به گزارش خبرگزاری مهر، فایل صوتی پیش رو سخنرانی محمدرضا کلاهی در پژوهشکده مطالعات فرهنگی روایت درباره فرایند شکل گیری اسطوره داعش است.
به نظر دورکیم، مفهوم تحلیلی اولاً باید برآمده از بافت اجتماعی و تاریخ درونی واقعیت باشد. ثانیاً مفهوم تحلیلی نباید در درون خود شامل ارزش مثبت یا منفی باشد و باید بتواند تمایز تحلیلی ایجاد کند. در غیر این صورت با مفهوم پیش ساخته روبرو هستیم. در نظر بارت، نشانه به معنای «دال» است و اسطوره، نشانه ای است که معنایی از ورای یک دال، یافته است.
در ادبیات او، اسطوره نشانه را می دزدد و بازمی گرداند؛ اما همان چیز قبلی را بازنمی گرداند. بدین شکل «اسطوره» در زبان بارت به «مفهوم پیش ساخته» دورکیم نزدیک می شود که برای تحلیل واقعیت مناسب نیستند. یکی از ویژگی های اسطوره این است که با کنار گذاشتن تاریخ و تاریخ زدایی از مفاهیم، خود را بدیهی و طبیعی می نمایاند.
در تحلیل پدیده داعش نیز از این اسطوره ها به وفور استفاده می شود. مفاهیمی چون «مردم»، «نسل آینده»، «جامعه» و «ترور» ما را از تحلیل واقعیتِ داعش بازمی دارد. در حالی که اگر بخواهیم داعش را، مانند هر پدیده دیگر، به درستی تحلیل کنیم، باید پای تاریخ را به میان بیاوریم.
این سخنرانی، ۱۸ مرداد ۱۳۹۴، در پژوهشکده مطالعات فرهنگی روایت ایراد شده است.
منبع: سیمافکر
نظر شما