۲۹ بهمن ۱۳۸۴، ۱۹:۳۸

غرب از ورود به يك بازي پرهزينه و با آينده ‌اي نامعلوم هراس دارد / شگرد روس‌ها و چيني ‌ها "بازي در ميانه ميدان" است / پيشنهاد لاريجاني نشانه باز بودن راه گفتگو است

غرب از ورود به يك بازي پرهزينه و با آينده ‌اي نامعلوم هراس دارد / شگرد روس‌ها و چيني ‌ها "بازي در ميانه ميدان" است / پيشنهاد لاريجاني نشانه باز بودن راه گفتگو است

يك كارشناس امور بين المللل معتقد است پيشنهاد هسته اي دكتر لاريجاني دبير شوراي عالي امنيت ملي نشان مي دهد كه اعلام گزارش پرونده هسته اي ايران به معناي پايان ديپلماسي نيست و هنوز زمان براي ادامه گفتگوها باز است.

دكتر عليرضا داوري در گفتگو با خبرنگار "مهر"، گفت : نگاه دكترلاريجاني به اينكه جمهوري اسلامي ايران هر گونه نظارت را براي رفع نگراني‌ها قبول دارد و در صورت برخورداري ايران از حقوق خود حتي در شرايط ويژه پروتكل الحاقي را قابل بررسي مي داند ، نشان از اين است كه هنوز فضاي مناسب براي گفتگو وجود دارد .

وي افزود : استفاده كردن از واژه‌هاي غير ديپلماتيك مناسب فضاي كنوني پرونده ايران نيست زيرا راه را براي اظهارات ديگر مقامات كاخ سفيد و تبليغات منفي و مخرب رسانه‌هاي مسموم باز مي‌نمايد .
 
اين استاد دانشگاه گفت : بنابراين بايد بر اين نكته تاكيد كرد كه ارجاع گزارش پرونده هسته‌اي ايران به شوراي امنيت پايان ديپلماسي نيست و گزينه‌هايي همانند حمله نظامي به ايران تنها متعلق به «ميز» است. در اين راستا ما بايد بكوشيم با پيشه كردن سياست صبر راهي براي خروج از بن‌بست و ارتقاي روابط فيمابين، و احقاق حقوق حداكثري خود را در اين پروژه بيابيم و با طرفهاي مقابل به توافق برسيم. 
 
وي با بيان اينكه مسكو و پكن كه اكنون با گزارش پرونده ايران به شوراي امنيت موافقت كرده‌اند ، بر آنند در مذاكرات آتي خود با تهران، امتيازات بيشتري را از آن خود كنند؛ اظهار داشت : موضع كنوني اين دو كشور را نمي ‌توان رويكرد دايمي و استراتژيك آنها دانست و آن را داراي همان خاستگاه‌ها و ديدگاه‌هاي آمريكا و اروپا برشمرد.

هرگونه امتيازدهي، منجر به پيشروي‌ هاي بيشتر و بلا عوض طرف مقابل خواهد شد

اين استاد دانشگاه با تاكيد بر اينكه هرگونه تصميم گيري شتابزده وضعيت را پيچيده ‌تر و تصميم‌ گيري را هزينه‌ زاترمي كند و اين اصل كه هرگونه امتيازدهي، منجر به پيشروي‌ هاي بيشتر و بلاعوض طرف مقابل خواهد شد، همچنان پابرجا  است .

دكتر داوري معتقد است تشديد فعاليت‌هاي ديپلماتيك و بازگرداندن مسير پرونده هسته‌اي به فاز حقوقي و فني گزينه‌هايي هستند كه بايد در شرايط حاضر بر آن تاكيد شود و اكنون زمان براي رو كردن برخي برگها زود است.بايد لحن همكاري در اين مسئله را با ظرافت خاص ديپلماتيك عنوان كرد. 
 
وي تصريح كرد :  ايران بايد به نحوي عمل نمايد كه اروپا بايد در تداوم گفتگوهاي خود با ايران سياستهاي جديدي را در پيش بگيرد و اروپا چارچوب جديدي براي ادامه گفتگوهاي خود بر سر موضوع هسته‌اي ايران پيدا كنند.

اين تحليلگر مسائل بين الملل افزود : البته بايد در لواي تلاشها اين نكته نيز براي اروپا و جامعه جهاني مشخص شود كه زماني اختلاف نظرها با ايران بر سر برنامه‌هاي هسته‌اي اين كشور حل و فصل پيدا مي‌كند كه زمينه مناسبي براي غني سازي اورانيوم در خاك اين كشور و دستيابي به فناوري روز و جديد براي آنها ميسر و فراهم شود. بايد تلاش شود تا با گفتگو با ايران امكاني به اين كشور داده شود تا مراحل لازم براي دستيابي و برخورداري از تكنولوژي روز هسته‌اي محقق شده و ايران بتواند از اين راه به فنآوري پيشرفته مسلط شود 
 

انفعال و ترس از گزارش پرونده به شوراي امنيت، دقيقا همان چيزي است كه طراحان قطعنامه اخير شوراي حكام، در صدد آنند

وي با تاكيد بر ضرورت حفظ برگه هاي برنده ايران در مذاكرات هسته اي ياد آور شد : انفعال و ترس از گزارش پرونده به شوراي امنيت، دقيقا همان چيزي است كه طراحان قطعنامه اخير شوراي حكام، در صدد آنند.
 
داوري توضيح داد : واقعيت امر اين است كه، غربي ‌ها نمي‌خواهند، وارد يك بازي پرهزينه و با آينده‌اي نامعلوم شوند؛ بنابراين، پيامي كه در اين مقطع از ايران به غرب بايد مخابره شود، بايد به روشني، حامل اين گزاره باشد كه ادامه تندروي‌هاي غرب، هرچند مي‌تواند براي ايران هزينه‌زا باشد، ولي ايران، تنها كشوري نخواهد بود كه اين هزينه‌ها را مي‌پردازد؛ بنابراين، بهتر است به مشي ميانه‌روانه و منطبق با بازي "برد ـ برد" بازگردند، زيرا اين ماجرا، يا به «باخت ـ باخت» منتهي مي‌شود و يا به «برد ـ‌ برد» و حالت سومي وجود ندارد كه بنا بر آن، غربي‌ها به باخت ايران و برد خود دلخوش كنند.

وي در بخش ديگري از اين گفتگو در خصوص اظهارات سوال بر انگيز وزير امور خارجه فرانسه مبني بر نظامي بودن رويكرد فعاليتهاي هسته اي ايران گفت :اين اظهارات را بايد در راستاي اظهارات خيره‌ كننده چندي پيش ژاك شيراك در مورد استفاده از بمب اتمي عليه برخي كشورها ارزيابي كرد

داوري علت اصلي اظهارات مقامات فرانسوي عصبانيت اين كشور از پايان مذاكرات ايران با اروپا خواند و گفت : فرانسه، پايه‌گذار و محور اصلي مذاكرات هسته‌اي پيشين تروئيكاي اروپا با ايران به شمار مي‌رود كه با همكاري سفير قبلي ايران در پاريس و تيم مذاكره‌كننده هسته‌اي با آنان، بيش از دو سال، بيشتر فعاليت‌هاي هسته‌اي ايران به تعليق درآمد و قراردادهايي از جمله قرارداد پاريس امضا شد.بنابراين تهديد آتشين و احساساتي وزير فرانسوي كه هيچ گونه عقل ديپلماتيك را با خود به همراه نداشت ناشي از كنار گذاشته شدن فرانسه از روند مذاكرات هسته‌اي ايران است تا در پي آن، مقامات ايراني را باز هم به ادامه مذاكره انحصاري با سه كشور اروپايي تشويق كنند.

وي افزود : از نگاه ديگر درچند وقت اخير متحد فرانسه يعني آلمان نيز به سوي سياستهاي آمريكا عليه فعاليتهاي هسته اي ايران رو آروده است بنابراين براي عقب نماندن از غافله اين كلمات بي محتوي كه بعدها براي آن از سوي فرانسويها توجيهاتي بوجود خواهد آمد ، اين حركات صورت مي گيرد ، چه بسا فرانك والتر اشتاين‌ماير، وزير امور خارجه آلمان نيز مدعي شده است ايران يك برنامه‌ي هسته اي نظامي مخفي دارد. اما وي اذعان كرده كه آژانس بين‌المللي انرژي اتمي هنوز آن را تاييد نكرده است.

اين استاد دانشگاه در خصوص تعيين پيش شرط از جانب روس‌ها براي پيگيري طرح پيشنهادي اين كشور گفت : اگر اين مسئله واقعيت داشته باشد و جدي باشد به كلي روند گفت‌وگو و مذاكرات دچار تحولي جدي مي‌شود و اساسا گفت‌وگو با روس‌ها در چنين فضايي مفهوم ندارد و بهتر است لحن ديپلماتيك گفتگو با روسها تغيير يابد . 
 

روس‌ها مانند اروپا و آمريكا بر اينكه ايران نبايد داراي تكنولوژي هسته‌اي باشد مصممند و در اين راستا با جديت برخورد مي‌كند بنابراين بحث استراتژي نگاه به شرق نبايد خوش بينانه برخورد كرد

داوري در انتهاي گفتگو با مهر توضيح داد : روس‌ها مانند اروپا و آمريكا بر اينكه ايران نبايد داراي تكنولوژي هسته‌اي باشد مصممند و در اين راستا با جديت برخورد مي‌كند بنابراين بحث استراتژي نگاه به شرق نبايد خوش بينانه برخورد كرد.  وي افزود : تا پيش از نشست لندن و نشست اخير شوراي حكام، بين غرب (آمريكا و اروپا) و شرق، (روسيه ـ چين) بر سر نحوه رويارويي با پرونده ايران، اختلاف وجود داشت، كشورهاي غربي، به ويژه آمريكا، اصرار داشتند كه پرونده هسته‌اي ايران بايد به شوراي امنيت ارجاع شود، ولي چين و روسيه، اين پافشاري را منطقي نمي‌دانستند و زمان كنوني را براي اين كار مناسب نمي‌شمردند اما قبل از نشست فوق العاده شوراي كام در نشست لندن راه‌حل ميانه‌اي براي حل اختلاف اين دو گروه پيدا شد؛ به اين ترتيب كه به جاي ارجاع پرونده به شوراي امنيت، براي تصميم‌گيري، صرفا گزارش از فعاليت‌هاي هسته‌اي ايران به اين شورا «جهت اطلاع» ارسال شود كه اين راه حل در نشست شوراي حكام نيز به تصويب رسيد و نشان داد كه كشورهاي غربي و حتي چين و روسيه نيز خارج از سازمانها و نهادهاي بين المللي سياستهاي خود را بر اساس منافع ملي خاص خود طراحي مي‌نمايند و نشست در سازمانهاي بين المللي صرفا محل تصويب است و نه چانه زني.

اين تحليلگر مسائل بين الملل در پايان تاكيد كرد : روسيه و چين، با مشاركت در طرح «گزارش به شوراي امنيت»، همچنان در صدد امتيازگيري از آمريكا و اروپا و ايران هستند. درواقع، روس‌ها و چيني‌ها، از شگرد «بازي در ميانه ميدان» بهره گرفته‌اند تا بتوانند «هم از توبره بخورند و هم از آخور».

کد خبر 292293

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha