خبرگزاری مهر- گروه استانها: تقویم مهر را که ورق میزنی پر است از یادبود روزهای مختلف و اتفاقات گوناگون. روز جهانی ناشنوایان، نابینایان، سالمندان و چندین رویداد دیگر که مستقیم یا غیرمستقیم ما را به یاد یکی از نهادهای حمایتی کشور در قبال این افراد میکشاند. از رئیس اداره بهزیستی شهرستان شاهرود درمورد فعالیتها و خدمات این نهاد میپرسیم، در جواب فعالیتهای بهزیستی را در چهار حوزه تخصصی خلاصه کرده و میگوید: بیشترین فعالیت در حوزه توانبخشی ویژه معلولان بوده و سازمان بهزیستی تنها نهاد حمایتی کشور در قبال این بخش از مردم جامعه است.
حسن غربا با بیان اینکه تاکنون سه هزار و ۱۰۰ معلول در شهرستان شناسایی شده و در این اداره دارای پرونده هستند، خاطرنشان میکند: از این تعداد ۹۵۰ نفر مستمریبگیر و بقیه افراد خدمات موردی از سازمان دریافت میکنند.
رئیس اداره بهزیستی شهرستان شاهرود تعداد پروندههای موجود در بخش دولتی را یک هزار و ۷۰۰ فقره عنوان کرده و اضافه میکند: یک هزار و ۴۰۰ پرونده نیز در مراکز غیردولتی خدمات دریافت میکنند که این مراکز بخشی از هزینه را به صورت یارانه از سازمان بهزیستی گرفته و باقی آن را خانوادهها میپردازند و در عین حال هیچ معلولی در قبال خدماتی که از سوی اداره بهزیستی شهرستان و مراکز دولتی آن دریافت میکند هزینهای را متحمل نمیشوند.
غربا فعالیتهای حوزه توانبخشی را تنها در قبال معلولان جسمی و ذهنی خلاصه نکرده و ابراز میکند: خدمات مربوط به سالمندان نیز یکی از وظایف این حوزه است و علاوه بر نگهداری آنها، تیم پزشکی بهزیستی با مراجعه به منازل در صورت نیاز طرح ویزیت در منزل برای سالمندان را نیز اجرا میکند.
وی اضافه میکند: دو جامعه نابینایان و معلولان جسمی-حرکتی نیز در شاهرود مشغول به فعالیت و دارای تقریباً ۲۰۰ نفر عضو هستند.
تشکیل ۵۲۰ فقره پرونده حوزه امور اجتماعی در بهزیستی شاهرود
رئیس اداره بهزیستی شهرستان شاهرود فعالیتهای معاونت اجتماعی این نهاد را ویژه زنان سرپرست خانوار، افراد از کار افتاده، بیسرپرست و بد سرپرست و همچنین دختران خودسرپرست عنوان کرده و میگوید: از ۵۲۰ پرونده در این حوزه، ۳۳۰ مورد در بخشهای غیردولتی و ۱۹۰ پرونده مربوط به بخش دولتی بوده و از این میزان ۴۱۶ نفر نیز مستمری دریافت میکنند.
غربا، پایگاه خدمات اجتماعی را مختص خدمت به قشر آسیبدیده دانسته و اضافه میکند: علاوه بر آن، اورژانس اجتماعی نیز خدمت دیگری است که شامل خط ۱۲۳با دو شیفت کاری در شاهرود، تیم سیار برای مداخله در مواقع بحرانی مانند کودک آزاری با همکاری دادگستری و نیروی انتظامی، مرکز مداخله و دفتر کاهش طلاق است.
وی ادامه میدهد: کسانی که برای درخواست طلاق به دادگستری مراجعه میکنند، ابتدا به دفتر کاهش طلاق بهزیستی ارجاع داده میشوند و مشاوران ما برای جلوگیری از آن تا جای ممکن تلاش میکنند و برای این امر مهم اعتبارات خوبی نیز در نظر گرفته شده است.
تنها مرکز بازتوانی اعتیاد بانوان استان سمنان در شاهرود فعال است
به گفته رئیس اداره بهزیستی شهرستان شاهرود، حوزه امور فرهنگی و پیشگیری، دارای چهار دفتر درمان و بازتوانی اعتیاد، مشاوره، پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و پیشگیری از معلولیتها است.
غربا با بیان اینکه تنها کمپ درمان اعتیاد بانوان استان در شاهرود مشغول به فعالیت است، اظهار میکند: شاهرود با داشتن هفت مرکز بهبودی اقامتی معتادان، دارای بیشترین تعداد در استان بوده و حتی شهرستانهای استانهای مجاور را نیز پوشش میدهد و علاوه بر اینها دو مرکز سرپایی متادون درمانی نیز فعال هستند.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا تعداد کمپهای زیاد نشان از وجود معتادان بیشتر است میگوید: وجود این هفت مرکز تنها به این دلیل است که برای نظارت بیشتر بر مراکز غیرمجاز به آنها کمک کردیم تا بتوانند مجوز گرفته و به صورت قانونی فعالیت کنند.
پیشگیری از اعتیاد از طریق طرح اجتماع محور نیز یکی از روشهایی است که تاکنون به صورت آموزش در سه محله شهری، در روستای گلستان و همچنین در دو شرکت توربوژنراتور و سیم و کابل مغان اجرا شده است.
اجرای طرحهای مختلف برای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی
دفتر پیشگیری از آسیبهای اجتماعی نیز طرحهای مختلفی را اجرا میکند که یکی از آنها طرح مهارتهای زندگی است. رئیس اداره بهزیستی شهرستان شاهرود در تشریح این طرحها خاطرنشان میکند: طرح مهارتهای زندگی در پیشدبستانها، دانشگاهها، محلات و محیطهای کاری بر اساس هر قشری که تحت آموزش قرار میگیرند متفاوت اجرا میشود.
غربا ادامه میدهد: طرح آموزش پیش از ازدواج نیز در دبیرستانها، دانشگاهها و حتی برای کسانی است که داوطلبانه مراجعه میکنند.
آخرین بخش از خدمات این حوزه مربوط به دفتر پیشگیری از معلولیتهاست. رئیس اداره بهزیستی شاهرود در این باره میگوید: طرح غربالگری شنوایی مخصوص نوزادانی است که در روزهای ابتدای تولد برای تشخیص میزان شنوایی به مراکز ما فرستاده میشوند و تشخیص زود هنگام ناشنوایی در این زمان به درمان بیماران بسیار کمک میکند و با اجرای این طرح دیگر ناشنوای مطلق در جامعه نخواهیم داشت.
وی ارائه خدمات بیناییسنجی از طریق طرح آمبلیوپی را یکی دیگر از اقدامات پیشگیرانه خوانده و اضافه میکند: این طرح هرساله در مهرماه برای کودکان سه تا شش ساله اجرا میشود و علاوه بر آن یک پایگاه دائمی نیز در اداره بهزیستی شهرستان برای این امر مستقر است.
ارائه خدمات رایگان در طرح مشاوره ژنتیک پیش از ازدواج
آگاهسازی در زمینه پیشگیری از معلولیتها و خدمات ژنتیک دو طرح دیگر پیشگیرانه هستند که غربا در مورد آنها این گونه توضیح میدهد: خانوادههایی که دارای معلول هستند برای مشاوره ژنتیک پیش از ازدواج به مراکز بهزیستی مراجعه کرده و در صورت نیاز به هرگونه آزمایش این کار توسط آن مرکز انجام میشود.
وی تصریح کرد: شاهرود در زمستان گذشته یکی از شهرهای پایلوت طرح کشوری مشاوره ژنتیک پیش از ازدواج بود که خوشبختانه بازخورد خوب این طرح موجب شد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی آن را به همه استانها تعمیم داده و از مهر امسال در تمام استانها یک شهر در اجرای این طرح مشارکت داشته باشد.
به گفته وی کلیه خدمات ژنتیک رایگان بوده و زوجهای جوان هیچ هزینهای بابت آن پرداخت نمیکنند؛ در استان سمنان علاوه بر شاهرود، شهر سمنان نیز در این طرح ارائه خدمت میکند.
پوشش کامل روستاهای شاهرود در ارائه خدمات بهزیستی
رئیس اداره بهزیستی شهرستان شاهرود، طرح توانبخشی مبتنی بر جامعه (سی بی آر) را خدمت ویژه روستاییان عنوان کرده و اضافه میکند: ۲۰ سال پیش نیز شاهرود پایلوت اجرای این طرح در کشور بود و هم اکنون کلیه روستاهای شهرستان تحت پوشش بهزیستی هستند.
غربا با بیان اینکه پس از شناسایی معلولان، کارشناسان بهزیستی به همراه بهورزان خانه بهداشت به منازل آنها مراجعه میکنند، خاطرنشان میکند: کتابهایی برای آموزش معلولان و خانوادههایشان به آنها داده شده و همچنین در صورت نیاز هرکدام برای انجام کارهای بیرون از خانه به آنها کمک کرده و آموزشهای لازم داده میشود.
وی با اشاره به وجود سه مرکز خدمات بهزیستی در بیارجمند، مجن و زمانآباد، ادامه میدهد: در بقیه روستاهای شهرستان، مددکاران به منازل افرادی که در بهزیستی پرونده دارند مراجعه کرده، لوازم توانبخشی را به صورت رایگان در اختیار آنها قرار میدهند و یا در صورت نیاز برای ارجاع آنها به سطوح بالاتر اقدام میکنند.
اعطای تسهیلات بانکی تا سقف ۱۵ میلیون تومان
اعطای وامهای قرضالحسنه اشتغال و کمکهای بلاعوض برای روستاییان در زمینه اشتغال و مسکن از دیگر خدماتی است که رئیس اداره بهزیستی شهرستان شاهرود به توضیح آنها میپردازد و به گفته او این طرحها همچنان ادامه داشته و اعتبارات خوبی نیز برای این منظور فراهم شده است.
غربا میزان تسهیلات برای مشاغل خانگی را پنج میلیون تومان و برای مشاغل بیرونی تا سقف ۱۵ میلیون تومان اعلام کرده و میگوید: از آنجایی که یکی از وظایف ما ایجاد اشتغال و توانمندسازی است، این مبالغ به صورت قرضالحسنه و با سود چهار درصد پرداخت میشود.
وی در پایان توضیحی نیز در خصوص بیمه افراد تحت پوشش بهزیستی میدهد و میگوید: حق بیمه زنان سرپرست خانوار تا زمان بازنشستگی توسط سازمان پرداخت میشود و معلولان نیز در صورتی که بیمه خویشفرما باشند، با معرفی سازمان بهزیستی از تخفیف برخوردار شده و مبلغی نیز به عنوان سهم خویشفرما پرداخت میشود.
خبرنگار: مهسا شانیان
نظر شما