به گزارش خبرنگار موسيقي "مهر"، نشست پژوهشي موسيقي كلاسيك در چهارمين روز از بيست و يكمين دوره جشنواره بينالمللي موسيقي فجر با حضور محمد سرير، شاهين فرهت و هما افسري در سالن رودكي برگزار شد.
شاهين فرهت در اين نشست با اشاره به اينكه خيلي خوشحال است كه نشستهاي پژوهشي موسيقي با استقبال زيادي برگزار شده، گفت: "گرچه خلاقيت و الهام ارتباطي با اجراي موسيقي ندارد و كسي كه با شوق مينويسد تفاوت زيادي با فردي كه موسيقي را اجرا ميكند دارد، اما در حال حاضر مساله اجرا و داشتن صحنه تبديل به نگراني در همه نقاط دنيا شده است. در كشورهايي چون اتريش، انگلستان و آلمان كه اركستر درجه يك دارند هم مشكل داشتن صحنه وجود دارد. در واقع برخي هنرمندان كه مينويسند جايي براي اجرا ندارند. اين اشكال را بايد حل و در فرهنگ خود به آن توجه كنيم."
وي افزود: "از جواني به ياد دارم كساني كه در فعالان عرصه موسيقي سنتي با كساني كه در موسيقي كلاسيك كار ميكردند در حال رقابت بودند و كنار هم نميآمدند. اما با گذشت زمان و طي ديدارهايي كه داشتيم اين مساله كمتر شد."
اين پژوهشگر موسيقي خاطرنشان كرد: "يكي از گرفتاريهاي ما در موسيقي اين است كه نوازندگان خوب ما علاقمند به اجراي آثار آهنگسازان ايراني نيستند و بيشتر دوست دارند آثار آهنگسازان خارجي را روي صحنه ببرنند. اما بايد از آثار آهنگسازان وطني خود هم اجرا كنيم. ما هميشه دنبال نوازندگان دويدهايم تا كارهاي آهنگسازان ايراني را اجرا كنند. متاسفانه اشكلات اجرايي در ايران زياد است."
محمد سرير، پژوهشگر موسيقي، با اشاره به اينكه "در نشستهاي پژوهشي موسيقي كلاسيك نظرات متفاوتي ارائه شد كه اميدوارم اين صحبتها جرقههايي درباره موسيقي كلاسيك در تفكر شما به وجود آورده باشد"، گفت: "البته برگزاري اين نشستها قدمهاي اوليه است. ما در اين نشست طرح سوال ميكنيم. از زمان نوشته شدن يك قطعه تا زمان اجرا يا به قول معروف متبلور شدن، تفاوتهاي زيادي به وجود ميآيد و يكي از گرفتارهاي موسيقي اين است كه تا قبل از اجرا نميتوانيم نظر مخاطبان را متوجه شويم."
وي افزود: "با توجه به رشد جمعيت حتي ممكن است براي اجراي سرود ملي نوازنده خوب در شهرستانهاي مختلف نداشته باشيم. ما بايد گامهاي بيشتري در حوزه شناخت مخاطبان برداريم. اما بايد اشاره كنم كه متاسفانه ما در زمينه آموزش موسيقي عقب هستيم. در حال حاضر تعداد هنرستانهاي دولتي در تهران و شهرستانها محدود است، در حالي كه تقاضا زياد است، حتي در برخي شهرستانهاي كوچك هنرستانهاي دولتي نيست. در دانشگاهها هم كارهاي تخصصي و بسط يافته در موسيقي كلاسيك كم است و تا انديشه فاصله زيادي دارد. واقعاَ چه كسي با چهار سال درس خواندن نوازنده ميشود؟ در هنرستانهاي آزاد هم بيشتر موسيقي سنتي فعال است. بنابراين ما نميتوانيم اميد داشته باشيم كه تا ده سال آينده نوازنده به ميزان لازم داريم."
به گزارش "مهر"، سرير ادامه داد: "ما مشكل معلم حاذق برخي از سازها را هم داريم، حتي براي برخي از سازها معلم نداريم تا آموزش مناسبي به شاگردان دهد يا اگر هم هستند تعداد اين استادان محدود است و بايد با زحمت فراوان وقت بگيرند. يكي از نقصهاي دانشگاه اين است كه مراكز فرهنگي و سالن هاي كنسرت در كنار دانشگاه نيست. ما نياز به بازآموزي داريم. در روز ممكن است 10 هزار كار جديد توليد شود، اما شايد سالانه به هزار تا از اين كارها هم دسترسي نداشته باشيم. ما بايد براي بخش اجرايي برنامهريزي كنيم. اركستر سمفونيك و گروه كر نياز به برنامهريزي بلندمدت دارد تا براي يك تا دو سال كاملاَ آماده باشد و كيفيت اجراي برنامه بالا برود. ما در ميان جوانان استعدادهاي درخشان زياد داريم. بنابراين برنامهريزي موثر است تا موسيقيهاي پرورشيافتهتر ايراني و غيرايراني ماندگار شود."
دكتر هما افسري، پژوهشگر موسيقي، هم گفت: "از زماني كه تفكر و الهام به موسيقيدان دست ميدهد تا زمان اجرا، مراحل مختلفي وجود دارد. البته در اين مراحل، جنبه زيباشناسي و علمي در موسيقي مطرح ميشود و در نهايت آنچه نتيجه تفكر است با اجرا به ظهور ميرسد. موسيقيدان در ابتدا شدت، طنين و ارتفاع اصوات را ارزيابي ميكند. مرحله بعد درك ادراك ايستا و ادراك پويا است. در مجموعه ادراك ايستا گامهاي مشخصي در نظر گرفته ميشود كه وارد زيباشناسي ميشود و بعد از اين مراحل احساسات مشترك و دروني است. وقتي موسيقي چنين تركيبي پيدا كرد، يك احساس خاص است. برخي معتقدند كه موسيقي ساخت و پرداختي دارد و بعد از اين مراحل يك حس مشترك دست ميدهد."
به گزارش "مهر"، شاهين فرهت اشاره كرد: "در حال حاضر در شهرهاي مختلف ايران به خصوص اصفهان گروههاي مختلف جوانان اركستر كوارتر تشكيل دادهاند. اين گروهها من را به ياد چند سال پيش مياندازد. اين گروهها نياز به ساماندهي دارند. به نظرم بايد از جوانان در اجراها استفاده كرد، چرا كه اجرا تنها در انحصار آهنگسازان بزرگي چون باخ و شوبرت نيست."
سرير هم در پايان اين نشست افزود: "ما بايد اولويتها را در نظر بگيريم و حوزههاي آموزش را گسترش دهيم تا موسيقي كلاسيك پايهاي براي انديشهورزي در كشور ما شود. بايد از نيروي جوانان استفاده كرد."
نظر شما