به گزارش خبرنگار مهر، مختار مهاجر پیش از ظهر چهارشنبه در کارگاه هم اندیشی مدیریت تقاضا و مصرف آب کشاورزی در گرگان، گفت: سند ملی آب باید اصلاح شود زیرا قدمت و دستوالعمل های آن پاسخگوی مشکلات امروز نیست.
مهاجر بیان کرد: سند ملی آب متناسب سازی شود چرا که برای برون رفت از شرایط بحرانی فعلی، هیچ راهکار عملیاتی پیش روی ما نمی گذارد تا به استناد به آن دستوالعمل های استانی را ترسیم کنیم.
رفتارهای قیم مآبانه کمکی به مدیریت ذخایر آب گلستان نمی کند
وی ادامه داد: مسئله بعدی بازنگری در مدیریت مدیریت آب استان است زیرا تغییر رویکرد مدیریتی آب و رفتار قیم مآبانه نتیجه نخواهد داد.
وی افزود: بحران آب که در سنوات گذشته شروع شده است، چیزی جدا از عملکرد ما نیست و در حال حاضر باید این بحران مدیریت شود.
مهاجر بیان کرد: طی دو سال گذشته ما تنها 49 درصد بارندگی سال های قبل را داشتیم و امسال نیز وضعیت ما در بارندگی وخیم تر است.
370 هزار هکتار اراضی گلستان در بحث آب غیر قابل مدیریت است
وی افزود: استان ما 650 هزار هکتار اراضی قابل کشاورزی دارد که 370 هزار هکتار از این اراضی غیر قابل مدیریت در شرایط بحرانی است.
مهاجر با بیان این که 280 هزار هکتار از ازراضی ما باید با مدیریت خاک زهکشی شود تا بهره وری آب بیشتر شود، گفت: امسال در فروردین یک روز تنش گرمایی شدید داشتیم 25 درصد غلات شمال استان با عدم لقاح پذیری نتوانستند رشد کنند چون شوری خاک منطقه شمال استان بسیار زیاد است.
وی افزود: تنها سیاست های ما در برخورد با آب مهم نیست بلکه باید با این 400 میلی متر بارندگی متوسط استان بدانیم چگونه می توانیم ذخایر زیرزمینی آب را تامین کنیم وآب را نفوذ دهیم.
وی با بیان این که 50 درصد آب موجود استان از سفره های زیرزمینی و 50 درصد از آب های سطحی است، گفت: مدیریت خاک را باید از کوهپایه شروع کنیم و نفوذ پذیری آن را افزایش دهیم.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان بیان کرد: فرهنگ سای استفاده از آب، اصلاح قوانین، کشاورزی حفاظتی و کاهش هزینه های سرسام آور آبیاری های نوین از جمله عواملی است که می تواند در مصرف بهینه آب به ما کمک کند.
وی با بیان این که در افق استان 100 هزار هکتار از زمین های کشاورزی به سیستم نوین آبیاری مجهز می شوند، گفت: باید روش های آسان تر برای اجرای روش ها و انتقال آب کشاورزی در مزارع در نظر بگیریم که عموما با اجرای این سیستم ها 50 درصد بهره وری آب افزایش پیدا می کند.
در ابتدای این جلسه، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی و رییس کارگروه استفاده پایدار از منابع آب کمیته ملی آبیاری و زهکشی، گفت: این کارگاه یک روزه در استان با محور جایگاه مدیریت تقاضا و مصرف آب کشاورزی در مدیریت بهم پیوسته منابع آب و نقش و تاثیر مدیریت تقاضا و مصرف در ارتقاء و بهره وری آب کشاورزی برگزار شده است.
نادر حیدری در خصوص کمیته ملی آبیاری و زهکشی در استان افزود: این کمیته در سال 1950 در جهان و با شرکت 11 کشور تشکیل شد و هدف از تشکیل این کمیسیون توسعه کاربرد علوم و فنون آبیاری و زهکشی و کنترل سیلاب و تنظیم جریان طبق اصول فنی و اقتصادی در جهان است و در حال حاضر این کمیسیون 100 عضو دارد.
نظر شما