرو داخلي فراهم مي آورد .
دولت عراق در مقطع كنوني در مرحله حساس بازسازي به سر مي برد و ج . ا . ايران با داشتن پتانسيلهاي قوي همكاري بخصوص در زمينه سدسازي و پتروشيمي و دارا بودن اقتصادي مكمل با اقتصاد عراق مي تواند در بهبود وضعيت اقتصادي اين كشور موثر باشد . همچنين وجود تجانس فرهنگي و اشتراكات ديني بهترين زبان تبادلات اقتصادي و عقيدتي و مباني توسعه روابط بين دو كشور محسوب مي شود .
پس از جنگ دوم خليج فارس بسياري تندروهاي متعصب داخلي عراق كه بيشتر از بازماندگان رژيم بعث هستند سعي كرده اند با تبليغات منفي از بهبود روابط دوكشور جلوگيري كنند . اما نفس سفرهاي دوره اي مقامات ايران و عراق و اثرات مثبتي كه اين سفرها در پي دارد به مرور زمان بر تعديل افكار تندروانه اين گروهها بي تاثير نخواهد بود .
در اين بين دخالت بعضي از سران عرب كشورهاي منطقه و ديدگاه سنتي كه در بطن تفكراتي چون عربيت و عجميت و يا شيعه و سني غوطه ور بودند در گذشته و حال از بهبود روابط و باز شدن پتانسيلهاي روابط شيعي بين دو كشور تعبيرات نادرستي ارايه كردند و در مرحله كنوني نيز در آستانه انتخابات نخست وزيري 24 آذر بر دامنه تبليغات منفي خود در چند هفته اخير افزوده اند . همگام با اين روند كشورهايي چون آمريكا نيز كه خواهان انحصارگرايي و انزواي ايران در عرصه منطقه اي و جهاني هستند موجي از تبليغات منفي را در دو هفته اخير به راه انداخته اند .
به رغم همه اين تبليغات هستند رهبراني چون بارزاني كه از حمايتهاي ج. ا. ايران از مردم مظلوم عراق در مقاطع حساس گذشته كاملا آگاهند و در دوران ديكتاتوري رژيم بعث و يا در بحرانهاي پس از اشغال اين كشور توسط آمريكا ، تلاش هاي ايران براي بهبود ثبات و آرامش را كتمان ناپذير مي دانند .
سفر طالباني به ايران در مقطع زماني كه موج تبليغات دخالت گرايي آمريكاييان رواج دارد گواه اين مطلب است كه دولتهاي بيگانه از عدم جايگاه واقعي ايران در منطقه غافل هستند و يا با ظاهر سازي سعي در كتمان آن دارند . از طرف ديگر اينگونه سفرها به زعم اشغال و نفوذ آمريكا در عراق مي تواند مويد اين درس براي آمريكاييها باشد كه ايجاد آرامش و حلقه هاي دموكراسي در منطقه بدون استفاده از پتانسيلهاي ج.ا. ايران ، به آساني ميسر نخواهد شد .
نظر شما