۱۱ آذر ۱۳۸۴، ۱۱:۲۳

يكي از كارشناسان نفتي بين المللي :

مصرف داخلي گاز در ايران بر صادرات آن اولويت دارد

يكي ازكارشناسان بين المللي بازار نفت وگاز گفت : صادرات گاز ايران به بازارهاي جهاني به دليل افزايش روز افزون مصرف در داخل ، زياد نخواهد بود .

به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر ، فريدون فشاركي درباره وضعيت صادرات گاز ايران گفت :  مصرف داخلي  گاز ايران  به خصوص در بخش  خانگي و تجاري به طور روز افزون افزايش مي يابد به گونه اي كه قيمت پايين گاز در ايران باعث شده كه سهم اين سوخت در سبد انرژي خانواده ها افزايش يابد .

وي افزود : از سويي ديگر مصرف روز افزون گاز در اين بخش ها باعث شده كه رساندن سوخت به نيروگاهها در آينده به يك مشكل بزرگ تبديل شود .

 رييس موسسه هاي بين المللي FACTS در آمريكا و EWCI در سنگاپور در ادامه گفت : تزريق گاز به ميادين نفتي از ديگر عواملي است كه مصرف گاز را در ايران بسيار افزايش مي دهد اما نكته مهم اين است كه هنوز مطالعه دقيقي براي حجم گاز مورد نياز براي تزريق در كشور وجود ندارد .

وي گفت : عده اي معتقدند كه ايران روزانه به 20 ميليارد فوت مكعب گاز براي تزريق نياز دارد اما عده اي ديگر اين رقم را 5 ميليارد فوت مكعب عنوان كرده اند .

به گفته وي ،  قبل از انقلاب با مطالعات بسيار دقيقي كه بر روي ميادين نفتي صورت گرفت مشخص شد كه ايران به 9 ميليارد فوت مكعب در روز گاز براي تزريق به ميادين نفتي نياز دارد اما پس از انقلاب مطالعاتي مناسب در اين باره صورت نگرفت .

اين كارشناس نفتي افزود : درهر حال ايران به طور ميانگين براي تزريق گاز به ميادين خود روزانه به 10 ميليارد فوت مكعب گاز نياز دارد .

فشاركي در ادامه گفت : توسعه پتروشيمي واستفاده از گاز طبيعي به جاي بنزين از ديگر اولويت هاي استفاده از گاز در كشور هستند .

وي اضافه كرد : حال با اين اولويت ها بايد پرسيد كه صادرات گاز در اولويت است يا استفاده از آن در داخل ، كه در پاسخ بايد گفت كه برنامه اي در كشور بايد تدوين شود تا علاوه بر استفاده داخلي،   بخشي ازگاز توليدي به بازارهاي دنيا نيز اختصاص داشته باشد اما اگر وضعيت فعلي مصرف گاز در داخل كشور ادامه يابد اولويت صادرات در كشور پايين تراز مصرف آن در داخل است .

  رييس موسسه هاي بين المللي FACTS در آمريكا و EWCI در سنگاپور با اشاره به برنامه هاي صادرات گاز ايران گفت : ايران هم اكنون يك تعهد قطعي براي صادرات 5 ميليون تن گاز به هند دارد كه پيش بيني مي شود اين برنامه به دليل آميخته شدن با مسائل سياسي و تاخير در اجراي آن ،  ايران را متحمل جريمه هاي زيادي بكند .

فشاركي در ادامه با اشاره به نقش قطر كه شريك ايران در سفره پارس جنوبي محسوب مي شود گفت : قطر برنامه ريزي كرده است كه تا سال 2010 ميزان توليد گاز طبيعي خود را به 77 ميليون تن برساند اين درحالي است كه ايران مي تواند 20 ميليون تن توليد داشته باشد .

وي گفت : قطر از مجموع توليدات گاز طبيعي خود 47 ميليون تن را براي غرب اختصاص داده است .

به گفته وي ، از سويي ديگر قطر درحال اجراي پروژه بزرگي به نام دولفين است كه در فاز اول آن قرار است دوميليارد فوت مكعب در روز گاز را تا سال 2007 صادر كند .

به گفته وي ، درفاز دوم اين پروژه نيز به توليد 2/3 ميليارد فوت مكعب دست مي يابد اما برنامه آن هنوز مشخص نيست .

وي گفت : علاوه بر پروژه گاز طبيعي ، اين كشور 4 پروژه توليد GTL را نيز در دست اجرا دارد كه بدين ترتيب قطر به يكي از صادر كنندگان بزرگ گاز دنيا تبديل مي شود اما بايد گفت كه بازار گاز دنيا به زودي اشباع مي شود.

 

 

 

کد خبر 260598

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha