۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۴، ۱۵:۲۶

الهیاری :

خط دوم مترو اصفهان تحت‌ نظارت جدی میراث فرهنگی قرار دارد

خط دوم مترو اصفهان تحت‌ نظارت جدی میراث فرهنگی قرار دارد

اصفهان – مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان گفت:خط دوم متروی اصفهان تحت‌نظارت جدی میراث فرهنگی قراردارد و به هیچ عنوان اجازه تکرار اتفاقات ناگوارخط اول مانندعبور از سایت تاریخی را نخواهیم داد.

به گزارش خبرنگار مهر، فریدون الهیاری پیش از ظهر امروز در نشست خبری به مناسبت روز موزه و آغاز هفته میراث فرهنگی اظهار داشت: کشور ایران از نظر تمدن و فرهنگ جایگاه بسیار بالایی در دنیا دارد و جزو کشورهای کهن محسوب می شویم.

وی افزود: شاید عمر بسیاری از کشورها به یک قرن نرسد اما جایگاه استان اصفهان در حوزه تمدن ایرانی قرنهاست که جریان دارد و این استان کانون فرهنگ سازی و تمدن سازی در طول تاریخ بوده است.

مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان با اشاره به برنامه‌های هفته میراث فرهنگی تاکید کرد: امروز بازدید از بناها و موزه‌های تاریخی اصفهان رایگان است و در برخی بناها برنامه های فرهنگی مانند اجرای موسیقی خواهیم داشت.

راه اندازی سه موزه در اصفهان

وی ادامه داد: برگزاری کارگاه سنتی آشنایی با هنر لایه چینی، برگزاری کارگاه صنایع دستی در کشور با حضور مدیران کل استانهای کشور و معاونان و مدیران ستادی سازمان میراث‌‌فرهنگی و راه اندازی سه موزه مردم شناسی در سمیرم، موزه تاریخ و فرهنگ در شهرستان فریدن و موزه برنج در شهرستان لنجان از جمله برنامه های این هفته است.

بخش عظیمی از کاستی‌های میراث‌فرهنگی به کمبود بودجه برنمی‌گردد

الهیاری با اشاره به اینکه بودجه میراث چندان مطلوب نیست اما بخش عظیمی از کاستی‌های میراث فرهنگی به کمبود بودجه برنمی‌گردد، بیان داشت: حفاظت از میراث اصفهان با بیش از ۲۰ هزار اثر تاریخی اعتبارات زیادی می‌ط‌لبد اما شرایط فعلی میراث ناشی از کمبود بودجه نیست.

وی ادامه داد: رویکرد دولت جدید تقویت بودجه‌های حوزه عمرانی و مرمتی است و سال ۹۳ با وجود اینکه دولت با تنگناهای مالی برخوردار بود اما میزان تخصیص اعتبارات نسبت به ۱۰ سال گذشته بی سابقه بوده است.

مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان بیان داشت :زمینه‌های درآمدزایی میراث در استان جود دارد اما در گذشته درآمدها به مرکز رفته و توزیع مناسب نداشت اما درسال ۹۳ سازمان میراث تصویب کرد که درآمد استانها به خود آنها اختصاص پیدا کند که این برگشت درآمدها انگیزه‌ها را افزایش داده است.

وی با اشاره به اینکه برخی بافت‌‌های تاریخی را نمی‌توان به شکل مدیریت جامع اداره کرد و نیازمند ایجاد پایگاه مدیریتی است، ابراز داشت: به طور مثال بافت ابیانه و زواره به گونه‌ای است که لازم است کل آن حفظ شود که ابیانه به شکل پایگاه ملی درآمده است و مدیریت پایگاه ملی زواره نیز به زودی منصوب می‌شود.

روستای ابیانه در نوبت ثبت جهانی یونسکو

الهیاری با اشاره به اینکه ابیانه در نوبت ثبت جهانی قرار دارد، گفت: پرونده سه قنات تاریخی در استان شامل وزوان،  مزدآباد میمه، مون در اردستان به یونسکو ارسال شده است و به زودی ثبت جهانی می‌شود.

وی گفت: پیش از این هزینه بسیار برای مشاوره و مطالعات آثار ثبت جهانی انجام می شد اما اکنون این مطالعات توسط کارشناسان خود سازمان انجام می شود.

مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان ابراز داشت: زمانی که من در میراث اصفهان حضور پیدا کردم مترو دیگر از چهارباغ عبور کره بود؛ اگر ۱۰ سال پیش بود به هیچ عنوان اجازه نمی‌دادیم که مترو از چهارباغ رد شود.

وی ادامه داد: برای عبور مترو از سایت‌های تاریخی دو نظریه مطرح بود که یکی مخالف بود و دیگری پروژه‌های مشابه در جهان را الگو قرار داده بود که "آنها توانستند پس ما هم می توانیم" اما از این نکته غفلت کردیم که اولا ما فناوری دنیا را نداریم و دوم شرایط زمین شناسی کشورهای مختلف متفاوت است.

الهیاری تاکید کرد: بر این اساس در اصفهان محدودیت های زیادی در این ارتباط وجود دارد و با توجه به اینکه سطح آبهای زیرزمینی در اصفهان بسیار بالاست مشکلات فنی بسیاری نیز در راستای خط اول مترو ایجاد شد.

خط یک مترو را نمی‌توان متوقف کرد

وی افزود: به هر حال آنچه که امروز اهمیت دارد اینکه پس از این همه سرمایه گذری دیگر نمی‌توان مترو را متوقف کرد و این پروژه به دلیل ترافیک شهری و مشکلات زیست‌محیطی باید هرچه سریع تر انجام شود و امیدواریم بخش باقیمانده با تعامل رفع شود.

مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان بیان داشت: مواضع ما در ارتباط با خط دو مترو جدی است و اجاره نخواهیم داد خلاف صلاح حفظ آثار میراثی اصفهان اتفاقی رخ دهد ضمن اینکه پیش از هر اقدامی باید از یونسکو کسب تکلیف و اجازه شود.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود فقدان موزه بزرگ برای پایتخت فرهنگی جهان اسلام را خلاء ای جدی برشمرد و گفت: خوشبختانه کارخانه ریسباف با اهتمام جدی استاندار و پیگیری‌های لازم به زودی به موزه بزرگ اصفهان تبدیل می شود که خلاء حفظ آثار موزه‌داران خصوصی را نیز برطرف کند.

اتمام تعمیرات عالی قاپو تا پایان تیرماه 

الهیاری در ارتباط با تعمیرات عالی‌قاپو نیز بیان داشت: عالی‌قاپو بنایی در دست بحران بود و جدای از تعمیرات دیگر نیازمند سامان‌دهی وضعیت داخلی بنا، مبلمان و مراقبت‌های لازم بود.

وی اضافه کرد: از ابتدا قرار بود تا پایان سال مالی ۹۳ (تیرماه ۹۴ ) این تعمیرات به پایان برسد که امیدواریم تا زمان بیان شده داربست های این بنا جمع شود.

مدیر میراث فرهنگی اصفهان در ارتباط با حفظ آثار تاریخی در شرایط  خشکسالی کنونی نیز تصریح کرد: پروفسور ایگرِ آلمانی از استادان مرمت و متخصصان حفظ سازه‌های بناهای تاریخی از طرف موسسه مرتبط به ایران آمد و قرار است در یکی از سایت‌های تاریخی کشور عملیات گسترده‌ای انجام دهد.

وی افزود: در نهایت قرار شد این عملیات در میدان نقش جهان انجام شود و بر این اساس در کنار دیگر فعالیت‌هایی مرمتی، استحکام بخشی کل این سایت به عنوان پروژه بین المللی در دستور کار  قرار دارد.

کد خبر 2583550

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha