به گزارش خبرگزاري "مهر" به نقل از بي بي سي ، كشورهاي كويت و ونزوئلا نيز براي احراز اين پست نامزدهاي خود را معرفي كرده اند.
نشست وزيران عضو سازمان كشورهاي توليد كننده نفت كه روز چهارشنبه دوم مهر در وين تشكيل مي شود، علاوه بر بررسي وضعيت بازار نفت، انتخاب دبيركل جديد را نيز در دستور كار خواهد داشت.
بر پايه اين گزارش ، يك روز پيش از آغاز نشست رسمي اوپك، كميته نظارتي بازار، كه رياست آن را بيژن نامدار زنگنه، وزير نفت جمهوري اسلامي برعهده دارد، به بررسي وضعيت بازار نفت خواهد پرداخت.
تحولات قيمت جهاني نفت، سطح توليد كشورهاي عضو، وضعيت عرضه و تقاضا از جمله مباحث مورد بررسي اين كميته است و نتايج كار كميته براي تصميم گيري به نشست رسمي وزيران اوپك ارايه خواهد شد.
نامزدهاي دبيركلي
قرار است اعضاي اوپك در باره سه نامزد معرفي شده براي دبيركلي تصميم گيري كنند.
هادي نژاد حسينيان از ايران، عدنان شهاب الدين مدير بخش تحقيقات دبيرخانه اوپك از كشور كويت، و الوارو سيلوا كالدرون، دبير كل فعلي اوپك از كشور ونزوئلا، نامزدهاي دبيركلي اين دوره هستند.
فواد روحاني از كارشناسان نفتي ايران نخستين دبيركل اوپك بود اما تلاش جمهوري اسلامي براي استفاده از حق خود براي معرفي دبيركل در دهه 1980 به موفقيت نينجاميد.
نامزدهاي معرفي شده از سوي كويت و ونزوئلا، چهره هاي شناخته شده اي در اوپك هستند و از نفوذ بالايي در ميان اعضا برخوردارند. نامزد پيشنهادي كويت مدير بخش تحقيقات دبيرخانه اوپك و الوارو سيلوا كالدرون نامزد معرفي شده ونزوئلا دبير كل فعلي اوپك هستند و رقباي قدرتمندي براي هادي نژاد حسينيان به حساب مي آيند.
در مقابل، نژاد حسينيان تجربه وزارت صنايع سنگين و نمايندگي ايران در سازمان ملل را در كارنامه دارد و از سال 1381 معاون بين الملل وزارت نفت بوده است.وي رشته مهندسي راه و ساختمان را در ايران به اتمام رسانده و مدرك كارشناسي ارشد و دكتري خود را از دانشگاه جورج واشنگتن آمريكا دريافت كرده است.
انتخاب دبيركل
سازمان اوپك چهاردهم سپتامبر سال 1960 با حضور ايران، عراق، كويت، عربستان و ونزوئلا در كنفرانس بغداد تشكيل شد كه قطر نيز به عنوان ناظر در آن شركت داشت.
اما بعدها كشورهاي الجزاير، امارات، قطر، ليبي، نيجريه، اندونزي، اكوادور و گابن نيز به اين سازمان پيوستند ؛ هرچند گابن و اكوادور در دهه 1980 سازمان را ترك كردند.
در اولين دوره فعاليت اوپك، دكتر فواد روحاني، كارشناس ايراني و از شخصيت هاي موثر در تاسيس اوپك، سمت دبيركلي را از سال 1961 تا 1964 برعهده داشت.
انتخاب دبيركل در ابتدا بر اساس الفبا و بعدها تاريخ پيوستن به اوپك تعيين شده بود و در سال 1983كه همه اعضا يك بار دبيركلي را تجربه كرده بودند، دوباره نوبت ايران رسيد.
اما در اين زمان، وقوع انقلاب سال 1979 و نيز هشت سال جنگ ميان ايران و عراق ، شرايط سياسي را به كلي تغيير داد.مخالفت كشورهاي عرب عضو اوپك، به خصوص عراق، ايران را از دستيابي به اين سمت محروم كرد و اين محروميت هنوز ادامه دارد.
از سال 1994 ايران چند بار حسين كاظم پور اردبيلي را براي تصدي سمت دبيركلي معرفي كرده اما كشورهاي عضو با انتخاب وي مخالف بوده اند.
نظر شما