به گزارش خبرنگار مهر، در ایام تابستان بازار کلاسهای متفرقه و غیر درسی و به ویژه کلاسهای هنری داغ میشود و با تبلیغات عوام فریبانه بسیاری از این کلاس ها در حالیکه صلاحیت آموزشی ندارند بسیاری از دانش آموزان را به خود جذب می کنند.
در این بین گاهی افرادی سودجو برای ماهی گرفتن از این آب گل آلود بدون دریافت پروانه تاسیس و مجوز فعالیت آموزشگاه هنری تاسیس میکنند و عدهای نیز به تدریس خصوصی در منازل و مکانهای زیرزمینی میپردازند که این موضوعات خالی از آسیب نیست.
بعضی از آموزشگاهها نیز به رغم اینکه اقدام به دریافت مجوز می کنند اما در رعایت قانون کوتاهی کرده و در مواردی مرتکب به تخلف و اسیب هایی می شوند که خود جای تامل دارد.
به طور مثال طبق تبصره یک بند ۵ ضوابط تأسیس و نظارت بر آموزشگاههای آزاد هنری که مصوب جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی است، مدیران مسؤول و جانشینان آنها در آموزشگاههای مخصوص آقایان باید منحصرا مرد و در آموزشگاههای مخصوص بانوان منحصراً زن باشند.
در تبصره۲ همین بند آمده است که فعالیت آموزشگاهها باید منحصراً در زمینه آموزش آقایان یا بانوان باشد همچنین در ماده ۱۵ این ضوابط، تشکیل کلاسهای مختلط در آموزشگاههای هنری، غیر قانونی تلقی میشود و از جمله مواردی است که مجوز آموزشگاه را لغو می کند، اما نگاهی گذرا به کلاس های آموزشی گواه اینست که این قوانین در بسیاری از آموزشگاه ها جنبه تشریفاتی دارد.
ماده ۲۱ این مصوبه نیز مشخص کرده است بایستی تمامی کارکنان آموزشگاههای مخصوص بانوان به استثنای کادرنگهبانی را بانوان و تمامی کارکنان آموزشگاههای مخصوص آقایان نیز باید از اقایان باشند.
این تنها نمونه کوچکی از مواردی بود که آموزشگاهها موظف به رعایت آن هستند و به رغم اینکه رعایت این قوانین برای هر موسسه آموزش هنری اجباری است اما در اکثر مواقع مشاهده میکنیم که خلاف آن اجرا میشود.
آموزشگاه هایی که آسیب می آفرینند
فاطیما حسینی از جمله مادرانی است که در این رابطه و در گفتگو با مهر می گوید: در حالیکه تفکیک جنسیتی در بسیاری از محافل عمومی از جمله اتوبوس، مترو، مدرسه و حتی دانشگاه رعایت می شود اما متاسفانه در بسیاری از کلاس های هنری به ویژه آموزشگاه های زبان خارجه این ارزش زیر پا گذاشته می شود.
وی افزود: متاسفانه بسیاری از آموزشگاه ها در ایام تابستان از لباس فرم واحد تبعیت نکرده و بسیاری از این کلاس ها به سالن مد دختران و پسران جوانی تبدیل شده که خود آسیب زا است.
وی که به منظور ثبت نام فرزندش در آموزشگاه زبان خارجه مجبور به مراجعه به چندین آموزشگاه ها در سطح شهر شده است افزود: در این کلاس ها پسران و دختران با سنین متفاوت در یک کلاس و پایه مشغول به دانش آموختگی می شوند که مغایر ارزش های اسلامی است.
وی افزود: در این راستا نهاد های نظارتی باید جدیت بیشتری در خصوص تایید صلاحیت و نظارت این آموزشگاه ها داشته باشند و نباید بار نظارت و یا غربالگری را بر گردن خانواده ها بیندازند.
کیفیت آموزشی حلقه مفقوده
مسلم خراسانی یکی دیگر از والدین مشهدی نیز در این رابطه گفت: به طبع وقتی آموزشگاهی تابلویی برای آموزش و محلی را برای این منظور اختصاص داده خانواده ها به آن اعتماد می کنند اما در عمل مشاهده می شود که رد پایی از نظارت وجود نداشته و این موضوع خانواده ها را نگران می کند.
وی افزود: در بسیاری از آموزشگاه ها به ویژه کلاس های هنری اساتید مدرکی دال بر تایید کیفیت آموزشی و یا گواهینامه تدریس نداشته و معلوم نیست که صلاحیت حضور آنها در این کلاس ها بر عهده کدام یازمان بوده و تدریس آنها چه ضمانتی دارد؟
وی افزود: بسیاری از خانواده ها با وجود اینکه هزینه زیادی برای غنی سازی اوقات فراغت فرزندان خود متحمل می شوند اما به وضوح مشاهده می شود که اوقات فراغت بسیاری از دانش آموزان در این کلاس ها به دلیل پایین بودن سطح آموزش به بطالت می گذرد.
قانون شفاف است
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مشهد با بیان اینکه بازدید از آموزشگاههای هنری مشهد و نظارت بر آنها در فصل تابستان به هفتهای یک بار افزایش مییابد.
یوسف امینی با اشاره به اینکه تمامی فعالیتهای آموزشی باید دارای شناسنامه و زیر نظر یک ارگان انجام شوند، در گفتگو با مهر اظهار کرد: قانون درباره آموزشگاههای هنری شفاف است.
وی افزود: این آموزشگاه ها زیر نظر یک سازمان خاص فعالیت می کنند، کلاسها به صورت عمومی برگزار میشود، اساتیدی که در این موسسات تدریس میکنند قبلا از سوی کارشناسان سازمان مربوطه گزینش، صلاحیت آنها تایید شده و سر فصلهای مشخصی برای تدریس دارند.
کلاس های زیر زمینی قابل پیگیری نیستند
وی افزود: در حالی که کلاسهای خصوصی یا زیر زمینی، نه تنها سرفصل های مشخصی برای تدریس ندارند، بلکه تحت نظر هیچ ارگانی نبوده، مجوز فعالیت ندارند و در نتیجه قابل پیگیری نیز نیستند.
امینی بیان کرد: به همین دلیل در اکثر مواقع هنرجو دانشی که به دنبال آن بوده را از این کلاسها دریافت نمیکند و چه بسا ممکن است از لحاظ مسائل اخلاقی نیز با مشکلاتی مواجه شود.
این مقام مسئول خاطر نشان کرد: زمانی که آموزشگاههای عمومی هنر به وفور در سرتاسر شهر وجود دارند و اساتیدی مجرب و با صلاحیت در آنها مشغول تدریس هستند، دلیلی برای رفتن به کلاسهای خصوصی وجود ندارد و ثبت نام در این موسسهها نه تنها موجب حمایت از هنرمندان میشود، بلکه هنرجویان از فضای آموزشی بهتر و ایمن تری برخوردار میشوند.
امینی با اشاره به اینکه آموزشگاههای هنری زیر نظر ارشاد حدود ۱۱۰ عدد هستند افزود: ۶۰ درصد آنها را آموزشگاههای هنرهای تجسمی تشکیل میدهند.
وی ادامه داد: درباره نحوه نظارت بر عملکرد آنها عنوان کرد: این موسسهها موظفند که هر سه ماه یکبار به اداره ارشاد گزارش کار بدهند تا از عملکرد آنها مطلع شویم.
بسیاری از خانواده ها با وجود اینکه هزینه زیادی برای غنی سازی اوقات فراغت فرزندان خود متحمل می شوند اما به وضوح مشاهده می شود که اوقات فراغت بسیاری از دانش آموزان در این کلاس ها به دلیل پایین بودن سطح آموزش به بطالت می گذرد.وی ادامه داد: علاوه بر آن کارشناسان اداره و همچنین کارشناسان مربوط به مراکز ستادی معاونت هنری ارشاد نیز به طور دوره ای و در طول سال هر ۲ هفته یکبار و یا هر ۱۵ روز یکبار به آموزشگاههای هنری مربوط به حوزه فعالیتشان میروند و از آن جا بازدید میکنند. که این بازرسی هم جنبه نظارتی و هم جنبه حمایتی دارد تا در صورت مشاهده کاستی، آنها را حمایت کرده و همچنین اگر تخلفی مشاهده کردند، قوانین را به آنها گوشزد کنند.
امینی تاکید کرد: بودجه ویژهای برای بازرسان در نظر گرفته نشده زیرا هر کدام از کارشناسان اداره ارشاد که در حوزه مشخصی فعالیت میکنند، مسئولیت دائمی و ذاتی بازرسی از آموزشگاههای مربوط به حوزه فعالیتشان دارند و به طور هفتهای یا دورهای باید از این موسسات دیدن کنند.
وی اعلام کرد: زمانی که ما چه توسط کارشناسان و چه به وسیله مراجعهکنندگان و شکایات مردمی متوجه حضور غیر مجاز بعضی از موسسات آموزشی که بدون مجوز در شهر مشغول فعالیت هستند میشویم، به سرعت اقدام کرده و از ادامه فعالیت آنها جلوگیری میکنیم.
امینی افزود: در این راستا نیز اطلاعیه ای برای خانواده ها در رسانهها منتشر کردیم، مبنی بر اینکه قبل از ثبت نام فرزندان خود در موسسات آموزش هنری، مجوز و یا پروانه فعالیت آن موسسه را ببینند و از قانونی بودن آن آموزشگاه اطمینان حاصل کنند.
بازرسی از آموزشگاه های هنری در فصل تابستان دوبرابر می شود
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مشهد با اشاره به اینکه در ایام تابستان بازرسیها نسبت به مواقع دیگر سال دوبرابر میشود، بیان کرد: در صورتی که تخلفی از سوی آموزشگاهی سر بزند اداره ارشاد ابتدا با تذکر شفاهی این خطا را به آنها گوشزد میکند و در صورت بی توجهی آنها به این اخطار، تذکر به صورت مکتوب به آموزشگاه داده میشود و در نهایت اگر باز هم از سوی آموزشگاه نادیده گرفته شود، پروانه تاسیس آن و مجوز فعالیتش باطل خواهد شد.
آموزشگاه های هنری تنها باید در یک رشته هنری باید فعالیت داشته باشند
وی برگزاری کلاسهای مختلط در آموزشگاههای هنری را خلاف قانون دانست و گفت: هر آموزشگاه هنری باید تنها در یک رشته هنری همچون هنرهای تجسمی، موسیقی، هنرهای نمایشی و یا هنرهای سینمایی فعالیت کند و اگر آموزشگاهی بخواهد در زمینه چند رشته هنری آموزش دهد باید تحت عنوان موسسه فرهنگی هنری فعالیت کند و مجوز مربوط به آن را از سوی اداره ارشاد کسب کند و همچنین برای هرکدام از این شاخهها مجوز جداگانهای دریافت کند.
نرخ مصوبی برای کلاسهای آموزش هنری وجود ندارد
وی در خصوص تعیین نرخ برای آموزشگاهها گفت: تعیین نرخ کلاسهای هنری بر عهده انجمن مربوط به آن رشته است که بر اساس استانداردهای تعیین شدهای چون درجه علمی استاد و میزان امکانات و فضای آموزشگاه تعیین میشود.
امینی گفت: با وجود گستردگی آموزشگاههای هنری و پراکندگی آنها به لحاظ جغرافیایی و محدودیتهای منابع مالی و انسانی در اداره ارشاد، اما همواره در تلاشیم که نقش نظارتی و حمایتی خود را کامل انجام دهیم اما تعدد کلاس های زیر زمینی تظارت را مشکل ساخته و در این راستا تنها خانواده ها می توانند کمک حال مسئولان باشند.
به گزارش خبرنگار مهر، با وجود اینکه دغدغه کیفیت و صلاحیت آموزشگاه های طرح اوقات فراغت همواره به عنوان یکی از دغدغه های خانواده ها مطرح است اما به نظر می رسد نظارت مسئولان در این راستا نتوانسته این دغدغه را کاهش دهد.
خبرنگار:مهدیس رهنما
نظر شما