۳ بهمن ۱۳۸۴، ۱۰:۰۵

كمبود اعتبارات در سال هاي آينده اثرات منفي بر مجموعه دانشگاه ها مي گذارد // دانشگاه علوم پزشكي قزوين با 65 ميليارد ريال كسري بودجه مواجه است

كمبود اعتبارات در سال هاي آينده اثرات منفي بر مجموعه دانشگاه ها مي گذارد // دانشگاه علوم پزشكي قزوين با 65 ميليارد ريال كسري بودجه مواجه است

رئيس دانشگاه علوم پزشكي قزوين گفت: حوزه آموزش حوزه ظريف و با اهميتي است كه صرف هزينه در آن نوعي سرمايه گذاري است و كمبود اعتبارات به خصوص در دانشگاه هاي علوم پزشكي، بخش بهداشت و درمان جامعه را با مشكلات مضاعفي روبرو مي كند. ضمن اينكه كمبود اعتبارات بخش آموزشي و پژوهشي در سال هاي آينده به طور چشمگيري اثرات منفي بر مجموعه دانشگاه ها خواهد گذاشت.

دكتر "حميدرضا جوادي" در گفتگو با خبرنگار دانشگاهي "مهر"، افزود: دانشگاه خواستگاه تحولات علمي و فرهنگي جامعه است و مراكز آموزشي و پژوهشي مبناي تحولات اقتصادي در دهه هاي آتي خواهد بود و در دهه هاي آينده اين كمبودها مشكلاتي را ايجاد خواهد كرد كه در آن زمان حس مي شود.

رئيس دانشگاه علوم پزشكي قزوين با اشاره به خودگرداني بيمارستان هاي آموزشي و بار بالاي خدمات درماني و بهداشتي به مردم كسري بودجه دانشگاه هاي علوم پزشكي را بر نحوه ارائه اين خدمات تأثيرگذار دانست.

وي خاطرنشان كرد: ممكن است كسري بودجه در دانشگاه هاي تابعه وزارت علوم داراي ابعادي به وسعت دانشگاه هاي علوم پزشكي نباشد، زيرا دانشگاه هاي علوم پزشكي با بخش بهداشت و درمان جامعه به طور مستقيم در ارتباط است و در زمان كمبودها دانشگاه ها مجبور مي شوند به بخش آموزشي فشار بيشتري وارد كنند.

رئيس دانشگاه علوم پزشكي قزوين به نحوه صرف هزينه هاي دانشگاه اشاره و تصريح كرد: بودجه دانشگاه علوم پزشكي قزوين80 تا 90 درصد بودجه خود را صرف پرداخت حقوق پرسنلي مي كند و10 تا 15 درصد باقيمانده بودجه كه در اختيار دانشگاه است صرف امور آموزشي و پژوهشي دانشگاه مي شود.

وي اضافه كرد: اين مسئله بسيار خارج از عرف است زيرا در اكثر منابع بودجه اي بايد هزينه پرسنلي در حدود 50 تا 60 درصد باشد و اين يكي از مشكلاتي است كه دانشگاه ما با آن مواجه است.

"جوادي" در ادامه با اشاره به هزينه هاي آموزشي خاطرنشان كرد: تجهيز كتابخانه ها، به روز كردن آنها، صرف بودجه براي پايان نامه هاي دانشجويي، خريد مجلات خارجي و فعاليت در زمينه IT و تحقيقات از جمله سرمايه گذاري هاي است كه بايد در حوزه آموزش انجام شود.

وي افزود: خريداري تجهيزات آموزشي، هزينه نگهداري اين تجهيزات، خريداري تجهيزات آزمايشگاهي براي دانشكده پزشكي، مواد مصرفي براي دانشكده دندانپزشكي و طرح هايي كه بايد در امور پژوهشي و آموزشي دانشكده هاي مختلف انجام گيرد نيز از ديگر هزينه هاي عادي دانشگاه هاي علوم پزشكي است كه علي رغم كمبود بودجه بايد انجام شود اما كمبود بودجه بر كيفيت آن تأثير مي گذارد.

رئيس دانشگاه علوم پزشكي قزوين اقداماتي از قبيل برگزاري مراسم هاي مختلف، چاپ نشريات دانشجويي، توسعه امكانات خوابگاهي تعميرات و نگهداري سرويس هاي خدمات خوابگاهي و سرويس هاي اياب و ذهاب دانشجويان را از موضوعات مبتلا به امور دانشجويي و فرهنگي دانشگاه نام برد كه به دليل كمبود بودجه تحت شعاع قرار مي گيرند و مشكلاتي را ايجاد مي كند.

وي با اشاره به ميزان كسري بودجه اين دانشگاه خاطرنشان كرد: دانشگاه علوم پزشكي قزوين در بخش آموزش با 15 ميليارد ريال و در بخش بهداشت و درمان با 50 ميليارد ريال مواجه بوده و اگر متمم بودجه در مجلس به تصويب برسد قول داده شده كه از اين كسري بودجه ميزان 24 ميليارد ريال تأمين مي شود كه در اين صورت تنها حقوق پرسنل پرداخت خواهد شد.

