خبرگزاری مهر - گروه استانها: حکایت اصحاب کهف را این روزها زیاد برای توصیف تعجب از گرانیهای یکباره در حوزه کالا و خدمات به کار میبرند. حکایتی که در مورد حال پیمانکاران و عاملان ساخت و ساز در شهر قم هم به راستی کاربرد دارد.
افزایش تعرفه خدمات نظام مهندسی آن هم به صورت یکباره موضوعی است که شاید با گذشت بیش از چهار ماه از سال خیلیها ندانند یا ابزاری برای پرس و جو درباره آن نداشته باشند اما کسانی که این روزها در بازار رکود ساخت و ساز ماندهاند از این افزایش یکباره شگفتزده شدند.
یکی از آنها ابراهیم نبی گل است که اقدام به ساخت و ساز در ملک پدریاش کرده و میگوید به این دلیل که در سال گذشته برای پرداخت بهای خدمات نظام مهندسی تعلل کرده امسال باید ۶۰ درصد بیشتر پول پرداخت کند.
رسول پناهی از دیگر مراجعه کنندگان به سازمان نظام مهندسی قم در یک روز گرم تابستانی است. او هم از افزایش یکباره قیمت تعرفهها متعجب شده و معتقد است در شرایط کنونی رکود ساخت و ساز این افزایش توجیه منطقی ندارد.
نظام مهندسی ساختمان میخواهد کاهش درآمدهایش به دلیل رکود را با افزایش تعرفه جبران کند
این شهروند قمی در این رابطه میگوید: به نظر میرسد رکود ساختوساز در یکی دو سال اخیر که موجب کاهش تقریباً ۵۰ یا ۶۰ درصدی ساخت و ساز شده این تصمیم را به وجود آورده است. نظام مهندسی ساختمان میخواهد کاهش درآمدهایش به دلیل رکود را با افزایش تعرفه جبران کند.
سعید خان احمدلو، رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم در گفتگو با مهر، با اشاره به اینکه تعیین تعرفه برای خدمات مهندسی ساز و کار خاص خود را دارد، گفت: مبحث دوم مقررات ملی ساختمان نحوه تعیین تعرفه را مشخص کرده است.
وی ادامه داد: این نرخ به قیمت تمام شده ساختمان بستگی دارد و ضریبی است که تعیین آن به عهده سازمان نظام مهندسی هر استان است.
تعرفه کنونی ۲۵ درصد تعرفه قانونی است
به گفته رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم در حال حاضر میزان این ضریب کمترین حالتی است که در قانون اجازه داده شده است. در واقع این تعرفه برای استان قم ۲۵ درصد تعرفه قانونی در نظر گرفته شده است.
تصویب ضریب اعمال تعرفههای نظام مهندسی در هر استان باید در یک کمیته چهار جانبه تصویب شود. خان احمدلو میگوید این کمیته به این دلیل که چند سالی است تعرفههای نظام مهندسی استان قم رشد نداشته، با افزایش تعرفهها موافقت کرده است.
او در عین حال میگوید این افزایش آنقدرها که به چشم میآید نبوده و تنها در برخی از بخشها اعمال شده و اگر مجموع تعرفه را در نظر بگیریم افزایش بسیار کمتر از ۵۰ یا ۶۰ درصد است.
رئیس نظام مهندسی ساختمان استان قم میافزاید: با این حال حتی اگر افزایش ۶۰ درصدی هم وجود داشته باشد وقتی به این نکته دقت کنیم که بهای خدمات مهندسی تنها دو تا سه درصد قیمت ساختمان است، میبینیم رقم افزایش قیمت تعرفهها حتی با ارقامی که دلالان ملک در معاملات چند دقیقهای به دست میآورند، قابل مقایسه نیست.
به گفته خان احمدلو افزایش واقعی تعرفه نظام مهندسی حداکثر ۲۰ درصد گذشته است که با توجه به افزایش نیافتن در سالهای گذشته این مبلغ قابل قبول محسوب میشود.
وی معتقد است این افزایش تعرفه میتواند ساز و کاری پدید بیاورد که در مسئله نظارت بر ساخت و سازها عملکرد دقیقتری از مهندسان انتظار داشته باشیم.
افزایش نرخ خدمات مهندسی اثری بر رکود ندارد
مصطفی سعادت طلب، رئیس کمیسیون امور زیربنایی شورای اسلامی شهر قم نیز در گفتگو با مهر، با اشاره به طی شدن روند قانونی برای اصلاح قیمتها میگوید توجیه افزایش قیمت با این شیب، این است که اگر قیمت خدمات مهندسی اصلاح شود، کیفیت خدمات بالا میرود.
وی ادامه داد: چند سال این قیمت بالا نرفته و موجب شده که با قیمت واقعی فاصلهای وجود داشته باشد. الان هم که این افزایش اتفاق افتاده قیمت بالاتر از میانگین کشوری نیست.
سعادت طلب معتقد است این افزایش قیمت تأثیر محسوسی بر رکود ساخت و ساز نخواهد داشت چرا که سهم خدمات مهندسی از قیمت تمام شده ساختمان بسیار اندک است.
توقع یک نظارت دقیق
مدیرکل راه و شهرسازی استان قم هم در گفتگو با مهر با تأیید بالا بودن نرخ افزایش قیمت خدمات مهندسی در سال جاری عنوان داشت: در سالهای گذشته یا افزایش نداشتیم یا افزایش بسیار اندک بود.
محسن بهشتی در عین حال میگوید اگر میخواستیم قیمت خدمات نظام مهندسی در قم واقعی شود باید صد درصد افزایش پیدا میکرد.
وی ابراز داشت: در کمیته چهارجانبه جلساتی گذشته شد و تصمیم بر این شد که افزایش تا حدی باشد که به قیمتهای واقعی نزدیک شود اما شوک وارد نکند.
اگر میخواستیم قیمت خدمات نظام مهندسی در قم واقعی شود باید صد درصد افزایش پیدا میکرد
مدیرکل راه و شهرسازی معتقد است این بهانه خوبی است که توقع یک نظارت دقیق را از مهندسان داشته باشیم چراکه اگر میخواهیم خدمات خوبی بگیریم باید قیمت خدمات را به هزینه منطقی محاسبه کنیم.
یکی از مهمترین مشکلات شهر قم مربوط به ساخت و سازهای ناایمن و غیر استاندارد است. ساخت و سازهایی که بدون نظارتهای صحیح مهندسان ناظر ساخته میشوند و ایمنی و سیما و منظر شهر را دچار چالش کردهاند.
حالا باید دید این افزایش تعرفه خدمات مهندسی که موجب نگرانی انبوه سازان و پیمانکاران شده، کیفیت ارائه خدمات را ارتقا خواهد داد یا خیر.
نظر شما