به گزارش خبرگزاري مهر متن كامل اين گفتگو كه روز سه شنبه انجام شد چنين است:
در ابتداي اين ديدار نوبوآكي تاناكا (Nobuaki Tanaka) سفير ژاپن در پاكستان ضمن تاكيد بر اينكه بيشتر علاقمند است تا ديدگاههايش جداي از مسئوليت سياسي اش قلمداد شود گفت: من به ديدار شما آمده ام تا تصوير درستي از واقعيت اهداف ايران در زمينه انرژي هسته اي بدست آورم و اميدوارم شما هم به عنوان يك ژورناليست ايراني فارغ از مسئوليتتان پاسخ سوالهاي مرا بدهيد.
وي پرسيد: علت تاكيد ايران براي تسلط كامل و در مقياس صنعتي به تكنولوژي هسته اي ، اصرار بيش از حد به اين موضوع و برنامه هاي بزرگ توسعه ملي در اين زمينه چيست؟
مديرعامل خبرگزاري مهر در پاسخ گفت: ما دلايل استراتژيك ، فني و تكنولوژيك، اقتصادي و همچنين زيست محيطي مهمي براي توسعه دانش هسته اي داريم. از نظر استراتژيك مي دانيد كه بر اساس مطالعات اخير آژانس بين المللي انرژي، در سال 2025 يعني فقط 19 سال ديگر كليه ذخاير باقي مانده فسيلي در دنيا "ذخيره استراتژيك" محسوب مي شوند. در چنين وضعي ما بايد ذخيره استراتژيك فسيلي را از آن تاريخ به بعد براي مصارف خود نگهداريم ؛ نه صادر كنيم و نه اينكه با سوزاندن آن انرژي توليد كنيم. لذا با توجه به وجود منابع غني مواد هسته اي از جمله اورانيوم در ايران و نيز دانش بومي توليد سوخت، از نظر عقلي و منطقي چشم پوشي از اين توان محروم كردن ملت ما و نسل هاي آينده از يك مزيت پايدار است.
تاناكا به ذخاير عظيم نفت و گاز ايران اشاره كرد و با توجه به بحراني بودن وضع پرونده هسته اي ايران ابراز عقيده كرد كه ايران بايد فعلا تا جلب اعتماد جهاني از فعاليت در اين زمينه منصرف شود.
علت تاكيد ايران براي تسلط كامل و در مقياس صنعتي به تكنولوژي هسته اي و برنامه هاي بزرگ توسعه ملي در اين زمينه چيست؟ با توجه به ذخاير عظيم نفت و گاز ايران و بحراني بودن وضع پرونده هسته اي ، ايران بايد فعلا تا جلب اعتماد جهاني از فعاليت در اين زمينه منصرف شود. |
سفير ژاپن در پاكستان |
سفير ژاپن در پاكستان گفت: شما در مقياس بسيار بزرگ ئاريد كار هسته اي مي كنيد. واقعا در 20 سال آينده چقدر انرژي الكتريكي اتمي مي خواهيد توليد كنيد؟
مدير عامل خبرگزاري مهر پاسخ داد: 30 سال پيش آمريكايي ها در طرحي رسمي به دولت ايران توليد 20 هزار مگاوات نيروي هسته اي را براي توسعه يافتن ايران ضروري دانسته بودند. الان هم اگر چه نياز ما بيشتر شده اما به همان مقدار راضي هستيم و در نهايت براي توليد حداقل 20 هزار مگاوات انرژي اتمي برنامه ريزي كرده ايم.
اسماعيلي افزود: از نظر فني هم دستيابي به دانشي مثل دانش هسته اي براي توسعه علمي ايران بسيار كارساز است. علاوه بر اين هيچ كشوري در صورت وجود توان بومي جلوي خلاقيت و توليد دانشمندانش را نمي گيرد.
وي به حفظ قواعد زيست محيطي و اهميتي كه ايران براي زيست جهاني قائل است اشاره و گفت: ژاپن از آمريكا به دليل تمكين نكردن به پيمان كيوتو انتقاد دارد. دليل ديگر توجه ما به انرژي اتمي رعايت همين پيمان جهاني است. ما به 20 هزار مگاروات انرژي الكتريكي نياز داريم و اگر قرار باشد آن را از منابع فسيلي تهيه كنيم هر سال بايد 200 ميليون بشكه نفت را بسوزانيم! آنوقت هوايي براي تنفس باقي نمي ماند. در حاليكه براي توليد انرژي الكتريكي هسته اي فقط به 600 تن سوخت احتياج داريم كه با پسمانداري آن هيچ آلودگي نيز براي محيط زيست بوجود نمي آيد.
ما مي توانيم به جاي سوزاندن از فروش 200 ميليون بشكه نفت حداقل 10 ميليارد دلار درآمد داشته باشيم و براي 600 تن سوخت هسته اي توليد داخل نيز حداكثر 400 ميليون دلار هزينه كنيم. آيا با وجود اين شرايط و توان موجود انتخاب انرژي فسيلي به جاي هسته اي عاقلانه است؟ |
اسماعيلي |
"از طرف ديگر مي توانيم به جاي سوزاندن از فروش 200 ميليون بشكه نفت حداقل 10 ميليارد دلار درآمد داشته باشيم و براي 600 تن سوخت هسته اي توليد داخل نيز حداكثر 400 ميليون دلار هزينه كنيم. آيا با وجود اين شرايط و توان موجود انتخاب انرژي فسيلي به جاي هسته اي عاقلانه است؟"
" نوبوآكي تاناكا" در اين هنگام گفت: اين درست اما اصرار شما براي فعاليت صنعتي در كل فرآيند توليد سوخت و اينكه به هيچ طرحي براي ارسال مواد اورانيومي به آنجا و دريافت سوخت نهايي رضايت نمي دهيد آيا نشانه اين نيست كه غرض اصلي شما توليد سلاح هسته اي است؟
مدير مسئول روزنامه تهران تايمز گفت: وقتي كشوري از مواد معدني و كاني گرفته تا تكنولوژي غني سازي و توليد ميله هاي سوخت را دارد و از نظر قوانين بين المللي نيز هيچ منعي براي استفاده از اين توان ندارد ، موكول كردن يك ظرفيت بزرگ ملي به بيگانگان كار عاقلانه اي نيست . جداي از اينكه در دنياي امروز هيچ كشوري در موضوعات استراتژيك به ديگري اطمينان صد در صد ندارد و وقتي پمپ گاز و قطعه هواپيما به ما نمي دهند بعيد نيست هرجا مخالف ما بودند با قطع جريان سوخت و كنترل انرژي ما را در اختيار خود بگيرند.
سفير ژاپن در پاكستان سپس به فعاليتهاي آب سنگين و توليد پلوتونيوم اشاره كرد و دليل فعاليت همزمان ايران در اين عرصه و بازفرآوري و توليد آن را پرسيد.
اسماعيلي پاسخ داد: مساله ساده است. استفاده از تكنولوژي آب سبك و سنگين طبق NPT هيچ محدوديتي ندارد. ما هم توان فعاليت بومي در هر دو عرصه را داريم. چرا كانالهاي توليد انرژي را بدست خود محدود كنيم؟ ضمن اينكه در فرآيند آب سنگين براي توليد ايزوتوپ ها و ساير كاربردهاي انرژي هسته اي در علوم صنعتي ، كشاورزي ، دامي و پزشكي بايد فعال باشيم.
وي گفت: ما مي خواهيم از همه حقوق برخوردار باشيم. امروز كاخ سفيد گفته است كه برزيل مي تواند در هر سطحي اورانيوم غني كند اما ايران در هيچ سطحي نبايد. ما مي گوييم اصول بين المللي واحد است و قابل تفكيك نيست. ايا شما مي پذيريد كه مثلا آمريكا به ژاپن بگويد فقط در حوزه بانكداري فعاليت كن و صنعت را بگذار كنار؟!
تاناكا گفت: الان به حقوق بين المللي خودتان اشاره كرديد. ما هم قبول داريم استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي حق ايران است. اما بايد قبول كنيد كه در برابر اين حق تكاليف و وظايفي هم داريد كه به آن عمل نكرده ايد.
مديرعامل خبرگزاري مهر گفت: كاملا با بخش اول صحبت شما موافقم. يعني حقوق در برابر تكاليف معني پيدا مي كند. حرف ايران تركيب همزمان اين دو است و عمل ما در همكاري با آژانس هم اين را ثابت كرده است كه بر خلاف اعلام عدم پايبندي ايران تحت فشار قدرتها، ايران به موازين حقوقي آژانس پايبند بوده اما تكاليفي كه بر قدرتهاي هسته اي و آژانس در برابر ايران بوده هرگز عمل نشده است. ما نگاه يكطرفه به تكاليف خود را نمي پذيريم و اساسا تا هنگامي در پيمانهاي بين المللي مي مانيم كه قادر به حفظ حقوق ما باشند.
سفير ژاپن در پاكستان گفت: حرف شمارا نمي پذيرم چون شما بازرسان جديد آژانس را نپذيرفته ايد؟
اسماعيلي در پاسخ گفت: چرا شما 30 ماه پذيرش بي سابقه ترين بازرسي ها را در حاليكه قانونا الزامي به آن نداشتيم را نمي بينيد . ضمن اينكه ما بازرسان را پذيرفته ايم ولي نحوه قانوني تعامل ما با آنها محدوده پادمان است نه پروتكل الحاقي. خود پروتكل هم تاييد كرده كشورها تا در زمان تصويب پارلمان موظف به اجراي آنند. ما هم به كاهش سطح همكاري علاقمند نبوديم و هشدار داده بوديم لذا تصويب قطعنامه سياسي عليه ايران بود كه باعث توقف فعاليتهاي داوطلبانه ايران شد. به عبارتي هرچه سطح برخورد تبعيض آميز و غير حقوقي بالا رود سطح همكاري ما هم پايين خواهد رفت.
نمي پذيريم كه كاخ سفيد بگويد برزيل حق توليد سوخت صنعتي را دارد اما ايران حق فعاليت تحقيقاتي هم ندارد. در حاليكه از 20 سايت اتمي برزيل در طول سال 32 بار بازرسي شده و از تاسيسات محدود ايران 1200 نفر روز ! آيا شما بازهم معتقديد ما همكاري نكرده ايم؟ |
مدير عامل خبرگزاري مهر |
مدير مسئول روزنامه تهران تايمز افزود: ما حتي اجازه دسترسي به سايتهاي نظامي را هم داديم . اما نمي پذيريم كه كاخ سفيد بگويد برزيل حق توليد سوخت صنعتي را دارد اما ايران حق فعاليت تحقيقاتي هم ندارد. در حاليكه از 20 سايت اتمي برزيل در طول سال 32 بار بازرسي شده و از تاسيسات محدود ايران 1200 نفر روز ! آيا شما بازهم معتقديد ما همكاري نكرده ايم؟
نوبوآكي تاناكا گفت: همكاري كرده ايد اما براي جلب اعتماد جهاني باز هم بايد همكاري بيشتري بكنيد نه اينكه آن را كاهش دهيد. اين راه درستي نيست.
وي افزود: ان پي تي مي گويد كشورها حق استفاده از فناوري صلح آميز سوخت هسته اي را دارند اما فاصله اين مساله با توليد بمب اتمي بسيار ناچيز است. مهم اراده اي است كه از انرژي اتمي مي خواهد استفاده كند. وقتي جامعه جهاني با توجه به 20 سال پنهانكاري ايران و مغايرت اظهارات ايران با نتيجه بازرسي ها بگويد اطمينانم جلب نشده و آژانس گفته كه "عدم پايبندي " داشته ايد آيا به نطر شما مخالفت با روند جلب اعتماد جهاني عاقلانه است؟
اسماعيلي در جواب گفت: من هم قبول دارم كه فاصله توليد انرژي هسته اي يا بمب اتمي فقط به اندازه اراده كشورها است. درست مثل همين چاقويي كه روبروي شماست. هم بنده مي توانم براي شما ميوه اي پوست بكنم و هم مي توانم در قلب شما فرو كنم. اگر دور و بر خود نگاه كنيد راه عاقلانه در قرن 21 اين است كه اراده ها را اصلاح و كنترل كنيم نه اينكه ابزارها را تقسيم كنيم! الان جمهوري اسلامي دارد مي گويد هر تضميني كه حقوق مرا به رسميت بشناسد به جامعه جهاني مي دهم تا از حقم برخوردار شوم. آژانس هم مي گويد حتي اگر ايران فعاليتهايش را گزارش نداده اما نشانه اي از انحراف پيدا نكرده ايم. برخورد متمدنانه اين است كه اين اراده را به همكاري در همين جهت تقويت كرد و الا پاك كردن صورت مساله كه شما از اين حقت استفاده نكن هنر نيست و يك الگوي خطرناك و قرون وسطايي را در جهان پايه گذاري مي كند.
مدير عامل خبرگزاري مهر گفت: شما كه در ژاپن كه طعم بزرگترين جنايت اتمي دنيا را از همين آمريكا كشيده ايد عجيب است كه بدنبال او راي مثبت عليه ايران مي دهيد. پيش بيني من اين است كه بالاخره تضاد منافع با آمريكا پيدا خواهيد كرد. ولي فرض كنيد چون قدرت مديريت پول و سيستم بانكي ژاپن بالاست آمريكا چند صنعت را به شما اعلام كند در كارخانه ها را ببند و از من بگير. آيا مي پذيريد؟
وي افزود: من از شما مي پرسم چطور و با چه مكانيزمي مي توان انگيزه دولتها را در آينده شناخت؟ چطور برزيل امروز صد در صد داراي انگيزه مثبت است و چه تضميني است كه چند سال ديگر و حتي در روندي دمكراتيك دولتي بر آن كشور مسلط شود كه خواهان بمب اتمي هم باشد؟! من به شما حق مي دهم به خاطر هيروشيما و ناكازاكي نگران توسعه سلاح اتمي باشيد ولي ابتدا بايد نگران 30 هزار كلاهك موجود دنيا باشيد نه خطري كه معلوم نيست در آينده رخ دهد يا ندهد؟
اين يك دومينو است. كشورهاي در حال توسعه زيادي پشت سر ايران قرار دارند كه مثل ما هم از منابع ديگر انرژي مثل نفت و گاز برخوردار نيستند. آنها اگر نتيجه همكاري ما را محروميت مان ببينند يا از اين به بعد همكاري را محدود مي كنند يا فعاليتهاي خود را زير زميني مي كنند و يا اينكه هيچ تعهد جديدي را نمي پذيرند. |
اسماعيلي |
وي گفت: آنها كه در آژانس عليه ما راي دادند دنيا را در برابر يك انتخاب بسيار خطرناك و بزرگ گذاشتند. ما به خروج از ان پي تي بي علاقه ايم. اما آنها مي خواهند كه ما را به سمت اين كار سوق دهند. فراموش نكنيد اين يك دومينو است. كشورهاي در حال توسعه زيادي پشت سر ايران قرار دارند كه مثل ما هم از منابع ديگر انرژي مثل نفت و گاز برخوردار نيستند. آنها اگر نتيجه همكاري ما را محروميت مان ببينند يا از اين به بعد همكاري را محدود مي كنند يا فعاليتهاي خود را زير زميني مي كنند و يا اينكه هيچ تعهد جديدي را نمي پذيرند. به نظر من اين راه تقويت ان پي تي نيست اين راه افزايش صلح در جامعه جهاني نيست. بلكه بهترين راه تقويت تروريسم هسته اي است.
سفير ژاپن در پاكستان پرسيد: آيا شما جدا از علاقه و تعصب به كشورتان و به عنوان يك ژورناليست بيشتر فكر مي كنيد هدف ايران صلح آميز است يا نظامي؟
اسماعيلي پاسخ داد: ابتدا اجازه بدهيد من يك مقدار حقوفي صحبت كنم و پاسخ شما را تكميل كنم. NPT يك پيمان جامع است كه حقوق و تكاليفي براي همه كشورها ، هم براي ما و هم براي كشورهايي كه داري سلاح هسته اي هستند ايجاد مي كند. اين پيمان كه فقط براي ايران امضا نشده. بر اساس ماده 6 ان پي تي، 5 كشور اتمي دنيا متعهد شدند كه سلاحهاي هسته اي خود را توسعه ندهند و كم بكنند- از بين ببرند- در حاليكه نه تنها عمل نكردند بلكه نسل هاي جديد بمب اتمي را طوري توليد مي كنند كه در چمدان دستي هم حمل شود. يعني يك امكان بالقوه براي تروريسم اتمي را آنها دارند پايه گذاري مي كنند. حالا آن كشورها از طريق قدرت سياسي شان در آژانس به ما مي گويند از حقوق خودمان و توان ملي مان براي توليد انرژي صلح آميز اتمي حق نداريم استفاده كنيم. آيا يك پيمان بين المللي با چنين حاكماني مي تواند پايدار بماند يا اينكه مطابق آنچه شاهدش هستيم هر روز تضعيف مي شود؟
مدير مسئول تهران تايمز ادامه داد: فكر نمي كنم در دنياي بين الملل امروز چنين روش هايي پايدار باشد. فردا ممكن است مثلا در مسائل اقتصادي يا صنعتي چنين رفتاري با ژاپن بشود. آيا همه مسائل جهاني بايد به وادار كردن ملتها به انتخاب فقط از بين دو گزينه محروم شدن از حقوقشان و يا جنگ منجر شود؟! ما واقعا اين را ناشي از يك ديدگاه قرون وسطايي مي دانيم نه يك ديدگاه متمدنانه. ديدگاه متمدنانه ديدگاهي است كه شما در بخشي از سخنانتان گفتيد. بدين معنا كه توليد و استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي حق ماست اما تكليف ما هم اين است كه به هيچ وجه به سمت سلاح هاي هسته اي نرويم. ما مي گوييم اين حرفي كاملا منطقي است. ما موافقيم به مكانيسمي برسيم كه جامعه بين المللي به اين تفاهم برسد كه ايران حق خود را استفاده كند و به سلاح هسته اي هم متمايل نشود. مرجع اصلي اين كار هم آژانس است؛ نه آمريكا و انگليس و نه شوراي امنيت. بر اساس اساسنامه آژانس ما بايد درآژانس ما به اين مكانيسم برسيم. اما اگر قدرتهايي كه به اصطلاح بوجود آورنده آژانس هستند اين نهاد را براي حل مسئله ذيصلاح نمي دانند ما هم دليلي براي اعتماد به توانمندي آژانس بر احقاق حقوق خود نداريم.
نوبوآكي تاناكا درادامه اين گفتگو اظهارداشت : قبول دارم كه حق ايران بايد احترام گذاشته شود. اما بايد تعهدات ان پي تي و قوانين بين المللي وهمچنين پادمان هاي آژانس هم محترم شمرده شوند. شما مي گوييد به برزيل اجازه داده شده است، اين بستگي به سوابق دارد. خود ما در ژاپن 30 سال طول كشيد و با آژانس همكاري كرديم تا به مرحله توليد صنعتي انرژي هسته اي رسيديم؟ ما به يك كشور "كلاس آ" (A Class) تبديل شده ايم. و اكنون جامعه بين المللي درباره ژاپن پادمان هاي ديگري دارد و بسته نرم تري را پيشنهاد مي كند. به عبارتي ما اعتبار داريم. اين بستگي به اعتبار شما دارد و من فكر نمي كنم جامعه بين الملل تبعيض قائل مي شود. اعتبار شما در جامعه جهاني به انجام كارهاي بيشتري نياز دارد. اما بسيار سخت است چون شما برخي تاسيسات را بدون اطلاع آژانس توسعه داده ايد و بايد برنامه هاي بيشتري پياده كنيد تا اعتبار خود را به دست آوريد. ايران بايد به دنيا بباوراند كه برنامه هاي صلح آميز هسته اي را دنبال مي كند. حالا نظر خود شما چيست؟
ما در ژاپن 30 سال طول كشيد و با آژانس همكاري كرديم تا به مرحله توليد صنعتي انرژي هسته اي رسيديم؟ ما به يك كشور "كلاس آ" (A Class) تبديل شده ايم. و اكنون جامعه بين المللي درباره ژاپن پادمان هاي ديگري دارد و بسته نرم تري را پيشنهاد مي كند. به عبارتي ما اعتبار داريم. شما هم بايد اين مسير را برويد.
نوبوآكي تاناكا
اسماعيلي گفت: ژاپن مثال خوبي است. البته من قبول دارم كه بازرسي هاي آژانس حدود 27 سال در ژاپن طول كشيد تا صلح آميز بودن اين مسئله اثبات شده. ما هم از اين ابا نداريم كه 27 سال هم در ايران بازرسي شود؛ اما بازرسي هايي كه آژانس از ژاپن كرد به هيچ وجه فعاليت هاي ژاپن را متوقف نكرد. نمي شود فعاليت هاي يك كشور را متوقف كرد و بگوييم ما مي خواهيم مطمئن شويم. اين كه هنري نيست. آژانس و بازرسي هم در توقف فعاليت كشورها بي معنا مي شوند.اين پاك كردن صورت مسئله است و منطقي نيست كشوري فعاليتش را متوقف كند تا ما مطمئن شويم كه فعاليت نظامي نمي كند. بر اساس ماده 4 ان پي تي اگر بازرسي هاي آژانس فعاليت هاي يك كشور را به تاخير بيندازد، آن بازرسي ها نبايد انجام شود. حالاچطور مي گوئيد كه ايران بايد فعاليت هاي خود را متوقف كند. ژاپن 30 سال بازرسي شد اما فعاليتش متوقف نشد. ما نگراني جامعه بين الملل را احترام مي گذاريم و آن را درك مي كنيم. اما مي گوييم بايد منطقي و براساس حقوق با ايران برخورد شود. اينكه بگوييم برزيل خوب است و ايران بد است، همين نوع نگاههاي تبعيض آميز است كه مسئله پرونده هسته اي ايران را بغرنج كرده است.
سفير ژاپن در پاكستان سپس مجددا از تخلف و عدم پايبندي ايران در طول 2 دهده فعاليت نام برد و آن را دليل عدم بي اعتمادي جهان دانست.
مدير مسئول تهران تايمز گفت: گزارش نكردن بخشي از فعاليتها نه تنها به هيچ وجه "عدم پايبندي" يا Breach و تخلف نيست بلكه بر اساس اساسنامه ، ان پي تي و پادمان حتي گزارش ندادن بخشي از فعاليت ها جزء حقوق كشورهاست. حتما آقاي سفيرمي دانند. آنجا آمده است اگر كشوري بر اساس منافع عاليه اش تشخيص داد بخشي از فعاليت ها را گزارش ندهد، مي تواند. اما تكليف شده آن با كشور بايد بلافاصله بعد از آنكه آژانس فهميد يا ملاحظه اش تمام شد Corrective measure يا تدابير اصلاحي را انجام دهد تا آژانس مطمئن شود دراين مدت كه فعاليت هاي پنهان داشته، نظامي نبوده است . از طرف ديگر خود آژانس طبق اساسنامه موظف بود انتقال تكنولوژي به ايران را تسهيل كند كه در طول دو دهه نكرد. حتي قراردادهاي ايران به همين كشورهاي اتمي مثل چين با فشار ديگر قدرتها انجام نشد و فرانسه و آلمان از تعهداتشان سرباز زدند اما آژانس به وظيفه خود براي انجام تعهدات اين كشورها عمل نكرد. اما در برابر اين مسائل بازرسي هاي آژانس هم انحراف ايران در مسائل هسته اي را اثبات نكرد. لذا از ايران به عنوان يك الگوي بزرگ در پايبندي به ان پي تي بايد ياد كرد.
اسماعيلي افزود: آيا افرادي كه براي احتمال نظامي شدن برنامه هاي هسته اي ايران نگران هستند، به همان اندازه هم حقوق ايران را كه در 20 سال گذشته از سوي برخي كشورها و آژانس نقض شده، فرياد مي زنند و به ما حق مي دهند كه نياز به اثبات و جلب اعتماد خود به توانمندي اين نهاد ها و قوانين داشته باشيم؟
مدير عامل "مهر" گفت: شما گفتيد "كلاس آ" هستيد. در حاليكه 60 سال پيش و بعد از بمباران اتمي توسط آمريكا" كلاس زد" بوديد. به نظر شما آيا ايران اين حق را ندارد كه كشور "كلاس آ" و سطح يك شود؟ پيشنهاد ما روشن است. چرا دنيا به جاي اينكه خواهان توقف فعاليت ما باشد نمي آيد با ما گفتگو كند تا به يك مكانيسم و تفاهم برسيم تا جامعه جهاني به يك تضمين عيني يا Objective Guaranty برسد كه ايران فعاليت هايش صلح آميزش را ادامه دهد؟ مكانيزمي كه بعدها يك رژيم مطمئن بين المللي را زمينه سازي مي كند.
شما گفتيد "كلاس آ" هستيد. در حاليكه 60 سال پيش و بعد از بمباران اتمي توسط آمريكا" كلاس زد" بوديد. به نظر شما آيا ايران اين حق را ندارد كه كشور "كلاس آ" و سطح يك شود؟ |
اسماعيلي |
وي افزود: ما راي ژاپن در شوراي حكام را نمي پذيريم و آن را متمدنانه نمي دانيم. ما اعتقاد داريم ژاپن مي تواند نقش مهمتري را در جهان ايفا كند. ژاپن مي تواند مستقلانه تصميم بگيرد و تابع نظر كشورهاي ديگر به ويژه آمريكا نباشد. ژاپن مي تواند بر اساس نكاتي كه ما توضيح داديم پيش قدم شود و طرحي را ارائه دهد كه هم ايران از حق خود محروم نشود و هم نگراني جامعه بين الملل رفع شود. اگر ژاپن كلاس آ است اين بهترين فرصت است تا نقش متمدنانه اي ايفا كند و با ارائه طرحي منطقي از اعتبار بين المللي فوق العاده اي برخوردار شود.
نوبوآكي تاناكا مجددا گفت: ما مي خواهيم شما به عنوان يك ژورناليست مستقيم جواب دهيد و بگوييد بالاخره ايران مي خواهد سلاح هسته اي توليد كند يا نه؟ اگر درآينده شرايطي پيش آمد كه ايران سلاح هسته اي توليد كرد، عكس العمل مردم ايران چه خواهد بود؟
اسماعيلي در جواب گفت: اولا همه مسئولين ما از عالي ترين تا پايين ترين بارها گفته اند كه ما هم از لحاظ ديني و هم از لحاظ دكترين دفاعي نمي خواهيم به سوي سلاح هسته اي برويم. عملكر ما اين را اثبات مي كند. ما درجنگ مورد حمله سلاح هاي شيميايي قرار گرفتيم توان استفاده از سلاح هاي شيميايي را هم داشتيم. اما آيا ايران استفاده كرد؟ ما هم باور داريم و اعتقاد داريم اگر آژانس ژاپن را آزاد بگذارد و بازرسي نكند، ملت ژاپن به سوي سلاح هاي هسته اي پيش نمي رود. چون ژاپن هم مثل ايران شوم بودن سلاح كشتار جمعي را لمس كرده است و مي داند انتخاب خوبي نيست. ضمن اينكه اگر سلاح هسته اي مي توانست امنيت بياورد، آمريكا مي توانست از دو برج تجارت جهان مراقبت كند. بنابراين همه امنيت سلاح هسته اي نيست. اين را ايران مي فهمد اما آمريكا و اسرائيل ظاهرا نمي فهمند.
مدير عامل خبرگزاري مهر افزود: به عنوان يك روزنامه نگار ايراني به شما مي گويم كه طبعا اگر اجازه ندهند ما از حقوق خود برخوردار باشيم و آنها هم بازرسي هاي خود را طبق مقررات بكنند ، بايد ما هم همان راهي را برويم كه كره شمالي رفت. اين انتخاب ايران نيست. ايران مي خواهد جزء ان پي تي باقي بماند. ايران مي خواهد به پادمان عمل كند، با جامعه جهاني كار كند. اقدامات ظالمانه و غير معقول كشورهايي مثل آمريكا و كساني كه عليه ايران راي مثبت دادند است كه ايران را به سمتي مي راند كه از ان پي تي خارج شود و با آژانس همكاري نكند. انتخاب ايران به هيچ وجه خروج از ان پي تي نيست اگر چنين بود ما در همان 18 سال گذشته كه گفتيد به جاي تاييد مجدد عضويت در ان پي تي چنين كاري را انجام مي داديم. آمريكا مي خواهد ايران از ان پي تي خارج شود. كشورهاي ديگر به ويژه ژاپن نقش مهمي دارند كه اين مسئله صورت نگيرد. معتقد هستم ژاپن مي تواند در اين زمينه يك پيام به جامعه جهاني بدهد؛ يك پيام متمدنانه كه به صلح و حقوق بين المللي احترام مي گذارد.
" نوبوآكي تاناكا" سفير ژاپن در پاكستان گفت: تاحدودي نگراني هاي شما را درك مي كنم و حرفهايتان را قبول دارم. اما شخصا اعتقاد دارم ايران در گذشته خوب كار نكرده و بد كار كرده است. به همين دليل ايران در زمان كنوني بايد گام هاي بيشتري بردارد. بايد اشارات مثبتي داشته باشيد و دلايل محكمي بياوريد كه گذشته شما را پاك كند. من به برخي ازنگراني هايم از آينده اشاره مي كنم : فشار بين المللي براي متوقف كردن كليه فعاليت هاي هسته اي ايران ؛ توضيح مسئله در شوراي امنيت ؛ بحران هاي احتمالي (گرچه بيشتر از مسايل پاكستان اطلاع دارم تا ايران) و ... ولي بازهم از نظرات شما ممنونم. ما دوست نداريم شاهد انزواي ايران در جامعه بين المللي باشيم.
مدير مسئول روزنامه بين المللي تهران تايمز هم با اشاره به رضايت از اين گفتگو يادآور شد: قصوري هم اگر در گذشته بوده در گزارش بوده و نه انحراف به سوي سلاح هاي هسته اي. آمريكا مي خواهد دنيا را به سمت چنين اشتباه بزرگي سوق دهد. مي خواهد گزارش ندادن فعاليت ها را ساخت سلاح هاي هسته اي وانمود كند و اين كار معقولي نيست . كار ديوها و غول ها و اژدها ها است. دون كيشوت ها اينگونه فكر مي كنند نه انسانهاي متمدن و "كلاس آ". در زمينه فشار بين المللي نيز، در نشست هاي اخير شوراي حكام كه به اجماع نرسيد نشان داد كه اين نگراني بين المللي نيست و فقط نگراني برخي از كشورهاست كه مي خواهند هميشه سطح يك باقي بمانند و هيچ كشور ديگري به سطح يك نرسد و اين يك تفكر قرون وسطايي است.
آمريكا مي خواهد دنيا را به سمت چنين اشتباه بزرگي سوق دهد. مي خواهد گزارش ندادن فعاليت ها را ساخت سلاح هاي هسته اي وانمود كند و اين كار معقولي نيست . كار ديوها و غول ها و اژدها ها است. دون كيشوت ها اينگونه فكر مي كنند نه انسانهاي متمدن و "كلاس آ". |
اسماعيلي در پايان با تشكر از سفير ژاپن در پاكستان گفت: خوشحالم كه با ديدگاه يكديگر آشنا شديم و اميدواريم روال خوبي براي دنيا گذاشته شود. دنيا از جنگ سودي نمي برد و سابقه ما نشان داده است اگر كسي بخواهد با ايران برخورد كند، برنده نخواهد بود.
نظر شما