به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، هفته گذشته اقليت مسلمان انگلستان يكي از رهبران برجسته مسلمان انگلستان را كه رئيس كالج اسلامي لندن بود از دست داد.
درگذشت رهبر بانفود اقليت مسلمان انگلستان
دكتر زكي بدوي رئيس كالج اسلامي لندن بود و نماينده غير رسمي اقليت 8/1 ميليون مسلمانان بريتانيا محسوب مي شود. وي هموار در امور بين اديان پيشقدم بود و در كنار ساير رهبران ديني انگلستان چون اسقف اعظم كانتربري، كارينال اوكانر كاتوليكها انگلستان، خاخام جاناتان ساكس حاضر بود تا همبستگي خود را درباره مسائلي چون محكوميت انفجارهاي لندن و تروريسم و جدايي دين از تروريسم اظهار نظرمي كرد.
زكي بدوي پيش از آن كه در بريتانيا اقامت گزيند چندين سال در مالزي و سنگاپور و نيجريه به تدريس مشغول بود. چون در سال 1978 به بريتانيا آمد در سمت امامت جماعت مسجد مركزي لندن مشغول به كار شد.
دكتر روآن ويليامز اسقف اعظم كانتربري از مرگ ناگهاني او اظهار تأسف كرد و گفت كه از خبر مرگ مردي كه "مفسر بي همتاي اسلام" بود تكان خورده است.
اداي احترام پرنس چارلز به دكتر زكي بدوي
پرنس چالرز هم به دكتر زكي بدوي، عالم فقيد مسلمان مصري تبار كه همواره به عنوان صداي ميانه روي و تساهل از او ياد مي شد اداي احترام كرد.
به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، دكتر زكي بداوي ، رئيس كالج اسلامي لندن كه قرار بود در مراسم افتتاحيه انجمن مسلمان مسيحي به دعوت اسقف اعظم كانتربري حضور يابد در 83 سالگي درگذشت.
پرنس چارلز كه به واسطه علاقه خود به دين مبين اسلام به عنوان يكي از دوستان شخصي دكتر بدوي به شمار مي رفت در بيانيه اي اظهار داشت: از دست دادن ناگهاني زكي بداوي يك ضربه ناگهاني براي اين كشور و شخص من محسوب مي شود. حكمت، دانشوري، دور انديشي و مزاح طبعي وي حاكي از اين بود كه وي نقش بسيار مهمي را در اين كشور و در ميان جامعه مسلمانان انگلستان برعهده داشت.
پرنس چارلز در ادامه اين بيانيه آورده است: فقدان او ما را بشدت دلتنگ مي كند، اما ميراث وي به عنوان مردي دلسوز و با محبت همواره باقي خواهد ماند. آشنايي و دوستي با فردي كه توصيه هاي وي بسيار ارزشمند تلقي مي شوند براي من موهبت بسياربزرگي بود.
اداي احترام اسقف اعظم وست مينستر نسبت به زندگي و آثار دكتر بدوي اداي
اسقف اعظم كاتوليكها در وست مينستر نسبت به زندگي و فعاليتهاي دكتر زكي بدوي كه روز سه شنبه هفته قبل در انگلستان درگذشت اداي احترام كرد.
به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، اين عالم مسلمان مصري تبار، رئيس كالج اسلامي لندن و يكي از بانفوذترين روحانيون انگلستان پيش از حضور در جلسه افتتاحيه انجمن مسلمان مسيحي كه به دعوت اسقف اعظم كانتربري صورت مي گرفت در گذشت.
دكتر بداوي فقيد در كنار ديگر رهبران ديني انگلستان
كاردينال مورفي اوكانر گفت: من تسليت صميمانه خود را به خانواده، دوستان و همكاران زكي بدوي ابراز مي كنم.
كاردينال اوكانر كه با اين روحاني مسلمان 83 ساله در رابطه با موضوعات بين اديان همكاري مي كرد در نوامبر سال 2004 دكتر بدوي و پن مسلمان ارشد انگليسي را به مقر اسقفي خود دعوت كرد و در اين ديدار كاتوليكها و مسلمانان توافق كردند همراه يكديگر عليه خشونت به نام دين ايستادگي كرده و از آزادي ديني همه اديان در سراسر دنيا دفاع نمايند.
وي در ادامه از دوستي و آشنايي با دكتر بدوي ابراز مسرت كرد و گفت: ما طي سالهاي اخير درباره موضوعات بسياري با يكديگر همكاري كرده ايم و مرگ وي افراد بسياري را در اندوه فرو مي برد.
اقليت مسلمان انگلستان در پي انفجارهاي لندن و افزايش تعصب و انزجار نسبت به اين دين آسماني و پيروان آن اقدام گسترده اي را در راستاي ارائه آگاهي و اطلاعات درباره دين اسلام صورت دادند كه برگزاري بزرگترين نمايشگاه اسلامي اروپا نيز در آن ميان است.
بزرگترين نمايشگاه اسلامي اروپا در لندن برگزار مي شود
قصر الكساندر در شمال لندن
پايتخت انگلستان 15 تا 18 تيرماه سال آينده ( 6 تا 9 ژوئيه 2006)، در سالروز حملات انفجاري لندن، بزرگترين نمايشگاه اسلامي را با هدف معرفي دقيق چهره حقيقي دين آسماني اسلام برگزار مي كند .
به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، "كن ليوينگستون" شهردار لندن اين نمايشگاه را با اميد مبارزه با باورهاي نادرست و سوء تعابير افتتاح مي كند.
بزرگترين نمايشگاه اروپا به عنوان" اسلام امروز" دربرگيرنده مجموعه آثاري درباره ميراث فرهنگي اسلامي، سخنراني، نمايش فيلم، تئاتر كمدي و كارگاه هايي در قصر الكساندر در شمال لندن است. انتظار مي رود اين رويداد به بهبود روابط ميان 8/1 ميليون مسلمان و جامعه انگلستان كمك كند.
اين نمايشگاه از سه بخش تشكيل شده است: بخش اول شناخت اسلام را شامل مي شود كه دربرگيرنده شناخت مساجد مشهور و نماز مسلمانان است. بخش دوم تحت عنوان تمدن اسلامي به تاريخ اسلام مي پردازد و بخش آخر دنياي اسلام است كه تاريخ فلسطين، سرودهاي ديني و افراد مشهور تاريخ كه مسلمان شده اند را دربر خواهد گرفت.
همچنين در اين نمايشگاه نشستهايي با موضوعات مختلفي از دموكراسي و جهاد گرفته تا باغباني و كشاورزي مسلمانان برگزار مي شود. اين رويداد از سوي گروه هاي بسياري از مسلمانان و مقامات ذيصلاح انگلستان مورد حمايت قرار مي گيرد كه اگر با موفقيت برگزار شود به يك رويداد سالانه در لندن تبديل خواهد شد.
شهردار لندن يادآور شد: اين نمايشگاه فرصت منحصر به فردي براي گفتگو و تقويت روابط بين جوامع به شمار مي رود تا درك ميان مسلمانان و غير مسلمانان گسترش يابد.
اين نمايشگاه اسلامي يك رويداد سه روزه محسوب و 15 تا 18 تير ماه سال 85 ( 6 تا 9 ژوئيه 2006) در لندن برگزار مي شود.
پرنس چالز با بيكاري مسلمانان مبارزه مي كند
پرنس چارلز وارث سلطنت انگلستان روز پنجشنبه تفاهم نامه اي در لندن ميان مؤسسه هاي خير و بانك توسعه اسلامي امضاء و متعهد شد در راستاي مبارزه با بيكاري مسلمانان گام بردارد.
به گزارش خبرنگار گروه دين وانديشه "مهر"، اين توافقنامه با هدف ايجاد فرصتهاي شغلي براي جوانان مسلمان در انگلستان و خاورميانه امضا شده است.
چارلز در مراسم امضاي اين تفاهم نامه اظهار داشت: با حمايت بانك توسعه اسلامي، مؤسسات خيريه من مي توانند تلاشهاي خود را براي مورد توجه قرار دادن چالشهايي كه ما درانگلستان با آن رو به رو هستيم گسترش دهند و به جوانان مسلمان انگلستان كه با فرصتهاي اندكي رو به رو هستند كمك كنند در امور اين كشور نقش كاملتري ايفا كنند.
مدت اندكي پس از انفجاريهاي هفتم ژوئيه لندن، اتحاديه هاي تجاري انگلستان اظهار داشتند اين كشور بايد گامهاي محكمتري در راستاي ايجاد شغل براي مسلمانان انگلستان برداشته و سرمايه گذاريهاي خود را براي مبارزه با فقر و نارسايي هاي بهداشتي و سلامتي كه از علل افراط گرايي محسوب مي شود را افزايش دهد.
اقليت 8/1 ميليون مسلمانان انگلستان كه سه درصد از جمعيت انگلستان را تشكيل مي دهد پس از حملات انفجاري لندن با افزايش انزجارها و اسلام هراسي مواجه شده اند.
اين تفاهم نامه همچنين مبارزه با نرخ بيكاري در خاورميانه را مورد توجه قرار داده است. پرنس ولز گفت: مؤسسه خيره تجارت بين المللي جوانان نيز براي گسترش اين اقدام ابتكاري فعاليت كرده و به جوانان مراكشي، مصري و اردني كمك مي كند.
وي ابراز اميدواري كرد كه مؤسسه بين المللي تجارت جواان بتواند نقش بزرگتري در خاور ميانه ايفا كند تا چالشهاي ايجاد ميليونها شغلي مورد توجه قرار دهند با با سطح بالاي بيكاري جوانان در اين كشورها مبارزه شود.
اين تفاهم نامه ميان پرنس چارلز به عنوان رئيس مؤسسات خيريه پرنس و احمد محمد علي ، رئيس بانك توسعه اسلامي به مناسبت سي امين سالگرد فعاليت اين بانك امضا شد.
مؤسسات خيريه پرنس گروهي از 16 سازمان غير انتفاعي است كه براي امور اقتصادي، آموزشي، بهداشتي و زيست محيطي سرمايه جمع مي كند.
پرنس ولز همواره از پروژه هاي اسلامي در لندن حمايت كرده است و يكي از حاميان ايجاد پل ميان اسلام و مسيحيت است و در سخنرانيهاي متعدد خود درباره اسلام و غرب بر ضرورت همكاري و همزيستي ميان اين دو دين الهي تأكيد و از گفتگوي ميان تمدنهاي اسلامي و غربي حمايت كرده است.
اقليت مسلمان آمريكا
اسلام پس از حوادث تروريستي يازدهم سپتامبر اسلام در معرض مجوعه اي توهين و افترا به واسطه ساخت فيلم ها، آثار مكتوب، تفاسير تلويزيوني و حتي حملات نژاد پرستانه افسران ارتش و سياستمداران در سراسر اروپا و ايالات متحده قرار گرفته است، اما در سايه اقدامات دقيق و بي درنگ رهبران اقليت اسلامي در جهان، بسياري از توهين كننده ها اظهارات ضد اسلامي خود را فروبرده و در برخي مواقع عذرخواهي كرده اند.
شوراي روابط اسلامي- آمريكايي خواستار عذرخواهي رسمي راديو لس آنجلس شد
شوراي روابط اسلامي - آمريكايي خواستار عذرخواهي يك مجري ايستگاه راديويي لس آنجلس به علت استهزاي واقعه كشته شدن زائران در حج شد.
آرم شوراي روابط اسلامي - آمريكايي
به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، اين گروه حامي حقوق و آزاديهاي مدني مسلمانان خواستار عذرخواهي رسمي بيل هندل، مجري برنامه راديويي كي اف آي- اي ام شد كه در بخشي از برنامه خود تحت عنوان گزارش سالانه مرگ برا ثر ازدحام جمعيت را مورد استهزاء قرار داد.
در حادثه فوق حداقل 363 زائر كشته و 289 نفر ديگر در حادثه روز 22 دي ماه درجريان رمي جمرات در منطقه منا مصدوم شدند.
شوراي روابط اسلامي- آمريكايي اظهار داشت: "هندل" به تقليد از صداي زائراني كه در حال شيون زدن بودند پرداخت و اظهار داشت كه مسلمانان بايد براي نظارت بر ترافيك حج از هليكوپتر استفاده كنند، همانطور كه لس آنجلس براي كنترل ترافيك در آزادراه ها چنين راهي را در پيش گرفته است.
صبيح خان، سخنگوي اين گروه كه خود را صداي اسلام ميانه رو در سراسر ايالات متحده و كانادا مي داند در بيانيه اي اظهار داشت: مرگ صداها نفر از زائراني كه در يك مراسم مذهبي بودند موضوع خنده داري محسوب نمي شود.
وي افزود: ايستگاه راديويي كي اف آي بايد موضعگيري خود را به واسطه ارائه عذرخواهي رسمي، از اظهارات هندل مجزا نشان دهد.
در ماه مارس سال 2004، ايستگاه راديويي كي اف آي به دنبال دادخواست شوراي روابط اسلامي آمريكايي و كميسيون فدرال ارتباطات به صورت رسمي عذرخواهي خود را پخش كرد.
چگونگي انعكاس اخبار اسلام و مسلمانان در آمريكا
از سوي دفتر شوراي روابط اسلامي – آمريكايي در اوهايو و با حضور سردبيران و خبرنگاران روزنامه "پلين ديئلر" چگونگي انعكاس اخبار مربوط به اسلام و مسلمانان مورد بحث و گفتگو قرار گرفت.
به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، در اين ديدار مقامات رسمي شوراي روابط اسلامي – آمريكايي تحليلي مشروح از پوشش خبري روزنامه "پلين ديئلر" در سال 2005 درباره اسلام و مسلمانان ارائه و به چند مورد بهبود نسبت به سال گذشته اشاره كردند.
اين در شرايطي است كه تاكنون چندين مورد نگراني از جمله فقدان روزنامه نگار مسلمان در اين روزنامه باقي مانده است.
مقامات اين روزنامه نيز متعهد شدند با شوراي روابط اسلامي - آمريكايي و مساجد محلي همكاري كنند. اين روزنامه همچنين توافق كرد تا چند روزنامه نگار مسلمان را نيز به خدمت بگيرند.
شوراي روابط اسلامي - آمريكايي يك گروه حامي آزاديهاي مدني مسلمانان ايالات متحده بوده كه داراي 30 دفتر در سراسر آمريكا و كانادا است. اين شورا در راستاي افزايش درك اسلام، ترويج گفتگو، حمايت از آزاديهاي مدني، تقويت مسلمانان آمريكايي و ايجاد ائتلافهايي براي عدالت و درك دوجانبه فعاليت مي كند.
اتحاديه آزاديهاي مدني آمريكا دادخواستي عليه دولت ارائه كرد
اتحاديه آزاديهاي مدني آمريكا عليه دولت ايالات متحده به علت ممنوعيت ورود عالم مسلمان به اين كشور دادخواستي را به دادگاه ارائه و استدلال كرد كه واشنگتن از قوانين مبارزه با ترور به عنوان ابزاري براي سانسور استفاده مي كند.
طارق رمضان
به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، طي اين دادخواست از دادگاه خواسته شده است در قانون ميهن پرستي ماده يا بندي را بيابد كه به موجب آن ورود طارق رمضان، به عنوان يك متفكر سوئيسي و مسلمان براي سخنراني در ايالات متحده غير قانوني ذكر شده باشد.
جمال جعفر، از وكلاي اتحاديه آزاديهاي مدني آمريكا اظهار داشت: رمضان، استاد دانشكده سنت آنتوني در دانشگاه آكسفورد به دنبال عدم موافقت دولت آمريكا در ماه آگوست سال 2004 نتوانست دعوت به تدريس دانشگاه نوتردام را بپذيرد.
جعفر اظهار داشت: ابطال ويزاي طارق رمضان بخشي از تلاشهاي دولت ايالات متحده در راستاي ممنوعيت ورود علماي خارجي به اين كشور است كه ديدگاه سياسي آنها بر خلاف ديدگاه دولت آمريكا است.
وي يادآور شد: ما فكر نمي كنيم كه به هيچ وجه شاهدي و نمونه اي مبني بر اين وجود داشته باشد كه ديدگاه رمضان حامي تروريست است. در حقيقت وي همواره تروريسم را محكوم كرده است.
براساس گزارش آسوشيتدپرس، دادخواست اتحاديه آزاديهاي مدني آمريكا به دنبال حكمي عليه دولت ايالات متحده است كه دولت اين كشور نتواند از ورود رمضان يا هر كدام از ديگر شخصيتهاي برجسته جلوگيري به عمل آورد.
جعفر تصريح كرد: دولت نبايد از قوانين مهاجرت به عنوان ابزاري براي سانسور استفاده كند. نگراني ما اين است كه دولت از اين قانون براي سانسور سياسي و مباحثات آكادميك استفاده مي كند.
مراد هوفمن خواستار حفظ هويت اسلامي مسلمانان آلمان شد
عالم برجسته مسلمان آلماني همتايان مسلمان خود در اين كشور اروپايي را به حفظ هويت اسلامي دعوت كرد تا بدون توجه به تنوع قوميت ميان خود، ماهيت حقيقي اسلامي را به عنوان ديني توحيدي نشان دهند .
به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" ، مراد هوفمن در گفتگو با اسلام آن لاين ضمن تكذيب عباراتي چون اسلام اروپايي و مسلمان متمدن اظهار داشت: من اعتقاد دارم اين عبارات به معناي آن است كه مسلمانان مبهوت سبك اروپايي شده و عبارت مسلمان متمدن نيز اظهار مي دارد كه چنين مسلماني نبايد نماز بخواند، روزه بگيرد و واجبات ديني خود را تحقق بخشد. ما از اين الگو پيروي نمي كنيم.
وي گفت: ما هميشه بايد محيط اطراف خود را مورد توجه داشته باشيم و نبايد بپذيريم كه تحت مفهوم ادغام در جامعه هويت خود را از دست بدهيم. از لحاظ نظري، اروپا ساختاري است كه از بلوكهاي مختلفي تشكيل شده و هر بلوك مي تواند هويت خود را حفظ كند. من اين امر را ادغام توصيف مي كنم.
وي افزود: زماني كه مردم درباره ادغام صحبت مي كنند به ويژه در آلمان اين امر به معناي حل شدن در جامعه است و در اين ميان دين اسلام تنها به عنوان يك فرهنگ قومي باقي مي ماند.
4/3 ميليون مسلمان در آلمان زندگي مي كنند كه از اين تعداد دو سوم آنها را ترك تبارها تشكيل داده اند. اسلام پس از مذهب پروتستان و كاتوليك سومين دين اين كشور محسوب مي شود.
مراد هوفمن يادآور شد: اولين گام در راه ادغام مسلمانان در هر جامعه كنارگذاشتن هويت نژادي و متوقف كردن نزاعهاي فرقه اي است. ما بايد اصول حقيقي اسلامي را تبيين و اسلام را به عنوان يكي از اديان توحيدي به صورت حقيقي نشان دهيم.
هوفمن از مسلمانان خواست به تعاليم قرآن و سنت پيامبر عمل كنند و با رجوع به قرآن و سنت مشكلات روزمره خود را رفع كنند.
هوفمن كه از اعضاي انجمن اسلامي هامبورگ به شمار مي رود دستادهاي ضد اسلامي كه پس از حملات يازدهم سپتامبر به وجود آمده را مورد انتقاد قرار داد و گفت: برخلاف افزايش چنين ستادهايي، افراد بيشتري در سراسر جهان اسلام مي آورند.
هوفمن داراي مدرك دكترا از يك دانشگاه آمريكايي است و پيشتر به عنوان رئيس سازمان اطلاعات ناتو فعاليت مي كرده و مدتي نيز سفير آلمان در الجزاير بوده است. وي در سال 1980 مسلمان شد و آداب و مناسك حج را بجاي آورد.
هوفمن كتابها، مقالات و تحقيقات بسياري منتشر كرده است. كتاب گزارشهاي يك مسلمان آلماني ، اسلام به عنوان يك انتخاب و اسلام در سال 2000 از جمله كتابهاي وي محسوب مي شوند.
اقليت مسلمان آسيا
اقليت مسلمان آسيا به ويژه در جمهوريهاي كوچك روسيه، پس از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي موفقيتهايي را در راستاي ارائه اطلاعات درست درباره اسلام، اضافه كردن مناسبتهاي اسلامي به تقويم رسمي و چاپ كتب اسلامي تدريس اسلام در مدارس دست يافته اند
تدريس " تاريخ دين اسلام" در مدارس تاجيكستان
به دنبال گسترش بي سابقه اسلام و منع تدريس دروس اسلامي در تاجيكستان، قرار است از ماه آينده طرح تدريس " تاريخ دين اسلام" در مدارس راهنمايي تاجيكستان آغاز شود.
به گزارش خبرنگارگروه دين و انديشه"مهر"، وزارت معارف جمهوري تاجيكستان اعلام كرد: در تاجيكستان نظام سكولار وجود دارد كه بر طبق آن تدريس دروسي كه مربوط به اسلام و انديشه هاي ديني است، ممنوع شده بود. اما با توجه به گسترش بي سابقه اسلام و اشاعه اين دين در تاجيكستان قرار است درس " تاريخ دين اسلام " در مدارس راهنمايي اين كشور آغاز شود.
عبدالجبار رحمانف وزير معارف تاجيكستان طي نشست خبري اعلام كرد: اين وزارت از ماه آينده طرح آموزش درس "تاريخ دين اسلام" را براي دانش آموزان راهنمايي آغاز مي كند.
وي آرزو كرد كه با انجام اين طرح دانش آموزان از تاريخ دين اسلام و ارزشهاي اصيل اين دين آگاه شوند و نه تنها با موازين بلكه از تمدن غني آن نيز مطلع گردند.
اين تصميم كه به دنبال توجه و اهتمام به فرهنگ ديني صورت مي گيرد به تقويت، بيداري، روشنگري ديني و آگاهي افراد از ارزشهاي اخلاقي و روحي اسلام مي انجامد.
به دنبال اقداماتي از جمله برداشتن حجاب از دانش آموزان دختر مدارس و ديگر محدوديتها، سازمانهاي ديني و اسلامي اين كشور در تلاشند تا به اشاعه اسلام و تبيين جايگاه اين دين بپردازند.
از سوي ديگر اين اقدام و اجراي طرح تدريس دروس اسلامي شيوه اي به منظور مواجه شدن و مقابله با جريانات و افكار غيرمتعادل و افراطي است تا به واسطه آن نظام دموكراسي در اين سرزمين جايگزين نظام سكولار شود.
جمعيت تاجيكستان به بيش از 6 ميليون نفر مي رسد كه نسبت مسلمانان به ديگر افراد در آن به 85 درصد رسيده است. اكثر شهرورندان تاجيكي همچنني فارسي زبانند.
شخصيتهاي برجسته اي چون امام ابو حنيفه، امام بخاري، ترمذي، ابي ليث سمرقندي و ابوريحان بيروني و غيره در اين حوزه فرهنگي باليده اند و خدمات ارزنده اي را به تمدن اسلامي روا داشته اند.
كتاب صوتي قصه هاي قرآني در مسكو منتشر شد
مسجد مموريال مسكو
نخستين كتاب صوتي اسلامي تحت عنوان "قصه هاي قرآني براي كودكان" از سوي خانه انتشارات امت در مسكو منتشر شد.
به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، متن اين كتاب دربرگيرنده آياتي از قرآن و روايت داستانهاي قرآني به نحوي قابل فهم و جذاب است.
متن كتاب صوتي قصه هاي قرآني براي كودكان در در استوديو وكس توسط "عبدرئوف دككاك" نوشته شده است و توسط "جنت سرجي ماركوس" و همسر وي "آينا لئون" براي كودكان روايت شده است.
اين كتاب تنها براي كودكان كم سن و سال نوشته و روايت نشده است، بلكه نوجوانان و بزرگسالاني كه هنوز قرآن را نخوانده اند نيز مي توانند از اين كتاب استفاده كنند.
خانه انتشارات امت در نظر دارد كتابهاي صوتي ديگري نيز منتشر كند.
نظر شما