۸ مرداد ۱۳۹۴، ۹:۳۱

رسانه در هفته‌ای که گذشت؛

صدور مجدد مجوز رسانه‌ها/ رفت و برگشت «وطن امروز»!

صدور مجدد مجوز رسانه‌ها/ رفت و برگشت «وطن امروز»!

در حالی که صدور مجوز به رسانه‌ها از سوی هیئت نظارت بر مطبوعات ۳ ماه بود که متوقف شده بود، اعلام خبر صدور مجوز انتشار برای ۴۷ نشریه و ۲۵ پایگاه اطلاع رسانی، به این روند پایان داد.

خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ: مرور اخبار مهم حوزه رسانه را در هفته‌ای که گذشت با نگاهی به اظهارات سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به مصوبه اخیر شورای عالی امنیت ملی در خصوص توافق هسته‌ای و ابلاغ آن از سوی این وزارتخانه به رسانه‌ها، آغاز می‌کنیم.

حسین نوش‌آبادی در پاسخ به سوالی پیرامون ابلاغیه اخیر شورای عالی امنیت ملی در رسانه ها در خصوص منع انتشار هرگونه مطلبی در مخالفت با توافق هسته ای ایران و کشورهای ۱+۵ و کم و کیف این ابلاغیه گفت: بعضی از موضوعات برای کشور از اهمیت فراوانی برخوردار است و مسائل حیاتی به شمار می رود و جزو موضوعات اساسی کشور تلقی می شود و لذا باید برای رعایت برخی مسائل در خصوص آنها، چارچوب هایی تعیین شود.

حسین نوش‌آبادی

وی افزود: اگر قرار باشد هر کسی پیرامون موضوعی که با امنیت ملی ما گره خورده، اظهارنظرهای مخالف منافع ملی بکند، قطعا باید جلوی آن را گرفت. تصمیمی که شورای عالی امنیت ملی هم در خصوص توافق هسته ای اتخاذ کرده، ناظر بر همین موضوع است. توافق هسته ای، توافق یک جریان سیاسی با یک کشور خارجی نیست بلکه موضوع مهمی است که زیر نظر رهبر معظم انقلاب و با تدابیر قوای سه گانه صورت گرفته و نمی تواند به راحتی مورد نقدهای ناروا قرار گیرد.

مصوبات شورایعالی امنیت ملی برای رسانه‌ها لازم‌الاجراست

نوش‌آبادی ادامه داد: طبیعی است که باید ساز و کاری برای نحوه پرداختن به این موضوع در رسانه‌ها فراهم می شد؛ چراکه همانطور که رهبر معظم انقلاب بعد از این توافق فرمودند، باید متانت و وحدت حفظ شود و نباید این مساله باعث دو دستگی و پراکندگی در جامعه بشود. در این تصمیم اخیر هم که از طرف ما به مطبوعات ابلاغ شد، موضوع تامین وحدت و حفظ منافع کشور گنجانده شده است.

سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: تاکید می کنم که مصوبات شورای عالی امنیت ملی برای همگان لازم‌الاجرا است و ما هم این مصوبه را بر اساس قانون مطبوعات در رسانه ها ابلاغ کردیم.   این مصوبه گامی است در جهت حفظ وحدت و متانت و دوری از دو دستگی و پرهیز از نفاق در جامعه.

رفت و برگشت «وطن امروز»!

خبر دیگری که در ساعات ابتدایی برگزاری همین نشست خبری در برخی شبکه‌هایی اجتماعی منتشر شد، شایعه توقیف روزنامه «وطن امروز» بود که البته در همین حد شایعه باقی ماند و بلافاصله از سوی سخنگوی وزارت ارشاد هم تکذیب شد.

تکذیب خبر توقیف روزنامه «وطن امروز» بازتاب گسترده‌تر از اصل شایعه پیدا کرد چراکه این روزنامه پیش‌تر نیز در معرض هشدار و احتمال صدور حکم توقیف از سوی هیأت نظارت بر مطبوعات قرار گرفته بود.

اما بشنوید از انتشار مجله‌ای که با تقدیم اولین شماره به شهید بابانظر متولد شد. شماره صفر ماهنامه فرهنگی- اجتماعی «آفتاب زندگی» به دلیل مصادف شدن با سالگرد شهادت شهید محمدحسین نظرنژاد (بابا نظر)، به خانواده وی تقدیم شده است.

آفتاب زندگی

این نشریه که با صاحب امتیازی و مدیرمسئولی حجت الاسلام علی‌اکبر سبزیان از امروز سه‌شنبه روی پیشخوان دکه‌های مطبوعاتی در تهران و شهرستان‌ها قرار گرفته، «خانواده ایرانی» را در کنار دیگر مسائل فرهنگی و اجتماعی روز، محور بحث قرار داده است.

ماهنامه «آفتاب زندگی» در پیش شماره خود، گفتگویی با محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام داشته و در مطلبی با تیتر «نیمه پنهان یک چریک» ناگفته‌هایی از زندگی شخصی و خانوادگی وی در کنار اقتضائات زندگی یک سیاستمدار را نقل کرده است.

گفتگو با یک زوج هنری که ۳۶ سالگی ازدواجشان را به تماشا نشسته‌اند درکنار ده‌ها مطلب خواندنی دیگر، محتوای شماره «صفر» آفتاب زندگی را تشکیل می‌دهند. این مجله اعلام کرده که قصد دارد در ادامه مسیر نشر هر شماره را به یک خانواده تقدیم کند و شماره صفر به دلیل مصادف شدن با سالگرد شهادت سردار رشید اسلام شهید محمد حسین نظر نژاد (بابا نظر)، به خانواده وی تقدیم شده است.

ازسرگیری صدور مجوز به رسانه‌ها پس از سه ماه

اما بشنوید از ازسرگیری صدور مجوزهای هیئت نظارت بر مطبوعات به رسانه‌ها پس از سه ماه. در حالی که توقف روند صدور مجوز به رسانه‌ها از سوی این هیئت، سه ماهه شده بود، اعلام خبر صدور مجوز انتشار برای ۴۷ نشریه و ۲۵ پایگاه اطلاع رسانی، به این روند پایان داد.

انتخابات تعیین نماینده و مدیر مسئول در هیئت نظارت بر مطبوعات

هیئت نظارت بر مطبوعات در جلسه این هفته خود، شماری از تقاضاهای صدور مجوز نشریات را مورد بررسی قرار داد و طی آن ۴۷ نشریه و ۲۵ پایگاه اطلاع رسانی مجوز انتشار دریافت کردند. همچنین در این جلسه که با حضور تمامی اعضای هیات نظارت برگزار شد، گزارش دبیرخانه هیات نظارت بر مطبوعات از عملکرد رسانه‌های مختلف در خصوص مذاکرات هسته‌ای با توجه به مصوبات شورایعالی امنیت ملی مطرح شد.

در ادامه این جلسه تقاضای تغییر وضعیت، تغییر صاحب امتیازی و تغییر مدیرمسئولی برخی رسانه‌ها مورد رسیدگی قرار گرفت که طی آن با تغییر وضعیت انتشار ۳۰نشریه، تغییر ۹ صاحب امتیازی و ۱۷ مدیرمسئولی موافقت شد.

شرایط بیمه تکمیلی رایگان خبرنگاران

اما در هفته‌ای که گذشت، معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد چندین اطلاعیه مهم را در حوزه‌های مرتبط با فعالیت رسانه‌ها و نیز بیمه تکمیلی خبرنگاران صادر کرد. در یکی از این اطلاعیه‌ها، شرایط بیمه تکمیلی رایگان خبرنگاران اعلام شده بود.

بر این اساس، بیمه تکمیلی خبرنگاران به شرح زیر و از طریق معرفی به صندوق حمایت از روزنامه نگاران، نویسندگان و هنرمندان - صندوق اعتباری هنر- انجام می‌شود:   

۱) روزنامه نگارانی که بیمه پایه آنان توسط رسانه‌ها پرداخت می‌شود و در فهرست بیمه رسانه، دارای عناوین روزنامه‌نگاری (از قبیل خبرنگار، عکاس خبری، روزنامه نگار، دبیر یا سردبیر) هستند، تمام سهم بیمه تکمیلی آنان از طریق اعتبارات معاونت مطبوعاتی تأمین می‌شود.

۲) سایر افرادی که بیمه پایه آنان توسط رسانه‌ها پرداخت می‌شود، در صورت تمایل و با پرداخت سهم بیمه تکمیلی خود، به صندوق معرفی می‌شوند.

خبرنگار

۳) روزنامه‌نگارانی که از «کمیته صدور کارت حرفه‌ای روزنامه‌نگاری» موفق به دریافت کارت «روزنامه‌نگار ارشد» یا «روزنامه‌نگار خبره» شده‌اند، ضمن معرفی به صندوق یادشده، تمام سهم بیمه تکمیلی آنان از طریق اعتبارات معاونت امور  مطبوعاتی و اطلاع رسانی تأمین می‌شود.

۴) روزنامه‌نگارانی که از کمیسیون یادشده موفق به دریافت کارت حرفه‌ای شده‌اند، به صندوق معرفی می‌شوند تا بیمه تکمیلی آنان به صورت نیم بها انجام گیرد.

۵) چنانچه خود رسانه نسبت به بیمه تکمیلی همکاران خود اقدام کرده باشد، نیمی از مبلغ واریزی رسانه به حساب شرکت‌های بیمه‌ای توسط اداره کل مطبوعات و خبرگزاری‌های داخلی به رسانه پرداخت می‌شود. (برای رسانه‌های دولتی یا متعلق به بخش عمومی ۲۵ درصد مبلغ واریزی، عودت می‌شود).

۶) سایر فعالان رسانه‌ای که به صورت غیرحرفه‌ای (آماتور) دارای بیمه پایه از طریق صندوق هستند، با پرداخت کل مبلغ مربوطه می‌توانند از طریق صندوق، بیمه تکمیلی شوند. یادآور می‌شود فهرست این فعالان، در سایت معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی [اینجــا] قابل مشاهده است.

۷) به منظور ایجاد امکان بهره مندی تعداد بیشتری از مشمولان دریافت بیمه تکمیلی و با هماهنگی به عمل آمده با صندوق، مدت زمان ثبت نام بیمه مذکور، تمدید و از طریق صندوق اعلام خواهد شد.

وزارت ارشاد: پایگاه‌های خبری نگویند «خبرگزاری» هستیم!

همچنین در اطلاعیه‌ای دیگر، وزارت ارشاد به پایگاه‌های خبری فاقد شناسنامه مجدداً اخطار داد و از همه رسانه‌های خبری فضای مجازی خواست تا به منظور ایجاد شفافیت و تمایز آنها از شبنامه‌های الکترونیک، نام صاحب‌امتیاز، مدیرمسئول و آدرس پستی خود را در محل معینی از رسانه خود منتشر کنند.

در متن اطلاعیه اداره کل مطبوعات و خبرگزاری‌های داخلی آمده است:

۱) از همه رسانه‌های خبری فضای مجازی (خبرگزاری‌ها و پایگاه‌های خبری دارای مجوز) انتظار می‌رود به منظور ایجاد شفافیت، ارتقاء مسئولیت پذیری و تمایز میان رسانه‌های دارای شناسنامه با شبنامه‌های الکترونیک، و بر اساس الزام ماده ۱۸ قانون مطبوعات نام صاحب امتیاز، مدیرمسئول و آدرس دقیق پستی خود را در محل معینی از رسانه خود منتشر کنند.

۲) نامواره (لوگو) و نامی که رسانه‌های فضای مجازی در متن اخبار و مطالب برای خود به کار می‌برند، نباید با مشخصات پروانه‌ای آنان مغایرت داشته باشد. در غیر این‌صورت تخلف از قانون مطبوعات محسوب می‌شود.

معاونت مطبوعاتی

۳) برخی پایگاه‌های خبری، به صورت غیرواقعی خود را به عنوان «خبرگزاری» معرفی می‌کنند که این اقدام مغایر با اخلاق و چارچوب‌های حرفه‌ای و سبب نادیده گرفتن حقوق سایر رسانه‌ها بوده، مصداق تخلف از قانون مطبوعات است.

۳) مشخصات رسانه‌های دارای مجوز، به صورت روزآمد همواره در سامانه جامع رسانه‌های کشور (e-rasaneh.ir) و وبگاه معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قابل مشاهده است.

۴) دامنه رسمی هر رسانه خبری فضای مجازی همان است که در پروانه رسانه قید شده و در فهرست رسانه‌های دارای مجوز (منتشره در سامانه جامع رسانه‌های کشور) نیز قابل مشاهده است. در عین حال معمولاً رسانه‌ها دارای دامنه‌های دیگری نیز هستند که روی همان آدرس، همگرایی دارند و منطقاً باید از همان حقوق برخوردار باشند. لذا به این رسانه‌ها توصیه می‌شود سایر دامنه‌های خود را رسماً در حساب کاربری خود در e-rasaneh.ir  ثبت کرده و به دبیرخانه هیئت نظارت بر مطبوعات معرفی کنند.

۵) با همّت دست‌اندرکاران رسانه‌های فضای مجازی، طرح رتبه بندی خبرگزاری‌ها و پایگاه‌های خبری بر اساس شاخص‌های حرفه‌ای در حال اجراست که نتایج آن پس از نهایی شدن در کمیته تخصصی ذیربط اعلام می‌شود.

کد خبر 2870420

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha