۲۶ دی ۱۳۸۴، ۱۶:۰۴

طرح آمايش منطقه تاريخي فرهنگي توس تصويب شد

طرح آمايش منطقه تاريخي فرهنگي توس تصويب شد

طرح آمايش (سازماندهي و ساماندهي) توس به عنوان يكي از بزرگترين محوطه هاي تاريخي، فرهنگي و طبيعي در محدوده اي به مساحت 400 هكتار پس از دو سال تداركات اوليه، جلسات كارشناسي، بازديد و ... از سوي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور تصويب شد.

به گزارش خبرگزاري "مهر"، سياوش صابري، معاون حفظ و احياء سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان خراسان رضوي و مدير پايگاه پژوهشي توس با اعلام اين خبر گفت: لزوم طرح آمايش منطقه توس و چگونگي ساماندهي اين منطقه با حفظ ارزشهاي تاريخي، فرهنگي و طبيعي از اسفند 82 با مطرح شدن پروژه بزرگ شهر تاريخي توس و ايجاد پايگاه به طور جدي در دستور كار قرار گرفت.

مدير پايگاه پژوهشي توس، افزود: از سال 83 با همكاري معاونت حفظ و احيا و پژوهشگاه سازمان و مذاكره با مشاوران ذي ربط و هيئت راهبردي پيگيري اجراي اين طرح در محدوده اي به مساحت 1600 كيلومتر مربع به طور عام و 350 هكتار به طور خاص آغاز شد.

به گفته وي محدوده 1600 كيلومتري شامل چهار ولايت قديم همچون تابران توس، نوغان، ترغبذ و رادكان است كه مشخصه اين مناطق وجود آرامگاه  فردوسي در توس، مشهد الرضا در نوغان، طرقبه كنوني در ترغبذ و رادكان مي باشد كه رادكان كنوني شهري آباد در 40 كيلومتري توس است.

صابري با ابراز اميدواري از اينكه در اين طرح توس به باغ شهري كه در برگيرنده شهر قديم تابران است تبديل شود، اظهار داشت: ايجاد فضاهاي اقامتي، باغ مشاهير دانشگاهي، كالج هاي زبان و ادبيات فارسي و فرهنگ ايران اسلامي به همراه مراكز مسكوني و گردشگري از جمله بخش هاي  مهم اين باغ شهر خواهد بود.

وي مطالعات تاريخي و باستان شناسي، جغرافيايي، اقليمي و محيطي، اقتصادي، اجتماعي و جمعيتي، ترابري و شبكه راهها، تاسيسات و تجهيزات زيربنايي و طرحهاي فرادست و هم سطح را از جمله موضوعاتي بر شمرد كه در اين طرح بررسي خواهد شد.

وضعيت اشتغال، توليد و تحولات آن در بخش هاي مختلف صنعت، كشاورزي و خدمات، زيارت و گردشگري به ويژه بر حسب مناطق جاذب زوار و گردشگران و نقش آنان در اقتصاد منطقه توس، امكانات موجود براي سرمايه گذاري در بخش جهانگردي و خدمات وابسته به آن، صنايع دستي و ساير زمينه هاي توسعه گردشگري، نحوه توزيع و استقرار مراكز خدماتي در حوزه تاريخي توسي بخشي از زير مجموعه هاي مطالعات اين منطقه را تشكيل مي دهد.

شناسايي سازمانها، نهادها، گروهها و اقشار و افراد داراي نفوذ اجتماعي و سياسي، پوشش هاي گياهي جنگل ها، بوته زارها، ويژگي هاي حيات وحش منطقه، امكانات و محدوديت هاي اقليمي در رابطه با زيارت و گردشگري و تاثير آنها در آثار و محوطه هاي تاريخي و جاذبه هاي گردشگري و .. از جمله موضوعات مورد بررسي در اين طرح است.

گفتني است، تابران واقع در 24 كيلومتري شمال غرب مشهد در كنار كشف رود با 150 هكتار بخش اصلي اين طرح را در بر مي گيرد.

اين شهر از اوايل قرن سوم هجري و همزمان با روي كارآمدن دودمانهاي ايراني طاهريان و سامانيان مورد توجه قرار گرفت. اين توجه در طول دوره سلجوقي تا حدودي ادامه داشت اما پس از هجوم ويرانگر مغولان رو به ويراني گذاشت و توجهات بعدي نتوانست رونق اوليه را به آن بازگرداند.

کد خبر 278707

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha