به گزارش خبرنگار مهر، همزمان با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان به سبب کاهش چشمگیر اهدای خون بحران کمبود خون گریبان بیماران سیستان و بلوچستان را گرفته است.
امسال نیز به سبب گرمای طاقت فرسای حدود ۵۰ درجه در دیار جنوب شرقی ایران به طور طبیعی بر روی حضور مردم در پایگاه های انتقال خون اثر گذاشت و در زمینه تامین نیاز خونی، بیماران را دچار مشکل کرد.
به گفته کارشناسان اهدای خون، عده بسیاری از اهدا کنندگان و حتی اهدا کنندگان مستمر به دلیل انجام واجبات دینی که مهمترین آن روزه داری در ماه مبارک رمضان است، بنا به دلایلی از اهدای خون سر باز می دارند.
باید این مقوله فرهنگ سازی شود چرا که بعضا مشاهده می شود که مردم به نیت جلوگیری از ابطال روزه به سمت مراکز اهدای خون نمی روند.
این کاهش چشمگیری اهدای خون در کنار مصرف ثابت بیماران تالاسمی در سیستان و بلوچستان و حوادث چشمگیر اخیر از جمله تصادف و جراحی در جای جای پهناورترین استان کشور، سبب شده تا مصرف خون نیز طی ماه مبارک رمضان افزایش چشمگیری پیدا کند و شرایط را به بحران نزدیک کند.
هر چند کارشناسان معتقدند در ایام شب های قدر برخی از کمبود ها به سبب اهدای خون مردم کاهش پیدا کند اما احتمالات هنوز برای رفع نیاز بیماران، نگرانی ها را بر جای گذاشته است.
به گفته جمعی از پزشکان بیمارستان علی ابن ابیطالب(ع) زاهدان، به دلیل وجود تعداد زیادی از بیماران نیازمند به فرآورده های خونی در استان آمار دریافت این فرآورده ها برای بیماران افزایش داشته، اما این در حالی است که میزان اهدای خون چندان افزایش نداشته است، لذا لازم است مردم فهیم سیستان و بلوچستان امر اهدای خون را بیش از گذشته جدی گرفته و با نگاه ویژه ای به آن نگاه کنند.
آنان افزودند: باید به مسئله اهدای خون به طور ویژه پرداخته و بیش از پیش از سوی مسئولان مربوطه به ویژه فعالان مذهبی، فرهنگ سازی لازم در این زمینه صورت بگیرد تا بیماران در ماه مبارک رمضان دچار چالش نشوند.
قانون انتقال خون باری است بر دوش مردم
یکی از شهروندان شهرستان زابل در گفتگو با خبرگار مهر اظهار داشت: در پی بروز تصادف نیاز به دریافت دو واحد گروه خونی +A داشتیم که از سوی سازمان انتقال خون از ما در خواست شش واحد خون جایگزین کردند و که چالش های روحی و روانی را تا زمان تامین آن به ما تحمیل کرد.
محمد سرگلزایی افزود: سرانجام پس از تلاش فراوان و حتی خواهش از شهروندان گذری در خیابان موفق به پیدا کردن افرادی شدیم تا بتوانند با مراجعه و اهدای خون بعنوان خون جایگزین، زمینه دریافت خون مورد نیاز بیمار فراهم کنند.
گفتنی است اجرای این قانون به سبب بحران ایجاد شده به نظر می رسد امری طبیعی از سوی سازمان انتقال خون است چرا که بر اساس آمار موجود ارائه شده از سوی این سازمان، روزانه در سطح سیستان و بلوچستان ۳۵۰ واحد خون و فرآورده های آن مصرف می شود که ایجاد تعادل بین اهدا و تقاضا امری ضروری و راهبردی است.
ذخایر استان بحرانی شد
مدیرکل انتقال خون سیستان و بلوچستان در این باره به خبرنگار مهر گفت: طی دو هفته اخیر علی رغم تمامی تلاش های صورت گرفته شاهد کاهش چشمگیر و صفر شدن ذخایر خونی در استان بودیم.
دو هزار و ۶۰۰ بیمار تالاسمی در کنار ۴۳۵ بیمار دیالیزی و بیماران انعقاد خون از گروه های ثابت مصرف خون در سیستان و بلوچستان هستند، که تامین نیاز خونی آنان امری راهبردی و مهم است. دکتر سهیلا خسروی بیان کرد: بر اساس آمارها، اهدای خون مردم در ماه مبارک امسال با کاهش بیش از ۵۰ درصدی نسبت به مدت مشابه دیگر ایام سال روبرو بود، این در حالی است در ماه مبارک امسال نیز نسبت به ماه رمضان سال پیش، باز هم اهدای خون کمتری را شاهد بوده ایم.
وی افزود: کمبود خون در حالی ایجاد شد که در ۱۰ روز پایانی ار ماه شعبان، به منظور افزایش ذخیره سازی بانک خون، افزایش تیم های خونگیری را در پایگاه های ثابت و بعضا سیار در دستور کار قرار دادیم اما باز هم ناکافی بود.
مدیرکل سازمان انتقال خون سیستان و بلوچستان بیان کرد: طی ۱۰ روز گذشته بحران در استان به اوج خود رسید، تقاضا پشتبانی به استان های کرمان، خراسان جنوبی و یزد ارسال شد اما به سبب کمبود خون، آن استان ها نیز نتوانستند یاری گر نیاز سیستان و بلوچستان باشند.
وی افزود: در این شرایط بحرانی حسب درخواست خون و فرآورده های خونی مورد نیاز از استان های لرستان و تهران به این خطه ارسال شد، تا تسلای دل بیماران باشد.
خسروی بیان کرد: اما با توجه به اینکه پلاکت خونی را نمیتوان بیشتر از سه روز ذخیره کرد، به منظور جلوگیری از کمبود پلاکت خون مورد نیاز بیماران و مراکز درمانی، طرح پلاکت فریزیست را اجرائی کردیم که تا کنون به خوبی توانسته است تعادل را میان تقاضا و اهدا برقرار کند.
وی افزود: در این زمینه با شناسائی افراد واجد شرایط تنها پلاکت خون آنان را دریافت کردیم که این امر سبب شد که به ازای هر بار اهدای خون این افراد با روش پلاکت فریزیست بتوان ۷ الی ۱۰ واحد پلاکت خونی تامین شود.
۲۶۰۰ بیمار تالاسمی در سیستان و بلوچستان نیازمند خون
مدیرکل انتقال خون سیستان و بلوچستان بیان کرد: دو هزار و ۶۰۰ بیمار تالاسمی در این استان زندگی می کنند که حجم بسزائی از اهدای ماهیانه را به خود اختصاص می دهند.
وی افزود: همچنین ۴۳۵ بیمار دیالیزی و بیماران دچار انعقاد خونی نیز از دیگر گروه های ثابت مصرف خون در سیستان و بلوچستان است که تامین خون مورد نیاز این گروه ها امری مهم و راهبردی است.
خسروی یاد آور شد: اکنون در استان روزانه ۳۵۰ واحد خون و فرآورده مصرف می شود که اگر روزانه ۲۸۰ نفر اهدای خون داشته باشیم دیگر به نقطه بحران نخواهیم رسید.
وی تاکید کرد: بیشترین گروه خونی که در ماه مبارک رمضان در زمینه تامین آن دچار بحران شدیم گروه او (o) بود که با درخواست و حمایت دیگر استان ها این نیاز رفع شد.
۹ پایگاه انتقال خون در شب های قدر پذیرای مردم
مدیرکل انتقال خون سیستان و بلوچستان بیان کرد: چهار پایگاه ثابت و پنج پایگاه سیار انتقال خون در شب های قدر به منظور خدمت رسانی مناسب به مردمی که در این شب ها به این نهاد مراجعه می کنند، باز است.
وی افزود: همچنین بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته در تمامی شهرستان ها یک پایگاه ثابت و یک پایگاه سیار فعال هستند این در حالی است که در زاهدان مرکز استان دو پایگاه سیار فعال خواهد بود.
خبرنگار:علیرضا راشکی قلعه نو
نظر شما