روز جمعه 4 آذرماه گذرگاه رفح در مرز مصر با نوار غزه طي مراسمي خاص بازگشايي شد . براين اساس فلسطيني ها بعد از اين حق خواهند داشت آزادانه كنترل مرزهاي خود را بر عهده بگيرند و مبادلات ترانزيتي خود را با كشور همسايه مصر و يا ساير كشورهاي جهان انجام دهند .
در دستيابي به اين آمال فلسطينيان، هر چند تلاشهاي مادي و معنوي زيادي شده است اما در تحقق اين آرزوها ابهامات زيادي وجود دارد . اروپائيان و آمريكا و در راسشان رژيم صهيونيستي نگران استفاده نظامي فلسطينيان براي ورود اسلحه از اين گذرگاه هستند بر همين اساس ناظراني از طرف خود براي كنترل اين مبادي ترانزيتي گمارده اند تا اعمال فلسطيني ها را زير نظر داشته باشند .
اگر چه بهانه طرف هاي ناظر از اين اقدام ، كنترل وضعيت منطقه و برقراري صلح پايدار است اما سوال اصلي اينجا است كه چرا صلح تنها با كنترل اعمال فلسطينيان مد نظر است و كمكهاي ميلياردي غرب و لابي هاي صهيونيستي اروپايي و آمريكايي و تجهيز رژيم صهيونيستي به تسليحات مدرن ، ناقض صلح نيست .
در پشت بازگشايي گذرگاه رفح سه سناريوي مختلف نهفته است كه بازيگران پشت پرده آن اميد دارند كه با عملي شدن اين سناريو در طول زمان روحيات مظلوم خواهي فلسطينيان كاهش و يا به نقطه فراموشي سپرده شود .
سناريوي نخست از بازگشايي گذرگاه رفح تا حدودي به ايجاد فضاي تسكين براي تالمات چند دهه اي وارده بر مردم فلسطينيان و ايجاد روزنه هاي اميد در بين اين مردم براي آينده صورت مي گيرد تا بدينوسيله فلسطينيان به سمت صلح و كنار نهادن خشونت متمايل شوند .
سناريوي دوم خارج كردن فضاي امنيتي منطقه از حالت دو طرفه فلسطيني - اسرائيلي و سوق دادن آن به سمت يك فضاي بين المللي كه در آن قدرتهاي فرامنطقه اي نيز ضامن بقاي امنيت باشند تا در اينصورت حركت پوششي امنيت فلسطينيان زير ذربين باشد و با اين كار در واقع به خلع سلاح امنيتي فلسطينيان در لواي دسترسي اين كشور به مرزهاي آزاد اقدام نمايند .
سناريوي سوم اغواي مقامات كشورهاي فرامنطقه اي و منطقه اي درگير در بحران فلسطين و امتيازگيري از بازگشايي گذرگاه غزه براي پيشبرد اهداف آتي برنامه هاي صلح فلسطين است . تلقي بازگشايي رفح به عنوان يك امتياز دست مقامات اسرائيل را در چانه زني ها بر روي سرزمين هاي كرانه باختري رود اردن باز مي گذارد و صهيونيست ها به پشتوانه حاميان غربي از دادن حقوق مسلمه مردم فلسطين ابا خواهند كرد .
سناريوي چهارم ترغيب كشورهاي عرب منطقه به همكاري با طيفهاي درگير در موضوع فلسطين و برپايي زمينه هاي برقراري ارتباط با رژيم صهيونيستي از جانب اين دولتها مي باشد .
صرفنظر از سناريوهاي فوق باز شدن گذرگاه رفح يك گام ديگر از موفقيتها و ثمرات رنجها و تالمات گذشته فلسطينيان محسوب مي شود و بايد اين تحول را محل ثواب و سرآغازي براي ساير پيشرفتها دانست . در كنار اين نگرش مثبت ، با توجه به سياستهاي گذشته اسرائيل نبايد فراموش كرد كه اين رژيم دايره نظارت خود را بر اين منطقه قطع نخواهد كرد .
در مجموع حساسيت منطقه كه به ابعاد چندگانه ظرفيتهاي مورد استفاده گذرگاه رفح بر مي گردد ، اسرائيل و حاميانش را در يك موضع انفعالي نسبت به عملكرد فلسطينيان قرار خواهد داد و نيات اين طيف از طرفهاي درگير را در برقراري صلح عادلانه در آينده مشخص خواهد كرد .
نظر شما