۲۲ شهریور ۱۳۹۴، ۱۱:۲۲

در «جشن سینما و کتاب» مطرح شد؛

فقر واقعی، روزنامه برگشتی و تبدیل کتابفروشی به فلافل‌فروشی است

فقر واقعی، روزنامه برگشتی و تبدیل کتابفروشی به فلافل‌فروشی است

مدیرعامل خانه هنرمندان ایران در نخستین «جشن سینما و کتاب» بیان کرد: فقر، روزنامه‌های برگشتی شهر و کتاب‌هایی است که در یک کتابفروشی، خاک می‌خورد. فقر، تبدیل شدن یک کتابفروشی به فلافل فروشی است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی خانه کتاب، نخستین جشن سینما و کتاب با حضور هنرمندان سینمای ایران، شنبه ۲۱ شهریور همزمان با روز سینما توسط خانه کتاب و خانه هنرمندان برگزار شد.

در این مراسم مجید سرسنگی مدیر عامل خانه هنرمندان ایران با ابراز خشنودی از اینکه نخستین جشن سینما و کتاب در روزهایی که متعلق به سینماست، برگزار می‌شود، گفت: جشن سینما و کتاب به سینماگرانی که در کنار حرفه خود دست به قلم هم هستند و در حوزه‌های مختلف کتاب تولید کرده اند، اختصاص دارد.

سرسنگی ادامه داد: باید ادبیات را روح یک ملت خواند، روحی که در لابلای کلمات و جملات می‌تواند از نسلی به نسل دیگر منتقل شود. باید اغراق کرد که متاسفانه آنچه از آن به عنوان عادت کتابخوانی نام می‌بریم، در کشور ما جایگاه خود را از دست داده، یا جایگاه آن بسیار کاهش یافته است.

مجیید سرسنگی: انس هنرمندان با کتاب، مخاطبینشان را با ارزش‌های بیشتری از فرهنگ آشنا می‌کند

مدیر عامل خانه هنرمندان افزود: به همین منظور از مدتی قبل طی تفاهم نامه‌ای که خانه هنرمندان ایران و خانه کتاب منعقد کردند، بنا را بر این گذاشتیم که در حوزه کتاب و سینما کار بیشتری انجام دهیم چون اعتقاد داریم ملت توسعه یافته، ملتی است که با کتاب انس دارد.

جشن سینما وکتاب

وی بیان کرد: وقتی به شرایط نشر کتاب، کتاب خواندن و ارزش نهادن به کتاب نگاه می‌کنیم، می‌بینیم بین آنچه هست و آنچه از یک کشور متمدن و صاحب فرهنگ انتظار می‌رود، بسیار فاصله است.

مدیر عامل خانه هنرمندان ایران، جشن سینما و کتاب را فرصت و حرکتی نمادین برای قدرشناسی از هنرمندانی که در کنار حرفه اصلی خود، نوشتن را نیز از یاد نبرده اند، دانست و گفت: گاهی افرادی که کار هنری انجام می‌دهند، ترجیح می‌دهند در رشته خود به فعالیت بپردازند، اما انس آن‌ها با کتاب، مخاطبین آن‌ها را با ارزش‌های بیشتری از فرهنگ آشنا می‌کند.

سرسنگی ضمن ابراز خشنودی از این که سینماگران در سال‌های ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ به تالیف کتاب پرداخته اند، بیان کرد: می‌توانیم امیدوار باشیم فرهنگ کتابخوانی در کشور ما بیش از آنچه امروز هست، جای خود را در جامعه باز کند.

وی ادامه داد: یکی از متفکرین ایرانی چنین گفته: فقر، نداشتن است، اما این نداشتن لزوما پول نیست. فقر، روزنامه‌های برگشتی یک شهر است. فقر، کتاب‌هایی است که در یک کتابفروشی، خاک می‌خورد. من هم این طور اضافه می‌کنم که فقر، تبدیل شدن یک کتابفروشی به یک فلافل فروشی در خیابان انقلاب است.

مجید غلامی جلیسه؛ مدیر عامل خانه کتاب نیز در این مراسم که در سالن استاد شهناز خانه هنرمندان ایران برگزار می‌شد گفت: در سال ۱۳۹۳ و ابتدای سال ۱۳۹۴ سعی کردیم پیوند مبارک سینما و کتاب را بیش از پیش مبارک بدانیم و بین این دو ارتباط ایجاد کنیم چون معتقدیم سینما می‌تواند نقش بسیار مهمی در توسعه فرهنگ کتابخوانی ایفا کند. عوامل سینمایی هم می‌توانند در ایجاد و گسترش این فرهنگ تاثیر مثبتی داشته باشند.

جلیسه، جشن سینما و کتاب را بهانه ای دانست تا به هنرمندان یادآوری شود که مسئولیت مهمی برای گسترش فرهنگ کتابخوانی دارند و بیان کرد: عاجزانه از هنرمندان درخواست داریم که بیشتر از قبل بنویسند و به کتاب بپردازند. سعی کنند در کلام، بازی و فیلم‌هایشان به هر بهانه ای به کتاب اشاره داشته باشند چون مردم سینما را دوست دارند و از این طریق می‌توان آن‌ها را به کتاب علاقه مند کرد.

وی همچنین گفت: اینکه هنرمندان سینما به کتاب اهمیت بدهند می‌تواند یک نقطه عطف باشد. امیدوارم این جشن بین کتاب و سینما پیوند ایجاد کند.

داریوش مهرجویی: این جشن، مشوق خوبی است

در نخستین جشن سینما و کتاب، از برخی از هنرمندان خواسته شد تا با حضور بر روی سن، جوایز سینماگرانی را که در حوزه کتاب فعال بوده اند، اهدا کنند. داریوش مهرجویی که قرار بود در این مراسم تجلیل شود به دلیل مشکلات کاری در سالن حضور نداشت و در فیلمی که به مناسبت برگزاری جشن سینما و کتاب تهیه شده بود، خطاب به حاضران در مراسم گفت: عذر می‌خواهم که نتوانستم در جمع شما باشم. این که کتاب و سینما در کنار هم مطرح شد، به نظرم حرکتی است که برای هم نویسنده‌های کتاب و هم برای سینماگران می‌تواند مشوق خوبی باشد. این دو رسانه در نقاط دیگر دنیا به هم مرتبط هستند و از هم تغذیه می‌کنند، اتفاقی که در اینجا هم آرام آرام شکل می‌گیرد. خوشحالم که در این جشن قرار است تجلیل شوم و برای همه آرزوی خوشبختی می‌کنم.

جشن سینما وکتاب

مسعود رایگان: تیراژ ۱۲۰۰ نسخه ای اتفاق خوبی نیست

جایزه مسعود رایگان توسط فرخ نعمتی اهدا شد. رایگان در این مراسم گفت: از خانه هنرمندان و خانه کتاب تشکر می‌کنم که تلاش بی وقفه ای را برای گسترش فرهنگ کتاب و کتابخوانی آغاز کرده اند، اما تصور می‌کنم این تلاش کافی نیست. این که در یک جامعه حدود ۸۰ میلیونی، کتاب فقط هزار و ۲۰۰ نسخه تیراژ دارد، اتفاق خوبی نیست. طبق آماری که سال‌ها قبل شنیدم، هر ایرانی در طول سال فقط ۲۰ دقیقه به امر خواندن کتاب می‌پردازد.

رایگان ادامه داد: باعث تاسف است که رسانه ملی در این زمینه کاری نمی‌کند. با نقشی که این رسانه به عنوان جعبه جادیی دارد، می‌تواند فرهنگ کتابخوانی را در سراسر ایران جا بیندازد. همین جا اعلام می‌کنم که برای ترویج فرهنگ کتابخوانی طرح دارم. ای کاش ناشرانی که کتاب‌های ما را چاپ کرده اند هم در این مراسم حضور داشتند.

سیروس ابراهیم زاده: نوشتن یکی از ابعاد وجود خلاق یک هنرمند است

جایزه سیروس ابراهیم زاده توسط غلامحسین امیرخانی؛ استاد خوشنویسی اهدا شد. امیرخانی گفت: انسان موجودی است که می‌توان گفت متفکر است. هنرمندان از این بابت سهم بسیار عمده ای دارند. این جشن، مبارک است. امیدوارم این برنامه‌ها دنبال شود و گسترش آن باعث شود حق کتابخوانی ادا شود.

وی همچنین بیان کرد: ایران در زمینه حضور در عرصه تاریخ و کتابت سابقه ای طولانی دارد. از میان رودان به عنوان اولین جایی که نوشتن آغاز شده، نام بردند، اما به تازگی عنوان شده که نوشتن در جیرفت ۱۰۰ سال قبل از میان رودان آغاز شده است.

جشن سینما وکتاب

سیروس ابراهیم زاده نیز درباره نخستین جشن سینما و کتاب گفت: فکر می‌کنم اولین جشن سینما و کتاب در حقیقت قدم‌های اولیه تفکر بسیار ارزشمند جوان‌ها و هنرمندان ما در این جهت است که بتوانند خودشان را با دنیای متمدن امروز بیشتر هماهنگ کنند.

پیوند سینما و کتاب مبارک است

ابراهیم زاده از کتاب به عنوان یکی از ستون‌های ارزشمند مدرنیته نام برد و تلفیق سینما و کتاب را مبارک دانست و بیان کرد: ما به نوعی آگاهی پیدا کرده ایم که با همه سوابق درخشان فرهنگی و ادبی، نیاز داریم خودمان را به جهان امروز نزدیک کنیم تا احساس کنیم بیشتر شهروند جهان هستیم.

وی ادامه داد: پس از این که از اهالی سرزمین خودمان هستیم، فراموش نکنیم در دنیایی زندگی می‌کنیم که به شدت دچار تحول است. ما در خیلی از زمینه‌ها با همه آگاهی‌هایی که پیدا کردیم خودمان را نتوانسته ایم به این دهکده بزرگ جهانی برسانیم از این جهت این جشن بسیار مبارک است.

این بازیگر همچنین گفت: برخی فکر می‌کنند نوشتن برای بازیگران یک تفنن است، اما نوشتن یکی از ابعاد وجود خلاق یک هنرمند به شمار می‌رود.

جایزه کاظم هژیرآزاد توسط مجید سرسنگی اهدا شد. هژیر آزاد گفت: وقتی ۱۸ ساله بودم، می‌خواستم با بازیگری و سینما آشنا شوم. به همین دلیل به خدمت مصطفی اسکویی رفتم و با افرادی مثل دولت آبادی، شیراندامی، سعید سلطان پور و سیروس ابراهیم زاده آشنا شدم. از طریق آن‌ها به کتاب علاقه پیدا کردم.

هژیرآزاد ادامه داد: نوشتن را از طریق بیوگرافی برای نوشتن شروع کردم که مصطفی اسکویی بر آن تاکید داشت. توصیه او این بود که بخوانیم و بنویسیم.

در این مراسم، جایزه بهاره رهنما را هم سهیلا رضوی اهدا کرد. بهاره رهنما گفت: از نشر چشمه که اولین ناشرم بود تشکر می‌کنم. دومین کتابم توسط انتشارات نگاه منتشر شد و ناشری که ریسک کرد و همه نمایشنامه‌هایی را که نوشته ام یک جا چاپ کرد، انتشارات مروارید است که از آن‌ها هم تشکر می‌کنم.

جشن سینما وکتاب

رهنما بیان کرد: این روزها حال خوبی دارم. کتاب جدیدی به نام بودن در زمان حال را می‌خوانم که آن را برای مطالعه توصیه می‌کنم. هیچ چیزی جز این لحظه ای که هستیم، وجود ندارد.

نرگس آبیار: امیدوارم بین نویسنده‌ها و سینماگران آشتی برقرار شود

جایزه نرگس آبیار توسط مجید غلامی جلیسه اهدا شد. نرگس آبیار در این بخش از مراسم گفت: اولین کتابم در سال ۱۳۷۸ منتشر شد. قبل از آن سال‌ها ویراستاری می‌کردم. خیلی کار سختی بود چون ذهنی آماده می‌خواست. باید متن‌های به هم ریخته مردم را درست می‌کردم بدون این که اسمی از من برده شود. گاهی حتی متن‌ها را بازنویسی می‌کردم. وقتی اولین رمانم را نوشتم، این رمان بسیار راحت و روان نوشته شد که من را شگفت زده کرد.

آبیار افزود: ساخت مستند هم همین اتفاق را برای من رقم زد. مستندسازی باعث شد که اولین فیلمم راحت و روان پیش برود. روزهای سخت مستندسازی و ویراستاری برای من مبارک بود.

جشن سینما وکتاب

وی ابراز امیدواری کرد که بین سینما و کتاب ارتباط خوبی برقرار شود و دراین باره گفت: امیدوارم بین نویسنده‌ها و سینماگران آشتی برقرار شود. البته این دو با هم قهر نبودند، اما خیلی هم صمیمی نبودند. امیدوارم نویسنده‌ها سخت نگیرند و آثارشان را برای اقتباس در اختیار سینماگران قرار بدهند و سینماگران هم نخواهند که فقط خودشان مولف باشند.

سیروس الوند: دانستن یک ارزش است

جایزه شمس لنگرودی توسط سیروس الوند اهدا شد. سیروس الوند در این جشن گفت: ژاپنی‌ها در اتوبوس و هر جای دیگر کتاب می‌خوانند. ژاپن، کشوری صنعتی است و مردم آن باید مکانیکی زندگی کنند، اما از هر فرصتی استفاده می‌کنند و کتاب می‌خوانند. تصور می‌کنم بین مردم ژاپن، دانستن و آگاهی یک ارزش است که با کتاب خواندن به دست می‌آید. اگر این اتفاق در کشور ما هم رخ بدهد، رسانه‌ها حتما به کتاب می‌پردازند.

شمس لنگرودی؛ شاعر نیز با تشکر از خانه هنرمندان و خانه کتاب بیان کرد: پارسال یکی از دوستان کارگردان به من زنگ زد و مرا برای یک نمایشگاه نقاشی دعوت کرد. وقتی به نمایشگاهش رفتم از او پرسیدم: چرا نقاشی می‌کشی؟ گفت: وضع سینما خیلی خراب است. من هم گفتم: ببین وضع شعر چقدر خراب است که من به سینما آمده ام.

جشن سینما وکتاب

مرجان شیرمحمدی: فرهنگ کتابخوانی باید از مدارس شروع شود

جایزه مرجان شیر محمدی را پدرام اکبری؛ مستندساز اهدا کرد. پدرام اکبری گفت: نخستین برنامه معرفی و بررسی تازه‌های نشر در سال ۱۳۵۰ توسط دکتر ایرج پارسی نژاد تهیه شد. من آن زمان دستیار تهیه بودم. از آن سال‌ها به جد طرفدار و اهل کتاب شدم.

اکبری ادامه داد: یک، دو یا ده ساعت برای ترویج کتابخوانی در رسانه ملی کم است. اگر می‌خواهید آگاهی و دانش را به مردم منتقل کنید، باید کتابخوانی را ترویج کنید. آگاه بودن با کتاب خواندن ایجاد می‌شود.

مرجان شیر محمدی نیز بیان کرد: فرهنگ کتابخوانی باید از مدرسه‌ها شروع شود. از این فرصت استفاده می‌کنم و از آموزش و پرورش می‌خواهم یک ساعت را به کتابخوانی بچه‌ها اختصاص بدهند. در زمان ما زنگ انشا بی مقدارترین ساعت بود.

شیرمحمدی افزود: پدرها و مادرها این آگاهی را ندارند که برای بچه‌ها داستان بخوانند تا بچه‌ها در تخیل غرق شوند، اما آموزش و پرورش می‌تواند این کار را انجام دهد. کمتر می‌توانید یک فرد بالغ را قانع بکنید که کتاب بخواند چون شخصیت او شکل گرفته، اما به یک کودک که هنوز الفبا را نمی‌شناسد، می‌توان کتابخوانی را آموزش داد. به نظر من فرهنگ کتابخوانی از مدرسه و از مقطع ابتدایی شروع می‌شود.

رویا تیموریان: مشکلات فرهنگی روی دوش خودمان است

جایزه اندیشه فولادوند توسط کیوان کثیریان؛ رئیس انجمن منتقدان خانه سینما اهدا شد. اندیشه فولادوند گفت: امیدوارم این برنامه مستدام باشد. بجز تبلیغات باید در حوزه‌های مدیریتی و کلان اتفاقاتی در زمینه کتابخوانی صورت بگیرد.

جشن سینما وکتاب

فولادوند افزود: شرایط اقتصادی کنونی جامعه برای طبقه متوسط و زیر خط فقر به گونه ای نیست که کتاب را در سبد کالای خود تعریف کنند حتی اگر مشتاق خواندن باشند. امیدوارم خانه کتاب به کمک ناشران بتواند قیمت کالاها و محصولات فرهنگی و به ویژه کتاب را کاهش بدهد.

