به گزارش خبرگزاري مهر، اين مجمع در نشست عمومي خود در ژنو، پيش نويس قطعنامه مطروحه دركميته صلح و امنيت بين الملل تحت عنوان نقش پارلمانها در كمك به سازمانهاي بين المللي به منظور تضمين صلح و امنيت و ايجاد ائتلاف بين المللي براي صلح را به اتفاق آرا به تصويب رساند. موضوع اين قطعنامه به ابتكار هيات پارلماني جمهوري اسلامي به يكصدوهشتمين كنفرانس بين المجالس در سانتياگو و شيلي پيشنهاد گرديده بود كه پس از تصويب در دستور كار كميته مذكور در يكصدونهمين مجمع اتحاديه در ژنو قرارگرفت. گروه پارلماني كشورمان به رياست آقاي سيدحسين هاشمي با ارايه پيش نويس قطعنامه وعضويت دركميته نگارش آن به عنوان يكي از سه نماينده گروه آسيا پاسيفيك و شركت فعال در مباحث مربوط، نقش سازنده اي در تدوين قطعنامه پاياني ايفا كرد.
دربندهاي مقدماتي اين قطعنامه اهميت صلح و عدالت و نقش پارلمانها در بسط و گسترش دموكراسي و فرهنگ صلح مورد توجه قرارگرفته و مفاهيم و بندهاي پيشنهادي ازسوي هيات پارلماني ايران دراين زمينه در قطعنامه لحاظ گرديده است، در بندهاي اجرايي نيز مردود دانستن كليه اشكال تروريزم، توجه به ريشه هاي تروريزم و ضرورت تعريف آن از سوي جامعه بين المللي مورد تاكيد قرارگرفته است.
همچنين ازپارلمانها خواسته شده كه از تلاشهاي بين المللي براي تدوين كنوانسيون جامع عليه تروريزم حمايت نمايند. لزوم حمايت پارلمانها ازگفتگو و تعاملات فرهنگي در سطح جهاني به منظوراعتلاي مفهوم صلح و تقويت ائتلاف بين المللي دراين عرصه، درخواست خاتمه بلا درنگ اشغال دركليه اشكال آن و مسئوليتهاي نيروهاي اشغالگر درجبران كليه آثاروصدمات ناشي از اشغال و تشويق پارلمانها به درخواست از دولتها و احزاب سياسي جهات بسط عدالت اجتماعي به عنوان عامل تضمين كننده برقراري صلح پايدار در جهان از نكات مورد توجه در بندهاي اجرايي قطعنامه مي باشد. همچنين دراين قطعنامه ريشه هاي ناامني و به خطر افتادن صلح و امنيت از جمله خشونت، تبعيض، نقض حقوق بشر، بي عدالتي، تروريزم، جنايات سازمان يافته و قاچاق مواد مخدر، سلاحهاي كشتارجمعي و سلاحهاي كوچك مورد توجه قرار گرفته و بر نقش سازمانهاي غيردولتي و ارتقاي آموزش عمومي درترويج فرهنگ صلح تاكيد شده است.
دو بند اجرايي قطعنامه نيز به موضوع عراق اختصاص دارد كه طي آن به نقش كليدي سازمان ملل دراين كشور و نيز اراده مردم عراق در تعيين آينده خود و مسئوليت سازمانها و مجامع بين المللي در كمك به بازسازي اين كشوراشاره شده است.
لازم به ذكراست بسياري از هيات هاي پارلماني شركت كننده دراجلاس اتحاديه بين المجالس در ژنو در جريان مشاركت در مباحث مطروحه درنشست عمومي و كميته اول وتماس و گفتگو باهيئت پارلماني ايران موضوع قطعنامه را بسياربا اهميت تلقي كرده و با توجه به تحولات جدي و بين المللي، لزوم پيگيري توصيه هاي مطروحه درقطعنامه ائتلاف بين المللي براي صلح را ضروري دانستند. همچنين قعطنامه هاي كميته هاي دوم و سوم اتحاديه درارتباط با كالاها وخدمات عمومي و همچنين نقش فناوريهاي جديد ارتباطاتي و اطلاعاتي در خصوص
به- زمامداري و توسعه دموكراسي پارلماني كه آقايان تابش و شكوري راد و از ديگر اعضاي هيات اعزامي در كميته هاي نگارش آن حضور فعال داشتند و نيز به تصويب مجمع رسيد، درنشست عمومي شوراي اتحاديه بين المجالس نيزعضويت مجالس كشورهاي گرجستان، عراق، گينه بيسائو، ليبريا، مالاوي، جزاير مارشال، پاراگوئه و ايالات متحده آمريكا با ابراز تاسف از عدم همكاري يا عدم پرداخت حق عضويت به اتحاديه بنا به پيشنهاد كميته اجرايي اتحاديه و تصويب شورا به حالت تعليق درآمد اما درعين حال از پارلمانهاي كشورهاي مذكور خواسته شده نسبت به حل مشكل مربوط اقدام و مجددا به اتحاديه ملحق گردند.
دراين جلسه همچنين موضوع برگزاري يكصدودهمين مجمع بين المجالس كه قراربود در لندن برگزار شود نيز مورد بحث و بررسي نمايندگان مجالس جهان قرارگرفت اما از آنجا كه دولت انگلستان اعلام نموده براي تعدادي از نمايندگان مجلس زيمبابوه بر اساس تصميم اتحاديه اروپا، رواديد صادر نخواهد كرد كميته اجرايي اتحاديه بين المجالس اين تصميم را در منافات با قوانين و مقررات اتحاديه دانست و با اين نظر انگلستان مخالفت و تصميم به تغييرمحل اجلاس را پيشنهاد نمودند كه پس از بحث و تبادل نظر كشورهاي موافق ومخالف درنهايت نمايندگان مخالف اظهارداشتند حق انتخاب نمايندگان اعزامي به كنفرانسهاي اتحاديه بين المجالس حق طبيعي پارلمانهاست و هيچ كس حق ندارد در خصوص شركت هياتها تصميم گيري خود محورانه نمايد كه پس از راي گيري علني از مجموع 219 راي، 87 راي موافق و 132 راي مخالف برگزاري، و همچنين 132 راي ممتنع ، محل يكصد و دهمين مجمع بين المللي از لندن به كشور ديگر كه اعلام خواهد شد تغيير كرد.
يكصدونهمين مجمع بين المجالس كه روز چهارشنبه 9/7/82 با برگزاري جلسات سه كميته دائمي اتحاديه بين المجالس آغاز شده بود ، بعدازظهر جمعه با صدور چهار قطعنامه به كار خود پايان داد.
کد خبر 28387
نظر شما