دكتر اكبرعالمي، كارشناس رسانه و استاد دانشگاه درباره مصوبات اخير شوراي عالي انقلاب فرهنگي كه مواردي را به سازمان صدا و سيما تذكر داده بود به خبرنگار تلويزيوني "مهر" گفت: به عقيده من تا امروز نحوه اداره سازمان صدا و سيما به وسيله عزت الله ضرغامي خوب بوده است. اما اگر نگاهي به تذكرات شوراي عالي انقلاب فرهنگي در مصوبه اخيرش داشته باشيم به اين نكته بسيار مهم مي رسيم كه مخاطب شناسي در موضوع رسانه همواره اصل بسيار مهمي بوده است و به عنوان يك علم بسيار وسيع بايد به طور مستمر مورد مطالعه و تحقيق قرار بگيرد. در جهان به تعداد اثر انگشتان آدم ها، سليقه و ذايقه و انديشه وجود دارد. بنابراين تكيه زدن بر مسند قدرت يك شبكه تلويزيوني كار بسيار دشوار و پيچيده اي است. زيرا در هر لحظه علاوه بر رسيدن به هدف خرسندي خاطر تماشاگر و هدف قرار دادن مخاطب اصلي هر برنامه ( براي نمونه برنامه كودك يا برنامه علمي يا هنري) بايد به تماشاگراني هم فكر كرد كه به طور اتفاقي آن برنامه را تماشا مي كند.
دكتر اكبر عالمي
وي خاطر نشان كرد: در زمينه توليد فيلم و سريال هاي تاريخي و مذهبي بايد بگويم، توليد چنين آثاري هزينه هاي سرسام آوري دارد كه بودجه يك شبكه تلويزيوني را مي بلعد و آمار نشان مي دهد كه در بسياري موارد ممكن است از نظر جذابيت برنامه و جذب مخاطب با استقبال روبرو نشود. درحال حاضر 1800 شبكه تلويزيوني در سراسر جهان تماشاگران اروپايي و امريكايي را به خود فرا مي خواند، اما بيننده حوصله تماشاي آنها را ندارد. اين درحالي است كه اين شبكه هاي تلويزيوني خود را پايبند مسايل ديني و پرهيز از خشونت نمي دانند؛ با اين وجود ذايقه بينندگان غربي كاملا" اشباع شده است. امروزه در تلويزيون ها به گفت وگوهاي پرمحتوا به نسبت سريال هاي پر خرج بهاي بيشتري داده مي شود.
اين كارشناس رسانه با تاكيد بر حفظ اعتدال در برنامه هاي صدا و سيما اظهار داشت : ما در هيچ زمينه اي از ميانه روي نبايد خارج شويم و اين مطلبي است كه بزرگان دين بر آن تاكيد دارند. اگر ما در تلويزيون بخواهيم تعداد زيادي برنامه با محتواي آموزشي، ديني و مناسبتي پخش كنيم، به طور طبيعي جاي تلويزيون با رسانه اي موسوم به منبر عوض مي شود. هركدام از رسانه ها كاربرد و تعريف و شيوه خود را دارد. عصر تبليغات مستقيم سپري شده است. زمان ما دوره اي است كه بايد به صورت غير مستقيم پيام هاي آموزشي و تربيتي را به بيننده منتقل كنيم. نكته بسيار مهمي كه مي توانم بگويم اين است كه تبليغ غير مستقيم با تاثير غير مستقيم يك هنر است و به انجام رساندن مناسب اين مهم فقط از عهده هنرمندان بر مي آيد. هنرمندان مي دانند كه چگونه از راه " دل " وارد شوند، نه اينكه از راه " در " وارد شوند تا به ارتقاء پيام هاي آموزشي و تربيتي منجر شود.
عالمي در خصوص تذكري كه راجع به حضور مجري در برنامه هاي تلويزيوني داده شده بود، به "مهر" اينگونه توضيح داد: مجري عنصر بزرگ و اصلي در زمينه آثار راديويي و تلويزيوني است. وجود استعداد، سواد، دانايي و توانايي مجري از اهميت بسيار زيادي برخوردار است تا به تاثيرگذاري اين عنصر بر مخاطب منجر شود. در غير اين صورت اهميت عنصر مجري به فراموشي سپرده مي شود يا مورد استقبال بينندگان قرار مي گيرد. در اين زمينه چهره مناسب مجري، زنگ و رنگ و طعم صداي مجريان بايد دلنشين باشند و دانش و سواد آنها در حدي باشد كه بينندگان تلويزيون او را بپذيرند. نكته مهم اين است كه ما براي اينكه خوب سخنراني كنيم بايد خوب خوانده و شنيده باشيم. عنصر دانش براي مجريان تلويزيون يك اصل انكار ناپذير است. مجريان حق ندارند در برنامه هاي مختلف با موضوع هاي مختلف حضور داشته باشند. كسي كه يك مسابقه فوتبال را تفسير مي كند، حق تفسير ژيمناستيك را ندارد.
اين كارشناس تاكيد كرد: ما امروز در عصر انديشمندان يا هنرمندان زندگي نمي كنيم، ما در عصر دانشمندان يا هنرمندان متخصص به سر مي بريم. گاهي ديده مي شود كه يك مجري تلويزيون كه برنامه هاي پرنشاط صبح يكي از شبكه ها را اجرا مي كند و سالها مردم او را با اين شخصيت مي شناسند، همين مجري به طور مداوم از ساعت 7 صبح تا 8 شب در روز انتخابات درباره اين واقعه مهم سياسي صحبت مي كند. براي توضيح بيشتر تاكيد مي كنم مجري كه در برنامه هاي رسمي حضور مي يابد، در برنامه هاي شوخ و شنگ، جايي ندارد و كسي كه در برنامه هاي شوخ و شنگ حضور دارد، بهتر است به برنامه هاي رسمي نرود.
وي ادامه داد: جامعه ما جوانگرا است. جوانان كشور ما بدون تعارف بهترين سرمايه هاي خانواده ها و كشور به شمار مي روند. با اين توضيح اگر حرف هاي عميق و جدي از زبان يك مجري ميانسال تلويزيوني مطرح شود، باور پذيري بيشتري براي مخاطب در پي دارد. هرچهره تلويزيوني يك سري مشخصات ظاهري دارد كه شامل چهره، اندام بياني، زنگ و رنگ و راز صدا و راز نگاه است. داشتن تعهد و تدين براي مجريان صدا و سيما شرط لازم است اما شرط كافي به شمار نمي رود. استعداد از داشته هاي بسيار مهم يك مجري محسوب مي شود.
اين استاد دانشگاه به اهميت فعاليت تهيه كنندگان حرفه اي در صدا و سيما اشاره كرد و اعلام كرد: بهترين سرمايه براي همه شبكه هاي تلويزيوني، بعد از مديران صاحب انديشه فرهنگي و هنري و قبل از كارگردان ها، بدون ترديد تهيه كنندگان هستند. تهيه كننده هسته اصلي هر برنامه تلويزيوني به شمار مي رود. او بايد از دانش و مديريت بي كراني برخوردار باشد تا بتواند افراد اصلي همانند فيلمنامه نويس، كارگردان، تصويربردار، بازيگران، طراح صحنه و دهها عامل هنري و فني را براي اجراي يك هدف واحد با دل و جان به دور يكديگر گرد هم بياورد. هر شبكه تلويزيوني كه توانايي هاي تهيه كنندگان خود را زير ذره بين ارزشيابي قرار دهد به طور قطع موفق خواهد بود. بدون اينكه قصد پايين آوردن منزلت نويسنده و كارگردان و اهميت حضور آنها در آثار تلويزيوني را داشته باشم، بايد تاكيد كنم كه تهيه كنندگان نقش مهمي در اين زمينه به عهده دارند. به اين ترتيب هر گاه يك برنامه موفق تلويزيوني را شاهد بوديم سايه يك تهيه كننده را پشت سر عوامل توليد بايد جستجو كنيم.
نظر شما