یادداشت؛

عالم سعودی خطاب به وهابیت: عبارت «علی ولیّ الله» کفر نیست

عالم سعودی خطاب به وهابیت: عبارت «علی ولیّ الله» کفر نیست

بسیاری از دشمنی ها ناشی از بی اطلاعی است. مثلا وقتی کسانی شیعیان را بخاطر عبارت «علی ولی الله» کافر می نامند بخاطر این است که گمان می کنند مقصود شیعیان این است که علی(ع) سرپرست و صاحب اختیار خداست!

به گزارش خبرگزاری مهر، فرحان مالکی خود زمانی وهابی بوده و بعدها در اثر مطالعات پیگیر حدیثی، تاریخی و قرآنی به یک اندیشمند آزاداندیش و فرامذهبی تبدیل شده که در حال حاضر خود را یک مسلمان فراتر از همه فرقه ها می داند. وی طی دو دهه گذشته تالیفات و مقالات ارزشمندی با هدف بیان حقایق و زدودن کدورتهای میان مسلمانان نوشته است.

وی در طول دو دهه اخیر همواره با فشارهای دولت سعودی و نهادهای وهابی مواجه بوده و بخاطر بیان حقایق بارها تهدید به ترور شده و دو بار زندانهای مخوف سعودی را تجربه کرده است. وی در این یادداشت خود که چند هفته پس از کشتار شیعیان عربستان توسط داعش منتشر کرده به یکی از سوء تفاهم ها که موجب کافر نامیدنِ شیعیان عربستان توسط وهابیان می شود پاسخ گفته است. 

علی ولی الله محتوای درستی دارد 

بسیاری از دشمنی ها ناشی از بی اطلاعی است. مثلا وقتی کسانی شیعیان را بخاطر عبارت «علی ولی الله» کافر می نامند بخاطر اینست که گمان می کنند مقصود شیعیان اینست که «علی سرپرست و صاحب اختیارِ خداست»!! در حالی که قطعا چنین نیست. 

خوب {کسانی که این جمله را اینطور تفسیر می کنند} درباره آیه {أَلَا إِنَّ أَوْلِیَاءَ اللَّهِ لَا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَلَا هُمْ یَحْزَنُونَ}[۱] چه می گویند؟! آیا در اینجا هم «اولیاء»(جمع ولی) را به همان معنا می گیرند؟! یا معنایش اینست که اینان صاحب اختیار و سرپرستِ خداوند هستند؟! آیا ممکن است هیچ مسلمانی چنین تفسیری {از این آیه} ارائه بدهد؟! 

«ولی الله» مفردِ «اولیاء الله» است و معنایش صرفا «بنده ، دوستدار و یاورِ خدا» است. قبل از اینکه بخواهید کسی را تکفیر کنید معنای واژه ها را بیاموزید. واژه «ولی» و «مولی» از الفاظ «اَضداد» هستند یعنی در دو معنای مخالف و متضاد به کار می روند. وقتی به یک بنده گفته می شود «أینَ مولاکَ؟» یعنی «صاحب اختیارِ تو کجاست؟» ولی وقتی به سرپرست همان بنده گفته می شود «أینَ مولاکَ؟» یعنی «بنده تو کجاست؟». معنا از قرائن و سیاق عبارت فهمیده می شود و جایی برای سخت گرفتن و بهانه تراشی وجود ندارد. 

وقتی گفته می شود: «فلانی ولیّ الله است» یعنی «فلانی بنده خداست» ولی وقتی گفته می شود: «خداوند ولی فلانی است» یعنی «خداوند رب و صاحب اختیار اوست». بنابراین هم می شود گفت: «الله ولیّ الذین آمنوا» یعنی خداوند صاحب اختیار و ربّ مومنان است و هم می شود گفت «المؤمنون اَولیاء الله» یعنی «مؤمنان بندگان و یاوران خدا هستند». «موالات» یعنی «دوستی و یاوری». دوستی و عشق ورزیدن گاهی از سوی شخص یا مقام بالاتر نسبت به شخص یا مقام پایینتر و گاهی از پایینتر نسبت به بالاتر است. یاری کردن نیز چنین است: إن تَنصروا الله یَنصُرکُم[۲] {ترجمه: اگر خداوند را یاری کنید شما را یاری خواهد کرد}. خوب! اشکال کار کجاست؟! 

برای همین است که در عجبم چرا چنین شبهه ای طی اینهمه سالهای متمادی {در میان سَلَفی ها} باقی مانده و هیچیک از کسانی که به عبارت «علی ولیّ الله» ایراد می گیرند آن را نفهمیده اند در حالی که فهمیدنش بسیار آسان است. این {نمونه} نشان می دهد اکثر دشمنی ها ناشی از بی اطلاعی است. 

پانوشت:

۱ . سوره یونس: آیه۶۲ 

۲ . سوره محمد: آیه ۷  

نویسنده: حسن فرحان المالکی – ریاض 

۱۳ ژوئن ۲۰۱۵ م ( ۲۳ خرداد ۱۳۹۴ هـ ش)

ترجمه: اسلام ملکی معاف

منبع: اخوت

کد خبر 2782339

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha