به گزارش خبرنگار مهر، کرمعلی قندالی شامگاه شنبه در سمینار تخصصی عشایر که در راستای برگزاری اولین جشنواره گردشگری ایل سنگسری در هتل دربند مهدیشهر ریسک پذیری را در بخش کشاورزی و دامپروری بسیار بالا دانست و افزود: ارزش افزوده تولیدات این بخش نسبت به خیلی از صنایع پایین است که دولت باید با یارانه جایگزین، بخشی از این ریسک پذیری را جبران کند.
وی ضمن بیان اینکه با توجه به اهمیت حفظ مراتع و جلوگیری از چرای بیش از حد، سرانه دام هر خانواده عشایر ۲۹۰ راس تعیین شده است، اظهار داشت: تامین امنیت کوچ و ارائه خدمات بهداشتی، واکسیناسیون از جمله خدماتی است که به عشایر در زمان کوچ ارائه میشود.
بیمه دام عشایر سبب بهبود و گسترش ارتباط بین عشایر می شود
رئیس سازمان امور عشایر کشور، با تاکید بر اینکه بیمه کردن دام عشایر یکی از اقدامات مناسبی است که در حال انجام است افزود: زیرا بیمه دام عشایر سبب بهبود و گسترش ارتباط بین عشایر و تعاونیهای عشایری شده چون بیمه شدن دامهای عشایر از طریق صندوق بیمه محصولات کشاورزی سبب تضمین تولید و اشتغال میشود.
قندالی تصریح کرد: قرار گرفتن عشایر تحت پوشش بیمههای اجتماعی یک ضرورت است و باید نسبت به پوشش همگانی بیمه عشایران سراسر کشور پیگیریهای مناسبی انجام شود.
این مسئول آتیه عشایر را بسیار مهم دانست و افزود: صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر فراهم شده که با پرداخت سالیانه ۱۲۰ تا سقف ۳۶۰ هزار تومان عشایر می توانند خود و دامهایشان را بیمه کنند.
درج روز ملی عشایر در تقویم جمهوری اسلامی ایران شد
قندالی خواستار درج روز ملی عشایر در تقویم جمهوری اسلامی ایران شد و گفت: باید یک روز در سال را به روز عشایر اختصاص دهیم.
رئیس سازمان امور عشایرکشور، هر خانوار عشایری را یک بنگاه اقتصادی دانست و اظهار کرد: هر چادر عشایری سه کارکرد مهم دارد، اول اینکه یک کارگاه تولیدی است و علاوه بر آن یک خواستگاه فرهنگی نیز است همچنین کارکرد پایگاه حفاظتی و امنیتی را نیز دارد.
وی با اشاره به گسترش انرژیهای نوین برای استفاده عشایر گفت: با توجه به فراگیر شدن استفاده از انرژیهای پایدار و نوین، فرهنگاستفاده از انرژیهای نوین برای عشایر از برنامههایی است که سازمان امور عشایری در سرفصل برنامههای امسال خود قرار داده است.
استفاده از انرژیهای نوین میتواند سبب بالا رفتن میزان رفاه عشایر شود
رئیس سازمان امور عشایری کشور افزود: استفاده از انرژیهای نوین میتواند سبب بالارفتن میزان رفاه در زندگی عشایر شود و این خدمات باید به روز و بهینه بوده و در دسترس عشایر قرار گیرد تا این قشر فعال رضایتمندی بیشتری از خدمات داشته باشند.
قندالی تصریح کرد: کار اصلی و شغل بنیادی عشایر، دامپروری بوده و به همین منظور با توجه به اهمیت حفظ مراتع و جلوگیری از چرای بیش از حد، سرانه دام هر خانواده عشایر ۲۹۰ راس تعیین شده تا ادامه زندگی آنها میسر باشد.
وی با بیان اینکه ۵۹ درصد قلمرو کشور در حوزه قلمرو عشایر قرار دارد، تصریح کرد: یک و هشت درصد جمعیت کل کشور را عشایر تشکیل می دهند در حالی که ۲۵ درصد تولید گوشت قرمز، ۳۵ درصد صنایع دستی و ۲۸ درصد دام کشور متعلق به جامعه عشایری است.
سهم یک میلیارد تومانی کمک دولت به عشایر استان سمنان
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به ایجاد شورای عشایری در سطح شهرستانها گفت: ایجاد شورای عشایری در سطح شهرستانها بسیار مهم بوده زیرا نقش مهمی در تصمیمگیریهای فرابخشی دارد.
قندالی افزود: عشایر کشور در تولید گوشت قرمز، شیر و لبنیات و محصولات کشاورزی سهم مهمی دارند و میتوانند نیازهای بزرگ کشور را در این بخش حل کنند و کشور را از واردات این گونه محصولات بی نیاز کند.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته علی رغم سختی های بسیاری که برای عشایر وجود داشت دولت سعی کرد در حد توان خود به آنان کمک کند، گفت: سهم استان سمنان در کمک دولت به عشایر در سال گذشته یک میلیارد تومان بود.
تشکیل کارگروه ساماندهی عشایر در برنامه ششم توسعه
رئیس سازمان امور عشایری کشور تصریح کرد: در برنامه ششم توسعه، کارگروه ساماندهی عشایر تشکیل شده که امیدواریم با کمک این کارگروه بتوانیم مصوبات خوبی برای عشایر داشته باشیم.
قندالی با بیان اینکه سال آینده همه هشت هزار و ۵۰۰ نقطه استقرار عشایر باید به پنل های خورشیدی مجهز شوند، اضافه کرد: برای صرف هزینه تجهیز پنل های خورشیدی در مجلس مصوب شد تا ۸۵ درصد را دولت و ۱۵ درصد را عشایر تقبل کنند.
وی به ویژگی های خاص و منحصر به فرد ایل سنگسری اشاره کرد و گفت: یکی از شاخصه های بزرگ ایل سنگسری جنبه اقتصادی و شیوه دامپروری و مرتع داری آنان است.
ایل سنگسر فعال ترین واحد اقتصادی حوزه عشایری کشور
این مقام مسئول، ایل عشایر سنگسری را فعال ترین واحد اقتصادی در حوزه عشایری دانست و تصریح کرد: امروزه عشایر ایل سنگسری به عنوان مرتع داران پیشرو در کشور هستند.
قندالی تعداد دام عشایر سنگسری را پنج برابر میانگین کشوری عنوان کرد و ادامه داد: میانگین تعداد دام در کشور ۱۱۱ راس است در حالی که میانگین دام سنگسری بالای ۵۵۰ راس است و از این نظر میانگین مراتع آنان نیز بیشتر است.
وی در خاتمه با بیان اینکه بر اساس آمار و ارقام یکی از استان هایی که تعادل بین دام و مرتع در آن برقرار است استان سمنان و به ویژه در ایل سنگسری است، خاطر نشان کرد: عشایر ایل سنگسری تمام اصول و دستورالعمل های ایلی را رعایت و اجرا می کنند.
نظر شما