۱۷ دی ۱۳۸۴، ۸:۰۷

امروز در تاريخ

امروز در تاريخ

خبرگزاري مهر : امروز شنبه هفدهم دي سال1384 هجري شمسي ، مصادف است با ششم ذيحجه الحرام سال 1426هجري قمري و برابراست با هفتم ژانويه سال2006 ميلادي .

اجراي طرح استعماري حذف حجاب توسط رضا خان :


در چنين روزي در سال 1314 ه ش رضا خان طرح استعماري كشف حجاب را به مرحله اجرا گذاشت .  پس از تصويب قانون متحد الشكل شدن البسه در ششم دي 1307 ه ش و اجبار آقايان به پوشيدن كت و شلوار و كراوات و كلاه فرنگي ، رضا خان تلاش كرد كه چهره ظاهري زنان ايراني را نيز به صورت خارجي در آورد . از نظر رضا خان  حجاب ، مظهر جهل و عقب ماندگى بود. در آن زمان روشنفكران و فضاى فرهنگى و فكرى جامعه به تمدن و روش زندگى مردم در غرب و ايده هايى  مانند دولت غير مذهبى، آموزش و پرورش بدون مذهب و برابرى زنان به عنوان ارزش هاى برخاسته از جوامع اروپايى تمايل  زيادى نشان مى دادند ومقلدان فرهنگ بيگانه براي اثبات نهايت وابستگي خود به فرهنگ بيگانه اي كه به دقت نمي شناختند واز كنه اهداف آن آگاهي لازم نداشتند ، اسلام را همزاد و خادم ارتجاع و استبداد و حجاب را سمبل واپسگرايى و انحطاط معرفي مي كردند. پيشنيه اين امر را مي توان به سفر رضا خان به كشور تركيه مرتبط دانست . او در دوازدهم خرداد سال 1313 عازم تركيه شد و تحت تاثير اقدامات كمال آتاتورك بنيانگذار رژيم لاييك در اين كشور قرار گرفت . به همين دليل وي پس از بازگشت از اين كشور ريشه برخي از پيشرفت هاي ممالك غرب را دين زدايي دانست . در سال 1313 و پس از افتتاح دانشگاه تهران دختران اين دانشگاه به صورت بي حجاب در دانشگاه حضور يافتند . رضا خان در چنين روزي در سال 1314 ه ش طي جشن فارغ التحصيلي دختران بي حجاب در دانشسراي مقدماتي رسما بر كشف حجاب تاكيد كرد . اين اقدامات با برگزاري مراسم و آيين هاي مختلط ادامه يافت . رضا خان در اين مراسم  به اتفاق همسر و دخترانش اشرف و شمس ، به صورت بي حجاب حضور داشت . اين اقدام  دقيقا با عرف ايراني مسلمان و دين اسلام مخالف  بود  . با ابلاغ قانون كشف حجاب برخي از زنان كه چادر ايشان را اجبارا برداشتند، روسري به سر كردند ، روپوش هاي بلند پوشيدند . اما رضا خان دستور داد و با شدت هرچه تمام تر بر اين گونه زنان هجوم برند و روسري هايشان را پاره كنند . ظلم وستمي كه به دستور رضاخان و با پشتيباني نيروهاي نظامي و به اصطلاح انتظامي و تدارك تبليغات روشنفكران مرعوب رضاخان عليه خانواده هاي مسلمان و به ويژه زنان مسلمان اعمال شد ، كارنامه  سراسر سياهي و تباهي و ستمگري گروهي نادان متكبر و خودباخته را براي هميشه در تاريخ اين كشور  ثبت  وبانيان وحاميان و مجريان آن را رسوا كرده است .  

مصدق ؛ مرد سال :


در چنين روزي در سال 1952 ميلادي تصوير دكتر محمد مصدق به عنوان چهره مرد سال بر صفحه نخست نشريه تايم نقش بست . نشريه معتبر تايم همه ساله در نخستين نشريه سال جديد ميلادي  ، چهره يكي از اشخاصي كه بيشترين خدمات و فعاليت را در سال گذشته انجام داده است و به يكي از خبر سازترين چهره ها تبديل شده با شد به عنوان برترين چهره سال انتخاب مي كند .

در گذشت جهان پهلوان تختي :


جهان پهلوان تختي درچنين روزي در سال1346هجري شمسي به طرزي مشكوك درگذشت.
تختي در روز پنجم شهريور ماه سال 1309 ه ش  در خانواده‌اي متوسط در محله‌ خاني آباد تهران ديده به جهان گشود . او دو برادر و دو خواهر نيز داشت و  غلامرضا كوچكترين فرزند خانواده بود .  پدرش در اثر فقر براي تامين معاش خانواده  ناچارشد خانه‌  مسكوني خود را گرو بگذارد.شادروان تختي به لحاظ مشكلات خانوادگي و همچنين مالي  فقط نه  سال در دبستان و دبيرستان منوچهري خاني آباد درس خواند و  به دليل علاقه به كشتي و ورزش باستاني به باشگاه پولاد رفت. تختي در دوران زندگي ورزشي اش ركورد دار شركت در المپيك ها و كسب بيشترين مدال بود.  جهان پهلوان علاوه بر قهرماني، به لحاظ منش و رفتار انساني و سجاياي اخلاقي پسنديده و جوانمردي و نوع دوستي شهره خاص و عام بوده است. او زندگي خود را وقف مردم كرده بود. شادروان تختي در ورزش باستاني و كشتي پهلواني نيز داراي تبحر و مهارت بود، چنان كه سه بار پهلوان ايران شد و هر بار كشتي گيران نامداري را مغلوب كرد. وي چهار ماه پس از بازگشت از آخرين سفر خود در آبان ماه سال 1345  زندگي مشترك خود را با همسرش آغاز كرد؛ كه حاصل آن تولد بابك  بود . او در   المپيك 1952  هلسينكي ، مدال نقره و در المپيك 1956  ملبورن مدال طلا گرفت . وي همچنين در المپيك سال 1960  رم ،   مدال نقره را به ارمغان آورد . تختي در رقابت هاي  قهرماني جهان در سال 1951  هلسينكي ،  مدال نقره ، در سال 1961 يوكوهاما ،  مدال طلا و در 1962 توليدو  مدال نقره به گردن  آويخت . وي همچنين در بازيهاي آسيايي 1958  توكيو مدال طلا  دريافت كرد  . جهان پهلوان تختي  درسال1956ميلادي با فرستادن نماينده‎هاي شوروي سابق و آِمريكا به رده‎هاي دوم و سوم اعتباربيشتري براي كشتي ايران فراهم كرد. او همچنين علاوه بر عرصه ورزش ، در عرصه سياست نيز يكي از مخالفين رژيم پهلوي بود  به همين دليل  ساواك  اورت تحت نظر داشت. ساواك با طرح توطئه اي عليه او خواست كه با كشتن وي ، مرگ او را در اذهان عمومي ، خود كشي قلمداد كند اما مردم بعد از شنيدن خبر شهادت شادروان تختي جلوي پزشك قانوني گرد آمدند و عليه رژيم شاه تظاهرات عظيمي بپا كردند. اين تظاهرات به زد و خورد با پليس انجاميد . تختي را در ابن بابويه به خاك سپردند. از به ياد ماندني ترين اقدامات شادروان تختي در جريان زلزله بوئين زهرا بود كه در تاريخ جوانمردي پهلوانان ايران ثبت شده است. در اين واقعه كه هزاران تن از هموطنان كشته شدند تختي كمر همت بر بست و به ميان مردم كوچه و بازار رفت و مبلغ كلاني براي كمك به بازماندگان اين حادثه درد انگيز جمع آوري كرد. البته محبوبيت تختي ميان اقشار مختلف مردم دراين كاربسيار موثر بود.   

انتشار مقاله احمد رشيدي مطلق : 


پس از شهادت آيت الله مصطفي خميني ، فرزند امام خميني ره  حركت هاي مختلف ضد رژيم  در شهرهاي گوناگون  كشور صورت گرفت  كه همه اين شورش ها مفهوم خاصي را به ذهن متبادر مي كرد و آن زنده كردن ياد امام خميني ره  قافله سالار انقلاب اسلامي بود . به همين دليل عمال شاه بر آن شدند كه به نوعي چهره امام خميني ره را در ميان عامه مردم مخدوش سازند و به اين ترتيب دست به انتخاب خطرناكي زدند كه هزينه سنگيني را نيز براي آن پرداخت كردند . به همين منظور در سال 1356 نامه اي از دفترامير عباس  هويدا وزير دربار محمد رضا شاه پهلوي خارج شد . پيك در بار نامه را به داريوش همايون وزير اطلاعات و جهانگردي  وقت داد و  او هم نامه را به روزنامه اطلاعات براي چاپ سپرد . در اين مقاله كه نويسنده آن احمد رشيدي مطلق ذكر شده است ، نويسنده به طور صريح بي حجابي را فضيلت دانسته و حجاب را  كهنه پرستي و ارتجاع سياه معرفي كرده است . وي همچنين  به ساحت مرجع عالم تشيع ، امام خميني ره اهانت كرده و قيام پانزده خرداد 1342 را  توطئه استعمار سرخ و سياه معرفي كرده  بود . اين مقاله  موجبات وقوع قيام دي ماه مردم قم را پديدآورد كه تعدادي از معترضان به شهادت رسيدند . برگزاري مجالس ختم شهداي قم در شهرهاي مختلف باز سبب گسترش تطاهرات و افزايش در گيري ها و شهدا شد و در نتيجه اين حركت هاي خود جوش و مومنانه به انقلاب اسلامي منجر شد.

سلب اختيارات ميلسپو :
 در چنين روزي در سال 1334 ه ش   مجلس شوراي ملي ايران   اختيارات دكتر ميلسپو مستشار ماليه ايران را   لغو كرد .  وي نه  روز بعد پس از اعلام استعفاي خود ازاين سمت ،  به آمريكا بازگشت . سر آرتور چستر ميلسپو يكي از ميسيون هايي بود كه در سال 1922 ميلادي وارد ايران شد . وي به نوعي نشانگر ارتباط خاندان نخست وزير ايران اسدالله علم با امپرياليسم آمريكا بود .

تبعيد مسوولان حماس :

دادگاه عالي رژيم صهيونيستي به منظور بررسي فرجام خواهي چهار تن از مسوولان حماس به نامهاي عماد العلمي ـ مصطفي القانوع ، مصطفي اللداوي و فضل الزهار كه به تبعيد محكوم شده بودند ، درقدس تشكيل جلسه داد .دادگاه مزبور با رد فرجام خواهي، نامبردگان را  روز بعد  به لبنان تبعيد كرد .

شهادت سليمان خاطر :

 درچنين روزي در  سال1986ميلادي ،  سليمان خاطراز مبارزان عليه رژيم صهيونيستي به دست عمال اين رژيم و در زندان به درجه شهادت نايل آمد . وي درسال 1985 عليه  قرارداد كَمپ ديويد  و سازش دولتين مصرو رژيم صهيونيستي به عنوان سازش نخستين دولت عربي  قيام كرد و توانست  هفت تن از صهيونيست ها را به قتل برساند . عوامل موساد  او را دستگير و پس از محاكمه‎ ،  به حبس ابد محكوم شد،  اما بعد ازمدتي حضور وي را تاب نياوردند و خاطر  را در زندان به دار آويختند . بعد ازاعلام اين خبردانشجويان مصري درقاهره و چند شهرديگر اين كشور با برپايي تظاهرات گسترده ، قتل اين مبارز مصري را محكوم كردند .  

نخستين ماشين تحرير جهان :
در چنين روزي در سال 1714 ميلادي ،  هنري ميل نخستين ماشين تحرير جهان  را كه خود ساخته بود ،  در لندن به تماشا گذاشت.
    
اردن ؛ صاحب قانون اساسي :


در چنين روزي در سال 1952 ميلادي  كشور اردن كه با انديشه و به دست انگليسي ها ساخته شده است ، داراي قانون اساسي شد. حكومت اردن مشروطه سلنتي است . اردن ابتدا تابع دولت عثماني بود سپس در سال 1920 تابع انگلستان شد و در سال 1946 به استقلال رسيد . اين كشور در چهاردهم دسامبر 1995 به عضويت سازمان ملل متحد در آمد و از اعضاي اتحاد يه عرب شد .

برنامه مبارزه با فقر :
در چنين روزي در سال 1964 ميلادي   ليندن جانسون رئيس جمهور وقت آمريكا با اعلام برنامه خود در زمينه  مبارزه با فقر در اين كشور خواستار رفع فقر از اين كشور و شكوفايي اقتصاد  آن  شد . 

تسخير آخرين زمين آخرين  مالك :
در چنين روزي در سال 1558 ميلادي ، كالياس آخرين فرد انگليسي  كه در سرزمين فرانسه مالك مال غير منقول ( زمين ) بود 
توسط فرانسويان محاصره شد و فرانسه به طور كلي در اختيار فرانسويان قرار گرفت .
 
كشف چهار قمر مشتري :
در چنين روزي در سال 1610 ميلادي گاليليو گاليله ستاره شناس مشهور ، چهار قمر مشتري را رصد كرد . وي آنها را "يو" ، "اروپا" ،" گاني مد" و "كاليستو" نام نهاد  .

جرج واشنگتن ؛ نخستين رييس جمهور :
در چنين روزي در سال 1789 ميلادي آمريكايي ها به انتخاب كساني راي دادند كه جرج واشگتن را به عنوان نخستين رييس جمهور اين كشور معرفي مي كردند .

اعلام نام  سعودي :
در چنين روزي در سال 1926 ميلادي عبدالعزيز بن عبدالرحمن السعود  قلمروحاكميت خود را « مملكت سعودي » اعلام كرد . درسال 1925  تمام حجاز به تصرف ابن سعود موسس خاندان سعودي درآمد. چند سال پيش از آن كه بريتانيا  ابن سعود را فرزند بخواند وي در تلاش خود براي پيدا كردن پشتيباني خارجي ، به سلطان عثماني  نوشت : « حاضرم هرگونه شرايطي را كه شما لازم مي دانيد قبول كنم. » چون دولت عثماني التماس او را رد كرد ، وي به  نمايندهً سياسي بريتانيا در منطقهً خليج فارس نوشت : « استدعا مي كنم كه از توجه حكومت بريتانياي كبير محروم نمانيم و اميدواريم ما را تحت الحمايهً خود بدانيد.»

نخستين سفر دور دنيا با دو چرخه :
در چنين روزي در سل 1887 ميلادي توماس استونس نخستين سفر دور دنياي خود را با دوچرخه به پايان رساند . وي سفر خود را در آوريل سال 1884 آغاز كرد . استونسن و دوچرخه اش حدود 13هزارو پانصد مايل را درحدود  سه سال طي كردند .

نخستين ارتباط تلفني بين قاره اي :
در چنين روزي در سال 1927 ميلادي نخستين سرويس تلفن بين قاره اي  ميان دو شهر نيويورك و لندن بر قرار شد  . در اولين روز اين ارتباط نيز 31 تماس انجام گرفت  .

آلمان خسارت پرداخت نمي كند :
در چنين روزي در سال 1932 ميلادي و پس از جنگ نخست جهاني ، هاينريش برونينگ يكي از اعضاي ارشد حزب نازي اعلام كرد اين كشور  نمي تواند  خسارات ناشي از جنگ را پرداخت كند و اين كار را در آينده هم انجام نخواهد داد .

پيمان ايتالو فرنچ :
در چنين روزي در سال 1935 پير لاوال وزير امور خارجه فرانسه و بنيتو موسوليني نخست وزير ايتاليا معاهده ايتالو- فرنچ را امضا كردند . اين معاهده به عنوان سندي در جهت همكاري دو كشور در تحكيم صلح در منطقه امضا شد .

جنگ در منطقه باتان :
در چنين روزي در سال 1942 ميلادي جنگ جهاني دوم در منطقه دماغه باتان در كشور فيليپين آغاز شد . اين منطقه سرانجام در همان سال به  عنوان محل پيروزي نيروهاي ژاپني بر نيروهاي متفقين در جنگ جهاني دوم مشهور شده است .

نخستين عكس از ژن :  

در چنين روزي در سال 1949 ميلادي نخستين عكس از ژنها  در دانشگاه كاليفرنياي جنوبي در ايالت لس آنجلس به نمايش در آمد .

پيشرفت در ساخت بمب هيدروژني :
در چنين روزي در سال 1953 ميلادي هري ترومن توسعه كشورش را در ساخت بمب هيدروژني اعلام كرد .

دشمن ،  كاسترو را شناسايي كرد :
در چنين روزي در سال 1959 ميلادي ايالات متحده آمريكا دولت جديد فيدل كاسترو در كوبا را به رسميت شناخت .

افزايش بهاي نفت :
ر چنين روزي درسال 1975 ميلادي اپك موافقت كرد كه بهاي هر بشكه نفت را ده در صد افزايش دهد . اين كار اپك  باعث اياد نرخ تو.رم در اقتصاد جهاني شد .

تسخير پنوم پن :
در چنين روزي در سال 1979 نيروهاي ويتنامي با غلبه بر  خمرهاي  سرخ در كامبوج ، پنوم پن ، پايتخت كامبوج را به تسخير خويش در آوردند .

تاج گذاري آكي هيتو :
در چنين روزي در سال 1989 ميلادي شاهزاده آكيهيتو به عنوان امپراطور جديد ژاپن پس از مرگ پدرش هيرهيتو تاج گذاري كرد . 

كودتا در هائيتي :
در چنين روزي در سال 1991 ميلادي عمليات كودتا در هائيتي به شكست انجاميد .

پيمان هلند - انگلستان :
در  چنين روزي در سال 1579 ميلادي انگلستان با هلند يك پيمان دفاعي و همكاري امضا كرد .

تقليل ارتش شوروي :
در چنين روزي در سال 1958 ميلادي ارتش اتحاد جماهير شوروي سابق به سيصد هزار نفر تقليل يافت .

ترور سوكارنو :
در چنين روزي در سال 1962 مخالفان سوكارنو رييس جمهور اندونزي ، درصدد ترور وي بر آمدند كه البته  اين عمليات نا كام ماند .

كنفرانس تسليحات شيمايي :
در چنين روزي در سال 1989 ميلادي  كنفرانس بين المللي كنترل و كاهش سلاحهاي شميايي در پاريس گشايش يافت . شركت كنندگان در اين كنفرانس بين المللي بر همكاري كشورها در جهت تقليل اين گونه سلاحها و همچنين كاهش ساخت  تسليحات شيميايي تاكيد كردند . رژيم صدام حسين در طول جنگ عليه جمهوري اسلامي ايران بارها از تسليحات شيميايي ساخته كشور هاي غربي بهره جست . وي حتي اين گونه تسليحات را در كشور خود با رقم زدن يكي از بزرگترين فجايع انساني در حلبچه  به كار گرفت .

روز مهاجران اوليه در ليبريا :
همه ساله چنين روزي به عنوان روز مهاجران اوليه در ليبريا گرامي داشته مي شود .

بسته شدن برج پيزا :
در چنين روزي در سال 1990 ميلادي برج كج پيزا براي ورود عموم مردم بسته  شد . مسوولان امر به منظور حفظ اين  اثر تاريخي و همچنين احتمال سقوط آن ، ورود عموم مردم را به اين برج ممنوع كردند . 

شديد ترين كولاك :
در چنين روزي در سال 1986 ميلادي يكي از شديد ترين طوفانها در ايالات متحده آمريكا وزيدن گرفت . بر اثر اين طوفان و كولاك مهيب يكصد نفر جان خود را از دست دادند .

اصلاح قانون اساسي آنگولا :
در چنين روزي در سال 1978 ميلادي آنگولا قانون اساسي خود را اصلاح كرد .

منشور حقوق بشر :
در چنين روزي در سال 1977 ميلادي منشور "حقوق بشر 77  " در پراگ شكل گرفت .

تحريم عليه ليبي :
در چنين روزي در سال 1986 ميلادي رييس جمهور آمريكا ، ريگان تحريم هاي اقتصادي عليه ليبي را به مرحله اجرا گذارد .

تولد آلبرت بيرستاد :
 در چنين روزي در سال 1830 ميلادي بيرستاد نقاش آلماني  ديده به جهان گشود . "مناظر آمريكايي"  عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد شارل پگي :
در چنين روزي  در  سال 1873  شارل پگي نويسنده و شاعر معروف فرانسوي ديده به جهان گشود . وي  تحصيلاتش را در رشته ادبيات در دانشسراي عالي به پايان رسانيد و براي چاپ آثار شعراي جوان دو چاپخانه مجهز داير كرد .اين شاعر بزرگ در جريان جنگهاي 1914 بين فرانسه و آلمان روز 5 سپتامبر 1914 ميلادي كشته شد .

تولد فرانسيس پولانگ :   
در چنين روزي  در  سال 1899 فرانسيس پولانگ موسيقيدان برجسته فرانسوي در پاريس به دنيا آمد . وي در هفده  سالگي 
يك  راپسودي  ساخت كه با استقبال زيادي روبرو شد .او پس از آن به ساخت آثار زيبايي در حوزه موسيقي همت گمارد كه  قطعه  نداي انساني  ، از آن جمله اند . وي  نشان لژيون دونور را از آن خود كرد  .پولانگ سوم  ژانويه 1963 ميلادي بدرود حيات گفت .

در گذشت نيكلا تسلا :
در چنين روزي در سال  1943 ميلادي تسلا فيزيكدان يوگسلاويايي دار فاني را وداع گفت . "موتور تسلا " مهمترين اثر اوست . وي به هنگام مرگ هشتاد و شش سال داشت .

در گذشت هيرو هيتو :
 در چنين روزي د ر سال 1989 ميلادي هيرو هيتو امپراطور ژاپن در سن هشتاد و هفت سالگي بر اثر سرطان در گذشت . وي بين سالهاي 1922 تا 1989 امپراطور اين كشور بود .

در گذشت آن دوتريش :
در چنين روزي در سال 1661 "آن دوتريش "ملكه فرانسه و يكي از زنان نامدار قرن هفدهم آن كشور پس از شصت سال زندگي چشم از جهان فرو بست . وي  كه پدر و شوهر و پسرش پادشاه بودند بيست و يكم  ژوييه 1601 ميلادي در مادريد پايتخت اسپانيا متولد شد . پدرش فيليپ سوم پادشاه اسپانيا بود .
 
در گذشت ژوليوس راب :
 در چنين روزي  در  سال 1963 ژوليوس راب صدراعظم  بزرگ اتريش ، بعد از جنگ دوم جهاني درسن هفتاد و دو سالگي  در گذشت . راب در سال 1891 ميلادي به دنيا آمد  و پس از جنگ دوم با وجود اشغال اتريش آن قدر كوشيد تا سرانجام استقلال مجدد كشور خود را بدست آورد . وي نمود استقلال مجدد اطريش است .  

در گذشت جوزف پريستلي : 
درچنين روزي در  سال1804ميلادي  جوزف پريستلي شيميدان انگليسي درسن هفتاد و يك سالگي درگذشت . پريستلي كشيش ،  
كاشف گاز اكسيژن است  .

کد خبر 273269

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha