پوستر نمايشگاه حقايق پنهان در فرهنگسراي پايداري
به گزارش خبرنگار هنري "مهر" سعيد صادقي در رابطه با برپايي اين نمايشگاه معتقد است به دليل زمان كمي كه براي چينش آثار در نمايشگاه صرف شده است حقيقت هايي كه دراين عكس ها مستتر است به خوبي نمايان نشده است .
اين هنرمند معتقد است در اين عكس ها به خوبي تهاجم كننده و دفاع كننده از هم مشخص هستند كه اين تمايز ناشي از تصوير شدن انسانهاي درگير جنگ در دو جبهه متفاوت از نگاه دو عكاس متفاوت كه يكي در درون مردم و ديگري از سوي ارتش به اين كار گمارده شده ، است .
وي درگفت و گو با خبرنگار "مهر" تاكيد كرد: " آنچه در اينجا به نمايش در آمده است تنها قسمتي از 35 روز حادثه است . در واقع براي نمايش آنچه در طول 35 روز به وقوع پيوست نياز به فضايي معادل هر 5 طبقه فرهنگسراي پايداري است . "
صادقي ادامه داد : " در اين عكس ها به خوبي مشخص است كه در جبهه ايران تنها نيروهاي مردمي با اسلحه هاي دفاعي ساده و معمولي در گير جنگ هستند به همين نحو نيز چهره هايي كه در جبهه ايران در گير جنگ هستند چهره هايي مردمي هستند امادر مقابل در آنطرف چهرها حالتي تهاجمي دارند و بر شهر غالب شده اند و مردم را اسير گرفته اند . "
اين عكاس گفت : "غلبه بر خرمشهر با پشتوانه قدرت نظامي عراق بوقوع پيوست در حالي كه در ايران مهمترين اسلحه مردم ژ3 است . در همين عكس ها مشخص است كه بيشتر مردم تنها ام 1 در اختيار دارند . "
وي سپس با ذكر اين نكته كه زاويه ديد وي در طول نبرد از زاويه ديد مردم بوده است ولي عكاس عراقي از زاويه ديد ارتش عراق به كار پرداخته و بيشتر هدفش نمايش قدرت نظامي عراق بوده است ، افزود : "من به هنگام عكاسي آناتومي فيزيكي مبارزين ايراني در ذهنم بود . اكثر اين مبارزين 17 يا 18 ساله اند حتي خانمهاي مبارز ايراني نيز كه بعضي شان در حال حاضر زنده اند درچهره هايشان مشخص است كه به خاطر انگيزه هايشان ايستادگي مي كنند . "
صادقي در ادامه درباره تفاوت هاي عكس هاي خود ش و عكاس عراقي گفت : " عكاس عراقي از موقعيت تبليغاتي نظامي برخورداربوده است ولي من از چنين موقعيتي برخوردار نبودم . من در برابر لنزدوربينم ، نظاميان را نداشتم ولي مقابل لنز دوربين وي نظاميان بوده اند كه همين امر تفاوت دفاع كننده و دفاع شونده را مشخص مي كند . "
وي ادامه داد : " به هرتقدير اين نمايشگاه جرقه اي بزرگ است كه د رنوع خود اتفاق مهمي درجهان محسوب مي شود . اين شيوه كار در دنيا منحصر به فرد است . "
اين هنرمند افزود : " حجم كشته هاي عراقي به هنگام فتح خرمشهر به حدي زياد بود كه غير قابل تصور است . در واقع عكس هايي از درياي كشته هاي عراقي را دارم . اما چون دوست نداشتم ذهنيت منفي ايجاد كنم از نمايش آنها خود داري كردم . "
وي درپايان افزود : " نگاه من در واقع نگاهي ضد جنگ است د رحالي كه عكاس عراقي تنها سعي كرده است چنين نگاهي را القا كند . در عكس هاي من پاكي نسلي كه به دفاع از ايران پرداخته بود مشخص است . 40 نفر از خانمها كه درنبرخرمشهر شركت داشتند كارهايي خارق العاده كردند كه در برابر دوربين من به تصوير درآمده است . اين خانمها كارهايي بزرگ كردند ازجمله خانم سيد صالح موسوي مسئول آتش خمپاره 82 بود . در حالي كه خيلي از آقايان و مسئولان كه اهل خرمشهر بودند از آنجا فرار كردند . در خرمشهر تنهايك گروه 1000 نفره از آهالي بعلاوه 300 يا 400 نفر از اطراف به دفاع پرداختند و مقاومت 35 روزه را شكل دادند امابه نگام بازپسگيري آن در 18 ماه بعد عراقي ها حق خروج از شهر را نداشتند . "
نظر شما