وي درخصوص نحوه تخصيص اعتبارات در حوزه آموزش دانشجويان پزشكي و پرستاري در بيمارستان ها آموزشي اظهار داشت: مشكلات بسياري در حوزه بيمارستان هاي تحت پوشش دانشگاه هاي علوم پزشكي وجود دارد در حاليكه آموزش دانشجويان پرستاري و پزشكي و ديگر علوم مرتبط داراي هزينه هاي بيشتري از ساير رشته ها است اما متاسفانه اعتباري كه به بيمارستان آموزشي پرداخت مي شود بسيار كمتر از ديگر بيمارستان ها است در حاليكه بيمار نبايد هزينه آموزش دانشجويان را پرداخت كند اما با وجود خودگرداني اين بيمارستان ها در عمل اين اتفاق مي افتد.

"جوادي" يادآور شد: هزينه هاي سرباري بايد در بخشي از هزينه ها و اعتبارات بيمارستان ها و دانشگاه هاي علوم پزشكي در نظر گرفته شود اما متاسفانه در هيچ كجاي بودجه اين هزينه ها ديده نمي شود.

وي در بخش ديگري از گفتگوي خود با خبرنگار دانشگاهي "مهر"، به راهكارهايي براي رفع كسري بودجه هاي دانشگاه ها اشاره كرد و گفت: افزايش سهم آموزش و پژوهش از توليد ناخالص ملي (GDP) و تحقق آن يكي از اين راهكارها است.

رئيس دانشگاه علوم پزشكي قزوين تقويت بخش خصوصي را يكي از راهكارهاي توسعه بخش آموزش و دور شدن از كمبودهاي اعتباراتي عنوان كرد و اضافه كرد: حضور دانشگاه آزاد اسلامي و دانشگاه هاي غيرانتفاعي توانسته تا اندازه اي اين امر را تحقق بخشد. پذيرش دانشجويان در دوره هاي شبانه نيز يكي از مواردي است كه مي توانند دانشگاه ها از آن درآمد داشته باشند اما بايد توجه داشت كه شهريه اي كه اين دانشجويان پرداخت مي كنند كمتر از هزينه هاي آنان است به همين دليل بازهم دانشگاه ها در اين مورد ضرر مي كنند و با توجه به كاهش نرخ شهريه ها در ترم جاري نيز بار مضاعفي بر دوش دانشگاه ها قرار مي گيرد.

وي تصريح كرد: جذب دانشجوي خارجي و دانشجويان ايراني كه بخشي از تحصيل خود را در خارج از كشور گذرانده اند هم مي تواند راهگشا باشد اما به شرطي كه آيين نامه هاي آن شفاف باشد، متاسفانه دانشگاه ها در اين زمينه رقابت سالمي با يكديگر ندارند و دانشگاه هاي بزرگتر بيشتر اين دانشجويان را جذب مي كنند و دانشگاه ها كوچك تر هم از امكانات مناسبي براي جذب افراد برخوردار نيستند.

"جوادي" از ارتباط دانشگاه با جامعه نيز به عنوان يكي ديگر از اين راهكارها نام برد و اضافه كرد: دانشگاه بايد مرجع سفارش آموزش و پژوهش باشد و از اين طريق درآمد زايي كند. اين مسئله در دانشگاه هاي فني بيشتر مشخص است و تحقيقات آنها با قيمت هاي گزافي در صنعت به فروش مي رسد.

وي تأكيد كرد: در بخش علوم پزشكي بايد خدمات بهداشتي و درماني به فروش برسد كه در عمل عكس اين مسئله اتفاق مي افتد و از اعتبارات دانشگاه ها كم مي شود و به بخش بهداشت اضافه مي كنند. بيمه هاي واسط نيز بسيار ضعيف و بد عمل مي كنند كه اين امر موجب مي شود تعرفه ها بسيار دير پرداخت شود.

رئيس دانشگاه علوم پزشكي قزوين گفت: دانشگاه بايد براي افزايش رشته خاصي از مرجعي سفارش گيرد و در مقابل تربيت نيروي انساني آن نهاد هزينه آن را دريافت كند. در حاليكه در حال حاضر سازمان مديريت و برنامه ريزي براي دوره هاي كارشناسي ارشد كاركنان وزارتخانه و سازمان ها و ارائه مدرك معادل كارشناسي ارشد هزينه بالايي تحت عنوان شهريه از اين نهادها مي گيرد كه در واقع با وجود دانشكده هاي مديريت و حضور اساتيد اين رشته، اين امر دخالت در امور دانشگاه ها محسوب مي شود.

وي اين معضل را در مورد پژوهش نيز بارز دانست و تصريح كرد: در حاليكه اساتيد و محققان دانشگاهي در مورد معضلات خاص و بيماري هاي غيرواگير، ايدز و اعتياد تحقيق مي كنند اما بودجه ها و پروژه هاي پژوهشي سازمان مديريت توسط كارشناسان اين سازمان انجام مي گيرد.

"جوادي" تأكيد كرد: اين امر موجب شده دانشگاه ها نقش خود را ايفا نكنند، در سطح نازلي باقي مي مانند و كيفيت آنها بسيار پايين مي آيد و با توجه به كمبودهايي كه در زمينه تأمين تجهيزات وجود دارد از دانشگاه چيزي جز يك پوسته ظاهري باقي نمي ماند و دانشگاه ها به مراكزي مدرك گرا تبديل مي شوند كه بود و نبود آن براي جامعه تفاوت چنداني ندارد. 

کد خبر 281068

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha