دكتر محمد مهدي اعتصامي كارشناس مسئول گروه ديني در دفتر برنامه ريزي و تأليف كتابهاي درسي در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" اظهار داشت : كتابهاي درسي در زمينه هاي مختلف، محتواي ديني دارند اما ضعف اصلي متوجه شكل تدوين اين كتابها، گزينش محتواي كتاب هاي درسي و سازماندهي آنها است .
وي با اشاره به شكل تدوين كتابهاي درسي افزود: اين كتابها بايد به گونه اي تدوين شوند كه براي دانش آموزان جذابيت داشته باشند و علاوه بر اين فعاليت فكري آنها در ارائه دروس را برانگيزند تا به واسطه مشاركت دانش آموزان در آموزش تأثيرات بيشتري در اين حوزه حاصل شود .
دكتر اعتصامي در ادامه افزود: همانطور كه لازم است در زمينه آموزش مفاهيم ديني پيشرفتهايي داشته باشيم ، بايد در برنامه هاي آموزشي از تكنيكهاي جديد هم بهره بگيريم در اين راستا استفاده از روشهاي دقيق در عرصه تعليم و تربيت الزامي خواهد بود تا در نتيجه علاوه بر آموزش دروس بهره منديهاي اخلاقي و كاربردي هم حاصل شوند .
وي در رابطه با كاربردي شدن آموزش دروس در مدارس به انجام تحقيق و پژوهش در اين حوزه تأكيد كرد و گفت: اين تحقيقها بايد از سوي مراكز دانشگاهي و مراكز پژوهشي صورت گيرند تا در نهايت سازمان هاي متولي آموزش از نتايج پژوهشها و دستاوردهاي علمي اين گروه در برنامه ريزي امور بهره بگيرند .
كارشناس مسئول گروه ديني در دفتر برنامه ريزي و تأليف كتابهاي درسي در همين رابطه تصريح كرد: لازم است در دانشگاههاي كشور و در مقاطع دكترا و كارشناسي ارشد رشته هايي در زمينه آموزش دروس ايجاد شوند تا در اين رشته ها مباني و رويكردهاي اساسي رشته هاي مختلف آموزش داده شود و چگونگي ارائه اطلاعات بر اساس شيوه هاي نوين آموزش و به شكل كاربردي تدريس شود فارغ التحصيلان رشته هاي آموزش اين توانمندي را دارند كه در برنامه ريزي درسي هر يك از دروس مشاركت كنند و متناسب با شرايط زمان به تدوين مؤثر و موفق اجزاء برنامه درسي از جمله اهداف محتواهاي آموزشي شيوه هاي تدريس و ارزشيابي اقدام كنند .
دكتر اعتصامي تعليم و تربيت ديني را هدف كلي آموزش و پرورش عنوان كرد و گفت: رويكرد آموزش و پرورش اين است كه در همه كتابهاي درسي هدف تعليم و تربيت محقق شود و با توجه به نوع و كيفيت درس مفاهيم ديني و تربيتي از منظر كتاب هاي درسي انتقال داده شوند .
وي با اشاره به اينكه ارائه مستقيم و غير مستقيم مفاهيم ديني متناسب با فعال و منفعل بودن دانش آموزان نتايج متفاوتي را در بر خواهد داشت گفت: برخي از موضوعات اخلاقي ديني در صورت انتقال غير مستقيم مفيد تر واقع مي شوند اما در عرصه انتقال مستقيم مفاهيم هم مي توانيم با شركت فعال دانش آموزان نتايج مطلوبي را به دست آوريم در اين راستا امر و نهي مستقيم معلمان و دبيران نتايج مطلوبي را در بر نخواهد داشت .
وي در مورد انتقال مفاهيم ديني از طريق ساير دروس تصريح كرد: در كتابهاي ديگر درسي به طور معمول پيامهاي ديني به صورت غير مستقيم منتقل مي شوند اما اين امر به ميزان تناسب كتاب درسي مورد نظر با مفاهيم ديني متفاوت خواهد بود به اين ترتيب كه كتابهاي درسي ادبيات و علوم اجتماعي با موضوعات ديني تناسب بيشتري دارند و درسي چون رياضي ارتباط كمتري دارد .
دكتر اعتصامي گفت: در درس ادبيات فارسي مي توانيم با بهره گيري از جنبه هاي عاطفي ، تعلق خاطري را در دانش آموزان نسبت به مفاهيم و پيامهاي ديني ايجاد كنيم و در اين راستا بايد از تكنيك هاي متناسب بهره بگيريم . در درس مطالعات اجتماعي موضوعات مشترك با درس ديني وجود دارد كه مي توان با استفاده از اين درس آن موضوعات را آموزش داد به طور مثال طرح موضوع نظارت و مسئوليت همگاني نوعي روحيه پرسشگري در امور را در دانش آموزان ايجاد مي كند و در اين قالب مي توانيم مفاهيم امر به معروف و نهي از منكر را به آنان آموزش دهيم .
كارشناس مسئول گروه ديني دفتر برنامه ريزي و تأليف كتابهاي درسي با اشاره به اينكه تمام درسها مي توانند به طور روشن در خدمت دروس ديني باشند گفت: علومي كه از قوانين حاكم بر طبيعت پيروي مي كنند به نظم موجود در عالم اشاره دارند از اين رو مي توان در ارائه اين دروس هدفمندي خلقت و حضور خداوند به عنوان ناظم و ناظر را مطرح كرد .
وي اظهار داشت: در ارائه مفاهيم ديني علاوه بر اينكه محتواي كتاب هاي درسي اهميت بسياري دارد شخصيت، مهارت و تجربه معلم و مربي هم در بيدارسازي جنبه هاي متعالي روح دانش آموزان بسيار مؤثر است چرا كه اين ابعاد اعتقادي در فطرت همه دانش آموزان وجود دارد .
نظر شما