۳ اسفند ۱۳۸۴، ۱۳:۲۴

داود فتحعلي بيگي در نشست روز گذشته اداره تئاتر:

باورپذيري نقال در انتقال نقل به تماشاگر تاثيري شگرف دارد

روز گذشته نخستين نشست اختصاصي بررسي نقالي و نمايش هاي روحوضي با نمايش فيلم و حضور داود فتحعلي بيگي و محمدحسين ناصربخت در اداره تئاتر برگزرا شد.

به گزارش خبرنگار تئاتر "مهر"، روز گذشته، نشستي اختصاصي، با حضور داود فتحعلي بيگي و محمدحسين ناصربخت به منظور بررسي نقالي و نمايش هاي سنتي چون روحوضي برگزار شد. در ابتدا فيلمي از نقالي مرشد ترابي نمايش داده شد و سپس داود فتحعلي بيگي به تحليل آن پرداخت.

فتحعلي بيگي در آغاز سخنان خود به اين نكته اشاره كرد كه برگزاري اين گونه نشست هاي تخصصي با استقبال كم تماشاگران روبه رو مي شود و در ادامه در ارتباط با شيوه كار نقال گفت: در كلام نقال 3 بخش وجود دارد،در مقام راوي و روايت گر حرف مي زند،حكمت و پند و اندرز مي دهد كه ارتباطي به داستان نقل ندارد و يا گفتگوي ميان قهرمانان قصه را نقل مي كند.نقال ضمن بيان احوال قهرمانان،در عمل و حركت نيز نقش همه قهرمانان را روايت مي كند.

وي ادامه داد : كار نقال مانند دوربين فيامبرداري است با اين تفاوت كه دوربين مكان، زمان و شخصيت و.. را هم زمان نشان مي دهد اما زماني كه نقال نقل را روايت مي كند مانند اين است كه فريم به فريم به تماشا مي نشينيم.نقال به نسبت اهميت مكان،شي و حادثه، آن ها را انتخاب و روايت مي كند.يكي از وظايف نقال اين است كه از تمام امكانات محل برگزاري نقل در راستاي القاي  صحنه ها و كردار قهرمانان قصه بهره برد.

داود فتحعلي بيگي در ادامه گفته هاي خود يادآور شد: نقالي فقط شنيداري نيست بلكه ديداري هم هست و تنها يك قصه گويي صرف نيست.به همين دليل در حوزه نمايش قرار مي گيرد كه به صورت تك نفره اجرا مي شود.نقال در لحظه هم تعريف مي كند و هم تدوين و در عين حال هر تماشاگري تاثير ذهني خود را دريافت مي كند.

وي همچنين ابزاري را كه در كار نقال از اهميت زياد برخوردارند چنين برشمرد: عصا در نقالي كاركردهاي زيادي دارد اما بايد توجه داشت كه كلام و نوع كار با عصا را با يكديگر تنظيم كرد.به اين معني كه هرگاه عصا را به شيئي ديگر تبديل مي شود كدهاي لازم را براي شناسايي آن به تماشاگر داده شود.همچنين نگاه هم از ابزاري است كه كاركردهاي بسيار در نقالي دارد و براي مشخص كردن دور و نزديك و پستي و بلندي از آن مي توان بهره برد.

فتحعلي بيگي مهم ترين عامل در كار نقالي را باورپذيري خود نقال دانست و تاكيد كرد تا هنگامي كه خود نقال نقل را باور نداشته باشد نمي تواند آن را انتقال دهد.وي همچنين در پايان مناسب خواني چون خواندن اشعار به صورت آواز و گاه دكلمه و نيز اشعار شاهنامه را در ميان نقل از عوامل مهم تاثير گذار در نقالي عنوان كرد .

کد خبر 294008

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha