به گزارش خبرنگار سياسي "مهر"، تاكنون تنها 300 ميليارد ريال اعتبار براي انتقال آب از سرشاخه هاي دز به قم اختصاص يافته، در حالي كه براي حل مشكل آب اين استان تا پايان برنامه چهارم توسعه ، بايد سه برابر اعتبارات فعلي، بودجه به اين طرح اختصاص داده شود.
استاندار قم نيز در جلسه اين هفته خود با اعضاي كميسيون برنامه و بودجه استان، اظهار داشت : انتقال آب از سرشاخه هاي دز به استان قم حدود 400 ميليارد تومان هزينه مي خواهد كه امسال 30 ميليارد تومان جهت اين كار اختصاص داده شد كه اگر با اين روند پيش رود تا 15 سال ديگر نيز نمي توان آب سرشاخه هاي دز را به قم آورد.
مهندس عباس محتاج گفت: تاكنون 17 درصد از اين پروژه پيشرفت كرده كه اگر دولت اين پروژه را جدي پيگيري كند مي توان در چهار سال آينده قم را صاحب آب شيرين كرد.
استاندار قم مشكل آب را اصلي ترين مانع پيشرفت قم عنوان كرد و گفت : در بخش هاي كشاورزي، صنعت و خدمات يكي از موانع توسعه كمبود آب مي باشد.
اما علت اين كيفيت نامطلوب آب هم مشخص است : شوري زمين هاي استان قم
به گزارش "مهر"، عرصه منابع طبيعي استان قم بيش از يك ميليون و 123 هزار و 800 هكتار است كه از اين مقدار 28 درصد در مناطق كوهستاني و 72 درصد در مناطق بياباني و نيمه بياباني واقع شده است كه اكثر اين مناطق نيز با مشكل شوري مواجه است .
دخالت عوارض طبيعي همچون وجود كوير ، درياچه نمك و حوض سلطان و ساعات زياد تابش آفتاب و تبخير زياد در سطح كوير و نداشتن ارتفاعات چشمگير در مركز استان ، باعث ناپايداري اقليم و گرم و خشك بودن منطقه مي شود.
همچنين هسته هاي پر بارش استان به ميزان 260 ميليمتر در نواحي كوهستاني غرب و جنوب غرب آن واقع شده است و كمترين ميزان بارندگي در نواحي كويري استان به ميزان كمتر از 125 ميليمتر در سال مي باشد.
با توجه به سفر هيئت دولت به اين منطقه و بررسي مشكلاتي كه به علت نبود آب كافي و مطلوب در اين استان وجود دارد، مردم و مسئولان قم اميدوار شده اند كه نگاه عدالت گراي دولت جديد به اين استان، موجب كاهش بيش از پيش معضلاتي از اين قبيل شود.
مشخصات كلي كوير و بيابان در استان قم :
مساحت كل بيابان و كوير 478200 هكتار
شنزارهاي فعال 20600 هكتار
شنزارهاي غير فعال 27400 هكتار
باتلاقي و نمكزار 33400 هكتار
درياچه نمك ( محدوده استان ) 53100 هكتار
درياچه حوض سلطان 10500 هكتار
مراتع با پوشش ضعيف ( بيابان ) 333200 هكتار
بنابر اين گزارش ، شوري آبهاي زير زميني و پخش بلورهاي نمك مشكلات عديده اي براي كشاورزان و دامپروران و همچنين تاسيسات و كارخانجات زير دست ايجاد مي نمايد.
اهم فعاليتهاي انجام شده در عرصه هاي بيابان زدايي استان :
1- انجام مطالعات بيابان زدايي در سطح 326700 هكتار
2- عمليات بيولوژيك شامل نهالكاري در اراضي بياباني و شنزارهاي فعال در سطح 7560 هكتار و بذر پاشي در سطح 30450 هكتار
3- عمليات حفاظت و قرق در سطحي بالغ بر 57500 هكتار به منظور حفظ گونه هاي بومي و تثبيت گونه هاي كشت شده .
نظر شما