رویا تیموریان نیز در نخستین جشن سینما و کتاب، جایزه لیلا اوتادی را اهدا کرد. لیلا اوتادی در این مراسم گفت: در مقطع راهنمایی که درس می‌خواندم دوستی داشتم که با او قرار می‌گذاشتیم رمان بخوانیم و بعد درباره این رمان‌ها حرف بزنیم. این عادت از سر ما افتاد. حالا همه ما به ملک، زمین و خودرو فخر می‌دهیم. امیدوارم این وارونگی را درست کنیم و باز به سراغ کتاب برویم.

رویا تیموریان نیز بیان کرد: مشکلات فرهنگی روی دوش خودمان است. بجز فرهنگسازی کتابخوانی در دبستان، خود ما هم مسئولیم. والدین باید برای کودکان کتاب بخوانند و پیش از دبستان بچه‌ها را به کتاب‌های تصویری عادت بدهند.

بهروز افخمی: کلمات را دوست دارم

امیر حاج رضایی؛ کارشناس فوتبال در جشن سینما و کتاب، جایزه اشکان خطیبی را اهدا کرد. امیر حاج رضایی گفت: سال‌ها است که به سینما علاقه دارم. همان طور که در سینما سه گانه وجود دارد، در زندگی من همه سه گانه ای هست؛ سینما، کتاب و فوتبال. در دهه ۴۰ به خاطر یک حادثه سیاسی اجازه ندادند تحصیلاتم را ادامه بدهم و من شروع کردم به طور مستقل به کتاب خواندن. با فوتبال زندگی می‌کنم و از سینما و کتاب می‌آموزم.

حاج رضایی افزود: متاسفم که در نمایشگاه کتاب امسال به من خبر دادند که آمار سرانه مطالعه هر ایرانی، تک رقمی است.

اشکان خطیبی هم بیان کرد: همیشه نباید این طور باشد که دیگران به خواسته‌های ما نزدیک شوند، گاهی لازم است ما به آن‌ها نزدیک شویم. در دنیای امروز، ای بوک، کیندل و گوگل ریدر وجود دارد که ۲۴ ساعته دست جوان‌ها است. می‌توان ای بوک را جا انداخت.

خطیبی ادامه داد: می توانید این نرم افزارها را در سبد کالای خود قرار بدهید. زندگی امروز به ما اجازه داشتن کتابخانه ۳ هزار جلدی را نمی‌دهد. ای بوک راه چاره است.

وی همچنین بیان کرد: اگر می‌خواهید حرکت فرهنگی انجام بدهید، این حرکت باید در راستای کتاب باشد. به این که کتاب‌هایی را که ما امضا کرده ایم، به فروش برسانید، نیازی نیست. می‌توانید برای افرادی که بضاعت مالی ندارند، کتاب بخرید.

جشن سینما وکتاب

جایزه بهروز افخمی هم توسط سیروس الوند اهدا شد. بهروز افخمی در این مراسم گفت: من به عنوان خدمتگزار ادبیات و عاشق کلمات اینجا دعوت شده ام. کلمات را دوست دارم. از کودکی، گرفتار کلمات بوده ام و همان طور که خانم شیرمحمدی گفت کتابخوانی باید از مادرها و مادربزرگ‌ها شروع شود.

اجرای نخستین جشن سینما و کتاب را امیر کربلایی؛ بازیگر تئاتر بر عهده داشت. در این جشن، کلیپ‌هایی با موضوع کتاب به نمایش درآمد. اجرای موسیقی محلی توسط شاهرخ گلچین معانی و میثم امینی، بخش دیگری از جشن سینما و کتاب بود.

نخستین جشن سینما و کتاب در ۳ بخش از سینماگران تجلیل کرد؛ بخش اول سینماگرانی که در سال‌های ۹۳ و ۹۴ مولف کتاب غیر سینمایی بوده اند، بخش دوم نویسندگان و شاعرانی که وارد عرصه سینما شده اند و بخش سوم تجلیل از یک فیلم اقتباسی که در یک سال اخیر اکران شده است.

کد خبر 2914195

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha