به گزارش خبرنگار مهر، در جلسه علنی روز سه شنبه مجلس شورای اسلامی بررسی گزارش کمیسیون انرژی درباره طرح اساسنامه شرکت ملی نفت در دستور کار مجلس قرار گرفت، کمیسیون انرژی در گزارش خود خواستار بررسی این طرح طبق اصل ۸۵ قانون اساسی شده بود. حدود ۲۸ سال است که مجلس شورای اسلامی در برنامه های توسعه دولت را مکلف می کند که اساسنامه شرکت ملی نفت را به مجلس ارائه کند اما تاکنون لایحه ای از سوی دولت بدین منظور ارائه نشده است. بنابراین تعدادی از نمایندگان تصمیم گرفتند تا این موضوع را در مجلس بررسی کنند. یک فوریت این طرح اردیبهشت ماه سال گذشته در مجلس به تصویب رسید.
امروز نیز نمایندگان با ۱۱۶ رای موافق، ۵۷ رای مخالف، ۸ رای ممتنع از مجموع ۲۰۸ نماینده مجلس با بررسی طرح اساسنامه شرکت ملی نفت ایران طبق اصل ۸۵ قانون اساسی در کمیسیون تخصصی موافقت کردند.
براساس اصل ۸۵ قانون اساسی مجلس شورای اسلامی می تواند تصویب دائمی اساسنامه سازمان ها، شرکت ها، موسسات دولتی یا وابسته به دولت را با رعایت اصل هفتادودوم به کمیسیون های ذیربط واگذار کند.
برای بررسی مواد این اساسنامه در کمیسیون باید هر ماده رای مثبت دو سوم اعضای کمیسیون را به دست آورده و مصوب شود، پس از تصویب اساسنامه در کمیسیون برای تعیین زمان اجرای آزمایشی این طرح مجدداً به صحن علنی بازگشته و پس از تصویب نمایندگان به شورای نگهبان ارسال می شود. در واقع کمیسیون انرژی به نیابت از مجلس طرح فوق را بررسی خواهد کرد.
به گزارش مهر، مخالفان این طرح، مخالف بررسی آن طبق اصل ۸۵ قانون اساسی بوده و معتقد بودند مواد این اساسنامه به دلیل اهمیت آن باید در صحن علنی بررسی شود. علاوه بر این معتقد بودند که باید دولت در این خصوص لایحه ای ارائه دهد اما موافقان این طرح معتقد بودند که ۲۸ سال فرصت برای دولت جهت ارائه لایحه اساسنامه شرکت ملی نفت کافیست و باید هر چه سریعتر رابطه دولت و شرکت ملی نفت تعیین تکلیف شود.
احمد نجابت عضو کمیسیون انرژی و طراح اصلی این طرح در این خصوص گفت: از سال ۶۶ به بعد در تمام برنامه ها دولت مکلف شده بود که اساسنامه شرکت ملی نفت را ارائه دهد اما این کار را نکرد.
نماینده مردم تهران ادامه داد در مجلس بعد از آنکه مرکز پژوهش ها اساسنامه شرکت ملی نفت را پیشنهاد داد، مجلس یک فوریت آن را به تصویب رساند.
وی ادامه داد: در بیش از ۵۰ جلسه با مشارکت مرکز پژوهش ها، دیوان محاسبات، سازمان بازرسی و دولت این اساسنامه بررسی شد و بیش از این نیز جلساتی در محل مرکز پژوهش ها برگزار شد.
نجابت در خصوص علت بررسی این طرح طبق اصل ۸۵ قانون اساسی گفت: اگر مجلس این ظرفیت را دارد که بلافاصله این طرح را در صحن بررسی کند نیازی نیست که طبق اصل ۸۵ بررسی شود اما با توجه به برنامه های مجلس امکان بررسی ماده به ماده این طرح در صحن علنی وجود ندارد، بنابراین در مجلس نهم نیز اساسنامه شرکت ملی نفت به سرانجام نخواهد رسید.
وی در پایان خواستار تصوب طرح اساسنامه شرکت ملی نفت طبق اصل ۸۵ قانون اساسی شد.
نظر شما