۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۴، ۱۹:۳۱

گزارش خبری مهر؛

جشنواره ایل سنگسر مهدیشهر برگزار شد/ فرصتی برای رصد مشکلات عشایر

جشنواره ایل سنگسر مهدیشهر برگزار شد/ فرصتی برای رصد مشکلات عشایر

مهدیشهر - نخستین جشنواره معرفی ایل سنگسر در شهرستان مهدیشهر با حضور تنی چند از مسئولان، مردم علاقمند و بیش از ۸۰ تور گردشگری پس از دو روز به کار خود پایان داد.

به گزارش خبرنگار مهر، حضور گردشگران و بازدید از جاذبه های زندگی ایلاتی سنگسر، آشنایی با جغرافیای منطقه، سخنرانی، رونمایی از آلبوم موسیقی «ر ژور» با محوریت کوچ ایلات، جشنواره غذاهای سنتی و آداب و رسوم محلی از بخش های جشنواره ایل سنگسر بود.

گام های مثبت مجلس برای عشایر

نماینده مردم سمنان، مهدیشهر وسرخه در مجلس شورای اسلامی در این مراسم با بیان اینکه در مجلس شورای اسلامی گام ها و قدم هایی برای مسائل مرتبط با عشایر برداشته شده است، گفت: مطمئنا درتمامی حوزه ها اتفاقات خوبی خواهد افتاد به شرط آنکه واحدهای تولیدی وصنعتی بحث اقتصاد مقاومتی را مد نظر قرار دهند.

علیرضا خسروی با اشاره به خشکسالی به عنوان یکی از مشکلات عشایر، بیان داشت: خشکسالی در سال جاری ضرر‌‌های زیادی را به کشور، استان و به خصوص عشایر غیور ما وارد کرد.

وی افزود: عشایر ما دلاورمردان کم توقع هستند و این غیورمردان با تولیدات و محصولات خود فواید زیادی را نصیب جامعه می کنند اما از سوی دیگر باید در برابر بزرگواری این عزیزان هرگونه اقدام در راستای رفع مشکلاتشان را در دستور کار قرار داد.

خسروی با ابراز خرسندی از برگزاری جشنواره گردشگری ایل سنگسر با محوریت کوچ بهاره، گفت: در استان سمنان یک میلیون و۲۰۰ هزار تن محصولات تولید می شود که از این مقدار ۳۰۰  تا ۴۰۰ تن مربوط به عشایر است.

 وی افزود: برگزاری چنین جشنواره هایی می تواند در معرفی هرچه بهتر فرهنگ ایل نشینی و کوچ بهاره برای مردم استان و منطقه، مثمر ثمر باشد.

 جشنواره فرهنگی ورزشی عشایر اسبدوانی قره داغ

تامین علوفه دام عشایر در استان سمنان بی نظیر بود

نماینده مردم شهرستانهای گرمسار و آرادان در مجلس شورای اسلامی نیز در این جشنواره با بیان اینکه سال گذشته سال سختی برای مردم بویژه عشایر استان در زمینه خشکسالی بود، گفت: نمایندگان مجلس درسال گذشته با مصوباتی توانستند گام های خوبی را برای عشایر بردارند که در استان، تامین علوفه دام عشایر یکی از آن اقدامات مثبت به شمار می آید.

دکتر غلامرضا کاتب ضمن قدردانی از مسئولان و به ویژه جهاد کشاورزی استان و امور عشایر کشور، ابراز داشت: ۲۸ هزارتن جو وعلوفه سال گذشته تحویل مردم استان جهت تامین علوفه دام داده شد.

وی با اشاره به کمبود تامین آب بیان داشت: خوشبختانه سال گذشته سازمان عشایری برنامه خوبی دراین زمینه انجام داده است همچنین آبرسانی به عشایر در سال گذشته به نحو مطلوبی انجام شده است.

عشایر در عرصه اقتصادی فعال هستند

فرماندار شهرستان مهدیشهر نیز در این مراسم با تقدیر از رشادت های ایل سنگسری، گفت: سختکوشی و تولید محصولات منحصر بفرد از ویژگی های عشایر سنگسری است لیکن می توان گفت، عشایر سنگسری در عرصه اقتصادی و تولیدات حرف برای گفتن دارند.

محمد رضا قنبری با اشاره به شاخص ها و امتیازات ویژه ایل سنگسری، بیان داشت: ایل سنگسر، ایلی برتر و پیشرو در کشورهای اسلامی و رشادت این ایل زبانزد بوده است همچنین در طول جنگ تحمیلی نیز رشادت های ایل سنگسر را به خوبی نمایش گذاشتند.

وی افزود: با بررسی هایی که در بین ایل ها به عمل آمده، ایل سنگسری صاحب امتیازات ویژه و شاخصه های خاصی است که باید به آن توجه کرد.

مقام عالی دولت در شهرستان مهدیشهر همچنین پیمودن یک هزار و ۸۰۰کیلومتر مسیر کوچ ایل راه از قشلاقات طبس تا ییلاقات کوه های طالقان را از افتخارات این ایل دانست چراکه دام های عشایر ایل سنگسری طی این مسیر طولانی از انواع گیاهان و علوفه استفاده می کنند و این خود باعث ویژگی خاص دام هایشان شده است.

قنبری با اشاره به نقش اساسی زنان در عشایر، گفت: بانوان سنگسری جدا از مردانشان نبوده و با پشتیبانی از مردان ایل، نقش اساسی و مهمی را ایفا می کنند.

وی خواستار تلاش بیشتر برای معرفی پتانسیل وظرفیت های ایل سنگسر شد و بیان داشت: برگزاری این جشنواره درسال های آینده بهتر و با شکوه تر خواهد شد.

 جشنواره فرهنگی ورزشی عشایر اسبدوانی قره داغ

عشایر ایل سنگسر بزرگترین ایل استان سمنان را تشکیل می دهند

دبیر نخستین جشنواره ایلات سنگسر نیز در خلال این آئین در گفتگو با خبرنگار مهر درباره برنامه های جانبی این همایش، گفت: در این جشنواره برای اولین بار و به صورت زنده و عملی کوچ عشایر سنگسری، با هدف آشنایی مردم با کوچ این قشر، به نمایش در آمد.

علی عبدالحسینی خاطرنشان کرد: همچنین در این جشنواره آیین مختص به عشایر و گله داران سنگسری چون پشم چینی گوسفند، استحمام دام ها، شیر دوشی، تیمار و درمان چهارپایان برای عموم به اجرا درآمد.

وی با یادآوری اینکه عشایر ایل سنگسر در شهرستان مهدیشهر بزرگترین ایل استان سمنان را تشکیل می دهند افزود: پرورش گوسفندان نژاد سنگسری که بهترین نوع گوسفندان ایرانی هستند، از جمله فعالیت های این ایل است.

این مقام مسئول همچنین درباره حضور گردشگران در همایش، گفت: تورگردانان با دیدن جاذبه های گردشگری مهدیشهر و آشنایی با منطقه موجبات سفر گردشگران به این خطه را فراهم آوردند.

عبدالحسینی با اشاره به رونمایی از آلبوم موسیقی محلی در جشنواره ایل سنگسر، بیان داشت: همزمان با برگزاری اولین جشنواره گردشگری ایل سنگسر با محوریت کوچ بهاره، کنسرت و آئین رونمایی از آلبوم موسیقی سنگسری با صدای فائز عبدالحسینی و فرید رضائیان و سرپرستی یدالله مصمم برگزار شد.

وی افزود: همچنین برگزاری جشنواره غذاهای محلی در حاشیه جشنواره گردشگری ایل سنگسر با محوریت کوچ بهاره و معرفی غذاهایی نظیر دم پختک، دیگی، دیزی، حلوا، آش، ته چین، تشکو و تفر از جمله برنامه های این همایش دو روزه بود.

جشنواره ایل سنگسر فرصتی برای بازگو کردن مشکلات

عشایر سنگسر به واسطه حوزه فعالیت خود در حاشیه کویر، عملا هشت ماه از مهر ماه سال تا پایان اردیبهشت ماه سال بعد در حاشیه کویر سمنان در مراتع قشلاقی حاشیه کویر به سر می برند لیکن برگزاری جشنواره ایل سنگسر فرصتی مناسب برای بازگو کردن مشکلات مردم سختکوش ایلات منطقه به شمار می رفت.

حوزه فعالیت این عشایر هم اکنون از سمنان و شاهرود تا سبزوار و سرتاسر رشته کوه البرز گسترده است لذا این ایل برای تغذیه دام های خود علاوه بر مراتع حاشیه کویر از علوفه کمکی نیز استفاده می کنند.

مراتع قشلاقی عشایر سنگسری در سلسله کوه های البرز، از کوه های طالقان و البرز مرکزی تا شاه کوه ادامه دارد اما با گرم شدن هوا در خرداد ماه به سمت ییلاق کوچ می کنند و تا پایان شهریور ماه در ییلاقات و بلندی های سلسله جبال البرز به گله داری می پردازند.

اما در کنار این همه زیبایی و سادگی در زندگی این کوچ نشینان، جامعه کنونی و مسائلش، مشکلاتی را نیز برای این قشر زحمتکش ایجاد کرده است که خشکسالی، تهیه علوفه، تغییرات اقلیمی و زیست محیطی، جاده های مواصلاتی و ... از جمله آن مشکلات به شمار می رود.

 جشنواره فرهنگی ورزشی عشایر اسبدوانی قره داغ

مشکلات تولید محصولات دامی در عشایر سنگسر

تولید اصلی عشایر سنگسری محصولات دامی شامل گوشت و لبنیات و ... دارای فرهنگ تولید سنتی و خاص بوده که طی سالیان دراز، بکر باقیمانده است. این نحوه تولید به علت صرف وقت، هزینه زیاد، بازدهی کم و نیز زحمات طاقت فرسای زندگی ایلی مقرون به صرفه نبوده و پاسخگوی نیازهای اقتصادی ایلات را نمی دهد.

از سوی دیگر خشکسالی و کاهش نزولات آسمانی برای ایل نشینان سنگسر سختی، رنج و خسران جبران ناپذیر به بار می آورد.

باران و نزولات آسمانی برای عشایر حکم مائده آسمانی دارد که باعث ایجاد چشمه سارها و سرسبزی مراتع و تامین علوفه دام ها شده و در زندگی و حیات آنها تاثیر به سزایی دارد و از سوی دیگر شادابی و فراوانی و رفاه را برای آنها به ارمغان می آورد اما متاسفانه این روزها ایلات سنگسر برای تامین علوفه، نیازمند خریداری خوراک دام از بازار هستند.

خرید خوراک در شرایط کنونی بسیاری از این عشایر را راهی بانک ها کرده است. تسهیلاتی که عمدتا به علت عدم توانایی بازپرداخت به موقع با جرایم بعضا سنگین و بدهکاری مضاعف به بانک ها عجین می شود.

این امر در نهایت به فروش دام ها توسط عشایر رسیده و به دنبال آن تبعاتی نظیر مهاجرت به شهرها، حاشیه نشینی مشکلات اقتصادی و ... را در پی دارد.

گزارش از اعظم سالار

کد خبر 2581933

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha