۶ خرداد ۱۳۹۴، ۱۴:۴۳

با مشاركت رايزنی فرهنگی ايران در مالزی؛

کنفرانس «نگاهی به شرق‌شناسی فراتر از سیاست شرق و غرب» برگزار شد

کنفرانس «نگاهی به شرق‌شناسی فراتر از سیاست شرق و غرب» برگزار شد

نخستین کنفرانس «نگاهی به شرق‌شناسی فراتر از سیاست شرق و غرب» در دانشگاه ناتینگام شهر کوالالامپور با مشارکت جبهه رنسانس اسلامی مالزی و رایزنی فرهنگی ایران در اين كشور برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، اندیشمندان، کارشناسان و محققان شرق‌شناسی، یکشنبه سوم خرداد در نخستین کنفرانس «نگاهی به شرق‌شناسی فراتر از سیاست شرق و غرب» در كوالالامپور مالزي، چگونگی ترویج افراط‌گرایی در جنوب شرق آسیا، وضعیت علوم اجتماعی در جامعه مالایو، مراحل دهگانه شرق‌شناسی و اهداف امپریالیسم در مطالعات شرق‌شناسی را مورد بحث و بررسی قرار دادند.

در دومین روز از اين كنفرانس، علی‌اکبر ضیایی، رايزن فرهنگي ايران در مالزي، نفوذ افراط‌گرایی در مالزی، شمال این کشور، کامبوج، لائوس، ویتنام و تایلند را خطری برای منطقه دانست که دولت‌های منطقه باید برای آن چاره‌ای بیندیشند.

وی که مطالعاتی در زمینه اندیشمندان و ادبیات آلبانی دارد، در این کنفرانس به بررسی دیدگاه‌هاي اعتدال‌گرایانه نعیم فراشری، شاعر، نویسنده و مترجم این کشور پرداخت و گفت: نعیم با تفکرات مسالمت‌آمیز به دنبال شناخت اسلام بر اساس محبت و عشق بود.

این محقق ایرانی در ادامه گفت: این ادیب آلبانی تأکید داشت كه اسلام را باید براساس محبت و عشق تعریف کرد که با تعریف شرق‌شناسان مادی‌گرا متفاوت بود. نعیم از نگاه فلسفی و عقلانی به جهان‌بینی اسلامی نگریسته است؛ اما زبان‌شناسایی غربی‌ها، استقرايی و مادی‌گرایانه است.

در ادامه محمدحسن زمانی، استاد قرآن، شرق‌شناس و معاون بین‌الملل حوزه‌های علمیه کشور نیز در این کنفرانس به تشریح مراحل دهگانه شرق‌شناسی قبل از اسلام تا دوره مدرنیسم پرداخت.

وی در سخنان خود گفت: شرق‌شناسی از آغاز تاکنون تحولات و رویکردهای متفاوت مثبت و منفی را طی کرده است؛ هر چند در غالب دوره‌ها رویکرد منفی داشته اما اخیراً رویکرد مثبت قابل توجهی نیز در آن دیده می‌شود.

زمانی با اشاره به آغاز اسلام‌شناسی غربیان، گفت: با ظهور حضرت محمد (ص) و عرضه اسلام به جهانیان، گروه‌هایی از غرب و شرق برای شناسایی دین اسلام وارد مدینه می‌شدند که دوره و نوع جدیدی از استشراق بود.

وی شروع اسلام‌شناسی مغرضانه را به قرن دوم هجری مرتبط دانست که تعدادی کشیش به بررسی مغرضانه اسلام پرداخته و کتاب‌هایی علیه اسلام نگاشتند.

معاون بين‌الملل حوزه‌های علمیه کشور همچنین با اشاره به جنگ‌های صلیبی، اظهار كرد: اروپا در قرن ۱۱ میلادی شاهد گسترش اسلام در این قاره و کم‌رنگ شدن سلطه کلیسا و حاكمان اروپایی بود و پذیرش اسلام توسط اروپاییان به دليل آموزه‌های عقلانی و الهی و فطری، آینده کلیسا را به خطر انداخت؛ به همين دليل آنها تصمیم به جنگ با مسلمین گرفتند.

وی همچنین گفت: شکوفایی دانش و تمدن مسلمین در قرون وسطی، غربیان را از خواب بیدار کرد و تصمیم به فراگیری دانش و تمدن مسلمانان گرفتند و غارت و انتقال هزاران کتب خطی کتابخانه‌های کشورهای اسلامی به کتابخانه‌های پاریس، برلین، لندن، نیویورک، رم و واتیکان، عامل رشد علمی غرب شده است.

زمانی با اشاره به دوره بیداری اسلامی، گفت: ظهور اندیشه بیداری امت اسلامی از جمله جنگ‌های اعراب علیه صهیونیسم غاصب و قیام ضداستعماری ملت ایران علیه سلطه آمریکا و تجربه موفق ۳۵ سال استقلال کامل یک ملت در برابر همه دولت‌های استعمارگر غربی، استکبار را به وحشت انداخت.

معاون بین‌الملل حوزه های علمیه کشور، این وحشت را عاملی دانست تا آمریکا و دولت‌های اروپایی باز برای سرکوب اندیشه بیداری اسلامی به توطئه‌های فراوانی دست بزنند و دوره جدید شرق‌شناسی آغاز شد.

وی لشکرکشی نظامی آمریکا و دول اروپایی به افغانستان، عراق و دخالت در امور داخلی کشورها، تأسیس ده‌ها پایگاه نظامی در کشورهای اسلامی و شرقی مانند عربستان، پاکستان، کویت و قرقیزستان، حمایت همه‌جانبه آمریکا و غرب از صهیونیسم، بلوکه کردن ثروت ایران و تحریم اقتصادی ۳۵ ساله کشورمان و دخالت در ۵ کشور اسلامی و ممانعت از بیداری اسلامی آنها را دوره جدید شرق‌شناسی دانست.

زمانی تأکید کرد: مستشرقان منصف باید فریادی علیه استشراق استعماری و دولت‌های غربی باشند و گفتمان علمی دوستانه را بین شرق و غرب آغاز کنند.

همچنين سید جواد میری، جامعه‌شناس و پژوهش‌گر فلسفه و تاریخ ادیان نیز به تشریح دیدگاه‌های مالکوم ایکس به عنوان یک نظریه اجتماعی پرداخت.

پس از آن سید فرید العطاس، عضو هیأت علمی گروه جامعه‌شناسی دانشگاه ملی سنگاپور نیز تأکید کرد كه دنیای ملایو برای برخورد با علوم اجتماعی باید تعریف ویژه خود را داشته باشد و از درون خودش علم و فرهنگ را بومی‌سازی کند.

در ادامه نيز اسماعیل زینی، از ایران در مقاله‌ای به اهدف امپریالیسم در مطالعات شرق‌شناسی پرداخت و تاریخچه حرکت‌های استعماری برای تخریب جهان اسلام را تشریح کرد.

بنابر اعلام اين خبر، نخستین کنفرانس «نگاهی به شرق‌شناسی فراتر از سیاست شرق و غرب» در دانشگاه ناتینگام شهر کوالالامپور پایتخت مالزی با مشارکت جبهه رنسانس اسلامی مالزی و رایزنی فرهنگی ایران در اين كشور برگزار شد.

کد خبر 2761390

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha