به گزارش خبرگزاري "مهر"، در اطلاعيه شماره يك انجمن صنفي دامپزشكان ايران آمده است:
شروع دوره جديد بيماري آنفولانزاي پرندگان، از سال 2003 ميلادي تاكنون، موج شديدي از نگراني در سرتاسر دنيا را بوجود آورده است. براساس آخرين آمار سازمان بهداشت جهاني تعداد تلفات انساني اين بيماري از ابتداي سال 2003 تا ژانويه 2006 به 76 نفر رسيده است و موارد ابتلاي اين بيماري نيز 146 نفر است.
اين بيماري به طرق مختلفي همچون پرنده به پرنده ، پرنده به انسان ، محيط به انسان و در صورت جهش ژنتيكي از انسان به انسان مي تواند انتقال يابد.
بر اساس اين گزارش، با توجه به اين مهم كه يكي از راه هاي انتقال ، از پرنده به انسان است و دامپزشكان شاغل در بخش هاي مختلف صنعت مرغداري (واحد هاي پرورش طيور، كشتارگاه هاي طيور و واحدهاي بسته بندي مرغ و تخم مرغ و ...) از جمله افراد در معرض خطر محسوب مي شوند ، انجمن صنفي دامپزشكان ايران در راستاي رسالت صنفي خويش، موارد ذيل را به منظور آگاهي تمام همكاران دامپزشك تهيه نموده است تا با رعايت آنها ، تهديد و مخاطرات بيماري براي دامپزشكان به حداقل برسد.
1-از علائم اين بيماري در طيور مي توان به كاهش فعاليت، بي اشتهايي، لاغري مفرط، افت توليد و علائم خفيف تا شديد تنفسي شامل سرفه، عطسه، ترشح زياد اشك، ادم در سر و صورت و اختلالات عصبي و اسهال اشاره كرد كه ممكن است هر يك از اين نشانه ها به تنهايي يا به صورت مجموعه اي از علائم باليني بروز كند.
2- شايع ترين علائم اين بيماري در انسان به صورت تب، لرز، سردرد، كوفتگي و دردهاي مفصلي، ريزش اشك، قرمزي چشم ها، دردهاي عضلاني (كمر، پشت در بزرگسالان و ساق پا در كودكان)، سرفه، گلودرد، خشونت صدا و اختلال هوشياري در افراد مسن است.
3- مهمترين اقدام كنترل اين بيماري ، شامل معدوم كردن سريع تمام پرندگان بيمار يا تماس يافته ، دفع مناسب لاشه ها و قرنطينه كردن و ضدعفوني كردن مرغداري ها مي باشد.
4- دامپزشكان به دستورالعمل ها و بخشنامه هاي نهادهاي مسئول به ويژه سازمان دامپزشكي كشور و وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكي كاملا توجه كرده و آنها را بدقت رعايت كنند.
5- در صورت تشخيص آنفولانزاي فوق حاد طيور در منطقه فعاليت يا برخورد با موارد مشكوك مراتب را سريعا به اداره كل دامپزشكي منطقه اطلاع دهيد.
6- بر اقدامات امنيت زيستي در واحدهاي تحت فعاليت خود كاملا نظارت داشته باشيد و موارد لازم را به كاركنان آن مجموعه ها آموزش دهيد.
7- در مورد استفاده از وسايل ايمني در مناطق آلوده يا مشكوك به آلودگي بايد:
الف) دستكش يكبار مصرف ساخته شده از نيتريل يا وينيل سبك و يا دستكش هاي لاستيكي كار كه در صورت استفاده بتوان آنها را ضدعفوني نمود، دستكش ها در صورت پاره شدن بايد تعويض شوند و دستها با آب و صابون شسته شوند همچمنين بلافاصله بعد از استفاده و تماس با سطوح و وسايل آلوده دستكش بايد تعويض شود. همچنين شستن دست بلا فاصله بعد از خروج پوشش محافظ ضروري است.
ب) لباس محافظ ترجيحاً روپوش هاي بلند يكبار مصرف يا روپوش هاي بلند آستين بلند به همراه پيش بندهاي ضد آب
ج) پوشش محافظ كفش (يكبار مصرف) يا چكمه هاي لاستيكي كه در صورت استفاده قابل شستشو و ضدعفوني كردن باشد.
د) عينك محافظ به طوري كه مخاط چشم پوشيده شود.
ه) ماسك هاي يكبار مصرف N100 يا N99 يا N95 كه براي ذرات معلق يا گرد و غبار آلوده شديداً توصيه مي شود. اين ماسك ها بايد دقيقاً بصورت فيكس و محكم شود. افرادي كه نمي توانند اين ماسك ها را بر روي صورت خود ثابت نگه دارند بايستي از ماسك هاي با فيلتر استفاده نمايند.
ي) لباسهاي محافظ آلوده را بطور صحيح جابجا و معدوم كنيد.
8- از تماس با پرندگان، پرها، مدفوع و ساير مواد زايد آنها در مناطق مشكوك به آلودگي جدا خودداري كنيد.
9- شست و شوي دستها با آب و صابون حداقل بمدت 20 ثانيه بعد از تماس با پرندگان آلوده يا در معرض خطر و بعد از تماس با سطوح آلوده يا وسايل ايمني مشكوك بلافاصله بعد از درآوردن دستكش.
10. هرچند كه واكسيناسيون با واكسن فصلي آنفولانزاي انساني در پيشگيري از ابتلا به آنفلوانزاي H5N1 هيچ نقش ثابت شده اي ندارد ولي قوياً توصيه مي شود كه دامپزشكاني كه با پرندگان تماس دارند اين واكسن را دريافت نمايند زيرا احتمال آلودگي اين افراد با آنفولانزاي پرندگان بسيار زياد است بنابراين اگر به صورت همزمان دچار بيماري آنفلوانزاي انساني هم بشوند در سلول بدن اين فرد در يك زمان هم آنفلوانزاي انساني و هم آنفلوانزاي پرندگان H5N1 وجود دارد و احتمال دارد كه در داخل اين سلول نوتركيبي re-assortment) ) ژنتيكي و ممزوج شدن ژنوم اين دو نوع ويروس با يكديگر رخ دهد و يك ويروس جديد پديد آيد كه علاوه بر خواص بيماريزاي آنفلوانزاي H5N1 توانايي آداپتاسيون و انتقال آسان انسان به انسان را هم داشته باشند لذا لازم است اين افراد واكسن آنفلوانزاي انساني را كه بطور سالانه در شروع فصل سرما به بازار عرضه مي شود دريافت نمايند.
11- همكاران شاغل در صنعت مرغداري از نگهداري مرغ بومي ، زينتي و يا هر نوع پرنده ديگر در محل سكونت خود جدا خودداري نمايند.
12- در صورت احتمال وجود بيماري در منطقه بويژه واحدهاي تحت فعاليت ، خود و كاركنان واحدها را جهت انجام آزمايشات تشخيصي لازم با رعايت كليه اصول ايمني به واحدهاي بهداشت و درمان مسئول در منطقه سريعا معرفي نماييد.
بر اساس اين گزارش از تمامي دامپزشكان سراسر كشور شاغل در صنعت توليد ، كشتار و فرآوري طيور و فرآورده هاي آن در خواست مي شود بيش از پيش حساسيت هاي لازم حرفه اي را بكار بسته و تلاش نمايند تا از وقوع و شيوع اين بيماري خطرناك مشترك انسان و طيور و خسارت دهنده با كمك دستگاه هاي اجرايي مسئول به ويژه سازمان دامپزشكي كشور و وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكي جلوگيري به عمل آيد.
نظر شما